چهارشنبه 7 آذر 1403

بلژیک: آمریکا نمی‌تواند مکانیسم ماشه را علیه ایران فعال کند

خبرگزاری ایرنا مشاهده در مرجع
بلژیک: آمریکا نمی‌تواند مکانیسم ماشه را علیه ایران فعال کند

تهران - ایرنا - دولت بلژیک که نقش هماهنگ‌کننده قطعنامه 2231 را در شورای امنیت دارد، بامداد جمعه اعلام کرد آمریکا حق فعال کردن مکانیسم ماشه را علیه ایران ندارد.

نمایندگی بلژیک در سازمان ملل بامداد جمعه در پیامی در صفحه رسمی توییتر خود نوشت: از نظر بلژیک موضوع کاملا روشن است: ایالات متحده آمریکا نمی‌تواند [مکانیسم] بازگشت تحریم‌ها را از طریق برجام فعال کند، چرا که در ماه مه 2018 به مشارکت خود در برجام پایان داده است.

نمایندگی بلژیک افزود: ما باید برجام را حفظ کنیم. این تنها راه اطمینان از ماهیت صلح‌آمیز برنامه هسته‌ای ایران است.

در قطعنامه 2231 شورای امنیت، نماینده بلژیک در سازمان ملل به عنوان هماهنگ‌کننده این شورا در مسائل مربوط به اجرای این قطعنامه انتخاب شده و وظایف مختلفی از جمله پاسخگویی به ادعاهای مرتبط با نقض قطعنامه از سوی یکی از طرف‌ها بر عهده این کشور گذاشته شده است.

«ریچارد گوان» مدیر بخش سازمان ملل در «گروه بین‌المللی بحران» در این باره نوشت: بلژیک هماهنگ‌کننده شورای امنیت سازمان ملل در ارتباط با تحریم‌های باقیمانده علیه ایران در قطعنامه 2231 شورای امنیت است.

وی افزود: اگر آمریکا ادعا می‌کند که بازگشت تحریم‌ها [علیه ایران] را در ماه بعد فعال کرده، تصمیم بلژیک درباره چگونگی مدیریت این پرونده پیامی را درباره اعتبار (بی‌اعتباری) موضع ایالات متحده به جهان صادر می‌کند.

«فیلیپ کریدلکا» نماینده بلژیک در سازمان ملل جمعه گذشته پس از رای ممتنع به قطعنامه پیشنهادی آمریکا برای تمدید تحریم تسلیحاتی علیه ایران، در بیانیه‌ای گفت: بلژیک که در موضوع هسته‌ای ایران هماهنگ‌کننده قطعنامه 2231 شورای امنیت سازمان ملل است، به قطعنامه آمریکا درباره تحریم تسلیحاتی علیه ایران رای ممتنع داد. کریدلکا در این بیانیه تاکید کرد که کشورش به اجرای کامل برجام پایبند است و حفظ این توافق را جزو اولویت‌ها می‌داند و از تلاش‌های سه کشور اروپایی و اتحادیه اروپا برای حل مسائل مربوط به برنامه هسته‌ای ایران در چارچوب مکانیسم حل اختلاف حمایت می‌کند. مایک پمپئو وزیر امور خارجه آمریکا عصر پنج‌شنبه به مقر نیویورک سازمان ملل متحد رفت تا در دیدار با دیان دیجانی سفیر و نماینده دائم اندونزی در سازمان ملل متحد که ریاست دوره‌ای این شورا را هم برعهده دارد، درخواست دولت ترامپ را برای بازگرداندن تحریم‌های شورای امنیت علیه ایران ارائه دهد.

در این دیدار که برایان هوک نماینده مستعفی آمریکا در امور ایران وزیر خارجه ترامپ را همراهی کردند، پمپئو نامه‌ای را با امضای کلی کرافت نماینده دائم آمریکا در سازمان ملل متحد ارائه داد که طی آن اعلام شده است ایران به تعهدات برجامی خود عمل نکرده و همچنین ممنوعیت تسلیحاتی را نقض کرده است.

سه کشور اروپایی عضو برجام بلافاصله پس از اقدام پمپئو با صدور بیانیه‌ای اعلام کردند که از اقدام آمریکا برای به کارگیری مکانیسم ماشه علیه ایران حمایت نمی‌کنند. «جوسپ بورل» مسوول سیاست خارجی اتحادیه اروپا نیز در بیانیه به صراحت اعلام کرد که واشنگتن حق استفاده از قطعنامه 2231 را ندارد.

پیش از این، محمد جواد ظریف وزیر امور خارجه کشورمان در نامه‌ای به رییس شورای امنیت سازمان ملل متحد اقدام غیرقانونی ایالات متحده آمریکا برای سوء استفاده از ساز و کارهای مندرج در توافق هسته‌ای برای احیای تحریم‌های ایران را مردود دانسته و تاکید کرد که آمریکا هیچ حقی برای تلاش در جهت احیای تحریم‌ها ندارد و از همین رو این اقدام آمریکا باید از سوی شورا و جامعه بین‌المللی رد شود.

*س_برچسب‌ها_س* *س_پرونده خبری_س*