بلیت هواپیما کجاست؟
در ایام محرم، سفر به شهرهای زیارتی مورد استقبال فراوان قرار می گیرد، مشهد یکی از این شهرهاست که در طول سال مخاطبان زیادی دارد و در این ماه، تمایل به سفر به آن بیشتر هم می شود. برخی این مسیر را با ماشین شخصی طی می کنند و از مبدایی مانند تهران پس از 900کیلومتر رانندگی به مشهد می رسند. این مسافت برای کسانی که از زنجان ، تبریز و سایر شهرها قصد سفر به مشهد را دارند بسیار بیشتر است. از همینروست...
آرین قایی، فعال در حوزه آژانسهای گردشگری در گفت وگو با «دنیای اقتصاد» می گوید: خرید بلیت پرواز مشهد نه تنها برای گردشگران زیارتی بلکه برای آژانس ها نیز مشکلاتی دارد و به ندرت افرادی می توانند این بلیت ها را در روزی که قصد سفر دارند، تهیه کنند. او با اشاره به اینکه شرکت های هواپیمایی خصوصی هستند و مالک شخصی دارند، اضافه می کند: در سال های اخیر مجموعه ای از شهرها که دارای فرودگاه نبوده اند نیز به سیستم حمل و نقل هوایی متصل شده اند که همین موضوع در کنار تعداد محدود هواپیماهای ما در ایران، باعث شده خرید بلیت هواپیما سخت تر شود.
این فعال حوزه آژانس های گردشگری ادامه می دهد: در کنار کمبود هواپیما ما مسیرهای پرتردد مانند کیش و مشهد را داریم که درخواست برای آنها بالاست. در مورد مشهد علاوه بر پرواز، متقاضیان سفرهای جاده ای و ریلی در زمان های اعیاد و شهادت ها نیز عدد قابل توجهی را شامل میشوند که همین امر خرید بلیت به مقصد مشهد را با مشکل مواجه کرده است. او در عین حال به چارتر شدن بلیت های پرواز به مشهد اشاره کرده و میگوید: برخی آژانس ها برای اینکه بتوانند درآمد داشته باشند تعدادی از اتاق های یک هتل را رزرو میکنند و به جای فروش بلیت هواپیما ، تور را می فروشند.
قایی توضیح می دهد: به عنوان مثال چند آژانس با هم 28 اتاق از یک هتل 30 اتاقه را رزرو می کنند و به ازای مثلا 10 اتاق، 20 صندلی هواپیما را هم می خرند. زمانی که مسافر قصد خرید بلیت هواپیما را دارد، در سایت های آنلاین بلیت پیدا نمی کند اما زمانی که به آژانس مراجعه می کند یا تماس می گیرد، متصدی به او می گوید که می تواند یک تور دو شب و سه روز را برای رفتن به مقصد خریداری کند. اگر مسافر قصد سفر کاری به مقصد را داشته یا ساکن شهر میزبان باشد چه باید کند؟ این فعال حوزه آژانس های گردشگری می گوید: فرض کنید هزینه تور گردشگری که به مسافر فروخته می شود 5 میلیون تومان است و آژانس توانسته 70 درصد اتاق هایی که از پیش رزرو کرده را پر کند. برخی از آژانس ها که منصف هستند در این شرایط به گردشگر اعلام می کنند که تنها هزینه یک شب اقامت در هتل را از آنها می گیرند و به جای 5 میلیون 3 میلیون تومان از آنها دریافت می کنند تا از فروش بلیت متضرر نشوند و گروه دیگری تخفیفی در این زمینه قائل نمی شوند.
به گفته قایی چنین روندی برای مقاصد پرطرفدار گردشگری اتفاق می افتد. او اضافه می کند: به عنوان مثال یزد، شهری نیست که هر روز تعداد زیادی گردشگر داشته باشد که می خواهند با هواپیما به آن سفر کنند از این رو پروازهای آن هم به چند روز در هفته خلاصه می شود و همین روند را درباره آن می بینیم. خرید پرواز عسلویه هم به دلیل تعداد بالای جابه جاییهای افراد در آنها بسیار دشوار است و البته همین روند را درباره کرمانشاه، تبریز و... هم شاهدیم. آیا چنین روندی اجحاف در حق گردشگر نیست؟ این فعال در حوزه آژانس های گردشگری می گوید: این موضوع چند سالی است که در کشور رواج پیدا کرده و تغییر آن دشوار یا حتی ناممکن است. آژانس ها بلیت پرواز و هتل را گرفته اند و قیمت را خودشان بر اساس این خدمات مشخص می کنند.
او درباره خرید بلیت قطار می گوید: خرید بلیت برای حمل و نقل ریلی بسیار دشوار است و پیچیدگی های زیادی دارد. همین موضوع سبب شده تا بسیاری از خرید آن صرفنظر کنند، هر چند که خانواده ها معمولا این گزینه را به دلیل راحتی آن ترجیح می دهند. قایی دشوار بودن خرید بلیت اتوبوس را هم به رونق تورهای خارجی زمینی مرتبط می داند و توضیح میدهد: با افزایش قیمت دلار و بالا رفتن قیمت تورهای هوایی شاهدیم که بسیاری ترجیح می دهند تورهای زمینی به کشورهای همسایه را خریداری کنند که گاه تا 30 میلیون تومان ارزان تر است. همین موضوع هم سبب شده تا صاحبان اتوبوس که بخش خصوصی هستند ترجیح دهند به جای مسیرهای داخلی، مقاصد خارجی را انتخاب کنند.
یک منبع آگاه هم به «دنیای اقتصاد» دراینباره می گوید: فروش بلیت هواپیما با تور یکی از کارهایی است که معمولا در موضوع پروازهای داخلی انجام می شود اما این کار بیشتر مربوط به شرکت های هواپیمایی کوچک است که شرایط مالی نامناسبی دارند و می خواهند با این کار ضررهایشان را جبران کنند. او یکی از چالشهای صنعت هواپیمایی را در کمبود تعداد هواپیماها می داند و می افزاید: ما در ایران به 500 هواپیما نیاز داریم در حالی که 170هواپیمای ما عملیاتی هستند و در مناسبت های مختلف که سفرهای خارجی هم بالا می رود، شاهد محدودیتهای بیشتر در حوزه پروازهای داخلی می شویم.
این فعال حوزه آژانس ادامه می دهد: برخی چارترکننده ها و دلال ها بلیت ها را با نرخ بالا عرضه می کنند و مسافر و گردشگر که نیاز فوری برای سفر و جابهجایی دارد، ناچار می شود از آنها بلیت تهیه کند. او همچنین از تاخیر در برخی سفرها خبر می دهد که باعث می شود مسافر پرواز را کنسل و به جای آن مسافر دیگری، بلیت را تهیه کند، خبر داده و می گوید: این تاخیرها به ضرر مسافر و در مواردی به سود آژانس است. همچنین کنسل شدن پروازهایی که یک ماه پیش بلیت آنها فروش رفته است باعث می شود مسافر برنامه ریزی سفرش دچار اختلال شود در حالی که هزینه سفرش در حساب آژانس برای یک ماه بوده است. در واقع این اختلال ها به ضرر کسانی است که می خواهند از سیستم حمل و نقل هوایی استفاده کنند.
گفته های این فعال حوزه آژانس در کنار نگاهی به پایگاه های اطلاع رسانی فروش بلیت های هواپیما، اتوبوس و قطار به مشهد نشان می دهد در آستانه تاسوعا و عاشورا، نه تنها بلیت به مشهد به دشواری یافت می شود بلکه در مواردی شاهد کاهش حرکت اتوبوس و قطار به سمت این مقصد هستیم در حالی که هزینه قطار هم این موضوع با توجه به دامنه مخاطبان بالا، همواره مشکلاتی را برای گردشگران زیارتی به همراه داشته که به نظر می رسد در سال جاری نیز این مشکل همچنان پابرجا باشد.
--> اخبار مرتبط