بهرهگیری از ظرفیت رسانهها در پرشورتر شدن انتخابات
تهران - ایرنا - کمتر از 40 روز دیگر به مهمترین رویداد سیاسی کشور زمان باقی مانده است در این میان، نمیتوان از نقش رسانهها و به خصوص رسانه ملی در ترغیب مردم به حضور در انتخابات غافل شد، رسالتی که میبایست به دور از گرایشهای سیاسی و تنها با در نظر گرفتن مصالح ملی، عملیاتی شود.
در حالی به انتخابات 1400 نزدیک می شویم که همچنان ایجاد شور و نشاط برای مشارکت مردمی، مهمترین دغدغه متولیان امر انتخابات است چراکه گرمشدن تنور انتخابات منوط به حضور چهرههایی شاخص است که میتوانند به این روند کمک کنند و رد صلاحیت این افراد مشارکت را مانند انتخابات مجلس یازدهم پایین خواهد آورد. بررسی روزنامهها، تارنماها و خبرگزاریهای داخلی نشان میدهد که رسانههای داخلی از هم اکنون به بررسی جنبه های مختلف انتخابات ریاست جمهوری پرداخته اند.
مهمترین محورهای انتخاباتی از نگاه رسانههای اعتدالی، اصلاحطلب و اصولگرا
رسانه اعتدالی خبر آنلاین در شبانه روز گذشته در گفت وگو با محسن مهرعلیزاده، کاندیدای انتخابات 1400 به بررسی دیدگاههای وی پرداخت و اما پایگاه خبری تحلیلی انتخاب سخنان سیامک ره پیک در دفاع از مصوبات اخیر شورای نگهبان را مورد بررسی قرار داد. رسانههای اصلاح طلب نیز در مطالب و گفت وگوهایی مختلف بر ضرورت اعتمادسازی برای مشارکت حداکثری در انتخابات تاکید کردند و مشکلات پیشرو در این امر خطیر را مورد بررسی قرار دادند و در مطلبی با عنوان مشارکت پایین یعنی عدممشروعیت! این موضوع را بررسی کردند. همچنین برخی از روزنامه های این جریان به حضور احتمالی برخی چهره های سیاسی در این دوره از انتخابات ریاست جمهوری پرداختند و آنها را مورد نقد و تحلیل قرار دادند، برای نمونه روزنامه آرمان ملی کاندیدا شدن محمد جواد ظریف و حواشی پیرامون این تصمیم را تجزیه و تحلیل کرد و در این بازه زمانی روزنامه شرق هم در مطلبی به تحلیل وضعیت اردوگاه اصلاح طلبان پرداخت، همچنین روزنامه اعتماد تاثیر تریبون کلاب هاوس بر انتخابات را مورد بررسی قرار داد. رسانههای اصولگرا از جمله فارس گفت وگو با محمد ناظمی اردکانی داوطلب سیزدهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری را برجسته کرد و دیگر خبرگزاری های این رسانه نیز در مطالب خود ضمن تاکید بر مشارکت حداکثری مردم؛ خبر از کاندیداتوری محمد باقر قالیباف و برنامه های آنها دادند.
رسانههای اعتدالی
مردم عصبانی شعار «دیگه تمومه ماجرا» میدهند
خبرگزاری خبرآنلاین به گفت وگو با محسن مهرعلیزاده، کاندیدای انتخابات 1400 پرداخت و آورد:
* طبیعی است زمانی که مردم از کاستی ها عصبانی باشند، عکس العمل نشان می دهند و بخشی از این عکس العمل ممکن است در قالب یک شعاری که در یک مقطعی عنوان شد با عنوان "اصولگرا اصلاح طلب دیگه تمومه ماجرا" مطرح شود.
* تمام ایرانی ها از جمله همین شعار دهنده ها به اعتلای ایران و ایرانی و ترقی ایران بیشتر از من پایبند هستند و اگر یک گفتمان شفاف، کارآمد، دلسوز و با عناصر صادق و پاکدست و پاسخگو به مردم که با دروغ و ریا مخالف باشند و مبارزه کنند در جرگه سازندگان ایران گرد هم می آیند و فعال می شوند.
*در این انتخابات اگر یک گفتمان شفاف، متکی بر منافع مردم، منافع ملی، خرد ورزی، احترام به نظرات مردم با عناصر صادق و پاسخگو مطرح شود و مردم ببینند که در برنامه، حرف و حتی شخصیت آن فردی که به عنوان کاندیدا مطرح شده، این ویژگی های موجود است. مردم می توانند تا اندازه ای راضی شوند و اعتماد کنند که احتمال بهبودی شرایط وجود دارد.
*چهره بودن از نظر ترغیب مردم برای حضور فعال در انتخابات مهم است ولی اصل گفتمان محوری است که مبانی اصلاح وضعیت موجود و بهبود زندگی و معیشت مردم را در بر داشته باشد.
* یکی از ویژگی های مشارکت بیشتر این است که سلایق و دیدگاه های مختلف بتوانند حضور داشته باشند.
* در انتخابات عناصر مردم، جامعه، قواعد بازی و گروه های مرجع باید مورد عنایت قرار گیرند. اینها عوامل دخیل مؤثر در انتخابات هستند.
اگر تشخیص دهیم فردی شرایط تعیین شده را دارد، میتواند «ثبت نام» کند
پایگاه خبری تحلیلی انتخاب به بازتاب سخنان سیامک ره پیک قائم مقام دبیر شورای نگهبان پرداخت و آورد:
* مصوبات اخیر شورای نگهبان شیوه قانون بوده و برای حذف شخص و یا جریان سیاسی به تصویب این شورا نرسیده است.
*موضوعی که امروز مورد بحث است، سال ها مورد نقد و بررسی بوده است. در سال 92 در شورای نگهبان نسبت به بیان تعریف و معیارها و برخی شاخص های شرایطی که در اصل 15 قانون اساسی آمده بود گفت وگو کردیم. در سال 92 مصوبه ای در شورای نگهبان مصوب شد. همواره از مجلس به منظور شفافیت به ویژه درباره ثبت نام خواستار اقدامات بودیم.
* شرایط ثبت نام ساده بود از اینرو در ادوار مختلف افرادی با سنین پایین یا بالا بدون مدرک تحصیلی ثبت نام می کردند. در دوره قبل 1600 تن ثبت نام کردند که 1200 نفر زیر لیسانس بودند. حدود 300 مورد نیز سو پیشینه کیفری داشتند. تعدادی نیز زیر 20 سال بودند و برخی بین 20 تا 30 و عده ای نیز 80 ساله بودند. افرادی ثبت نام کردند که سابقه مدیریتی نداشتند و این ثبت نام بی رویه بود. این مشکل را در مجلس نیز داریم و باید شرایطی برای ثبت نام بگذاریم و وارد بررسی شویم.
* در کشورمان مبنای اصلی برای شرایط ریاست جمهوری اصل 115 قانون اساسی است.
*افرادی که رجل سیاسی و مذهبی هستند می توانند برای ریاست جمهوری داوطلب شوند.
*در دوره اخیر مجلس خبرگان تصویب کرد که سن حداقل 40 سال و حداقل مدرک چهار حوزه معادل دکترا.
*بین قانون و شیوه قانونی تفاوت وجود دارد. شیوه قانونی یعنی طریقی استفاده شود که مستند مشروع و قانونی دارد. این شیوه مناسب قانونی است. مجلس خبرگان طبق قانون اساسی مقررات خود را تنظیم کرد. اینکه شورای نگهبان وارد این حیطه شده شیوه قانونی است. در مجلس سن متقاضی کارشناسی شده است و در نهایت 40 سال درنظر گرفته شد.
* اگر فردی ثبت نام کند و این شرایط را نداشته باشد، ثبت نام درستی نیست. تلقی ما این نمی شود که شخص ثبت نام قانونی و معتبر داشته است. امیدواریم این مصوبه اجرا شود.
رسانههای اصلاحطلب
مشارکت پایین یعنی عدممشروعیت!
روزنامه آرمان ملی یادداشتی به قلم امید فراغت روزنامهنگار منتشر کرد و نوشت:
*باید پذیرفت انتخابات ریاستجمهوری 1400 همان رفراندوم غیررسمیاست! بنابراین اگر عدهای دسترسی به اهدافشان را در مشارکت حداقلی مردم در پای صندوق رای میبینند درواقع هدف اصلیشان تیر خلاصی زدن به جمهوریت است.
*مشارکت حداکثری برای رهبری نظام از درجه اهمیت بالایی برخوردار است؛ اما عدهای بدوندرک واقعیتهای ایران و جهان در لباس دوست، عملکردی دشمنگونه دارند و قدرت نظام سیاسی را در حذف و نه در جذب به منصهظهور میرسانند!
*حذف کردن افرادی که در تناسب با خواست و مطالبات اکثریت ملت هستند به تعبیری همان خراب کردن است.
* ویران کردن آسان و آباد کردن سخت است! به عنوان مثال مشارکت پایین جامعه در انتخابات مجلس یازدهم چه پیامی به ایران و جهان ارسال کرد!؟ رسانههای بیرونی و فعالان و موثرین دهکده جهانی پیام مشارکت پایین جامعه در انتخابات مجلس یازدهم را نوعی عدمرضایت عمومی از عملکرد تصمیمسازان و تصمیمگیران بیان کردند.
* عدهای به دنبال ایجاد همان مدل و روش و منش انتخابات مجلس یازدهم هستند و به عنوان نمونه ردصلاحیت اکثریت کاندیدای شورای شهر مغایر با شعار جذب حداکثری و دفع حداقلی و حتی مغایر با دیدگاه رهبری معظم نظام است!
*حکومت بدونمردم و مردم بدونحکومت تبدیل به رهاشدگانی میشوند که از دل این رهاشدگی، نتایج نامطلوبی رقم خواهد خورد.
* اگر احساس تعهد و تعلق به کشور از مردم گرفته شود این غریبگی و عدمخویشی، فرصتی برای اغیار خواهد شد تا فضای داخل مملکت تبدیل به زمین بازی آنان شود.
* باید پذیرفت حذف به معنی و مفهوم قدرت نیست بلکه فوبیایی است که در فرآیند زمان مصداق ضربالمثل «از هر چه بترسی، دچار همان ترس خواهی شد» میشوند!
*توانمندترین آدمها نیز بدونپشتوانه اکثریت مردم کاری از پیش نخواهند برد! همانطور که وجود قانون بد بهتر از بیقانونیست، انتخاب بد با پشتوانه اکثریت ملت بهتر از انتخاب خوب اما بدون پشتوانه اکثریت است!
ظریف باید بیاید؛ اتفاقا تخریبها محبوبترش کرد
روزنامه آرمان ملی به گفت وگو با عبد الله ناصری عضو شورای مشورتی سیدمحمد خاتمی و فعال سیاسی اصلاحطلب پرداخت و نوشت:
* ایران امروز دو ویژگی مهم دارد یکی آنکه فاصله مردم با حکومت به بیشترین حد خود در چهل و سه سال رسیده است و دوم آنکه برای اولین بار شاهدیم که انتخابات اصلا مساله مردم نیست. این دو مشخصه هم به فهم ما از آرایش سیاسی دو جریان کمک میکند و هم چراغی بر سر راه مسئولان انتخابات و جریانات سیاسی روشن میکند.
*من امروز جریانات اصلی کشور را به سه جریان اصلی که درون خودشان متکثر هستند تقسیم میکنم. جریان اصلاحات در دو بخش اصلاحطلبان مردممحور و اصلاحطلبان قدرت محور؛ جریان اصولگرایان که تا به امروز اینقدر غیرمنسجم نبودهاند یک گروه اصولگرایان سنتی که تا حدود زیادی از سوی هسته اصلی قدرت مورد بیمهری قرار گرفتهاند و افراطیون که اساسا مدیریت انتخابات را بر عهده دارند. جریانی که با هر دو جریان قهر است و این جریان همان است که در دی ماه 96 با شعار اصلاحطلب، اصولگرا دیگه تمومه ماجرا تجلی پیدا کرد و این طیف سوم، یک بخش مخالفان گسترده عدم شرکت در انتخابات را نمایندگی میکند و بخش دوم این جریان مذهبیهای سنتی هستند که کاملا از قدرت حکومت در حفظ ارزشهای دینی نا امیدند. * انتخابات خرداد1400 نقطه عطفی در تاریخ جمهوری اسلامی است با شاخص کمترین حضور و حتی به زعم بنده بسیار کمتر از مشارکت مردم در انتخابات مجلس یازدهم و علت این کاهش مشارکت جدایی بین حکومت و مردم است.
* من ویژگی دیگری هم برای این انتخابات قائل هستم و اینکه برای اولین بار برخی جریانات در قدرت به این جمع بندی رسیده است که میزان مشارکت مهم نیست بلکه نتیجه مهم است که مثل 76 و 96 نشود.
* همهگیری کرونا هم میتواند توجیهگر کاهش مشارکت باشد.
*تحقق یک انتخابات رقابتی که میتواند مردم را مشارکت دهد بعید است رخ دهد، همچنان که در خیلی از انتخابات ریاست جمهوری دیدهایم.
* چند پیشنهاد دارم که آنها هم با صدور چند حکم حکومتی تحقق مییابد: اول تعویق انداختن انتخابات به مدت 2 ماه برای تحقق موارد دیگر. دوم؛ رفراندومی مشابه فروردین58 مبنی بر خواست مردم. سوم؛ تشکیل هیأت بازنگری و تغییر قانون اساسی. *بیاعتمادی اکثر جامعه به اصلاحطلبان یک واقعیت تلخی است که از سال 96 شدت گرفت. به همین دلیل بارها بر این نکته تاکید کردهام که انتخابات 1400 یک وقت طلایی برای اصلاحطلبان است. در پیروزی آنها در این انتخابات تردید دارم اما بهترین فرصت برای بازسازی اجتماعی است.
* جبهه اصلاحات ایران باید یک نامزد خالص مردم محور را زودتر معرفی کند. نامزد معرفی شده ترکیب دولت خود را با تمرکز بر چهار اصل: تخصص، جوانی، زنان و اقلیتهای دینی معرفی کند.
* اصلاحطلبان چه تا آخر در انتخابات باشند یا نباشند، با نامزد اصلی ببرند یا ببازند، مهمترین رسالتشان روشنگری و افزایش آگاهی مردم است. جنبش دوم خرداد تجربه سودمندی در این زمینه است.
اصلاحطلبان نمیخواهند با معاملهگری وارد قدرت شوند
روزنامه شرق به گفت وگو با محمدرضا خاتمی نایبرئیس مجلس ششم و دبیرکل سابق جبهه مشارکت ایران اسلامی پرداخت و نوشت:
*متأسفانه اصلاحطلبان هرچه بخواهند مردم را به انتخابات تشویق کنند، چندان اثری ندارد؛ چون مردم میگویند شما چه قدرت و اختیاری دارید؟
*من بهعنوان بخشی که در جریان اصلاحطلب هستم، حفظ قدرت را بودن در حکومت نمیدانم، بلکه داشتن پایگاه اجتماعی میدانم که متأسفانه به دلایل مختلف در چند سال اخیر پایگاه اجتماعی اصلاحطلبان به قوت قبلی نیست.
* در شرایطی که نارضایتیها در اوج است و اقتصاد شرایط مناسبی ندارد، نشانههای خوبی برای آینده به چشم نمیآید. جناح مقابل (من میگویم محافظهکاران نه اصولگرایان) از فرط آزادی بیحد نمیدانند چه کنند و جناح اصلاحطلب به خاطر محدودیتهای فراوانی که برایشان وجود دارد در محذور قرار دارند.
* اگر همین امروز اعلام کنند هرکس ملتزم به قانون اساسی است و توانایی انجام کار را دارد و کشور را دوست دارد میتواند کاندیدا شود، به نظرم فرصت بسیار خوبی است که یک انتخابات پرشور را برگزار کنیم و به سمت حل مشکلات کشور برویم. همانطورکه در سال 76 این اتفاق افتاد یا به نوعی در سال 92.
* اگر بخواهیم اوضاع درست شود راه این است که مردم احساس کنند با انتخاب کسی که میخواهند، کشور میتواند به مسیر درست بیفتد.
* برای معنادارشدن انتخابات باید مسئولان این تصمیم را بگیرند. اما اصلاحطلبان به خاطر اینکه کشور را دوست دارند و میخواهند مردم از این رنج خارج شوند تمام تلاششان را میکنند و سعی دارند بدون اینکه با حاکمیت وارد تنش شوند، فضایی را ایجاد کنند که در مردم ایجاد امید کند و کاندیدایی را بیاورند که بتواند حداقل مطالبات اصلاحطلبی را برآورده کند.
*اصلاحطلبان در این دوره نهاد خیلی خوبی تشکیل دادهاند که در آن توافق نظر وجود دارد، شخصیتهای اثرگذاری هستند، ارتباطات خیلی خوبی با نحلههای مختلف اصلاحطلبی دارد و در روند دموکراتیک کارش را انجام میدهد و از تلاش باز نمیایستد.
* اگر قرار باشد انتخاباتی باشد که کاندیدای ما را نهادهای نظارتی استصوابی تعیین کنند آن انتخابات دیگر انتخابات نیست و فکر نمیکنم حتی اگر برخی از شخصیتهای اصلاحطلب وارد این صحنه شوند بدنه اصلاحطلب و عامه مردم از این انتخابات استقبال کنند.
کلابهاوس تریبون جدید انتخابات 1400
روزنامه اعتماد در یادداشتی به قلم امیرعباس میرزاخانی به تاثیر تریبون کلاب هاوس بر انتخابات 1400 پرداخت و نوشت:
*در بین شبکههای اجتماعی مختلف در سنوات گذشته، «توییتر» به عنوان یک پیامرسان مطلوب برای سیاسیون و دولتمردان ایران و جهان مطرح بوده است به گونهای که در بزنگاههای مختلف مامنی برای اظهارنظر، انتقاد و مورد خطاب قراردادن دیگر رجال سیاسی مورد استفاده قرار میگرفته است.
*از اسفندماه سال گذشته و با راهاندازی برنامه کاربردی کلابهاوس بر پایه مدیوم صدا فضای جالبی را برای برگزاری جلسات، محافل رسمی و غیررسمی با موضوعات سیاسی، فرهنگی، اجتماعی، طنز و هجویات در اختیار کاربران قرار داده است.
* کلابهاوس در مدت سه ماه از ظهورش با بهرهگیری از قابلیت صدا و اتاقهای پررفتوآمدش این ارتباط را نزدیکتر و جذابتر میکند و توانسته است به یکی از محبوبترین سرگرمیهای کاربران ایرانی شبکههای اجتماعی تبدیل شود.
* بدون تردید فضای مجازی و شبکههای اجتماعی نوظهور با قابلیتهای جدید، در کنار عوارض و آسیبهای خود، محاسن و امتیازات قابل توجهی نیز دارند. این آسیب و عوارض زمانی خود را بیشتر نمایان میسازد که فضای رسانهای رسمی «رسانه ملی» کشور بسیار بسته و در اختیار گروه و جریان خاص فکری قرار دارد و مجالی برای طرح اندیشه و دیدگاههای دیگر جریانات رسمی و شناسنامهدار نظام فراهم نمیکند و این گروهها از سر ناچاری به طرح مباحث سیاسی و بعضا انتقادی خود در شبکههای اجتماعی میپردازند.
*حضور خبرنگاران مختلف، نمایندگان احزاب و تشکلهای سیاسی رسمی کشور، فعالان سیاسی و اجتماعی، صاحبنظران علوم سیاسی، مدیران ارشد رسانهها و مسوولان مختلف کشور از هر طیف و جناحی در اتاقهای مختلف کلابهاوس با طرح مباحث چالشی در حوزههای گوناگون در نبود رسانههای رسمی و به ویژه رسانه ملی، فضای جدیدی را در آستانه انتخابات فراهم کرده است. * امتیاز ویژه کلابهاوس در مقایسه با دیگر برنامههای کاربردی مشابه، امکان برقراری یک گفتمان چندجانبه، با حضور جناحهای مختلف سیاسی از داخل و خارج از کشور، امکان گفتمانسازی و گفتوگو با گروههای سیاسی حتی براندازان و شناخت و ارزیابی دیدگاهها و توانمندیهای علمی و نظری، برگزاری جلسات مختلف در «روم» های کلابهاوس با موضوعهای متفاوت و حتی مخالف با دیدگاهها و نظریات شخصی است.
* میتوان به سهولت پیشبینی کرد که این شبکه اجتماعی با توجه به امکانات و ظرفیتهای موجود به یکی از محبوبترین و پرطرفدارترین فضاها در روزهای انتخاباتی پیش رو تبدیل خواهد شد و این قابلیت را دارد که به سرعت جایگزین رسانههای رسمی کشور شده.
جبهه اصلاحات ایران یک نامزد واحد دارد
خبرگزاری برنا به گفت وگو با حسن رسولی، عضو نهاد اجماع ساز اصلاح طلبان پرداخت و آورد:
* اصلاحات تمام خانم ها و آقایانی را که بنا بر دعوت مجمع حضور داشتند به ثبت نام تشویق می کند برای اولین بار دو نفر از خانم های توانمند و سیاست مدار در بین نامزدهای مورد حمایت جبهه اصلاحات حضور دارند.
* چهارده نفری که اعضای مجمع پیشنهاد کرده اند هیچکدام توسط خود مجمع حذف نشده اند. در این مرحله شخصیت های سیاسی اصلاح طلب که بالقوه به نظر می رسیدند و اینکه زمینه حضور در انتخابات را داشتند و اینکه حداقل ده رای به عنوان پیشنهاد دهنده از مجمع عمومی دریافت کرده بودند، در جلسات حضور پیدا کردند که از بین این 14 نفر بجز دکتر ظریف و دکتر عارف بقیه حضور یافتند.
* دکتر جهانگیری حضور کوتاه مدتی در مجمع داشتند و بنا بر این شد که اگر، تصمیم ایشان قطعی شد بیایند و برنامه خود را ارائه بدهند. آقای دکتر ظریف و آقای دکتر عارف تصمیم قطعی برای حضور نگرفته اند.
* خانم ها هم اعلام برنامه کرده اند... بخصوص خانم دکتر شجاعی به صورت مبسوط و مشروح برنامه عملیاتی برای اداره کشور ارائه کرده است.
* هدف نهایی رسیدن به نامزد واحد است که بعد از انجام مناظره ها و نظر سنجی علمی بر حسب واقع به سمتی حرکت می کنیم تا از تکرار وضعیت سال 84 جلوگیری شود و جبهه اصلاحات ایران، یک نامزد واحد داشته باشد و همه نامزد های پیش گفته از آن نامزد واقع حمایت کنند.
* آقای دکتر ظریف پیشنهاد اکثریت اعضای مجمع بود ولی خود ایشان تا به حال اعلام آمادگی نکرده است و حتی طی چندین مرحله گفته اند بنای حضور در عرصه انتخابات را ندارند ولی ایشان یکی از شخصیت های موجه پیشنهادی از طرف جبهه اصلاحات بودند ولی خود ایشان باید برای حضور و عدم حضور تصمیم بگیرند.
رسانههای اصولگرا
برای پیروزی در انتخابات سبد واحد رأی نیاز داریم
خبرگزاری فارس به گفت وگو با محمد ناظمی اردکانی داوطلب سیزدهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری پرداخت و آورد:
*اولویت این است که جریان انقلابی کشور با یک نامزد واحد در صحنه انتخابات حاضر شود تا دولتی روی کار بیاید که وضع نابسامان فعلی را مدیریت و رفع کند. همه باید در مسیر حمایت از کاندیدای واحد گام برداریم.
*دو قطبی شدن ممکن است که حضور مردم را در پای صندوق رأی بیشتر و حداکثری بکند هرچند دوقطبی شدن التهابات و هیجان های سیاسی را که به وجود می آید، تسهیل می کند ولیکن آسیب هایی دارد که می بایستی این دو قطبی را مدیریت کرد. به این نوع که آسیب به مبانی نظام، انقلاب وارد نشود.
*اگر بتوانیم دو قطبی شدن را بر سر برنامه، کادر دولت آینده داشته باشیم، اصول اداره کشور برای آینده داشته باشیم، رقابت در این زمینه ها شکل و عمق بگیرد، دوقطبی لطمه آسیب به پایه های انقلاب و نظام نمی زند و چه بسا مناسب هم باشد.
*دو قطبی هایی که آزادی و غیر آزادی، جنبه های شعاری و جنبههای تحریک احساسات مردم نسبت به یکدیگر، اثربخشی کمی دارد و چه بسا لطمه و آسیب می زند. شعار انقلاب آزادی و استقلال بود. ما در این زمینه باید از آزادی یک معنای علمی داشته باشیم. آزادی که به آزادی دیگری لطمه نزند و به آزادی های اجتماعی لطمه نزند مورد قبول همه است و نمی تواند جامعه و فضای سیاسی کشور را دو قطبی کند مگر اینکه یک سری ابهامات ایجاد شود که جنبه تخریبی دارد و احساسات جامعه را تحریک می کند که قابل قبول نیست.
پیگیری سخنان مشکلساز کاندیداها از طریق شورای عالی امنیت ملی
خبرگزاری مهر به بازتاب سخنان عبدالرضا رحمانی فضلی وزیر کشور پرداخت و آورد:
* برخی افرادی که خود را داوطلب انتخابات معرفی کردهاند، بعضا سخنانی مطرح میکنند که ممکن است مشکلساز شود که ما از طریق شورای عالی امنیت ملی پیگیر این مساله هستیم.
* من امیدوارم که نتیجه همکاری خوبی که میان وزارت کشور و شورای نگهبان وجود دارد، به برگزاری انتخاباتی پرشور و امن منجر شود.
* در دوران قبل از مشروطه، مردم رعیت بودند و صرفا به حکام خودشان خراج میدادند و دولت در قبال مردم هیچ مسوولیتی نداشت ولی در دوره مشروطیت به خاطر فشار و قیام علما و مردم، نتایج خوبی حاصل شد و در این کشور، مجلس و قانون گذاری محقق شد ولی متاسفانه همان هم از مسیر خودش خارج شد و به نتیجه نرسید.
* قبل از انقلاب اسلامی هم در واقع انتخاباتی برگزار میشد اما این انتخابات تشریفاتی بودند و مردم حق انتخاب واقعی نداشتند اما بعد از انقلاب اسلامی برکات زیادی شامل حال مردم شد که از آن جمله میتوان به حضور واقعی مردم در انتخابات اشاره کرد.
* ما امروز شاهد برگزاری انتخاباتهایی در کشور هستیم که مردم در آن نقش آفرینی میکنند و برای داشتن این نعمت بزرگ، هر چقدر هم که شکرگزاری کنیم، کم است.
* در انتخابات 28 خرداد، 4 انتخابات را با 4 قانون برگزار خواهیم کرد که کار سختی است، البته تلاشهای زیادی در 3 سال گذشته انجام دادیم و لایحه جامع قانون انتخابات را تهیه کرده و به دولت دادیم و بعد از تایید دولت این لایحه به مجلس ارسال شد اما متاسفانه در مجلس قبلی و مجلس فعلی این لایحه به نتیجه نرسید.
*در انتخابات پیش رو 600 نفر فقط برای تهران و در مجموع حدود 800 نفر برای انتخابات میان دورهای مجلس ثبت نام کردهاند و ما مثلا باید برای انتخابات میان دورهای مجلس در تهران که یک کرسی دارد، تمام فرآیندهای قانونی را اعمال کنیم.
* همه باید تلاش کنیم حول محور قانون، انتخاباتی بیطرفانه و امن برگزار کنیم البته از این مساله هم نباید غافل شد که به هر حال برگزاری انتخابات در شرایط کرونا، شرایط و اقتضائات خاص خودش را دارد که ما تدابیری برای این مساله اندیشیدهایم از جمله اینکه تعداد 8 هزار شعبه اخذ رای را به شعب قبلی اضافه کردهایم تا تراکم جمعیت رخ ندهد یا اینکه برای دوره 20 روزه تبلیغات، مساله این است که در مورد تجمعات تبلیغاتی چه کاری باید انجام دهیم که برای این مسئله نیز تدابیری اندیشیده خواهد شد.
* طبق بررسیهای ما، تمام مخالفین و معاندین نظام و حتی برخی در داخل کشور، بالاتفاق دنبال کاهش مشارکت مردم در انتخابات هستند اما ان شاءالله انتخاباتی پرشور و با حضور و مشارکت مردمی برگزار خواهد شد.
*تمام ملزمات و لوازم لازم برای اجرای انتخابات فراهم شده و وزارت کشور آماده برگزاری انتخابات است اما در حوزههای تبلیغاتی خلاءهایی وجود دارد و برخی افرادی که خود را داوطلب انتخابات معرفی کردهاند، بعضا سخنانی مطرح میکنند که ممکن است مشکل ساز شود که ما از طریق شورای عالی امنیت ملی پیگیر این مسئله هستیم.
سیاست ورزی با محوریت وحدت
روزنامه صبح نو در گزارشی نقش قالیباف را در انتخابات 1400 بررسی کرد و نوشت:
*در آستانه سیزدهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری قرار داریم و بنابر شنیدهها و تحلیلها، گویا قالیباف اعلام کرده که با آیتالله رئیسی رقابت نخواهد کردچیزی شبیه سال96؛ معادلهای که چنانچه از خودگذشتگی، بردباری و دورنگری راهبردی قالیباف نبود و نباشد، نه شکل میگرفت و نه قرار بود در آینده نزدیک شکل بگیرد.
*اظهارات اخیر محمدباقر قالیباف و اعلام آمادگی برای وحدت و پیشتر اقدام عملی در کنارهگیری در جریان انتخابات سال96 را باید تاکید و تصریحی بر اولویت دادن مصالح انقلاب بر مصالح فردی دانست و باور داشت که در صورت مبنا قرار دادن مصالح جریان انقلاب میتوان امید به موفقیت و پیشرانی این جبهه در همه عرصهها داشت.
* تاکید قالیباف مبنی بر عدم حضور در انتخابات در صورت حضور آیتالله رئیسی را باید در چارچوب یک منطق دیگر نیز دریافت که قالیباف همانقدر که عافیت طلب نبوده و مدیریت جهادی را در بسیاری از عرصهها دنبال کرده از سوی دیگر نیز «قدرت طلب» نبوده و در مسیر مصالح انقلاب کمک و یاری را وظیفه محتوم خود میداند.
*قالیباف در جریان انتخابات مجلس یازدهم نیز به نخ تسبیح وحدت اصولگرایان بدل شد. قالیباف در آن برهه و با وجود قاعدهشکنی برخی گروههای تمامیت خواه همچون بخش محدودی از جبهه پایداری، بارها برای کشاندن پای این گروه به جمع وحدتنشینان اعلام آمادگی کرد و در چارچوب گفتوگوهای دو طرفه، در دقیقه نود، باعث و بانی وحدت حداکثری جریان انقلاب و ارائه لیست واحد از سوی این جریان در تهران شد.
* قالیباف به جهت احراز جایگاه مهم وحدت بخشی در جریان انقلاب طی سالهای گذشته، در نسبت با بقیه نیروهای این جریان، حملات بیشتری از جانب اصلاحطلبان را به جان خریده و از این منظر قالیباف تبدیل به سیبل اصلی تخریبها و تخطئهها شده است.
* قالیباف در برهه کنونی، از عهد خود نسبت به جریان انقلاب و ادای وظیفه و مسوولیت دینی و ملیاش یعنی تلاش برای حفظ وحدت این جریان به هیچوجه پا پس نکشیده و اظهارات اخیرش نشان میدهد که او پر صلابت تر از هر دورهای، به کنشگری سیاسی میپردازد و خواهد پرداخت.
*س_برچسبها_س* *س_پرونده خبری_س*