شنبه 29 دی 1403

تحریم سپاه به زیان بورس تمام شد!

وب‌گاه خبر آنلاین مشاهده در مرجع
تحریم سپاه به زیان بورس تمام شد!

تعادل نوشت: در آخرین روز دی ماه پارلمان اروپا تصمیم گرفت در اقدامی مداخله‌جویانه قطعنامه‌ای ضدایرانی را تصویب کند.

تمم پیشنهادی مربوط به درج نام سپاه پاسداران در فهرست سازمان‌های اصطلاحا تروریستی اتحادیه اروپا که پس از رای‌گیری به این قطعنامه اضافه شده بود نیز در قالب این قطعنامه به تصویب رسید. قطعنامه مذکور علاوه بر این شامل بندهای دیگری است که خواستار تحریم رییس‌جمهور و دادستان کل ایران است.

پارلمان اروپا در این قطعنامه خواستار محدودیت‌های هدفمند علیه همه قضاتی شده که علیه «معترضان»، حکم صادر کرده‌اند و در ادعایی از مقام‌های ایرانی خواسته شده به تعهدات بین‌المللی از جمله تحت میثاق بین‌المللی حقوق مدنی و سیاسی (ICCPR) پایبند باشند.

در ادامه این متن، قانونگذاران اروپایی ضمن استقبال از محدودیت‌های اعلامی اخیر علیه ایران از جمله مرتبط با پلیس امنیت اخلاقی که ادعا شده همدست یا مسوول در مرگ مهسا امینی بوده‌اند، آنها را ناکافی خوانده و به دلیل آنچه بی‌توجهی آشکار ایران به کرامت انسانی و خواسته‌های شهروندانش و همچنین حمایت ایران از روسیه ادعا شده، خواستار تنظیمات بیشتر در موضع اتحادیه اروپا در قبال ایران شده‌اند.

در این متن، از مسوول سیاست خارجی اتحادیه اروپا و شورای اروپا خواسته شده فهرست تحریم‌ها را به همه افراد و نهادهای مسوول «نقض حقوق بشر» و اعضای خانواده آنها بسط دهند و از برخی مقامات کشورمان و کلیه بنیادهای مرتبط با سپاه پاسداران و بنیاد مستضعفان و بنیاد شهید و امور ایثارگران نام برده شده است.

در داخل کشور، انتشار اخباری دال بر تصویب این قطعنامه و جزییات آن با واکنش تند همه گروه‌ها همراه بود. ایسنا در گزارشی مجموع مواضع نمایندگان مجلس را گرد هم آورده است. بر اساس این گزارش، برخی از چهره‌ها از به جریان افتادن طرح اصلاح قانون «اقدام متقابل علیه امریکا» در مجلس خبر داده‌اند تا جایی که به گفته احمد نادری، عضو هیات رییسه مجلس «طرح اصلاح قانون اقدام متقابل در برابر اعلام سپاه پاسداران به عنوان سازمان تروریستی توسط امریکا در مجلس به جریان افتاد. تمامی کشورهای عضو «اتحادیه اروپا» که مبادرت به اعلام نام سپاه به عنوان سازمان تروریستی نمایند و تمامی نیروهای نظامی وابسته و سازمان‌ها و نهادهای این نیروها مشمول خواهند بود.»

در این میان برخی از نمایندگان اما در حساب توییتری خود خروج از NPT را خواستار شده‌اند. علیرضا سلیمی، نماینده دلیجان نوشته است: «اروپای کارخانه تروریست پرور، سپاه جان فدا در مقابله با تروریسم را با این بهانه تحریم می‌کند؛ ما همه پاسدار هستیم. حتماً مقابله جدی خواهیم کرد. خروج از NPT را در دستور قرار می‌دهیم.»

برخی از کارشناسان عقیده که این تحریم می‌تواند روی اقتصاد کشور تاثیرگذار باشد؛ در حال حاضر نرخ دلار بازار آزاد در آخرین معاملات نقدی به 44 هزار و 380 تومان رسیده است. این در حالی است که معاملات فردایی دلار همچنان سیگنال رشد می‌دهند. روند رو به رشد قیمت دلار با تصویب قطعنامه پارلمان اروپا علیه ایران از سر گرفته شد و حالا در معاملات نقدی نیز این مسیر صعودی به خوبی روشن است.

در سوی دیگر قیمت طلا و سکه نیز روند صعودی به خود گرفت و تا لحظه تنظیم این گزارش قیمت سکه به بیش از 24 میلیون تومان و قیمت طلا به بیش از دو میلیون تومان رسید. برخلاف این بازارها بورس روند نزولی به خود گرفت و کارشناسان عقیده دارند علت موضوع به افزایش قیمت دلار باز می‌گردد.

بورس یک بازار نقدشونده است و سرمایه‌گذاران این بازار می‌توانند در عرض چند دقیقه سرمایه خود را نقد کنند؛ در نتیجه در شرایط فعلی ترجیح می‌دهند که سرمایه خود را به صورت موقت از بازار خارج وارد بازارهای موازی کنند تا سود بیشتری ببرند. برخی از سهامداران بورسی نقدینگی خود را از بازار سرمایه خارج و به صورت موقت وارد بازار دلار کردند تا گپ قیمتی به وجود آمده بین دلار صرافی و بازار آزاد سود ببرند و برخی دیگر از سرمایه خود را وارد بازارهای طلا و سکه کردند اما با توجه به اینکه حباب قیمتی سکه بالاست اکثر سرمایه‌گذاران خریدار طلای آب شده و دلار هستند.

یک کارشناس بازار سرمایه نیز در خصوص نوشت: «تحریم سپاه و به دنبال آن افزایش قیمت دلار می‌تواند به صورت کوتاه‌مدت روی بورس تاثیر بگذارد و روند آن را منفی کند. اما این تاثیر، کوتاه‌مدت است و پس از آن بازار نیز دنباله‌روی دلار خواهد بود. بر اساس پیش‌بینی هفتگی، بورس این هفته منفی خواهد بود و به علت نقدشوندگی بالا هجوم سهامداران برای فروش سهام و تبدیل آن به دلار افزایش پیدا می‌کند. نقدشوندگی بالای بورس در ایران می‌تواند یکی از عوامل منفی شدن بازار باشد.»

به‌طور کلی افزایش قیمت دلار در بازار آزاد روی بورس تاثیر موقت دارد؛ یعنی با افزایش قیمت دلار در بازار آزاد بورس به علت نقدشوندگی بالا در کوتاه‌مدت منفی می‌شود و پس از آن دوباره به روند معقول و روبه بالای خود باز می‌گردد. سهامداران بورسی سهم خود را می‌توانند در چند دقیقه نقد کنند و پس از آن برای سود بیشتر چند روزی به سراغ بازار آزاد دلار می‌روند و در نهایت دوباره سرمایه خود را وارد بورس می‌کنند که این روند در کوتاه‌مدت به صنایع بورسی آسیب می‌زند.

بازار از دریچه معاملات

شاخص کل بورس تهران در پایان معاملات دیروز شنبه، یکم بهمن‌ماه با 31 هزار و 566 واحد کاهش در ارتفاع یک میلیون و 657 هزار واحدی ایستاد. شاخص هم‌وزن با چهار هزار و 245 واحد کاهش به 521 هزار و 942 واحد و شاخص قیمت با 2‌هزار و 524 واحد افت به 310 هزار و 374 واحد رسید. شاخص بازار اول، 28 هزار و 570 واحد و شاخص بازار دوم، 46‌هزار و 812 واحد کاهش را ثبت کردند.

روز گذشته در معاملات بورس تهران، بیش از 14 میلیارد و 683 میلیون سهم، حق‌تقدم و اوراق بهادار به ارزش 84 هزار و 160 میلیارد ریال معامله شد. همچنین پتروشیمی شیراز (شیراز) با 725 واحد، پتروشیمی پردیس (شپدیس) با 289 واحد، پالایش نفت تهران (شتران) با 253 واحد و صنایع پتروشیمی کرمانشاه (کرماشا) با 195 واحد تاثیر مثبت بر شاخص بورس داشتند.

در مقابل فولاد مبارکه اصفهان (فولاد) با سه هزار و 732 واحد، ملی صنایع مس ایران (فملی) با 2 هزار و 383 واحد، توسعه معادن و صنایع معدنی خاورمیانه (میدکو) با یک‌هزار و 441 واحد، پتروشیمی نوری (نوری) با یک هزار و 350 واحد، شرکت سرمایه‌گذاری تامین اجتماعی (شستا) با یک هزار و 329 واحد و صنعتی و معدنی چادرملو (کچاد) با یک هزار و 257 واحد با تاثیر منفی بر شاخص بورس همراه شد. بر پایه این گزارش، در اولین روز کاری هفته نماد گسترش سرمایه‌گذاری ایران خودرو (خگستر)، ایران خودرو (خودرو)، پالایش نفت تهران (شتران)، سایپا (خساپا)، پالایش شرکت سرمایه‌گذاری تامین اجتماعی (شستا)، پالایش نفت بندرعباس (شبندر) و فولاد مبراکه اصفهان (فولاد) در نمادهای پُرتراکنش قرار داشتند.

گروه خودرو هم در معاملات شنبه صدرنشین برترین گروه‌های صنعت شد و در این گروه سه میلیارد و 543 میلیون برگه سهم به ارزش 13 هزار و 20 میلیارد ریال دادوستد شد.

شاخص فرابورس نیز روز اخیر بیش از 219 واحد کاهش داشت و به 21 هزار و 288 واحد رسید. در این بازار بیش از هفت میلیارد و 554 میلیون برگه سهم و اوراق مالی دادوستد شد و تعداد دفعات معاملات اولین روز کاری هفته فرابورس بیش از 440 هزار و 516 نوبت بود. شرکت سرمایه‌گذاری مالی سپهر صادرات (وسپهر)، پویا زرکان آق دره (فزر)، پتروشیمی مارون (مارون)، صنعتی مینو (غصینو) و اعتباری ملل (وملل) تاثیر مثبت بر این شاخص داشتند. در مقابل پلیمر آریا ساسول (آریا)، بیمه پاسارگاد (بپاس)، پتروشیمی تندگویان (شگویا)، فولاد هرمزگان جنوب (هرمز)، شرکت سرمایه‌گذاری صبا تامین (صبا)، پتروشیمی زاگرس (زاگرس) و پالایش نفت شیراز (شراز) با تاثیر منفی بر این شاخص همراه بودند.

بیشتر بخوانید:

اثر تحریم‌های جدید بر بورس / کوچ موقت پول به سمت بازار ارز

35217

کد خبر 1721998
تحریم سپاه به زیان بورس تمام شد! 2