سه‌شنبه 2 بهمن 1403

تدارک سفر رئیسی به نیویورک

وب‌گاه دنیای اقتصاد مشاهده در مرجع

سخنگوی دولت از برنامه‌ریزی مقدماتی برای حضور رئیس‌جمهوری در نشست مجمع عمومی سازمان ملل متحد خبر داد. سال گذشته ابراهیم رئیسی به‌صورت مجازی در این نشست که هرساله در نیویورک آمریکا با حضور مقامات سیاسی کشورها برگزار می‌شود، شرکت کرده بود.

برنامه‌ریزی مقدماتی برای نخستین سفر ابراهیم رئیسی، رئیس‌جمهوری به نیویورک آغاز شده است. قرار است رئیس‌جمهوری برای شرکت در اجلاس سالانه مجمع عمومی سازمان ملل که مهر ماه در آمریکا برگزار خواهد شد، عازم این کشور شود. خبر برنامه‌ریزی مقدماتی برای انجام این سفر را روز گذشته علی بهادری جهرمی، سخنگوی دولت اعلام کرد. در صورت سفر رئیسی به آمریکا این نخستین سفر او به آمریکا به عنوان رئیس‌جمهور ایران خواهد بود. رئیسی از زمان انتخاب به عنوان رئیس‌جمهوری به روسیه و برخی کشورهای منطقه سفر کرده اما تاکنون به هیچ یک از کشورهای اروپایی و غربی سفر نکرده است.

سال گذشته نیز رئیسی به صورت مجازی در نشست مجمع عمومی سازمان ملل شرکت کرد و سعید خطیب‌زاده، سخنگوی وقت وزارت خارجه علت شرکت نکردن رئیس‌جمهور در هفتاد و ششمین مجمع عمومی سازمان ملل را شرایط کرونایی و اجرای پروتکل‌های بهداشتی قبل و بعد از این سفر بیان کرد. به این ترتیب نمایندگی هیات ایرانی در آن اجلاس به وزیر خارجه، حسین امیرعبداللهیان سپرده شد. همان زمان گفته شد که برخی ملاحظات مرتبط با تحریم‌ها علیه ایران یکی از دلایل عدم سفر رئیسی به آمریکا بوده است. پیش از این هم در مرداد سال گذشته شماری از سناتورهای جمهوری‌خواه ایالات‌متحده از جو بایدن خواسته بودند تا ورود رئیس‌جمهور ایران به خاک این کشور جهت شرکت در نشست‌های مجمع عمومی سازمان ملل را ممنوع کند. با تمام اینها این تنها رئیسی نبود که ترجیح داد تا به صورت مجازی در این اجلاس سخنرانی کند. در کنار او برخی روسای جمهور کشورهای دیگر از جمله «سلمان بن عبدالعزیز» پادشاه عربستان سعودی نیز به دلیل کرونا به صورت مجازی در این نشست حضور پیدا کردند. حالا ظاهرا امسال ایران تصمیم گرفته تا رئیس‌جمهور به صورت حضوری در نشست سازمان ملل سخنرانی کند همچنان که روز گذشته سخنگوی دولت از برنامه‌ریزی مقدماتی برای سخنرانی در این نشست که هر سال با حضور روسای جمهور کشورهای مختلف برگزار می‌شود، خبر داد. مجمع عمومی سازمان ملل، سالانه از سومین هفته سپتامبر‌(اواسط شهریور) شروع به کار می‌کند و رهبران سیاسی کشورها در این نشست مواضع کشور خود را در مورد مسائل مهم سیاسی بیان می‌کنند. همچنین بسیاری از مقامات ارشد سیاسی کشورها از فرصت حضور در مجمع عمومی سازمان ملل برای ملاقات با یکدیگر و رفع اختلافات‌شان در مورد مسائل مختلف استفاده می‌کنند. در واقع راهروهای سازمان ملل متحد در این ایام به محلی برای گفت‌وگو و دیدارها و رایزنی‌های مقامات کشورها تبدیل می‌شود. همچنا‌ن‌که سال 92 نخستین سفر حسن روحانی رئیس‌جمهور وقت به آمریکا برای سخنرانی در کنفرانس سالانه مجمع عمومی سازمان ملل و دیدار محمد‌جواد ظریف، وزیر امورخارجه روحانی با جان کری، وزیر خارجه وقت آمریکا در مورد برنامه هسته‌ای ایران خبر‌ساز شد. در همین سفر بود که برای نخستین‌بار پس از سه دهه روسای جمهور ایران و آمریکا (حسن روحانی و باراک اوباما) با یکدیگر به صورت تلفنی گفت‌وگو کردند. طی سال‌های گذشته روسای جمهور ایران بارها برای سخنرانی در جلسات مجمع عمومی سازمان ملل متحد حضور پیدا کرده‌اند. شهید محمدعلی رجایی در مهر سال 1359، مقام معظم رهبری در دوران ریاست‌جمهوری‌شان در 30 شهریور 1366، سیدمحمد خاتمی در سال‌های 1376 تا 1384 جمعا 2 بار در نشست‌های مجمع عمومی سازمان ملل سخنرانی کردند. در کنار آنها محمود احمدی‌نژاد و حسن روحانی هر کدام 8بار برای سخنرانی در مجمع عمومی سازمان ملل حضور یافته‌اند. در این میان مرحوم هاشمی‌رفسنجانی در مدت 8سال ریاست‌جمهوری‌اش هیچ‌گاه در جلسات مجمع شرکت نکرد.