شنبه 6 بهمن 1403

تداوم پیروزی‌های بین المللی در گرو همبستگی داخلی است

خبرگزاری ایرنا مشاهده در مرجع
تداوم پیروزی‌های بین المللی در گرو همبستگی داخلی است

تهران - ایرنا - کارشناس مسائل بین الملل با بیان اینکه با توهین به رییس جمهوری چیزی درست نمی شود، گفت: اگر می‌خواهیم پیروزی‌های ایران در صحنه بین‌المللی ادامه داشته و فشارهای واشنگتن علیه تهران به نتیجه نرسد، راه آن وحدت، همبستگی و همدلی است وگرنه با افتراق و اختلاف راه برای آمریکا هموار می‌شود.

«مهدی ذاکریان» در گفت‌وگو با خبرنگار سیاسی ایرنا، درباره لغو محدودیت‌های تسلیحاتی ایران براساس قطعنامه 2231 گفت: لغو خودکار محدودیت‌های تسلیحاتی ایران و پایان محدودیت‌های ایجاد شده برای رفت‌وآمد 23 شخصیت حقیقی و حقوقی از دستاوردهایی است که برجام برای ایران به دست آورد.

وی اظهار داشت: دولت ترامپ دو اقدام جدی برای جلوگیری از پایان محدودیت‌های تسلیحاتی انجام داد؛ یکی آنکه قطعنامه‌ای به شورای امنیت برد که بر اساس آن محدودیت‌های تسلیحاتی ایران برای مدت نامعلومی ادامه یابد و حتی اروپایی‌ها را هم قانع کردند برای مدتی ولو چند ماهه محدودیت‌های تسلیحاتی ایران تمدید شود ولی در هر دو تلاش ناکام ماندند.

این تحلیلگر ارشد مسائل سیاست خارجی با بیان اینکه تنها دستاورد برجام لغو تحریم‌ها و محدودیت‌های تسلیحاتی نیست، تصریح کرد: براساس برجام تحریم‌های اقتصادی هم لغو است اما آمریکا با خروج خود از برجام، تحریم‌ها را به صورت یکجانبه مجددا اعمال کرده در حالی که حتی اروپایی‌ها هم اذعان دارند که آن تحریم‌ها غیرقانونی است.

وی ادامه داد: مشکل آنجاست که وزارت خزانه‌داری آمریکا شرکت‌ها و بانک‌های کشورهای مختلف را به دلیل همکاری با ایران جریمه و تحریم می‌کند و همین مسئله موجب ترس و عدم همکاری شرکت‌ها و بانک‌های بین‌المللی با ایران شده است.

 تداوم پیروزی‌های بین المللی ایران در گرو وحدت و همبستگی داخلی است / با توهین به رییس جمهوری چیزی درست نمی‌شود

این استاد دانشگاه لغو محدودیت‌های تسلیحاتی را دستاورد مهمی برای ایران و حقوق بین‌الملل و شکست سنگینی برای آمریکا برشمرد و خاطرنشان کرد: اگر می‌خواهیم پیروزی‌های ایران در صحنه بین‌المللی ادامه داشته و فشارهای واشنگتن علیه تهران به نتیجه نرسد، راه آن وحدت، همبستگی و همدلی است وگرنه با افتراق و اختلاف، راه شکست ایران و نه آمریکا هموار می‌شود.

ذاکریان با بیان اینکه با بی احترامی و توهین به مقامات از جمله رئیس‌جمهور که دارای پشتوانه رای 24 میلیون نفر است، هیچ چیز درست نمی‌شود، ابراز داشت: در شرایطی که آمریکا علیه ایران یک جنگ تمام عیار اقتصادی به راه انداخته و خود و متحدان منطقه‌ای‌اش از هیچ تلاشی برای شکست ایران فروگذار نیستند، باید برای حل مشکلات مردم تلاش کرد.

وی با بیان اینکه هرگونه توهین و بی احترامی بازی کردن در زمین آمریکاست، عنوان کرد: ما در شرایطی که باید آمریکا را ضعیف کنیم، با اقداماتی مانند توهین به رییس‌جمهور، گل به خودی می‌زنیم و خودمان را تضعیف می‌کنیم.

به گفته این کارشناس ارشد مسائل آمریکا، ما نباید نگاه کنیم بایدن یا ترامپ رئیس‌جمهور آمریکا می‌شود. هر کسی پیروز انتخابات نوامبر شود، فرقی ندارد بلکه مهم است نگاه کنیم مردم از ما چه می‌خواهند.

جنگ تحمیلی را به یاد داشته باشیم، اهمیت لغو محدودیت‌های تسلیحاتی را متوجه می‌شویم

ذاکریان با یادآوری اهمیت لغو محدودیت‌های تسلیحاتی یادآور شد: اگر جنگ تحمیلی را به یاد داشته باشیم که هیچ کس به ایران سلاح نمی‌فروخت و در مقابل، همه کشورها به عراق سلاح می‌فروختند، هواپیما اجاره می‌دادند و نیروی نظامی از کشورهای مختلف در نبرد علیه ایران همراه ارتش عراق حضور داشتند، اهمیت لغو محدودیت‌های تسلیحاتی را متوجه می‌شویم.

وی با تاکید بر اینکه اقدامات بزرگ در صنعت دفاعی در کشور انجام شده است، بیان کرد: هیچ کسی منکر پیشرفت‌هایی که در کشور در حوزه صنعت دفاعی شده، نیست اما متوجه باشیم که ایران نباید جزیره جدا افتاده از نظام بین‌المللی باشد و دنیا در این حوزه هم رشدهای زیادی داشته و دارد و ضروری است ایران هم از این رشدها بهره‌برداری کند و از طرفی بتواند دستاوردهای خود را در قالب مراودات تجاری به کشورهای دیگر بفروشد.

آمریکا استانداردهای بین‌المللی را نقض می‌کند 

این استاد دانشگاه درباره ادعای کشورهای غربی از جمله آمریکا مبنی بر آنکه لغو محدودیت‌های تسلیحاتی موجب تشدید بی‌ثباتی در منطقه خاورمیانه می‌شود، گفت: آمریکا خود را سرور جهان می‌داند و می‌خواهند نظمی را تحمیل کند اما ایران این نظم دیکته شده را قبول ندارد. البته این موضوع به معنای آن نیست که ایران نرم‌ها و ارزش‌های بین‌المللی رعایت نمی‌کند. از قضا کشوری که استانداردهای حقوقی و بین‌المللی را نقض کرده، ایران نیست بلکه آمریکاست و همین مسئله موجب اعتراض متحدان سنتی آمریکایی‌ها یعنی اروپایی‌ها شده است.

ذاکریان با بیان اینکه آمریکا به دروغ موضوع مذاکره با ایران مطرح می‌کند، اظهار داشت: آنچه آمریکا به عنوان مذاکره مطرح می‌کند، تحمیل یکطرفه خواسته‌ها و نظراتش به ایران است در حالی که هر مذاکره بده بستانی است. برجام نیز همینطور بود یعنی توافقی نبود که 100 درصد نظرات ایران تامین شده یا به طور کامل مبتنی بر خواسته‌های 1+5 باشد بلکه توافقی مرضی‌الطرفین و مبتنی بر خواسته‌های دو طرف بود.

وی افزود: ایران در برجام می‌خواست حق غنی‌سازی‌اش به رسمیت شناخته شود و برای اولین بار در دنیا چنین حقی به رسمیت شناخته شد در حالی که هیچ آمریکا چنین حقی را برای هیچ کشوری از جمله متحدان و دوستان نزدیک خود هیچ گاه به رسمیت نشناخته است اما از طرفی مقرر شد ایران برای مدتی درصد غنی‌سازی‌اش را از 3.67 درصد افزایش ندهد.

این تحلیلگر ارشد مسائل سیاست خارجی با اشاره به دیگر توافقات انجام شده در برجام تصریح کرد: درخواست طرف مقابل از ایران خواستار اصلاح قلب راکتور اراک و تبدیل شدن فردو به مرکز تحقیقاتی بود. در مقابل هم ایران خواستار لغو تحریم‌های اقتصادی و تسلیحاتی، خروج از فصل هفتم منشور ملل متحد و مختومه شدن پرونده موسوم به پی‌ام‌دی و در نهایت مختومه شدن پرونده ایران در شورای امنیت بود.

تحریم‌ها موثر بودند، کاخ سفید تحریم پشت تحریم نمی‌افزود

ذاکریان درباره واکنش احتمالی دولت ترامپ به لغو محدودیت‌های تسلیحاتی هم گفت: آمریکا برای لغو نشدن محدودیت‌های تسلیحاتی هر کاری انجام داد ولی موفق نشد. در نهایت هم به گمان خود مکانیزم به اصطلاح ماشه را فعال کرد اما هیچ کس قبول نکرد. در مقابل این مسئله تحریم‌های جدیدی را اعمال می‌کند که البته موثر واقع نخواهد شد.

وی با بیان اینکه تحریم‌های آمریکا برای ایران مشکل ایجاد کرده اما منجر به نتیجه مطلوب برای واشنگتن نشده است، ابراز داشت: اگر تحریم‌های آمریکا موثر بودند که کاخ سفید تحریم پشت تحریم نمی‌افزود. فردی اتومبیل خود را تغییر می‌دهد که آن اتومبیل مشکل‌دار باشد یا نیازهای او را تامین نکند. آمریکا تحریم‌های جدید اعمال می‌کند چون تحریم‌هایش نه توانسته منجر به تغییر رفتار ایران شود و نه نیازهای آمریکا را تامین کرده است.

*س_برچسب‌ها_س*