چهارشنبه 18 تیر 1404

تصویر واضح از صلح مورد قبول نتانیاهو و ترامپ در غزه / پاکسازی قومی یا توسعه اقتصادی؟

وب‌گاه اقتصاد نیوز مشاهده در مرجع
تصویر واضح از صلح مورد قبول نتانیاهو و ترامپ در غزه / پاکسازی قومی یا توسعه اقتصادی؟

اقتصادنیوز: نخست وزیر اسرائیل، بنیامین نتانیاهو، از طرح پیشنهادی دونالد ترامپ برای جابجایی فلسطینی ها از غزه و بازسازی این منطقه جنگ زده حمایت کرد.

به گزارش اقتصادنیوز، نشریه تایم در گزارشی به حضور نتانیاهو در کاخ سفید و مواضع او و ترامپ درباره مذاکرات با حماس پرداخته و ضمن آن گریزی نیز به نقشه نخست وزیر رژیم صهیونیستی برای خروج فلسطینی ها از غزه زده است.

نیک پوپلی در نشریه تایم نوشت: نخست وزیر اسرائیل، بنیامین نتانیاهو، از طرح پیشنهادی دونالد ترامپ برای جابجایی فلسطینی ها از غزه و بازسازی این منطقه جنگ زده حمایت کرد.

هدف این طرح، تبدیل منطقه ساحلی غزه به مجتمع تفریحی لوکس عنوان شد که با واکنش‌های منفی گسترده جامعه بین المللی همراه بوده است و می‌تواند روند مذاکرات شکننده آتش‌بس میان اسرائیل و حماس را پیچیده‌تر از قبل سازد.

یک ایده جنجالی و موضع بی بی

نتانیاهو پیش از صرف شام خصوصی با رییس جمهور در کاخ سفید اظهار کرد: ما این طرح را "انتخاب آزاد" می نامیم. اگر مردم تصمیم به ماندن دارند، می توانند بمانند؛ اما اگر تمایل به رفتن داشته باشند، امکان خروج برایشان فراهم می شود.

او در ادامه افزود: اسرائیل در حال شناسایی کشورهایی است که تمایل به پذیرش فلسطینی های آواره غزه دارند؛ و در این زمینه همکاری بسیار نزدیکی با ایالات متحده داشته ایم. گفتگو با برخی کشور ها تقریبا به مرحله تحقق رسیده است.

ترامپ که در این دیدار رو به روی نتانیاهو نشسته بود، گفت: ما "همکاری فوق العاده ای" با کشور های هم جوار اسرائیل داشته ایم. و افزود: اتفاقات خوبی در راه است.

این اظهارات نتانیاهو تاکنون صریح ترین حمایت او از ایده جنجالی ترامپ بوده است، ایده ای که پیش تر در سال میلادی جاری توسط رئیس‌جمهور آمریکا مطرح شده بود.

طبق این طرح غزه پس از تخلیه سکنه فلسطینی، به پروژه ای موسوم به «نگین گردشگری خاورمیانه» بدل خواهد شد.

پاکسازی قومی تحت پوشش توسعه اقتصادی

این اظهارات بلافاصله با مخالفت سریع و گسترده متحدان غربی ایالات متحده، رهبران عرب و نهادهای حقوق بشری مواجه شد؛ چرا که آن را نوعی پاکسازی قومی تحت پوشش توسعه اقتصادی تعبیر می کنند. کمی بعد کاخ سفید تلاش کرد تا چنین موضع گیری از جانب ترامپ را با ادبیاتی متفاوت، تعدیل کند.

با این حال، حمایت مجدد نتانیاهو از این طرح که همزمان با مخالفت او برای تشکیل کشور مستقل فلسطینی است، نشان دهنده تصویری روشن از معنای صلح مورد قبول میان او و ترامپ است. صلحی که در آن جمعیت فلسینی عملا از سرزمین خود، رانده خواهند شد.

این موضع گیری همچنین نمایان گر انحرافی چشمگیر از سیاست سنتی و دیرینه ایالات متحده است؛ که همواره تحقق صلح در خاورمیانه را در گرو راه حل دو دولتی می دانست؛ یعنی ایجاد کشور مستقل فلسطین در کنار کشور اسرائیل. با این وجود نتانیاهو صراحتا اعلام کرد که هرگونه توافق با حماس، باید فارغ از به رسمیت شناختن کشور مستقل فلسطین باشد.

نتانیاهو گفت: به باور من، فلسطینی ها می توانند از تمامی اختیارات لازم برای امور داخلی خود برخوردار باشند، اما نه به نحوی که تهدیدی علیه امنیت اسرائیل ایجاد کنند. این به این معناست که اختیارات کلان، مانند امنیت کلی، باید همواره در کنترل ما باقی بماند.

او ادامه داد: ما با آن دسته از همسایگان فلسطینی خود که خواهان نابودی ما نیستند، به صلح خواهیم رسید. صلحی که در آن همیشه قدرت حفظ امنیت در اختیار ما باقی می ماند.

مذاکرات آتش بس و آزادی گروگان ها قرار است تا در اواخر هفته جاری در دوحه قطر از سر گرفته شود. طبق اظهارات ترامپ، رسیدن به توافق طی هفته آینده، امکان پذیر است. با این حال، حمایت نتانیاهو از طرح عزیمت فلسطینی ها می تواند باعث عمیق شدن شکاف بی‌اعتمادی در میان مذاکره کنندگان فلسطینی شده و مسیر تحقق به هدف را منحرف سازد.

نتانیاهو با اشاره به وضعیت کنونی غزه گفت: غزه باید مکانی آزاد باشد، نه یک زندان. این در حالی است که جمعیت غزه پیش از جنگ حدود دو ملیون نفر بوده است.

نقشه نتانیاهو برای خروج دائمی فلسطینی ها از غزه

جنگ در غزه که اکنون وارد بیست و یکمین ماه خود شده است، پس از حمله 7 اکتبر 2023 آغاز شد. آمار ها نشان می دهند که از بین جمعیت اسرائیلی، 1200 نفر کشته، و بیش از 250 نفر به گروگان گرفته شده اند. از آن زمان تاکنون، عملیات نظامی اسرائیل طبق اعلام منابع بهداشتی غزه، نزدیک به 57 هزار کشته از خود در میان فلسطینی برجای گذاشته اشت.

اقدامات اسرائیل همچنین موجب آواره شدن بیش از 80 درصد جمعیت فلسطینی ها شده است. سازمان های وابسته به سازمان ملل هشدار داده اند که نزدیک به نیم میلیون نفر در آستانه قطحی قریب الوقوع قرار دارند.

اظهارات اخیر نتانیاهو بازتابی از گرایش فزاینده در حزب راست گرای افراطی اوست؛ که در ماه های گذشته به صراحت در حمایت از خروج دائمی فلسطینی ها از غزه سخن گفته اند.

ضیافت شام خصوصی، نقطه پایان روزی پرفشار از رایزنی های دیپلماتیک نتانیاهو پشت درهای بسته بود. روزی که شامل دیدار و گفتگو با مارک روبیو، وزیر امور خارجه ایالات متحده و استیو ویتکاف، نماینده ویژه ترامپ در سیاست خارجی، بود.

یک اقدام نمادین

این ضیافت شام نه تنها فرصتی را برای تحکیم روابط شخصی میان نتانیاهو و ترامپ فراهم کرد، بلکه اقدامی نمادین، برای نمایش انسجام سیاسی پس از حملات هماهنگ ایالات متحده و اسرائیل به تاسیسات هسته ای ایران در ماه گذشته بود. حملاتی که هردو نفر آن را به عنوان دستاوردی راهبردی در نظر می گیرند.

نتانیاهو پیش از پاسخ دادن به سوالات خبرنگاران گفت که ترامپ را برای دریافت جایزه صلح نوبل نامزد کرده است.

همچنین بخوانید ما را در شبکه‌های اجتماعی دنبال کنید
تصویر واضح از صلح مورد قبول نتانیاهو و ترامپ در غزه / پاکسازی قومی یا توسعه اقتصادی؟ 2