تعهدات برجامی باید به طور کامل از سوی واشنگتن اجرا شود
تهران - ایرنا - اندیشکده «کارنگی» طرح گام به گام تعامل دولت جو بایدن با ایران را پیشنهاد دادو نوشت: در مرحله دوم طرح بر بازگشت همه طرف ها به ویژه ایالات متحده به برجام و اجرای کامل تعهدات از سوی طرفین از جمله واشنگتن تمرکز شده است.
به گزارش ایرنا، «موقوفه کارنگی» در یک نوشتار مبسوط به ارزیابی رویکردهای یک دولت دموکرات در کاخ سفید نسبت به جمهوری اسلامی ایران و توافق هسته ای سال 2015 پرداخته است. در گام نخست به آمریکا پیشنهاد شده است از زمان حضور «جو بایدن» در کاخ سفید به سرعت اقدامات اعتمادساز همچون رفع برخی محدودیتها را برای جلب نظر ایران در دستور کار قرار دهد.
این اتاق فکر آمریکایی در تشریح گام دوم پیشنهادی خود، از سرگیری تعامل با تهران را وظیفهای سخت برای دولت جو بایدن دانست زیرا خروج یک طرفه «دونالد ترامپ» از توافق موجب بیاعتمادی به کاخسفید و انزوای آمریکا شده است.
در این گزارش که پیش از انتخابات ریاست جمهوری آمریکا منتشر شد، میخوانیم:
در ماه سپتامبر، دولت ترامپ که نتوانسته بود دیگر اعضای شورای امنیت سازمان ملل را برای فعال کردن مکانیسم ماشه همراه کند دور جدیدی از تحریمهای یک جانبه را با هدف تجارت اسلحه با ایران وضع کرد. در این میان، به نظر میرسد که 3 کشور اروپایی و اتحادیه اروپا به مخالفت با تلاشهای آمریکا، جهت فعال کردن مکانیسم ماشه، و حفظ فضای دیپلماسی با تهران ادامه خواهند داد.
برای بایدن سر و سامان دادن به سیاستهای باقی مانده از دولت ترامپ درباره ایران کار سادهای نیست. توافق هستهای، پس از آنکه ترامپ در سال 2018 به عضویت آمریکا در آن پایان داد، متوقف شد و رهبران ایران با توسعه برنامه هستهای خود به افزایش تحریمها واکنش نشان دادند.
گام دوم: اجرای کامل و دو طرفه برجام تا ژوئن 2021
در گزارش کارنگی آمده است: در پایان مرحله دوم، هر دو کشور ایالات متحده و ایران باید طی مجموعهای از گامهای هماهنگ، کاملا با برجام منطبق شوند. با توجه به تجربه اجرای برجام (که مجموعهای پیچیده از اقدامات را بین جولای 2015 و ژانویه 2016 در بر میگرفت) و با داشتن اراده سیاسی کافی در هر دو طرف، ممکن است ایران بتواند فعالیتهای هستهای خود را که فراتر از حد مجاز برجام است معکوس کند. ایالات متحده نیز تا 21 جولای باید گامهایی در جهت کاهش تحریمها بردارد. در میان سایر اقدامات، لازم است ایران ذخایر اورانیم غنی شده با درصد کم را کاهش دهد و سانتریفیوژهای پیشرفته در نطنز را باز کند. مراحل تحقیق و توسعه که فراتر از برجام است هم متوقف شود.
ایران به طور مداوم یادآوری میکند که لازم است ایالات متحده به عنوان بخشی از بازگشت به برجام، مشکلات اقتصادی ناشی از تصمیم ترامپ به خروج از برجام را درست در زمانی که ایران کاملا به توافق پایبند بود، جبران کند.
هرچند، بعید است که با توجه به فشارهای داخلی موجود علیه دیپلماسی با ایران، دولت بایدن با یک بسته صریح جبران خسارت موافقت کند، اما اقدامات خلاقانهای وجود دارد که میتواند به عنوان بخشی از روند اعتمادسازی برای حمایت از برجام انجام گیرد. همچنین، دولت آمریکا باید آمادگی این را داشته باشد که از طریق اقدامات زیر، زمینه را برای تقویت تعامل فراهم کند:
- همکاری با شرکای اروپایی جهت گسترش دامنه تجارت تحت مکانیسم INS TEX-STFI برای گام نهادن در جایی که بانک های بین المللی تمایلی به تسهیل معاملات با ایران را ندارند (این میتواند فراتر از تجارت بشردوستانه باشد و زمانی که تعهدات برجام کامل شد حوزههایی را شامل شود که از تحریمهای آمریکا معاف بودند).
- لغو تحریمهای صادر شده توسط ترامپ علیه بخشهایی از فلزات و معادن ایران، از جمله فرمان اجرایی 13871 و فرمان اجرایی 13902.
- صدور معافیت برای شرکتهایی مانند بوئینگ و ایرباس برای انتقال هواپیماهای غیرنظامی، قطعات یدکی و فناوری مربوط به ایران.
- افزایش ارتباط از طریق OFAC و وزارت امور خارجه با فعالان تجاری و بانکهای اروپایی، با توجه به کاهش سطح تحریمهای ایالات متحده.
ادامه دارد...
انتشار این مطلب به معنی تائید محتوای آن نیست.
*س_برچسبها_س*