دوشنبه 5 آذر 1403

توصیه باهنر به شورای نگهبان / توضیح وزیر ارتباطات درباره درخواست افزایش قیت اینترنت / هشدار وحیدی درباره دریای خزر

وب‌گاه الف مشاهده در مرجع
توصیه باهنر به شورای نگهبان / توضیح وزیر ارتباطات درباره درخواست افزایش قیت اینترنت / هشدار وحیدی درباره دریای خزر

هر روز اخبار فراوانی در رسانه‌ها منتشر می‌شود که دنبال کردن آن‌ها حتی برای آنانی که اهل مطالعه اخبار هستند کار دشواری است. بسته خبری تحلیلی الف، با رصد اخبار و رویدادهای مهم، همچنین تحلیل‌های صورت گرفته در این زمینه، مخاطبان خود را از مهم‌ترین وقایع روز آگاه می‌کند.

توصیه باهنر به شورای نگهبان

آیت‌الله خامنه ای در آخرین دیدار مردمی «مشارکت پرشور» و «میدان باز برای رقابت جناح‌ها» در انتخابات تاکید کردند.

محمدرضا باهنر، فعال سیاسی اصولگرا درباره سخنان رهبری در گفتگو با ایران با بیان اینکه مشارکت به ابزارهایی نیاز دارد، تصریح کرد: یکی از این ابزارها، رقابت است. واقعیت قضیه این است که باید رقابت‌هایی در کشور شکل بگیرد و جریان‌های مختلف سیاسی و مواضع متفاوت اقتصادی بیایند و با‌هم تعامل داشته باشند و برخورد افکار صورت بگیرد. در این ماجرا یکسری از دستگاه‌ها مسئول هستند. برخی مانند وزارت کشور و شورای‌نگهبان و هیأت‌های نظارت دستگاه‌های نظارتی هستند و می‌توانند در برقراری امنیت و سلامت انتخابات کمک کنند.

وی تأکید کرد: شورای نگهبان باید با سعه‌صدر بیشتری صلاحیت‌ها را مورد بررسی قرار دهد. هر مقدار که تعداد نامزدهای انتخاباتی بیشتر باشند، قاعدتاً می‌تواند روی قضیه مشارکت تأثیر مثبت بگذارد و مشارکت را بالا ببرد.

نماینده سابق تهران در مجلس شورای اسلامی در ادامه به نقش مطبوعات و رسانه‌ها برای تحقق انتخابات پرشور اشاره کرد و گفت: از سوی دیگر باید به نقش رسانه ملی هم پرداخت. صدا و سیما باید بیشتر از هر زمانی به میدان بیاید.

باید جناح‌های مختلف کرسی‌های گوناگون و مواضع متفاوت را بیاورد و به بحث و مناظره بگذارد که افکارعمومی هم آگاه شود و جهاد تبیین اتفاق بیفتد. هم اینکه مردم بتوانند تصمیم بگیرند و بین حرف‌ها و برنامه‌های متفاوتی که اعلام می‌شود برنامه قابل‌قبول‌تر را انتخاب کنند. تا اولاً بتوانند برای حضور در انتخابات راحت‌تر تصمیم بگیرند و دوماً به افرادی که از نظرشان شایسته هستند رأی بدهند.

وظیفه شورای نگهبان در عمل به دستور رهبری چیست؟

فرهیختگان نوشت: «برای عملی شدن راهبرد مشارکت حداکثری در انتخابات مجلس دوازدهم، شورای نگهبان باید بدون تعارف دایره کوچک‌شده هیات‌های اجرایی در مرحله اول بررسی صلاحیت‌ها را اصلاح و جبران کند.

نمی‌توانیم بدون حضور سلایق مختلف در صحنه انتخابات از عموم مردم برای مشارکت دعوت کنیم. اینکه ردصلاحیت‌ها در انتخابات مجلس به‌صورتی انجام شود که تنوع دیدگاه‌های سیاسی مختلف در عرصه حضور داشته باشند، یکی از چند عامل مشارکت بالاست.

مدافعان ردصلاحیت‌های کیلویی معمولا پشت این استدلال پنهان می‌شوند که «وزن گروه‌های سیاسی بالا نیست و برای همین ردصلاحیت‌ها تعیین‌کننده نیست.» هرچند این گزاره به‌معنای وزن کم گویندگان آن هم است، اما مهم‌تر اینکه هر قدر سهم «کارآمدی» در مشارکت انتخاباتی بالاتر باشد، سهم تقصیر صاحب‌منصبان فعلی و اخیر در مشارکت نهایی هم بالاتر می‌رود.

به‌هرحال جامعه میان انتخابات با حضور سلایق گوناگون سیاسی و انتخابات یکدست تفاوت قائل است، چنانچه رادیکال کردن فضای سیاسی کشور برای از میدان خارج کردن رقبا قبل از شروع رقابت سیاسی، مانند سوراخ کردن کشتی به‌ضرر همه است.

تبدیل صحنه سیاست به باشگاه مشت‌زنی، فرآیند و سازوکار سیاسی کشور را مختل می‌کند و «رادیکالیسم» مانند آفت درخت انتخابات را از درون خشک خواهد کرد. نهاد سیاسی برآمده از چنین مسیری نه پشتوانه مردمی و نخبگانی دارد، نه ربطی به اصول انقلاب. نه کارآمدی دارد و نه توان پاسخگویی به حداقلی‌ترین امور کشور...

برای بالا بردن سهم مشارکت سیاسی در کلانشهرها نحوه رفتار صداوسیما شاید به اندازه رفتار دولت و شورای نگهبان اهمیت دارد. وقتی صداوسیما تریبون یک‌طرفه یک سلیقه سیاسی باشد و بین مخاطبان دیوار بکشد، نمی‌تواند عموم مردم را به حضور در انتخابات دعوت کند.

متاسفانه آب رفتن میزان مخاطبان تلویزیون در چندسال اخیر ضربه مهلکی به میزان اثربخشی آن زده است. حالا همان سازمان عریض و طویل را داریم که خیلی گران اداره می‌شود ولی از میزان اثر مثبتش کاسته شده است.

تلویزیونی که مجبور است برای دعوت از میهمان‌های شب یلدا پول‌های کلان خرج کند، چگونه می‌تواند مرجع موثر در بالا رفتن مشارکت انتخاباتی باشد؟ این صداوسیما اگر برای انتخابات اسفند کار منفی نکند و تریبون ملی‌اش را به کج‌راهه نبرد، کافی است.»

ناخرسندی رهبری از برخی فرایندها در انتخابات

عباس سلیمی‌نمین، فعال سیاسی اصولگرا، در گفتگو با خبرآنلاین با اشاره به بیانات اخیر رهبر انقلاب درباره انتخابات، بیان کرد: قاعدتا دستگاه‌های نظارتی و اجرایی بخشی از پیش نیاز مشارکت در انتخابات را رقم می‌زنند. تردیدی نیست که تکرار این تذکر از جانب رهبری به معنای ناخرسند بودن از برخی عملکردهاست.

وی درباره علت ناخرسندی رهبر انقلاب، گفت: عملکردهایی که تاکنون درباره زمینه‌سازی یک انتخابات مناسب با شان ملت ایران باشد، صورت نگرفته است.

سلیمی‌نمین با اشاره به عملکرد دستگاه‌های اجرایی در انتخابات گفت: زمانی که نتایج هیأت اجرایی اعلام شد، برخی از افرادی که سابقه‌شان، سلامت سیاسی و اقتصادی آنان را نشان می‌دهد رد شدند. ممکن است گاهی برخی افراد مواضعی را اتخاذ کنند که درست نباشد، نباید به خاطر یک خطا ما از یک شخصیت سالم، پاک و صاحب فکر محروم شویم.

این چهره سیاسی گفت: یک بزرگ منشی و وسعت نظر در کسانی که دست‌اندرکاران انتخابات هستند، باید وجود داشته باشد که منجر به محروم شدن مردم از برخی شخصیت‌هایی که خود را در گذشته نشان داده و همه هم به سلامت آنان اذعان دارند به دلیل تنگ‌نظری یا سخت‌گیری نشود. به این معنا که افراد نباید اشتباه کنند و در صورت اشتباه نباید حذف شوند. ممکن است افراد در زندگی سیاسی اشتباه کنند، این نباید منجر به محروم شدن ملت از وجود یک فرد با سابقه شود.

این فعال سیاسی اصولگرا به اشاره به عملکرد شورای نگهبان، گفت: آقایان شورای نگهبان باید این نوع تنگ‌نظری‌ها را جبران کنند و زمینه انتخابات مشارکتی را فراهم بسازند.

***

توضیح وزیر ارتباطات درباره درخواست افزایش قیت اینترنت

عیسی زارع‌پور، وزیر ارتباطات در گفت‌وگو با ایلنا، درباره این‌که مطرح می‌شود قرار است تعرفه‌های اینترنت از سوی اپراتورها گران شود و اینکه چه نظارتی روی اپراتورها وجود دارد که با گران شدن تعرفه‌ها کیفیت خودشان را بالا ببرند، گفت: در این مورد هنوز تصمیمی گرفته نشده است، اما خط قرمز ما کیفیت است. هرچیزی که باعث کاهش کیفیت شود، حتما ما برایش تدبیر می‌کنیم.

وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات گفت: الان اپراتورها استدلال می‌کنند که با این تعرفه نمی‌توانند خود را توسعه دهند و در حال حاضر ما در حال بررسی هستیم.

گفتنی است اپراتورهای ارائه‌دهنده اینترنت در نامه‌ای به رییس‌جمهور خواستار افزایش صددرصدی تعرفه برای بسته‌های دیتای همراه بالاتر از دو گیگابایت شدند.

***

واکنش عجیب وزیر علوم به استعفای رییس سازمان سنجش

به گزارش مهر، محمد علی زلفی گل وزیر علوم، تحقیقات و فناوری امروز در حاشیه اختتامیه جشنواره حرکت در دانشگاه شهید بهشتی در پاسخ به سوال مهر در مورد پذیرفتن یا نپذیرفتن استعفای رئیس سازمان سنجش و اینکه وضعیت سازمان در حال حاضر با توجه به استعفای رئیس آن چیست، گفت: این موضوعی فنی است، آن را رها کنید و از آن عبور کنید.

روز گذشته خسروپناه، دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی نیز از عدم پذیرش استعفای رئیس سازمان سنجش آموزش کشور توسط وزیر علوم خبر داده بود.

به گزارش مهر، عبدالرسول پورعباس، رئیس سازمان سنجش روز 27 آذر ماه با انتشار نامه‌ای در اعتراض به حکم دیوان عدالت اداری درباره بازگشت به تحصیل داوطلبان شبهه‌دار کنکور از مقام خود استعفا کرد.

***

بازگشت مجدد لایحه عفاف و حجاب به مجلس

به گزارش فارس، هادی طحان نظیف سخنگوی شورای نگهبان درباره آخرین وضعیت لایحه عفاف و حجاب گفت: شورای نگهبان نسبت به لایحه حمایت از خانواده از طریق ترویج فرهنگ عفاف و حجاب در مرحله قبل ایرادات و ابهامات متعددی را داشت که مجلس در جلسات خود این موارد را اصلاح کرد و ما مجددا این لایحه را در دستور کار شورای نگهبان قرار دادیم و با بررسی‌های به عمل آمده مشخص شد که بسیاری از ایرادات و ابهامات برطرف شده است.

وی افزود: با این حال هنوز برخی ایرادات و ابهامات وارده به این لایحه پابرجا است و به همین خاطر بار دیگر لایحه را برای اصلاح مواردباقی مانده به مجلس ارجاع دادیم.

سخنگوی شورای نگهبان خاطرنشان کرد: هر زمان که مجلس همین ایرادات و ابهامات باقی مانده را اصلاح کند ما نیز لایحه اصلاح شده را مجدداً بررسی و نظر نهایی شورای نگهبان را اعلام خواهیم کرد.

***

توضیحات کنعانی درباره اعتراض ایران به روسیه

به گزارش ایسنا، ناصر کنعانی، سخنگوی وزارت خارجه در نشست خبری در پاسخ به سؤالی درباره بیانیه مشترک روسیه و کشورهای عربی در مراکش و برخی ادعاهای مطرح شده در این بیانیه در ارتباط با جزایر سه گانه ایران و واکنش تهران به این موضوع با توجه به حساسیت جدی افکار عمومی به موضوع تمامیت ارضی کشور گفت: ما موضع خود را در این ارتباط مطرح کردیم و یک بار دیگر تأکید می‌کنم که ادعاهای مندرج در بیانیه مشترک روسیه و کشورهای عربی در مراکش درباره جزایر سه‌گانه ایرانی به منزله اقدام علیه حاکمیت و تمامیت ارضی ایران تلقی می‌شود و مفاد آن از نظر ایران از اساس مردود و غیرقابل قبول است.

کنعانی تاکید کرد: طرح نکات مندرج در بیانیه درباره جزایر سه‌گانه ایرانی به منزله نقض اصول پذیرفته شده در حقوق بین‌الملل و منشور ملل متحد مبنی بر احترام به حاکمیت و تمامیت ارضی کشورها است.

این دیپلمات ارشد جمهوری اسلامی ایران با بیان این که همان طور که بارها گفته‌ایم‌، ما در ارتباط با تمامیت ارضی کشور با هیچ طرفی تعارف نکرده و نمی‌کنیم، گفت: جمهوری اسلامی ایران با صریح‌ترین و شفاف‌ترین عبارات اعتراض خود به این بیانیه اعلام کرده و مفاد بیانیه را کاملا مردود شمرده است. در مورد روسیه نیز صریح‌ترین عبارات ایران در اعتراض به این بیانیه مشترک در عالی‌ترین سطح به مقامات دولت روسیه اعلام شده است.

وی تاکید کرد: مواضع ما در این زمینه روشن است. ایران در ارتباط با حاکمیت و تمامیت ارضی خود با هیچ طرفی مسامحه نمی‌کند و عکس‌العمل‌ها، واکنش‌ها و اقدامات دیپلماتیک ایران هم در چارچوب اهتمام جدی، قاطعانه، مسئولانه و توأم با دقت نسبت به حاکمیت و تمامیت ارضی جمهوری اسلامی ایران و هم در چارچوب منافع ملی و با در نظر گرفتن همه ابعاد منافع ملی ایران انجام می‌شود.

***

هشدار وحیدی درباره دریای خزر

به گزارش ایسنا، احمد وحیدی در مراسم افتتاح دومین رویداد مدیریت بحران ایران قوی یکی از نگرانی‌ها در حوزه مدیریت بحران کاهش تراز آب دریای خزر و آثار منفی آن روی کشورهای حاشیه این دریاست و دلیل این اتفاق نیز کاهش ورودی آب به دریای خزر است و در همین راستا نیز پیش بینی شده که اگر روند کنونی ادامه یابد، دریای خزر در چند دهه آینده خشک خواهد شد. جدای از اینکه این پیش بینی دقیق است یا خیر؟ باید گفت که این یک واقعیت است که باید کشورهای حاشیه خزر به آن بیندیشند و برایش چاره جویی کنند.

وحیدی به موضوع رودخانه‌ها نیز اشاره کرد و گفت: رودخانه هایی در کشورهای همسایه جاری هستند و وارد خاک ایران می شوند. اگرچه مالکیت یک رودخانه با کشور دیگر است؛ اما اگر در این زمینه اقداماتی بدون هماهنگی انجام شود، آثار سوء آن بر سایر کشورهای منطقه اثرگذار خواهد بود.

وزیر کشور در ادامه با اشاره به برخی سدسازی های انجام شده در کشورهای همسایه اظهار کرد: در موضوع سدسازی‌ها باید به منافع منطقه‌ای توجه و بر اساس آن تصمیم گیری شود؛ زیرا ممکن است آثار مشکل زای ناشی از این اقدامات سبب مخاطرات طبیعی در سایر کشورها شود، به طوری که آثار آن را همه خواهند چشید. در همین راستا نیز انتظار ما این است که در یک هماهنگی منطقه‌ای، کمیته‌ای برای این منظور شکل گیرد و با هماهنگی کشورهای منطقه موضوعات زیست محیطی ناشی از سدسازی ها و انحرافات آب رودخانه ها مورد بررسی قرار گیرد و به شکلی این طرح ها طراحی شود که منطقه ضرر نکند.

***

توضیح عجیب نوبخت درباره ماجرای بنزین 98 و صبح جمعه

محمدباقر نوبخت، رئیس سازمان برنامه و بودجه در دولت روحانی دربار سخنان روحانی مبنی بر اینکه «من خودم صبح جمعه فهمیدم بنزین گران شده» به اعتماد گفت: «این هم از موارد تقطیع شده است. واقعیت آن است که نظام تصمیم گرفته بود از توصیه‌ای که افراد خبره و اقتصاددانان در خصوص واقع‌بینانه کردن قیمت بنزین داشتند، تبعیت کند.

همین امروز هم که جامعه حاضر به گرانی بنزین نیست، با اینکه عموم مردم تایید می‌کنند که قیمت واقعی بنزین این رقم نیست. در واقع پایین نگه داشتن قیمت بنزین ناشی از کسری‌های دیگری است که در اقتصاد و معیشت ایرانیان وجود دارد.

تصمیم نظام گرانی بنزین بود و بنده کاملا در جریان آن قرار داشتم. بنا هم بر این بود که منابع حاصله از گرانی بنزین، تحت عنوان یارانه بنزین به جامعه بازگردد.

هر بار که صحبت از گرانی بنزین می‌شد، صف‌های طویلی مقابل پمپ‌بنزین‌ها تشکیل می‌شد، عده‌ای بنزین را در خانه خود ذخیره می‌کردند و این امر حوادث تلخی را به دنبال داشت و... نهایتا تصمیم‌سازی‌های میان وزارت کشور و سایر نهادها صورت گرفت.

آقای روحانی اعلام کردند این تصمیم اتخاذ شده و هر زمان مسوولان مقتضی می‌دانند آن را اجرایی کنند و دیگر لازم نیست مجددا حتی آقای رییس‌جمهور در جریان اجرای این تصمیم قرار بگیرند.

خود ما هم می‌دانستیم که بر اساس مجوزهایی که به وزارت نفت و وزارت کشور داده شده، قرار است طرح اجرایی شود؛ اما زمان اجرای دقیق آن را نمی‌دانستیم. آقای روحانی هم صبح روز جمعه و بعد از نماز صبح از طریق شبکه خبر متوجه شدند که مجوز از قبل اعطا شده، توسط ایشان در آن روز جمعه عملیاتی شده است. معنای این اظهارات این نبود که ایشان از اساس خبر نداشتند؛ تصمیم هم تصمیم نظام بود.»