جزئیات جلسه رئیسی با مدیران رسانههای اصلاحطلب / چه کسی سخنگوی دولت میشود؟/ روایت ذوالنوری از تفاوت آبان 1400 با آبان 98 روحانی
آمار کرونا در ایران
طبق اعلام وزارت بهداشت، از دیروز تا امروز 15 آبان 1400 و بر اساس معیارهای قطعی تشخیصی، 6 هزار و 803 بیمار جدید مبتلا به کووید19 در کشور شناسایی شد که 985 نفر از آنها بستری شدند.
مجموع بیماران کووید19 در کشور به 5 میلیون و 980 هزار و 260 نفر رسید.
متاسفانه در طول 24 ساعت گذشته، 120 بیمار کووید19 جان خود را از دست دادند و مجموع جان باختگان این بیماری به 127 هزار و 173 نفر رسید.
آمار واکسیناسیون در ایران
طبق اعلام وزارت بهداشت، تا کنون 54 میلیون و 977 هزار و 728 نفر دز اول، 38 میلیون و 435 هزار و 297 نفر دز دوم و 149 هزار و 592 نفر، دز سوم واکسن کرونا را تزریق کرده اند.
مجموع واکسن های تزریق شده در کشور به 93 میلیون و 562 هزار و 617 دز رسید.
در شبانه روز گذشته، 884 هزار و 880 دز واکسن کرونا در کشور تزریق شد.
***
جزئیات جلسه رئیسی با مدیران رسانههای اصلاحطلب
اعتماد نوشت: «خبری در اختیار ما قرار گرفته که نشان از ثبات قدم دولت سیزدهم در حفظ ارتباط فراجناحی با نخبگان و مشخصا تعامل با اصحاب رسانه دارد. خبری که از برگزاری نشستی به دعوت ریاستجمهوری و با حضور بیش از 10 نفر از مدیران رسانهها و مطبوعات حاکی است.
این نشست پیش از شامگاه چهارشنبه هفته گذشته و در دفتر ریاستجمهوری و به ریاست ابراهیم رییسی برگزار شده و مهمتر اینکه مهمانان این جلسه همگی از مدیران روزنامهها و رسانههایی بودند که به جناح چپ و جریان اصلاحات نزدیک هستند.(نظیر اعتماد، شرق، ابتکار، اطلاعات، آفتاب یزد، دنیای اقتصاد، ایسنا، جهان صنعت، مردم سالاری، انتخاب، و....)
نشستی که نزدیک به 3 ساعت به طول انجامیده و ابتدا هر کدام از مدیران رسانههای حاضر دقایقی به بیان دیدگاهها و نظرهایشان پرداخته و در پایان رییسجمهوری در سخنانی به تفصیل به مطالب و موضوعاتی که ازجانب مهمانان مطرح شده، پاسخ گفته است.
برخی مدیران و اصحاب رسانه حاضر در این نشست، صحبت از «امید اجتماعی» و «اعتماد عمومی» و به بیان دقیقتر هشدار درخصوص وضعیت نه چندان مطلوب این دو مولفه جامعه و حاکمیت مطلوب به نحوی نخ تسبیح و حلقه وصل تمام مطالب و مسائلی بود که مدیران و اصحاب رسانه در این نشست مطرح کردهاند.
«انتصابات فامیلی»، «خویشاوندسالاری به جای شایستهسالاری» و البته «انتصاب نظامیان در قوه مجریه» احتمالا از داغترین و پرتکرارترین کلیدواژههای شبکههای اجتماعی طی چند هفته اخیر بودند و بحث از این مهم، ظاهرا به نشست اخیر رییسجمهوری و مدیران و اصحاب رسانه نیز راه یافته است.... همچنین انتصاب چند استاندار با پیشینه نظامی ازجمله مواردی بود که از سوی برخی مدیران و اصحاب رسانه در این نشست مورد انتقاد قرار گرفت...
ابراهیم رییسی نیز چنانکه ابتدا اشاره شد، در بخش پایانی جلسه دقایقی به بیان دیدگاهها و نظرهایش پرداخته و به آنچه ازسوی مدیران و اصحاب رسانه حاضر در این نشست مطرح شده، پاسخ گفته است. رییسی ازجمله در پاسخ به انتقاد یکی از مدیران رسانه درخصوص وضع نامشخص برجام، به خبری که شامگاه چهارشنبه گذشته و ساعتی پس از اتمام آن نشست به طور عمومی منتشر شد، اشاره کرده و گفته که جمهوری اسلامی و مشخصا وزارت امور خارجه دولت سیزدهم هشتم آذرماه را به عنوان موعد از سرگیری مذاکرات احیای برجام تعیین و اعلام کرده است.
رییسی اما فراتر از اعلام این خبر مهم، همنظر با مدیران و اصحاب رسانه حاضر در این نشست، بر اهمیت تعامل با تمامی کشورهای جهان تاکید کرده و در واکنش به انتقاد یکی از حضار مبنی بر اینکه دولت سیزدهم تمایلی به تعامل با غرب ندارد، این گزاره را رد کرده و گفته در فرصت کوتاهی که روی کار آمده، اگر چه هنوز سفر خارجی ویژهای نداشته اما هم در حاشیه مراسم تحلیف و اجلاس شانگهای و هم از طریق تماس تلفنی با رهبران کشورهای غربی و شرقی سعی در ارتقای سطح روابط دیپلماتیک با این کشورها داشته است.
رییسی همچنین در واکنش به تاکید مهمانان این نشست بر لزوم تعامل با اصحاب رسانه و شنیدن همه نظرها بهخصوص از جانب اردوگاه اصلاحطلبان به عنوان جریان رقیب گفتمان حاکم بر دولت، تاکید کرده که قائل به این مساله است. او گفته هم در این مدت جلسات بسیاری با نخبگان و دانشگاهیان فارغ از دیدگاه سیاسیشان داشته و هم از این پس این الگو را مدنظر خود دارد.
رییسی همچنین به موضوع بسیار حساس و مهم «اصلاحات اقتصادی» اشاره کرده و با اشاره به نارساییها و چالشهایی که باعث شده دولتهای گذشته از نزدیک شدن به این دست اصلاحات اساسی در حوزه اقتصاد حذر کنند، تاکید کرده اعتقادی راسخ به انجام این مهم دارد و به زودی خروجی سلسله جلساتی که در راستای «تحول» در کشور برگزار شده، به اطلاع عموم خواهد رساند.»
***
روایت ذوالنوری از تفاوتهای آبان 1400 رئیسی با آبان 98 روحانی
مجتبی ذوالنوری نماینده قم درباره تفاوت های حمله سایبری اخیر به سامانه هوشمند توزیع بنزین و حوادث آبان 98 به فارس گفت: «مهمترین تفاوت ماجرای حمله سایبری به سامانههای هوشمند توزیع سوخت و پمپ بنزینها با حوادث آبان 98 در این بوده است که ماجرای اخیر به اراده و خواست دولت نبود، بلکه حملهای از جانب دشمن بود و طبیعتا تصمیمگیر آن، دولت نبوده است که در آن کوتاهی کرده باشد.
اما در ماجرای گرانی بنزین در سال 98 و حوادث بعد از آن، کار در اراده دولت بود و صفر تا صد ماجرا با اراده دولت انجام شد؛ بنابراین یا میتوانست اینطور نشود و اصل کار صورت نگیرد و یا اگر انجام میشود، با مدیریت بهتر و اطلاعرسانی دقیقتری انجام شود که آن خسارت بزرگ به کشور تحمیل نشود.
در ماجرای سال 98 اگر واقعبینانه نگاه نکنیم و نگوییم که غرض و مرضی در کار بوده است و بخواهیم به صورت خوشبینانه به موضوع نگاه کنیم، باید بگوییم که سوء تدبیر وحشتناکی صورت گرفت که خسارت آن را مردم و اصل نظام تحمل کردند.
در ماجرای آبان 98 رئیس جمهور و دولتش پای کار نبودند و مهمترین درد مردم هم از نمکی بود که آقای روحانی بر زخم آنها پاشید و گفت من خودم صبح جمعه فهمیدم چه خبر است! اگر آقای روحانی با این حرف دروغ گفته باشد، قابل بخششتر است تا اینکه راست گفته باشد!
اگر بخواهیم بدون اغراق و به صورت واقعبینانه قضاوت کنیم، در ماجرای اخیر دولت انصافا نسبت به موضوع، جهادی و مدبرانه عمل کرد؛ یعنی شخص رئیس جمهور که لزوما میتوانست پای کار نیاید و حکمی به کسی بدهد و او را مامور پیگیری موضوع کند، این مسأله را موضوع اول خودش قرار داد و شخصا پای کار آمد.»
***
دولت در ماجرای اختلال سامانه هوشمند سوخت سودی نبرد
به گزارش فارس در نتیجه در یک هفتهای که در سامانه سوخت اختلال ایجاد شده بود و امکان عرضه بنزین سهمیهای در همه جایگاههای کشور وجود نداشت، درآمد دولت از فروش بنزین با نرخ آزاد افزایش پیدا کرد، این اتفاق موجب شد که برخی رسانهها با تمرکز روی این موضوع، دولت را به عنوان ذینفع این ماجرا معرفی کنند و مدعی شوند که دولت حتی قصد تامین کسری بودجه خود را از این طریق دارد.
در ماجرای اختلال سامانه هوشمند سوخت، دولت به میزان 245.4 میلیون لیتر، بنزین آزاد بیشتری فروخت و به میزان 258 میلیون لیتر بنزین سهمیهای بیشتری را برای مردم در نظر گرفت. یعنی دولت هیچ درآمدی از ماجرای حمله سایبری به سامانه سوخت کشور به دست نیاورده است و شائبههایی درباره افزایش درآمد دولت از ماجرای اخیر صحت ندارد.
***
شرط مجلس برای حذف ارز 4200 تومانی
محمد مهدی مفتح سخنگوی کمیسیون برنامه و بودجه مجلس شورای اسلامی در گفتوگو با فارس، درباره حذف ارز 4200 تومانی اظهار داشت: یکی از روشهایی که در دولت فعلی در حال بررسی است آن است که ارز 4200 تومانی حذف شود و کالاهای اساسی با ارز آزاد وارد شود و مابه التفاوت آن به مصرف کننده نهایی را در قالب پرداخت یارانه و با استفاده از روشهای الکترونیکی بدهند.
وی ادامه داد: اگر دولت آقای رئیسی مطمئن از ارائه لایحه حذف ارز 4200 تومانی از واردات کالاهای اساسی باشد و این تضمین را هم به مجلس یازدهم بدهد که هیچ تأثیری بر قیمت کالاهای اساسی نخواهد داشت و مابه التفاوت هم به طور صحیحی به مردم پرداخت خواهد شد و انحرافی هم در این مسیر وجود نخواهد داشت، نمایندگان راضی به تصویب حذف این ارز خواهند بود، اما بایستی تمامی ابعاد و جوانب آن در نظر گرفته شود. هم اکنون لایحه حذف ارز 4200 تومنی از کالاهای اساسی در معاونت اقتصادی ریاست جمهوری در حال تدوین است و به احتمال زیاد این معاونت این موضوع را به صورت دقیق نظارت خواهد کرد.
سخنگوی کمیسیون برنامه، بودجه و محاسبات مجلس در پایان گفت: حذف ارز 4200 تومانی نبایستی به هیچ وجه باعث افزایش قیمت شیر، مرغ، تخم مرغ، گوشت و کالاهای اساسی شود. در غیر این صورت مجلس یازدهم با ابزارهای قانونی به این موضوع نگاه خواهد کرد البته اگر مدل حذف این ارز به خوبی در دولت دیده شود، قطعا نباید شاهد گرانیها در این بخش باشیم.
***
چه کسی سخنگوی دولت میشود؟
عبدالله گنجی مدیر مسئول روزنامه جوان در توییتی نوشت: «اطلاع پیدا کردم برادر عزیزم آقای دکتر سپهر خلجی از سوی دولت به عنوان سخنگوی و رئیس شورای اطلاع رسانی دولت درنظر گرفته شده اند و مدتهاست مذاکره برای انتقال ایشان به دولت در حال انجام است.
مقبولیت در میان اهالی رسانه، خدمت گزاری طولانی در دفتر مقام معظم رهبری، تخصص و اشراف بر رسانه و سابقه علمی و عملی در این زمینه، قدرت بیان و انتقال پیام از ویژگی های ایشان است که نوید بخش اتفاق خوب در حوزه اطلاع رسانی و انسجام رسانه ای دولت که این روز ها قدری بهم ریخته و سردرگم شده می باشد. امیدوارم اطراف موضوع با درک نیاز و ضرورتهای موجود زودتر به تصمیم برسند.»
***
قوانین انتخابات باید در راستای تقویت احزاب اصلاح شود
حسین نقوی حسینی نماینده سابق مجلس شورای اسلامی به باشگاه خبرنگاران جوان گفت: در کشور ما شاهد تعدد بسیار گسترده احزاب هستیم. این مسئله نشان میدهد که احزاب نتوانستند در جامعه سیاسی نقش خود را ایفا کنند و در ایام انتخابات شاهد ظهور و بروز و شکل گیری احزاب هستیم و فعال سازی احزاب شروع میشود و حتی احزاب جدید شکل میگیرند.
نقوی حسینی در ادامه افزود: اما وقتی انتخابات تمام میشود احزاب خانه نشین میشوند و هیچ نقشی را نمیتوانند در نظام سیاسی ایفا کنند. البته خیلی جالب است که احزاب وقتی در ایام انتخابات فعال هستند نامزدهای انتخابات از جمله شوراها، مجلس و ریاست جمهوری خودشان را مبرا از احزاب اعلام میکنند در صورتی که کارنامه فرد و وابستگیش به یک جریان و حزب خاص کاملا مشخص است، ولی وقتی فعالیت انتخاباتی میکند و یا به قدرت میرسد اعلام میکند که جز هیچ حزب و گروهی نیستم و به هیچ حزب و گروهی تعهد و پایبندی ندارم و بدهکار به هیچ حزبی هم نیستم.
وی خاطر نشان کرد: اما یکی از دلایلی که همیشه از چشمها پنهان مانده اگر این اصلاحات را در ساختار قانونی کشور انجام دهیم به پایداری احزاب خیلی کمک میکند، تناسب قوانین انتخاباتی با فعالیت احزاب است. اگر در کشورهایی که فعالیت حزبی دارند دقت شود مشاهده میکنیم که قوانین انتخاباتی به این شکل است که کرسیهای انتخاباتی بین احزاب تقسیم میشود و افراد مستقل اصلا نمیتوانند به کرسی دست پیدا کنند و باید از کانال حزبشان ورود به انتخابات داشته باشند و احزاب به نسبت آرایی که به دست میآورند کرسیهای پارلمانی را به خودشان اختصاص میدهند و به همان نسبت در قدرت نقش پیدا میکنند، ولی در کشور ما کرسیها به فرد داده میشود.
نقوی حسینی با بیان اینکه باید قانون انتخابات اصلاح شود خاطر نشان کرد: قوانین انتخاباتی ما باید مقوم فعالیت احزاب باشد و آنها را نقش آفرین کند. در حال حاضر حزب هیچ نقشی در قدرت ندارد و فرد مهم است و وقتی هم فرد به جایگاه میرسد تعهدی به حزب ندارد؛ بنابراین اگر قوانین انتخابات اصلاح شود و کرسیها به احزاب به نسبتی آرایی که در جامعه کسب کرده تقسیم شود آن زمان افراد خودشان را ملزم میدانند که عضو حزب شوند.
***
ممنوعالخروجی 3 ساله مدیران پس از مسؤولیت در صورت تصویب در مجلس
جلال رشیدی کوچی عضو کمیسیون امور داخلی کشور و شوراها در گفتوگو با فارس با اشاره به طرح ممنوعالخروجی مدیران بعد از پایان دوران مسئولیتشان اظهار داشت: فقط یک ماده از طرح مذکور باقی مانده و تمامی مواد آن در کمیسیون قضایی و حقوقی مجلس شورای اسلامی تصویب رسیده است.
عضو کمیسیون امور داخلی کشور و شوراها تصریح کرد: در این طرح مدت زمان ممنوعالخروجی مدیران پس از پایان دوران مسئولیتشان سه سال در نظر گرفته شده است.
رشیدی کوچی درباره دلایل مطرح شدن طرح ممنوعالخروجی مدیران پس از اتمام دوران مسئولیتشان خاطرنشان کرد: هر فردی که در نظام جمهوری اسلامی مسئولیتی را برعهده میگیرد قطعا به یکسری اطلاعات دسترسی پیدا میکند که بایستی پس از پایان مسئولیت به این حوزه سروسامانی داده شود. به گونهای که اگر فردی بعد از بازنشستگی، استعفا و یا برکناری مسئولی کنار رفت و صندلی مدیریت را به فرد دیگری داد نتواند از آن اطلاعات سوءاستفاده کند.
وی تأکید کرد: ما به دنبال ممنوعالخروجی مدیران پس از پایان مسئولیتشان نیستم بلکه به دنبال محدودیت و مصونیتشان هستیم. لذا بایستی نهادهای امنیتی و اطلاعاتی مطلع باشند که آن مدیر وقتی بنای سفر خارجی دارد از این موضوع مطلع باشند و بدانند که چه زمانی به سفر خارجی رفته و چه زمانی بازمیگردد.
عضو کمیسیون امور داخلی کشور و شوراها عنوان کرد: طرح ممنوعالخروجی مدیران پس از پایان مسئولیتشان در حقیقت صیانت و مراقبت از مدیران جمهوری اسلامی است به طوری که ممکن است آسیبهایی در دوران مسئولیت و پس از آن متوجه آن مدیر شود اما بنا داریم جلوی آن آسیبها را بگیریم این در حالی است که ممکن است این آسیبها هم به شخص باشد و هم به نظام مقدس جمهوری اسلامی.