جنجال ETF و بورس خونین نتیجه ناهماهنگی دولت / اعتماد عمومی قربانی خلف وعده زنگنه و دژپسند
گروه اقتصادی خبرگزاری دانشجو - سینا احدیان؛ حدود 4 ماه از طرح دولت برای واگذاری سهام دولتی در شرکتهای بزرگ در راستای خصوصی سازی و مولدسازی داراییها و به منظور تامین مالی و جبران کسری بودجه میگذرد. دولت با اخذ مجوز برای تامین منابع بودجه سال 99 در نظر دارد در سال جاری حدود 100 هزار میلیارد تومان از اموال و دارایی خود را که به صورت سهام در شرکتهای عضو بورس قرار دارد به روش ارائه در...
محسن خدابخش؛ مدیر نظارت بر بورسهای سازمان بورس و اوراق بهادار در خصوص تشکیل صندوق دارادوم اظهار کرد: سازمان بورس و اوراق بهادار به عنوان فراهم کننده بستر تشکیل این صندوقها همیشه آمادگی خود را اعلام کرده است و در این خصوص هیچ مشکلی وجود ندارد.
وی افزود: سودآوری، دارایی و برنامههای آتی شرکتها از جمله مهمترین این موارد هستند، بنابراین تشکیل یا عدم تشکیل ETF جدید «دارا دوم» روی قیمت سهام شرکتهای داخل آن اثری ندارد. بر این اساس واکنش کنونی بازار در این خصوص از نظر مباحث مالی و بنیادی مورد قبول نیست و سهامداران هم باید در انجام معاملات خود به این موضوع دقت کنند و درگیر هیجانات نشوند.
فرهاد دژپسند وزیر اقتصاد و امور دارایی نیز امروز گفت: در اولین چهارشنبه شهریور (پنجم شهریورماه) در هفته دولت نسبت به عرضه صندوق دارادوم اقدام خواهد شد. در این خصوص هماهنگی لازم با وزارت نفت انجام شده است.
این ناهماهنگی چنان اثر مخربی بر فضای عمومی جامعه داشت که برخی به این باور رسیدند که علت این بود که دولت با کنسل کردن این عرضه، تلاش دارد نقدینگی موجود را به سمت طرح مدنظر خود مبنی بر فروش اوراق سلف با پشتوانه نفت که به گشایش اقتصادی معروف شده است، هدایت کند!
در هر حال این سوال به طور جدی مطرح است که ازبین رفتن اعتماد عمومی به دولت و حتی حاکمیت که در سالهای گذشته به اندازه کافی با شرایط سخت اقتصادی و وعدههای محقق نشدهی دولتمردان در مسائل کلان به آن خدشه وارد شده است چرا به این شکل و با بی تدبیری و کوتاهی کمرنگتر میشود؟!
مسئولین بهتر از ما مردم اهمیت سرمایه اجتماعی و اعتماد عمومی را میدانند. مسئولین بورسی و بازارهای پولی و مالی بیش از سایرین اهمیت اعتماد بخشی مردم به بازار سرمایه را میدانند و در ماههای اخیر تمام توان خود را به کار گرفته اند تا مردم به بورس تمایل داشته باشند و سهام عدالت و نقدینگی خود را از بازار سرمایه خارج نکنند بنابراین چنین رفتار غلطی چه توجیهی میتواند داشته باشد؟!
هر دو وزارتخانه مقصرند!
وزارت اقتصاد و سازمان خصوصی سازی ماهها و حتی تا یکروز قبل از لغو، وعده ارائه دارا دوم را به مردم میدادند، سوال اینجاست که اگر در ماههای گذشته وزارت نفت برای تشکیل صندوق کاری نکرد چرا زودتر اطلاع رسانی نشد؟!
طبق بعضی خبرها واگذاری بلوکی سهام پالایشیها 10 روز پیش در هیات واگذاری تصویب شده است، اما سازمان خصوصی سازی و وزارت اقتصاد نه تنها در اطلاع رسانی و شفاف سازی اقدام نکرده اند بلکه بسیاری از مدیران و مسئولان در روزهای گذشته از عرضه دارادوم در آینده نزدیک خبر داده اند.
برای نمونه عباس معمار نژاد معاون وزیر اقتصاد در نشست خبری روز یکشنبه همین هفته (یک روز قبل از اعلام لغو) در پاسخ به سوال خبرنگار اقتصادی خبرگزاری دانشجو گفت: طبق قول رئیس سازمان خصوصی سازی تا اوایل شهریور پذیره نویسی صندوق دارادوم انجام خواهد شد.
از سوی دیگر وزارت نفت مدعی شده که ما آمادگی همکاری را داشته و داریم، اما سوال اینجاست که چرا در 4 ماه گذشته این آمادگی وجود نداشت و صندوق را تکیل ندادند؟!
همهی اینها در حالی است که رئیس جمهور هفته پیش وعدهی گشایش اقتصادی در هفته جاری را به مردم داده بود!
آیا با این ناهماهنگی و اختلافات درونی مردم می توانند از دولت انتظار حل مشکلات بزرگ کشور و ایجاد گشایش اقتصادی داشته باشند؟!
امید است با پیگیری نمایندگان محترم مجلس با خاطیان و آسیب زنندگان به سرمایه مردم و اعتماد عمومی برخورد شود تا دیگر شاهد به خطر افتادن سرمایههای با ارزش اجتماعی به عنوان رکن اصلی توسعه و پیشرفت کشور نباشیم.