جنگ اتمی میلیاردها نفر را از گرسنگی به کام مرگ خواهد کشاند
تهران - ایرنا - نتایج یک تحقیق با مدلسازی از سناریوهای مختلف نشان میدهد که وقوع احتمالی جنگ اتمی میتواند موجب مرگ حدود 5 میلیارد نفر بر اثر قحطی و گرسنگی شود؛ موضوعی که پیامدهای مهم مناقشه اتمی را برای سلامت انسان نمایان میسازد و بر اهمیت همکاریهای بینالمللی در جلوگیری از کاربرد سلاحهای اتمی تاکید میکند.
به گزارش گروه علم و آموزش ایرنا از پایگاه خبری «نیچر آسیا»، تحلیل و ارزیابی تاثیرات ناشی از انفجار سلاحهای هستهای و تزریق دودههای ناشی از آن در اتمسفر زمین، بر کمبود جهانی غذا و مرگ و میر مرتبط با قحطی در 6 سناریو و در یک مطالعه مدلسازی در نشریه «نیچر فود» بررسی شده است.
انفجار سلاح هستهای موجب آتشسوزیهای بزرگ و تزریق دوده به اتمسفر خواهد شد که این مساله مانع رسیدن نور خورشید به زمین میشود و تولید غذا را محدود خواهد کرد. مقیاس کمبود غذایی ناشی از این مساله بستگی به میزان سرد شدن و تغییرات در میزان بارش و رسیدن نور خورشید به سطح (زمین) خواهد داشت و این عوامل را نیز میزان دوده در اتمسفر فوقانی (بالایی) تعیین خواهد کرد.
«لیلی شیا» و همکاران او تاثیرات 6 سناریوی تزریق دوده به اتمسفر زمین در پی یک هفته جنگ اتمی را بر اساس ذخایر گزارش شده کشورهای دارای سلاح هستهای، مدلسازی و تاثیرات آن بر محصولات اصلی کشاورزی و ذخایر ماهی آزاد و سایر تولیدات غذایی و دامی را بررسی کردند.
تهیهکنندگان این گزارش تحقیقی سپس با استفاده از این دادهها، عرضه جهانی کالری پس از خالی شدن ذخایر انبار شده غذایی را برآورد کردند. حتی با وجود اقدامات کاهش دهنده مانند کاهش ضایعات غذا و هدفگذاری دوباره محصولاتی که عمدتا به عنوان غذای حیوانات تولید میشوند، برای استفاده از آنها به منظور مصرف انسانی، این تیم تحقیقاتی پیش بینی کرد که غذای حیوانی و دریایی در بسیاری از کشورها نمیتواند کاهش محصولات (کشاورزی) را جبران کند.
پیش بینی شده است که هرگونه انفجار سلاح اتمی که بیش از 5 تراگرم (5 تریلیون گرم) دوده تولید میکند، موجب کمبود گسترده غذا در تقریبا تمامی کشورهای جهان خواهد شد.
این محققان برآورد کردهاند که مرگ و میر ناشی از قحطی بر اثر یک جنگ هستهای بین هند و پاکستان میتواند در مدت دو سال پس از شروع جنگ به 1.5 میلیارد نفر برسد. برای جنگ هستهای بین آمریکا و روسیه، شمار تلفات ناشی از قحطی میتواند به 5 میلیارد نفر برسد.
این محققان در نهایت نتیجهگیری میکنند که یافتههای این تحقیق پیامدهای گسترده ناشی از مناقشه اتمی را برای سلامتی انسانها و گیاهان را اثبات میکند و همچنین اهمیت همکاری منطقهای در جلوگیری از کاربرد سلاحهای اتمی را نشان میدهد.
به گزارش ایرنا، در حال حاضر 12 هزار و 705 کلاهک هستهای شناخته شده در جهان وجود دارد که بین 9 کشور توزیع شده است.
روسیه: 5977
روسیه کشوری است که بیشترین کلاهک هسته ای را دارد. اکثر این توان هستهای به زمان اتحاد جماهیر شوروی باز می گردد که در دهه 1940 کار بر روی برنامه تسلیحات هسته ای خود را آغاز کرد.
به دنبال رقابت تسلیحاتی دوره جنگ سرد بین اتحاد جماهیر شوروی و ایالات متحده، تمام کلاهکهای هسته ای که در سراسر این قلمرو کمونیستی پخش شده بودند به روسیه بازگردانده شدند.
ایالات متحده آمریکا: 5428
آمریکا معمار اولین انفجار بمب هسته ای در تاریخ بود. آمریکا با پروژه منهتن، بار آغاز عصر هسته ای را به دوش کشید.
قدرت هسته ای ایالات متحده به دلیل پرتاب دو بمب هستهای در هیروشیما و ناکازاکی و کشتار دهها هزار ژاپنی برای همیشه در تاریخ ثبت شده است.
چین: 350
چین با وجود اینکه سومین کشور دارای بالاترین قدرت هسته ای است، دارای حدود پنج هزار کلاهک کمتر از روسیه و ایالات متحده است و تمام این ظرفیت تسلیحاتی را مدیون جنگ سرد است.
چین متعهد است که به سلاح هستهای متوسل نشود، مگر اینکه کشور دیگری ابتدا به قلمرو آن حمله کند. چیزی که روسیه و آمریکا به آن متعهد نیستند.
باید یادآور شد که سرمایهگذاری اخیر چین میتواند تعداد کلاهکهای هستهای این کشور را تا یکهزار کلاهک افزایش دهد.
وزارت دفاع آمریکا پیشتر در گزارشی اعلام کرد چین در حال گسترش زرادخانه هستهای خود بسیار سریعتر از آن چیزی است که انتظارش میرفت.
در این گزارش اعلام شد تا سال 2027 میلادی چین 700 کلاهک جنگی قابل حمل خواهد داشت و این رقم تا سال 2030 ممکن است از هزار کلاهک فراتر رود.
فرانسه: 290
فرانسه در طول جنگ سرد، تولید تسلیحات هستهای را آغاز کرد. شارل دوگل رئیسجمهوری وقت فرانسه معتقد بود این کشور به جمعآوری توان هستهای مستقل از آمریکا و ناتو نیازمند است چرا که در صورت حمله شوروی، از خاک فرانسه دفاع نخواهند کرد.
فرانسه در روزهای اخیر به دلیل شعلهور شدن درگیریهای اوکراین با اظهارات وزیر خارجه این کشور، ژان ایو لودریان، در کانون توجه قرار گرفته است.
به گزارش فاکس نیوز، لودریان گفت: من فکر میکنم ولادیمیر پوتین باید درک کند که اتحاد آتلانتیک یک اتحاد هسته ای است. این تنها چیزی است که در این مورد خواهم گفت.
انگلیس: 225
انگلیس از دیگر کشورهایی است که کنترل سلاح های هسته ای خود را به دفاع از این سرزمین منوط میکند. از سوی دیگر، علیرغم کاهش تعداد کلاهک های عملیاتی این کشور در سال های 2010 تا 2015، انگلیس در سال 2021 از ساخت سلاح های هسته ای جدید خبر داد.
انگلیس چهار زیردریایی دارد که میتوانند تا 16 موشک بالستیک را حمل کنند که هر کدام به 8 کلاهک هسته ای مجهز هستند.
پاکستان: 165
پاکستان یکی از معدود کشورهایی است که ظرفیت هستهای خود را مدیون جنگ سرد نیست، هر چند توان هستهای این کشور نیز از یک جنگ ناشی میشود؛ جنگ هند و پاکستان درسال 1971. پاکستان برنامه هستهای خود را برای مبارزه با تهدید هند کلید زد.
پاکستان در سال 2014، توسعه سلاحهای هسته ای تاکتیکی را آغاز کرد. سلاحهای تاکتیکی، سلاح های کوچکتری است که میتوانند در میدان جنگ علیه نظامیان به جای تهدید کل سرزمینی استفاده شوند.
هند: 160
هند نیز در زمره کشورهایی است که متعهد شده است تا آغاز کننده جنگ هستهای نباشد. با این حال این کشور دارای ظرفیت هسته ای بزرگی است، از جمله موشکی که می تواند اهدافی را در فاصله پنج هزار کیلومتری مورد اصابت قرار دهد.
نکته قابل توجه اینکه هند و پاکستان برای حدود دو دهه است که از مناقشه هستهای اجتناب کرده اند. هر چند استفاده هند از این تسلیحات در آزمایشهای کنترل شده، تحریمهایی از سوی آمریکا برای این کشور به دنبال داشته است.
رژیم صهیونیستی: 90
ظرفیت هستهای اسرائیل یک راز است. نکتهای که از طرف رژیم صهیونیستی به رغم برخورداری از حمایت آمریکا و انگلیس، نه رد و نه تایید میشود. با این حال طبق تخمینهای انجام شده این رقم میتواند به 90 کلاهک هسته ای برسد.
نکته قابل توجه اینکه آسوشیتدپرس بر اساس عکس های گرفته شده توسط ماهواره ها، از ساخت یک تاسیسات هسته ای در سال گذشته خبر داد.
کره شمالی: 20
کره شمالی با توجه به نخستین آزمایش در سال 2006، بی تجربهترین کشور در استفاده از سلاحهای هسته ای است. این کشور در هفته های اخیر، تسلیحات جدیدی را آزمایش کرد که انتقادات طرفهای غربی را برانگیخت.
آمریکا برای سالها در تلاش است تا رشد تسلیحات کره شمالی را محدود کند. با این حال تلاش های جورج دبلیو بوش، باراک اوباما، دونالد ترامپ و جو بایدن بی نتیجه مانده است و این کشور آسیایی همچنان به تقویت زرادخانه خود ادامه میدهد.