یک‌شنبه 4 آذر 1403

جنگ اراده‌ها و آتشی که بر جبهه خودی می‌بارد

خبرگزاری ایرنا مشاهده در مرجع
جنگ اراده‌ها و آتشی که بر جبهه خودی می‌بارد

تهران - ایرنا - رویه صدا و سیما در هفت سال گذشته، نادیده گرفتن بخش بزرگی از فعالیت و تلاش‌های دولت برای پیشرفت کشور و انتقادات گاه و بیگاه از تصمیمات دستگاه اجرایی در زمینه‌های مختلف بوده است.

دیگر بر کسی پوشیده نیست که رویکرد صدا و سیما نسبت به دولت یازدهم و دوازدهم، رویکرد کاملا همدلانه و همراهانه‌ای نبوده است. مدیران صدا و سیما هم هرگز پنهان نکرده‌اند که برخلاف سیاق گذشته خود، با انتقاد مکرر از دولت مشکلی ندارند و در بسیاری از برنامه‌های رسانه‌ای که باید ملی باشد، نگاهی یک طرف و یکسویه نسبت به تلاش‌های دولت وجود دارد. اما انتقاد پیاپی از تصمیمات مختلف دولت، تنها اقدام رادیو و تلویزیون در مسیر هفت سال گذشته نیست؛ از پوشش‌ندادن زنده سخنرانی‌های رئیس‌جمهوری گرفته تا تحریف واقعیت‌ها در برنامه‌های به اصلاح مستندی همچون «داستان اتم» و «مه شکن»؛ از حمله به وزارت بهداشت و وزارت امور خارجه در برنامه‌های زنده گرفته تا تمسخر مسئولان دولت و برنامه‌های در دست اجرا در برنامه‌های به اصطلاح طنز، تنها بخشی از اقدامات صدا و سیما در هفت سال گذشته و در مسیری برخلاف مسیر دولت به‌شمار می‌آید. به ویژه این رویکرد منفی نسبت به دولت، در بخش‌های خبری اصلی تلویزیون قابل مشاهده است و در این بخش‌ها، دولت به صورت مستمر و مداوم هدف تیغ تند انتقادها و تخریب‌هایی قرار می‌گیرد که تحلیل محتوای آن‌ها نشان از رویکردهای جناحی و حزبی پنهان شده در پس آن‌ها دارد؛ تخریب‌هایی که با هدف ناکارآمد نشان دادن دولت به کار گرفته می‌شود و محتوای این اخبار در پی القای این موضوع به مخاطبان است که دولت نسبت به مشکلات و مسائل مردم بی‌توجه است.

طی هفت سال گذشته، از شخص «حسن روحانی» رئیس‌جمهوری اسلامی ایران گرفته تا وزرای کابینه، سخنگوی دولت و مشاوران، بارها و بارها، آشکار و نهان از این رویه صدا و سیما انتقاد کرده‌اند. علاوه بر انتقاد شفاهی، اعتراضات مکتوب مسئولان دولت نیز تقدیم مدیران و مسئولان این سازمان ملی شده است. با این حال به نظر نمی‌رسد که این اقدامات ثمر بخش شده باشند؛ زیرا در بر همان پاشنه می‌چرخد و صدا و سیما همچنان به روند تخریب دولت ادامه می‌دهد؛ تخریبی که مشخص است هدف از آن چیست و تخریب‌گران کدام اهداف جناحی و سیاسی را دنبال می‌کنند. مدیران صدا و سیما همان اهدافی را دنبال می‌کنند که باعث می‌شود هیچ برنامه‌ای در انتقاد از برخی جریان‌ها و گروه‌های خاص در همین سازمان ساخته نشود.

انتقاد مسئولان دولتی از این رویه صدا و سیما مسبوق به سابقه است. برخی مباحث طرح شده در برنامه «فرمول یک» در ماه‌های آغازین بحران کرونا باعث اعتراض جدی «سعید نمکی» وزیر بهداشت به «عبدالعلی علی عسگری» رئیس‌سازمان صدا و سیما در اسفندماه سال گذشته شد. نمکی در نامه‌ای که به علی عسگری نوشت، از «ناهماهنگی و شاید غرض ورزی» در برنامه مذکور گلایه کرد. وی در همین نامه خطاب به رئیس سازمان صدا و سیما، افزود: «تردید نفرمایید در صورت عدم کنترل جو موجود، رسما و مستقیما این گله‌مندی را به مقام معظم رهبری تقدیم خواهم کرد».

این گلایه در حالی مطرح شده بود که یک ماه قبل از آن و در تاریخ دوم بهمن ماه 1398، «محمود واعظی» رئیس دفتر رئیس‌جمهوری از نحوه پوشش خبری اقدامات دولت برای حمایت از آسیب‌دیدگان انتقاد کرد. در همین ماه «علی ربیعی» سخنگوی دولت نیز در انتقاد از رویکرد صدا و سیما در سانسور سخنرانی‌های رئیس‌جمهوری، گفته بود: «اینکه سخنرانی رییس‌جمهوری منتخب مردم از صدا و سیما پخش نمی‌شود یا گاهی سانسور می‌شود، خلاف جمهوریت و مردم‌سالاری نظام است».

«حسام الدین آشنا» مشاور رسانه‌ای رئیس‌جمهوری نیز مدتی قبل از این و در تاریخ 30 دی ماه سال گذشته، نسبت به رویه‌های موجود در سازمان صدا و سیما در تحریف دستاوردهای دولت و دروغ پراکنی علیه آن، در یک توئیت نوشت که اعضای یک جریان سیاسی - رسانه‌ای به استفاده انحصاری، غیر مسئولانه، تفرقه افکنانه و غیرپاسخگو از امکانات آنتن زنده عادت کرده‌اند و حاضر نیستند هیچ گونه نظارت سازمانی را بپذیرند.

مسئولان دولت از شخص رئیس‌جمهوری، رئیس دفتر، مشاور رسانه‌ای، سخنگوی دولتی و برخی از وزرا، در طی سال‌های گذشته و بارها از مدیران صدا و سیما خواسته‌اند تا دست از تحریف واقعیت‌ها، ساخت برنامه‌ها و سریال‌های مختلف علیه دولت و در پیش گرفتن رویکردهای جناحی و حزبی دست بردارند؛ اما به نظر می‌رسد مدیران صدا و سیما به هیچ وجه چنین تصمیمی را نخواهند گرفت و کماکان حمله به دولت و تحریف دستاوردهای آن، بخشی از برنامه‌های روزانه رسانه‌ای است که باید ملی باشد.

اما آتش توپخانه صدا و سیما، تنها برج و باروی دولت را هدف نمی‌گیرد و آتشبار رسانه‌ای که با اهداف جناحی و حزبی، هر روز سنگین‌تر از روز قبل ادامه می‌یابد، تنها به تخریب دستاوردهای دولت نخواهد انجامید. آنچه که در پایان این جنگ بی‌دلیل باقی خواهد ماند، اعتبار از دست رفته صدا و سیما و امیدهای شهروندانی است که بیش از پیش آسیب می‌بیند.

امنیت ملی ایجاب می‌کند در زمانی که جنگ اراده‌ها در جریان است و تحریم‌گران ملت ایران هر روز در صدد ریختن طرحی جدید برای هدف قراردادن اقتصاد کشور هستند، صدا و سیما دست کم تا پیروزی ملت ایران بر تحریم‌های یکجانبه و غیرقانونی دولت آمریکا، دست از این رویکرد یکسویه بردارد و به کمک دولت بشتابد؛ دولتی که در میانه جنگ اقتصادی که برپا شده است، بیش از هر زمان دیگری نیاز دارد ضمن تشریح وضعیت موجود، مردم را با دستاوردها و اقدامات اساسی خود آشنا کند و به آنان نشان دهد که دست از تلاش برای عمران و آبادانی کشور و بهبود شرایط رفاهی مردم برنخواهد داشت و در عین حال در سخت‌ترین شرایط ممکن در حال نبرد با دشمنی است که استقلال و امنیت کشور را هدف قرار داده است. وظیفه صدا و سیما در این میان، تشریح همین تلاش‌ها و کوشش‌های شبانه‌روزی دولتمردانی است که بی‌وقفه به کار خود ادامه می‌دهند.

*س_برچسب‌ها_س*