چهارشنبه 3 بهمن 1403

خاندوزی: اگر بانکی وام بدون ضامن نداد، مدیر شعبه را برکنار کنید / صالح آبادی: نباید به هیچ وجه در پرداخت وام‌های خرد خللی ایجاد شود / معاون وزیر جهاد کشاورزی: افزایش قیمت نان صحت ندارد / پیش‌بینی تحلیلگران از قیمت طلا

وب‌گاه تابناک مشاهده در مرجع
خاندوزی: اگر بانکی وام بدون ضامن نداد، مدیر شعبه را برکنار کنید / صالح آبادی: نباید به هیچ وجه در پرداخت وام‌های خرد خللی ایجاد شود / معاون وزیر جهاد کشاورزی: افزایش قیمت نان صحت ندارد / پیش‌بینی تحلیلگران از قیمت طلا

این پیمانه تیتر‌هایی همچون ارزش سهام عدالت چقدر شد؟، جزئیات پرداخت سود سهام عدالت 600 هزار تومانی، سهام پرسپولیس و استقلال پایان بهمن وارد بورس می‌شود، ادامه بلاتکلیفی 5 میلیارد دلار از پول‌های ایران در عراق و تقاضای آخر سال خرید دلار را در بر دارد.

تابناک هر روز بسته‌ای خبری از مطالب اقتصادی با اهمیت و مهم ایران و جهان همچون تغییرات در بازار انرژی، بازار طلا، سکه، مسکن، نفت، خودرو و... تا خبر‌ها و رویداد‌های جذاب اقتصادی را گردآوری می‌کند.

به گزارش «تابناک اقتصادی»؛ این پیمانه تیتر‌هایی همچون ارزش سهام عدالت چقدر شد؟، جزئیات پرداخت سود سهام عدالت 600 هزار تومانی، سهام پرسپولیس و استقلال پایان بهمن وارد بورس می‌شود، ادامه بلاتکلیفی 5 میلیارد دلار از پول‌های ایران در عراق و تقاضای آخر سال خرید دلار را در بر دارد.

ارزش سهام عدالت چقدر شد؟

در پایان معاملات دیروز بازار سهام، ارزش سهام عدالت به 9 میلیون و 895 هزار و 717 تومان رسید که نسبت به روز معاملاتی گذشته 2.7 درصد معادل 269 هزار و 90 تومان افزایش داشت. با احتساب این موضوع، ارزش 60 درصد قابل فروش سبد 532 هزار تومانی سهام عدالت به 5 میلیون و 937 هزار و 430 تومان رسیده است.

جزئیات پرداخت سود سهام عدالت 600 هزار تومانی

حسین قربانزاده رئیس سازمان خصوصی سازی با بیان اینکه به صورت میانگین به هر مشمول سهام عدالت 600 هزار تومان پرداخت می شود، گفت: سود سال 99 سهام عدالت شرکت‌های غیر بورسی حدود 2 هزار و 800 میلیارد تومان و سود شرکت‌های بورسی حدود 29 هزار و 200 میلیارد تومان است که جمعه حدود 31 هزار میلیارد تومان می شود که نسبت به سال قبل افزایش داشته است. وی به این سوال که آیا سود سهام عدالت همه مشوولان از طریق سامانه سجام پرداخت می شود یا خیر، پاسخ داد: شرکت سپرده گذاری متولی پرداخت است و این شرکت باید امور مربوطه را انجام دهد. رئیس سازمان خصوصی سازی درمورد سود سهام مشمولانی که روش غیرمستقیم را انتخاب کرده بودند نیز توضیح داد: پرداخت سود به غیرمستقیم ها با هماهنگی شرکت های سرمایه گذاری استانی فعلا به روال قبل است. زیرا تعیین تکلیف سود با مجمع شرکت ها است اما به دلیل مشکلاتی که این شرکت ها در برگزاری مجامع دارند به شرکت سپرده گذاری مرکزی برای این موضوع وکالت می دهند. قربانزاده درمورد سود سهام عدالت مشمولان متوفی نیز توضیح داد: مالکیت سهام مشمولی که فوت کند با ورثه است. همانطور که انتقال سایر ماترک متوفی بر اساس انحصار وراثت زمان میبرد، انتقال سهام هم همین مشکل را دارد. فرایند حقوقی آن باید طی شود.

سهام پرسپولیس و استقلال پایان بهمن وارد بورس می‌شود

رییس سازمان خصوصی‌سازی، گفت: سهام باشگاه‌های پرسپولیس و استقلال تا پایان بهمن وارد بورس می‌شود و ارزش برند هر یک از این دو باشگاه بیش از یک‌هزار میلیارد تومان است. حسین قربان‌زاده در برنامه تلویزیونی در انتهای الوند، اظهار داشت: مهمترین مانع خصوصی‌سازی، نگرشی است که می‌خواهد دارایی دولت در دست دولت باقی بماند و متولیانی که اکنون این بنگاه‌ها را در وزارتخانه‌ها و شرکت‌های تخصصی در اختیار دارند و معتقدند اگر این بنگاه ها در اختیار دولت باشد بهتر اداره می‌شود. وی ادامه داد: این تفکر تا اصلاح نشود این چالش را داریم و بخصوص ما که در سازمان خصوصی‌سازی هستیم و به دنبال واگذاری بنگاه‌ها از دولت به بخش خصوصی هستیم. اگر این نگرش اصلاح شود و همه همراهی کنند بنگاه دولتی در مسیر واگذاری قرار می‌گیرد. رییس سازمان خصوصی‌سازی تاکید کرد: این نگرش در وزارت ورزش کمرنگ‌تر است و مشکل واگذاری پرسپولیس و استقلال متعدد است. این دو باشگاه برخلاف باشگاه‌های دیگر که دولت از طریق شرکت‌ها در آنها نقش دارد مستقیم در اختیار دولت هستند و از طریق وزارت ورزش اعضای هیات مدیره و مدیرعامل آنها انتخاب می‌شود؛ بنابراین مشکل ای. اف. سی که مالکیت مشترک است همچنان باقی است و هم اینکه اساسا اداره این دو باشگاه دچار چالش است و نتیجه این روند، بدهی‌ها و تعهدات مالی باقی مانده می‌شود. قربان‌زاده تصریح کرد: باشگاه پرسپولیس و استقلال به سمت واگذاری معقول می‌روند حتی تا پایان بهمن درج نماد این دو باشگاه را در صورت همکاری باشگاه‌ها در ارائه صورت حساب‌های مالیاتی و بندهای حسابرسی شده مورد نیاز بورس، در بازار پایه فرابورس خواهیم داشت. وی ادامه داد: هر روز با نمایندگان دو باشگاه و سازمان بورس و وزارت ورزش و دست اندرکاران و پیشکسوت هایی که می‌توانند کمک کنند در این باره در سازمان خصوصی سازی جلسه داریم.

خاندوزی: اگر بانکی وام بدون ضامن نداد، مدیر شعبه را برکنار کنید

وزیر امور اقتصادی و دارایی خطاب به مدیران عامل بانک‌ها اعلام کرد که اگر تخلف شعبه بانکی در پرداخت تسهیلات بدون ضامن تایید شود، بلافاصله نسبت به برکناری مدیر شعبه اقدام کنید.

صالح آبادی: نباید به هیچ وجه در پرداخت وام‌های خرد خللی ایجاد شود

علی صالح‌آبادی رئیس کل بانک مرکزی گفت: بانک مرکزی درتلاش است تا مقررات موجود را با هدف تسهیل ضمانت و تقویت اعتبارسنجی تا پایان سال بازنگری و چارچوب‌های جدید ابلاغ کند. وی تاکید کرد: بانک‌ها موظف هستند در چارچوب مقررات موجود کشور، وام‌های خرد را طبق روال گذشته پرداخت کنند و به هیچ عنوان نباید به بهانه اینکه مقررات جدیدی ممکن است ابلاغ شود، پرداخت وام ها با روش های گذشته و کنونی را متوقف کنند بنابراین روند کنونی باید ادامه پیدا کند. رئیس کل بانک مرکزی اظهار کرد: بانک مرکزی درتلاش است مقررات موجود را با هدف تسهیل ضمانت و تقویت اعتبارسنجی تا پایان سال بازنگری کند تا براساس آن چارچوب‌های جدید نیز ابلاغ شود، بنابراین تا ابلاغ ضوابط جدید رویه‌ها و مقررات موجود باید تداوم یابد و به هیچ وجه نباید خللی در روند پرداخت وام های خرد در جامعه به وجود آید. وی درخصوص اجرای طرح اعتبارسنجی مشتریان در سیستم بانکی افزود: اگر اعتبارسنجی به درستی و دقیق انجام شود و افرادی که از اعتبار بالا برخوردار هستند و رتبه اعتباری بالایی دارند می‌توانند تسهیلاتی با وثائق سهل‌تر و آسان‌تر دریافت کنند که براین اساس تجربه در سیستم بانکی فعلی هم نشان می دهد، این روش وام‌دهی درصد معوقات بسیار پایینی دارد. صالح آبادی تاکید کرد: چه بسا در حال حاضر در بانک‌های قرض‌الحسنه نیز این تجربه وجود دارد. بعضا در مواردی که اعتبارسنجی به درستی اتفاق افتاده و وام ها در آن چارچوب پرداخت شده، درصد معوقات نزدیک به صفر بوده است. / ایبِنا

معاون وزیر جهاد کشاورزی: افزایش قیمت نان صحت ندارد

یزدان سیف، مدیرعامل شرکت بازرگانی دولتی ایران و معاون وزیر جهاد کشاورزی در گفتگو با مهر مطالب مطرح شده درباره کمبود نان در برخی استان‌های کشور و مشکل در روند توزیع آرد را رد کرد و گفت: این مباحث صحت ندارد. وی با بیان اینکه مشکلات ایجاد شده در ایرانشهر به دلیل توقف چند روزه فعالیت یکی از کارخانجات مهم آرد در این شهرستان متأثر از اختلاف شرکا بوده است، افزود: افزایش قابل توجه تعرفه و نرخ حمل ناوگان جاده‌ای از دیگر دلایل این مساله بوده که خوشبختانه با تدابیر اندیشیده شده، این مشکل رفع شده و همه چیز به روال عادی برگشته است. سیف با تاکید بر اینکه هیچ‌گونه کمبود نان در این شهرستان و شهرستان‌های دیگر کشور نداریم، تصریح کرد که روال پخت نان در خبازی‌های سراسر کشور عادی است. وی همچنین افزایش قیمت نان را نیز تکذیب کرد و گفت: مردم اصلاً نگرانی در این زمینه نداشته باشند.

پیش‌بینی تحلیلگران از قیمت طلا

در نظرسنجی هفته جاری کیتکونیوز از تحلیلگران وال استریت، 14 نفر شرکت کردند که از میان آنها چهار نفر معادل 29 درصد به افزایش قیمت طلا و هفت نفر معادل 50 درصد به کاهش قیمت طلا در هفته جاری رای دادند و سه نفر معادل 21 درصد نظر خنثی نداشتند. در این بین، 495 نفر در نظرسنجی آنلاین کیتکونیوز از سرمایه گذاران خُرد شرکت کردند که از میان آنها 270 نفر معادل 55 درصد به افزایش قیمت طلا و 158 نفر معادل 32 درصد به کاهش قیمت طلا رای دادند در حالی که 67 نفر معادل 14 درصد نظری نداشتند. اگر چه سرمایه‌گذاران خُرد به افزایش قیمت طلا خوش بین ماندند اما شمار شرکت کنندگان در نظرسنجی هفته جاری به پایینترین میزان از سپتامبر رسید.

به گفته بعضی از تحلیلگران، فضا برای این که قیمت طلا در کوتاه مدت پایینتر رود، وجود دارد و هدف جدید این فلز ارزشمند 1750 دلار است. با این حال تحلیلگران دیگر می گویند طلا بیش از حد کاهش قیمت داشته و در آینده نزدیک بهبود پیدا می کند. آدریان دی، رئیس شرکت مدیریت دارایی آدریان دی به کیتکونیوز گفت: درباره قیمت طلا در کوتاه مدت نظر خنثی دارد اما انتظار دارد قیمت این فلز ارزشمند نهایتا بهبود پیدا کند. کالین سیژینسکی، استراتژیست ارشد بازار در شرکت مدیریت سرمایه SIA اظهار کرد: قیمت طلا ممکن است در کوتاه مدت در روند نزولی بماند زیرا اگر گزارش اشتغال غیرکشاورزی آمریکا که جمعه هفته جاری منتشر می شود، تورم دستمزد بیشتری نشان دهد ممکن است بانک مرکزی آمریکا را برای حفظ موضع فعلی خود مصمم تر کند.

تقاضای آخر سال خرید دلار

در حالی که مذاکرات هسته‌ای ایران و گروه 1+4 طولانی‌تر شده معامله‌گرانی که در انتظار کاهش نرخ‌های شدید بیشتر در اثر حصول توافق جدید هسته‌ای از معاملات خود دست کشیده بودند و تقاضایی برای خرید تا پایان سال داشتند، وارد بازار شدند. البته این افراد تنها برای نیاز خود دلار تهیه می‌کنند و کمتر کسی با انگیزه سرمایه‌گذاری وارد بازار می‌شود. در کنار این موضوع، احتمال آزادسازی دارایی‌های ارزی کره جنوبی و عراق روز گذشته در فضای بازار پیچید. به نقل از دنیای اقتصاد؛ کارشناسان سیاسی ارزی بازار تهران همچنین با توجه به اخبار روزهای پیشین مبنی بر آزادسازی بدهی‌های بلوکه شده ایران احتمال حصول توافق جدید را قریب‌الوقوع می‌دانند. در این شرایط نرخ اسکناس آمریکایی در نخستین روز کاری هفته مجددا به سطح 28 هزار و 200 تومان رسید.

دیروز شنبه 9 بهمن ماه اسکناس آمریکایی با جهش افزایشی کار خود را آغاز کرد. دلار که در روز‌های پایانی هفته گذشته با ورود مجدد به کانال 28 هزار تومانی در سطح قیمتی 28 هزار و 50 تومان معامله می‌شد با شروع ساعات کاری نخستین روز هفته جهشی 150 تومانی داشته و در معاملات بازار آزاد صبح روز شنبه در رقم 28 هزار و 200 تومان معامله شد. این افزایش قیمت تا حوالی ظهر دیروز ادامه داشت به‌صورتی که در معاملات نقدی ظهر روز شنبه بازار ارز شاهد رقم‌های 28 هزار و 250 تا 28 هزار و 280 تومانی نیز برای قیمت دلار بود. معامله‌گران افزایشی بازار نیز با غنیمت شمردن فضای بازار نرخ‌های پیشنهادی خود برای معاملات فردایی را با افزایشی 100 تومانی و در حوالی رقم 28 هزار و 350 تومان مطرح می‌کردند.

برخی از تحلیلگران و کارشناسان بازار ارز تهران با اشاره به طولانی‌تر شدن روند مذاکرات هسته‌ای رفع تحریم‌ها بر این باورند که عده‌ای از افراد متقاضی دلار طی هفته‌های گذشته با توجه به احتمال حصول توافق هسته‌ای جدید و در نتیجه آن ایجاد انتظارات کاهشی از بازار ارز تهران از ورود سرمایه خود به بازار خودداری می‌کردند. این افراد در انتظار سطوح قیمتی پایین‌تر برای خرید اسکناس آمریکایی به انتظار نشسته بودند. اما با توجه به طولانی‌تر شدن روند مذاکرات، این افراد برای خرید نیاز ارزی خود در حال تبدیل سرمایه و خرید دلار در کانال 28 هزار تومانی هستند. این تحلیل‌گران معتقدند افزایش قیمت صورت گرفته در روز ابتدایی هفته جاری می‌تواند ناشی از بازگشت همین تقاضا‌های جدید به بازار ارز تهران باشد.

ادامه بلاتکلیفی 5 میلیارد دلار از پول‌های ایران در عراق

دیروز خبری از رییس سازمان توسعه تجارت منتشر شد که نشان می‌داد ظرفیتی جدید برای استفاده از منابع ارزی در بانک TBI عراق به وجود آمده تا برای واردات اقلام مورد نیاز کشور صرف شود. در این نامه تاکید شده بود که واردات باید بر اساس اولویت‌های کالایی کشور و عدم درج کالاهای تحریمی در این فهرست برنامه ریزی شود.

در همین رابطه سید حمید حسینی - عضو هیئت مدیره اتاق بازرگانی مشترک ایران و عراق - با بیان اینکه این موضوع خبر جدیدی نیست، به ایسنا توضیح داد: از چند ماه قبل بحث استفاده از منابع ایران در بانک TBI عراق مطرح شده بود و حتی بخشی از سهمیه واکسن ایران در کواکس نیز از این طریق نهایی و واکسن به کشور وارد شد اما در عمل برای استفاده گسترده‌تر از این منابع مشکلاتی وجود دارد. وی با اشاره به برخی هماهنگی‌های انجام شده میان عراق و آمریکا برای پرداخت پول ایران از این طریق، بیان کرد: با وجود آنکه این مجوز صادر شده که از طریق این منابع اقلامی مانند مواد غذایی و دارو به ایران وارد شود اما با توجه به دشواری‌هایی که در مسیر اجرا وجود دارد، یا کاری صورت نگرفته یا روند بسیار کند بوده است. این فعال اقتصادی درباه مکانیزم اجرایی استفاده از این منابع بیان کرد: در این چارچوب باید تاجر ایرانی به نام تاجر عراقی مدارک را ثبت کند؛ تاجر عراقی کالاهای مورد نیاز را خریداری کند و پس از نهایی شدن معامله پول خود را از منابع بانک عراقی بگیرد. با توجه به تحریم‌ها و محدودیتی که در این مسیر وجود دارد، بسیاری از تاجران اساسا به این شیوه اعتماد نمی‌کنند و این راهکار بلا استفاده مانده است. این موضوع جدیدی نیست و در دولت قبل و در جریان سفرهای رییس کل بانک مرکزی به عراق نیز بحث‌هایی در این زمینه انجام شده بود اما هر بار کار به دلیل مشکلات اجرایی بدون ثمر باقی ماند. تاجران عراق در حوزه خرید و فروش عمده و بزرگ کالا فعالیت چندانی ندارند و خرید آنها به شکل محدود انجام می‌شود؛ از این رو قیمت نهایی محصولاتی که پیشنهاد خرید آن را به ایرانی‌ها می‌دهند بالاتر از عددی است که معمولا ما واردات خود را از سایر مسیرها انجام می‌دهیم و از همین رو این قیمت‌ها مورد تایید مراجع نظارتی ایران قرار نمی‌گیرد و امکان معامله در بسیاری از موارد به وجود نمی‌آید. وی درباره میزان منابع بلاتکلیف در این بخش گفت: برآوردها نشان می‌دهد که عددی حدود پنج میلیارد دلاری در این حوزه وجود دارد که بخش مهمی از آن مربوط به صادرات برق و صادرات دولتی ایران به عراق است. عراقی‌ها این پول را در بانک TBI قرار داده‌اند تا ایران صادرات خود را ادامه دهد اما وقتی زمان استفاده از این منابع می‌شود با توجه به تحریم‌ها و محدودیت‌ها، کار با مشکل مواجه می‌شود.

هشدار یک اقتصاددان نسبت به چاپ پول در دوران کووید

رابرت کیوساکی اقتصاددان مطرح جهان پیشنهاد می‌کند با بی ارزش شدن دلار آمریکا، کشورها باید به دنبال خرید طلا باشند. رابرت کیوساکی، نویسنده و اقتصاددان مشهور هشدار داده است که اقدامات دولت‌های مختلف جهان - مانند صرف 16 درصد از تولید ناخالص داخلی جهانی برای همه‌گیری کووید و چاپ انبوه پول - می‌تواند منجر به سقوطی چنان بزرگ شود که حتی ارز ذخیره جهانی یا همان دلار آمریکا را نیز بی ارزش تر کند. وی می‌گوید: وقتی اقتصادهای جهانی به طرز بی سابقه‌ای شروع به فروپاشی می‌کند نیاز به بازنگری در نحوه ذخیره ثروت مردم وجود دارد. او گفت که مشکل بزرگ پول فیات این است که عمدتاً مبتنی بر اعتماد عمومی به تولید کننده است.

به گفته کیوساکی، چندین راه برای ذخیره ثروت وجود دارد که مستقل از هر بانک مرکزی است و می‌تواند به کاهش تأثیر هر گونه سقوط اقتصادی معلق کمک کند. او گفت که اینها در درجه اول خرید طلا و نقره هستند و افزود که سرمایه گذاری در املاک و مستغلات و ارزهای دیجیتال نیز کارهای درستی هستند. نویسنده کتاب «پدر پولدار بابای فقیر» گفت: «آنها (دولت‌ها) اکنون باید به چاپ خود ادامه دهند وگرنه زندگی ما نابود می‌شود. کیوساکی در مورد عدم اعتماد در بازارهای پولی، توصیه کرد که سرمایه‌گذاران از هرگونه ورود به بازار مشتقات طلا و نقره دوری کنند زیرا آنها مرتب قیمتشان دستکاری می‌شود. وی توصیه کرد که کشورها باید طلای خالص و نقره را در دستورکار خود قرار دهند.