خداحافظی مددجویان کمیته امداد با اجارهنشینی / 40 هزار خانه روستایی برای مددجویان ساخته میشود
گروه رفاه اجتماعی خبرگزاری فارس: ترمیم و صاحب خانه شدن مددجویان کمیته امداد امام خمینی (ره) موضوعی است که در طول سالهای اخیر به آن توجه ویژه ای شده است، از این امروز ما به منظور بررسی آخرین اقدامات این نهاد مردمی با محمود توکلی، مدیرکل دفتر تامین مسکن و امور مهندسی ساختمان کمیته امداد امام خمینی (ره) درباره آخرین جزییات ساخت و ترمیم بافتهای فرسوده روستایی و شهری مددجویان کمیته امداد به گفتوگو نشستیم.
در این گفتوگو مسائلی از جمله احداث خانههای روستایی، ترمیم و تعمیر این خانه ها و موضوع طرح ملی مسکن و کمکهای کمیته امداد و دیگر نهادهای خیرخواه به مددجویان فاقد مسکن مطرح شد. این گفتوگو را در ذیل بخوانید:
احداث خانههای روستایی برای مددجویان کمیته امداد
سیاست ساخت و بهسازی مسکن در روستاها و شهرها از سوی کمیته امداد چگونه پیش می رود؟
ما در این رابطه تفاهم نامهای 5جانبه با هدف همکاری تأمین مسکن برای مددجویان کمیته امداد امام خمینی (ره) با 4 دستگاه و نهاد به امضا رساندهایم، در این تفاهم نامه سپاه پاسداران، کمیته امداد، بنیاد مستضعفان، بنیاد مسکن انقلاب اسلامی و ستاد اجرایی فرمان امام (ره) فعالیت دارند و قرار است هر کدام از این نهادها ظرفیتهای خود را برای احداث 40 هزار مسکن مددجویی روستایی به کار گرفته و تجمیع کنند و قرار است خانه های روستایی با متراژهای حداقلی بین 50 تا 55 متر مربعی در روستاها ساخته شود.
برای اجرای محورهای این تفاهم نامه، لازم بود مدل مالی برای تأمین منابع طراحی شود تا بخشی از کمک بلاعوض را کمیته امداد پرداخت کند، چرا که مددجویان، جامعه هدف این نهاد مردمی هستند و بنیاد مسکن نیز این مددجویان را برای دریافت تسهیلات بهسازی و مقاوم سازی روستایی به بانک های عامل معرفی میکند و ستاد اجرایی فرمان امام (ره) نیز کمک های مالی خود را به کمیته امداد دارد و بنیاد مستعضفان هم در قالب تأمین سیمان اجرای این پروژه را همراهی خواهد کرد. در این تفاهم نامه بسیج سازندگی نیز به لحاظ پشتیبانی و در مواردی هم اجرای این پروژه ها کمک میکند و انشالله با این طراحیها میتوانیم اجرای پروژه ساخت 40 هزار مسکن روستایی در کشور را به خط پایان نزدیک کنیم.
با این تفاهم نامه مددجویان کمیته امداد خانهدار میشوند
به امضای تفاهم نامه ای برای کمک به مددجویان بدون مسکن یا دارای مسکن مقاوم در میان مددجویان کمیته امداد اشاره کردید، مفاد این تفاهم نامه چیست؟
این تفاهم نامه برای 2 سال طراحی شده است، سال گذشته تفاهم نامه منعقد شد اما عملاً آغاز آن و تجهیز منابع و برنامه ریزیهای صورت گرفته به سال جاری یعنی 1401 موکول شد، تنها نکتهای که در میان این تفاهم نامه وجود دارد موضوعی وجود دارد که آن هم اینکه ممکن است مددجویان جامعه هدف کمیته امداد امام خمینی (ره) یک جامعه شناور هستند و بنا بر ضوابط و سیاستها ممکن است بخشی از مددجویان ما توانمند شوند و از چرخه حمایت خارج شوند و به این ترتیب، مددجویان جدیدی وارد چرخه حمایتی شوند، به همین سبب است که ما در این تفاهم نامه 2 سال در نظر گرفتیم.
روند احداث مسکن در استانها را چگونه ارزیابی میکنید؟
براساس طراحی این تفاهم نامه، ما در سال اول در تعامل با استانها قرار شد اقدام به شناسایی مددجویان کنیم و بالغ بر 20 هزار واحد را برای سال جاری شناسایی میکنیم.
شناسایی مددجویان فاقد مسکن یا مسکن فرسوده در روستاها، از سوی همکاران ما صورت می گیرد که متشکل از مددکاران، کارشناسان توانمندسازی و معاونین حمایت و... هستند، البته بخشی از شناسایی ها به کمک بانک اطلاعاتی مددجویان کمیته امداد انجام می شود. براساس اطلاعات پایه، درخواست های واصل شده و بازدیدهای همکاران، مددکاران ما مددجویان نیازمند مسکن را شناسایی میکنند و گام بعدی شناسایی اولویتها است.
در واقع پس از این شناسایی ما به این نتیجه خواهیم رسید که مددجو در چه اولویتی برای دریافت این تسهیلات و احداث مسکن قرار دارد، در گام بعدی ما بررسی میکنیم که مددجو تا چه میزان می تواند ما را در بحث ساخت مسکن حمایت کند، اینکه می تواند مجری باشد یا آورده ای برای خود تهیه کند یا حتی وامی را دریافت کند، مجموعه این نیازها بررسی می شود و براساس آن اقداماتی موثر صورت میگیرد که در نهایت پس از این بررسی ها به ما برای اقدام موثر معرفی می شوند.
تاکنون حدود 20 تا 23هزار مددجو در مرحله اول برای سال 1401 شناسایی شده است که از این تعداد بخش قابل توجهی وارد فاز اجرایی شده اند. بعضاً بسیج سازندگی به صورت مستقیم وارد موضوع اجرا شده است، ما منابع و پشتیبانی مالی را انجام میدادیم و در برخی از این پروژه ها بسیج سازندگی در امر پشتیبانی، لجستیک ... وارد می شد و اجرا را امداد از طریق خانواده ها دنبال میکرد.
در مجموع تاکنون بیش از 9هزار واحد ما در حال حاضر وارد فاز اجرایی و فیزیکی شده است، این اتفاقی است که برای این تفاهم نامه 40 هزار واحدی در سال 1401 رخ داده است.
40 هزار مسکن روستایی برای مددجویان کمیته امداد ساخته میشود
اشاره کردید که ساخت و ترمیم بافت های فرسوده روستایی در دو مرحله اجرا می شود، فاز بعدی این اقدامات از چه زمانی اجرا خواهد شد و چقدر کمیته امداد به مددجویان کمک میکند؟
ما طرح شناسایی برای سال جدید را ادامه میدهیم، از امروز شناسایی آغاز شده و در سال بعدی این طرح را ادامه دهیم تا آنکه سقف 40 هزار واحد شناسایی به اتمام برسد.
در این طرح، کمیته امداد به هر مددجو آورده ای معادل 60 میلیون تومان به صورت بلاعوض پرداخت میکند، از طرفی هم تسهیلات بهسازی و مقاوم سازی خانه های روستایی از 100 میلیون به 200 میلیون افزایش یافته و این می تواند برای مددجویان خبر خوشحال کننده باشد، بنیاد مستضعفان هم در این طرح سیمان را در اختیار مددجویان قرار می دهد و دستگاه های دیگر هم پای کار هستند تا آنکه زنجیره ای تشکیل شود و بتواند این واحدهای مددجویان را بهره برداری و یا نوسازی کند.
تعیین تکلیف مددجویان بی بضاعت بدون مسکن
اگر مددجویی نتواند تسهیلات را دریافت کند، راهکاری برای ادامه روند ساخت و یا ترمیم مسکن وجود دارد؟
اگر در این بین واحدهایی وجود داشته باشند که مددجو نتواند دریافت تسهیلات داشته باشد و یا به دلایل تکانه های اقتصادی، مددجو بخواهد در تأمین منابع آن معطل بماند، ساز و کاری تعریف کرده ایم که همکاران ما در این گروه، موارد خاص اشاره شده را به ما ارجاع می دهند، ما نیز در مرکز برای تأمین منابع و تکمیل منابع پیشنهادی به صورت اقتضایی عمل می کنیم.
تعمیر خانههای روستایی مددجویان پیش از وقوع زلزله
چرا شما وارد بحث ساخت و ترمیم بافتهای فرسوده شدید؟
نگاه ما این است که ما نباید منتظر باشیم تا زلزله، سیل و بلایی طبیعی رخ بدهد و جان و مال مددجوی ما به خطر بیفتد بلکه باید به فکر نوسازی و تهیه مسکن برای مددجویان باشیم. ما در این طرح با بنیاد مسکن نیز همراه هستیم و به آرامی بازسازی مناطق روستایی را انجام می دهیم تا خانهها مقاوم شوند و در برابر حواث آسیب کمتری ببینیم.
اگر مقایسه ای درباره خسارت های جانی در زلزله بم با زلزله های اخیر داشته باشیم شاهد این خواهیم بود که خسارت ها کاهش یافته است، این نتیجه تلاشهای مجموعه مهندسی کشور است.
این تفاهم نامه یکی از طرح های خاص ما است، به جهت اینکه شرکای خیر دیگری داریم و طرح های دیگری را اجرا می کنیم. ما در آن طرحها از سال 1398 به بعد، در استان کرمان، خراسان جنوبی و سیستان و بلوچستان در مجموع کار احداث و ترمیم 16 هزار واحد را آغاز کردیم و بخش های عمده آنها تکمیل شده است که 6 هزار واحد در سیستان و بلوچستان شروع شده بود و تقریباً پایان یافته است. 5 هزار واحد در خراسان جنوبی است و در کرمان 5هزار واحد آغاز شده که 3هزار واحد آن کامل شده است.
توجه کمیته امداد به این 7 استان / تحویل 20 هزار مسکن تا پایان 1401
کدام استانها به احداث و ترمیم بافت های فرسوده بیشتر نیاز دارند؟
خراسان رضوی، سیستان و بلوچستان، کرمان، خراسان جنوبی، خوزستان، فارس و اصفهان استانهایی هستند که ظرفیت های بالایی دارند و اقدامات به لحاظ کمی با تعداد بالاتری انجام دادیم.
در مجموع بیش از 100 هزار واحد مسکونی فرسوده در روستاها وجود دارد که باید تعمیر شوند. الزاماً این به آن معنا نیست که همه آنها در صف مسکن هستند، بخشی از سابقه حمایتی این مددجویان کمتر از یکسال است که براساس ضوابط ما به این افراد فعلا نمیتوانیم کمک کنیم، برخی از اینها توانمند شده اند و در برنامه تأمین مسکن ما قرار ندارند یا برخی از آنها تک نفره هستند که سیاست ما درباره تک نفره احداث یا خرید مسکن نیست و اینها را با اولویت هایی مانند تأمین ودیعه مسکن و اجاره و اسکان در سایر اعضای خانواده تأمین میکنیم.
امسال براساس تخمینی که روی برنامه زمانبندی داریم تلاش میکنیم تا بتوانیم 20 هزار واحد مسکن مددجویی را در پایان سال 1401 تحویل و تقدیم خانوادهها کنیم و به نظر بنده هم قابل تحقق است.
ثبت نام 360 هزار مددجو در طرح ملی مسکن
برنامه ای برای احداث و یا خرید مسکن برای مددجویان ساکن شهرها دارید؟
در تهران، البرز و قم مددجو به آن معنای روستایی نیست، عمدتاً در این استانها مددجویان مستأجر در شهرها زندگی می کنند. ما برای مددجویان ساکن شهرها، در قالب طرح نهضت ملی مسکن از آنها حمایت میکنیم؛ به طوری که امروز بیش از 360 هزار خانوار ما در طرح نهضت ملی مسکن ثبت نام کرده اند، به این معنا که خود آنها متقاضی بوده اند و از این طرح استفاده کردهاند. ثبت نام شده ها در این طرح براساس ضوابط راه و شهرسازی، پالایش می شوند و ما هیچ هزینه ای در این مرحله پرداخت نمیکنیم.
از مجموع 360 هزار خانوار ثبت نام شده در طرح نهضت ملی مسکن، به حدود 14900 خانوار پروژه اختصاص داده شده است.14800 خانوار توانسته اند واریزیهای وزارت راه و شهرسازی را داشته باشند، 29600 خانوار هنوز تعیین تکلیف نشده اند و 32هزار خانوار نیز برای افتتاح حساب اقدام کرده اند و در این میان، 100 هزار خانوار نیز در طرح رد شده اند.
ما بحث رد شدن این تعداد از خانوار را در طرح نهضت ملی مسکن پیگیری میکنیم و انشالله به زودی مشکل آنها را نیز از وزارتخانه مربوطه حل خواهیم کرد.
پایان پیام /