دوشنبه 5 آذر 1403

خیز کرونا در سایه بی‌تفاوتی شهروندان زنجانی

خبرگزاری ایرنا مشاهده در مرجع
خیز کرونا در سایه بی‌تفاوتی شهروندان زنجانی

زنجان - ایرنا - چند ماهی از ورود ویروس ناشناخته و شوم کرونا به کشورمان می‌گذرد و هرچند در اوایل شیوع این بیماری، آحاد مختلف مردم نسبت به رعایت توصیه‌های بهداشتی جهت جلوگیری از ابتلا به آن حساسیت و توجه بسیار بالایی داشتند اما هرچه زمان می‌گذرد، این حساسیت‌ها با تصور تمام شدن این بیماری، کمرنگ‌تر می‌شود.

میهمان ناخوانده‌ای که از اسفند سال گذشته در کشورمان و به تدریج در سطح جهانی لنگر انداخت اتفاقاتی را در ابعاد مختلف برای تک تک افراد رقم زد، که شاید تصور آن هم بسیار سخت بود، بسیاری از افراد، دوستان، آشنایان و حتی بستگان و عزیزان خود را بر اثر ابتلای به این بیماری از دست دادند و بسیاری از حوزه ها به ویژه معیشت مردم تحت تاثیر قرار گرفت و آن چیزی که پیش از این بسیار دور از انتظار بود به وضوح لمس شد.

در این میان متخصصان امر نیز بارها و به طور مستمر به واسطه کانال‌های مختلف رعایت نکات بهداشتی و استفاده از ماسک و دستکش، به ویژه شستشوی مستمر دست ها را گوشزد می‌کردند، زمان که گذشت و به قولی اوضاع کمی بهتر شد، انگار عده‌ای از هموطنان فراموش کردند که بیماری کرونا هست و با بی‌خیالی هر تمام به کارهای عادی و رومزه خود مشغول شدند، بی آنکه بدانند همین ویروس عجیب و غریب می تواند به راحتی آنان را گرفتار خود کند.

وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی چندی پیش در این خصوص گفت: مردم دچار خوش باوری نسبت به تمام شدن بحران کرونا نشوند زیرا با رعایت نکردن مسایل بهداشتی و در اثر بی‌توجهی، این ویروس می‌تواند با موج سنگین‌تر بازگردد.

دکتر سعید نمکی این مهم را اضافه کرد که شرایط در مورد ویروس کرونا به هیچ وجه عادی نیست، 2 احتمال وجود دارد یا حذف ویروس از طبیعت یا فعال شدن آن، هیچ شواهدی برای مسیر اول نداریم، بنابراین به احتمال زیاد به سمت فعال شدن ویروس می رویم و با ویروس پیچیده ای مواجه هستیم که مدام باید منتظر اتفاقات جدید باشیم.

این در حالی است که زنجان که بیش از 2 هفته دیرتر از سایر نقاط کشور درگیر این بیماری شد و تا حدود یک ماه قبل با رعایت نکات بهداشتی با روزانه سه تا چهار ابتلا، می رفت که به مرحله مهار این بیماری برسد، اما به یکباره با کاهش محدودیت‌ها و آغاز به کار بسیاری از مشاغل که به واسطه این بیماری تعطیل شده بودند، مردم این استان نیز نسبت به شیوع این ویروس بی‌خیال و بی‌توجه شدند و با انجام سفرها، حضور در اجتماعات و دیگر امور عادی زندگی، امروز شاهد افزایش چشمگیر مبتلایان به این بیماری و وضعیت قرمز به لحاظ این بیماری هستیم.

درحالیکه بسیاری بر این باورند که کرونا رخت بر بسته، اما آمارهای دست اندرکاران امر در این استان تصویری دیگری را نشان می دهند و اینکه شاهد خیز کرونا در سایه بی تفاوتی شهرندان زنجانی هستیم و این بیماری شوخی بردار نیست، چرا که ادامه این وضعیت شمار مبتلایان را به مراتب افزایش خواهد داد.

از طرفی نباید از شلوغی مراکز عمومی همانند خیابان‌ها، مراکز خرید و دفاتر پیشخوان خدمات پستی نیز غافل شد که در ساعاتی، حضور افراد در کنار هم بدون توجه به مسائل بهداشتی و رعایت فاصله اجتماعی بسیار به چشم می زند.

طبق اعلام متولیان بهداشتی این استان شهرهای زنجان و خرمدره به لحاظ بیماری کرونایی در وضعیت قرمز قرار گرفته اند و این موضوع یک پیام روشن برای شهروندان زنجانی دارد و اینکه کرونا با هیچ فردی شوخی ندارد، و پشت پا زدن به نکات بهداشتی می تواند به راحتی زمینه ابتلای فرد به این بیماری مهلک را فراهم کند.

مهدی 36 ساله که کارمند یکی ادارات شهر زنجان است، در خصوص وضعیت کرونایی کشور و این استان گفت: متاسفانه شرایط همانند گذشته نیست، حساسیت ها بسیار کمتر شده است و چیزی که کمتر دیده می شود استفاده کردن عموم از اقلام پیشگیرانه به ویژه ماسک و رعایت فاصله گذاری اجتماعی است.

وی اضافه کرد: نبود اطلاع رسانی مستمر و از طرفی مسائل اقتصادی و معیشتی موجب شده، افراد نسبت به این ویروس بی خیال شوند و با آسودگی و اطمینان از اینکه این ویروس دیگر به سراغشان نمی آید، به روند زندگی عادی خود برگردند.

مینا، دیگر شهروند زنجانی نیز معتقد است، که اطلاع رسانی ها تاثیر چندانی ندارد و باید اقدامات جدی‌تری در این خصوص انجام شود.

وی اظهار داشت: بر این مبنا پیشنهاد می‌کنم که استفاده از ماسک در مکان‌های شلوغ و دارای ریسک بالا برای عموم اجباری و نظارتهایی در این خصوص اعمال شود که با انجام چنین کاری می توان شمار مبتلایان را به مراتب کاهش داد.

کم‌توجهی به نکات بهداشتی به افزایش بیماران کرونایی در زنجان منجر شد

استاندار زنجان در خصوص آخرین وضعیت کرونا در این استان گفت: کم توجهی به نکات بهداشتی موجب افزایش شمار بیماران کرونایی سرپایی شد و تداوم این امر وضعیت ناخوشایندی را برای استان رقم زده و در واقع خدمات رسانی را با چالش جدی مواجه می‌کند.

فتح الله حقیقی افزود: مرام مسؤولان استانی در ارتباط با این بیماری صداقت با عموم مردم است بطوریکه تا به امروز 21 هزارو 681 تست از مبتلایان به کرونا در استان گرفته شده است.

وی اضافه کرد: از مجموع تست‌های گرفته شده بیش از 17 هزار مورد به تست های سرپایی بیماری اختصاص دارد و این موضوع به معنای آن است که با انجام تست های سرپایی از ورود بیش از چهار برابر افرادی که در بیمارستان ها بستری شده اند، به مراکز بیمارستانی جلوگیری شده است.

این مسؤول ادامه داد: از تست های انجام گرفته به تعداد یکهزار و 271 نفر شامل افرادی است که در بیمارستان ها بستری شده اند و سه هزارو 562 نفر را تست های سرپایی مثبت تشکیل می دهند که از این تعداد فقط 65 نفر در بیمارستانها بستری شدند و این کارها بیانگر حجم بزرگی از اقداماتدر این استان است.

وی اظهار داشت: اگر تست های سرپایی کرونا انجام نمی گرفت، 50 درصد کل این تعداد باید در مراکز بیمارستانی استان بستری می شدند و بخش های زیادی به این امر مهم اختصاص می یافت.

استاندار زنجان ادامه داد: اینکه گفته می شود آمار درستی از وضعیت کرونایی های این استان ارائه نمی شود، حرف درستی نیست، چرا که بزرگترین هنر و کار انجام گرفته همان، تست سرپایی گروه‌های هدف بوده که نباید از آن غافل شد و این موضوع از اهمیت ویژه ای برخوردار است.

وی اضافه کرد: با تست سرپایی بیماران کرونایی در این استان فقط 30 درصد تخت های بیمارستانی اشغال شد که در غیر اینصورت این رقم به 200 درصد می رسید و خدمات رسانی را با مشکل و چالش جدی مواجه می کرد.

استاندار زنجان با اشاره به اینکه تا 20 روز گذشته با تست سرپایی فقط 20 درصد افراد مثبت بودند، اما اکنون این رقم به 30 درصد رسیده است، ادامه داد: در این کار نزدیکان فرد آلوده نیز تست شدند و در پایش ها مشخص شد که 41 درصد افراد نزدیک به این بیماران دچار شده اند.

وی اظهار داشت: در زمان حاضر شدت شیوع ویروس افزایش یافته و عموم مردم به این توجه داشته باشند که با بازگشایی کسب و کارها بیماری به پایان نرسیده و همچنان پروتکل های بهداشتی را رعایت کنند.

بی‌دقتی مسؤولان در مداخلات بیماری کرونا به تشدید مشکلات مردم منتهی می‌شود

معاون سیاسی، امنیتی و اجتماعی استاندار زنجان گفت: میهمانان ناخوانده کرونا مشکلات ذهنی، اقتصادی و اجتماعی زیادی را فراهم کرد که در این ارتباط بی‌دقتی مسؤولان متولی امر و عدم مداخله بهنگام به تشدید مشکلات مردم در حوزه سلامت منتهی خواهد شد.

خدابخش مرادی نافچی افزود: اعضای اداری، حوزه فرهنگی، اجتماعی و بهداشت در ارتباط با بیماری کرونا باید زمینه ای را در جامعه فراهم کنند تا زندگی عموم مردم با این بیماری عادی سازی نشود.

وی اضافه کرد: این موضوع به عنوان یک اولویت در کشور و این استان مطرح است و امروز نیز همه دستگاه های اجرایی به ویژه اعضای کارگروه این جلسه باید برنامه مداخله ای سازمان مربوطه خود را پس از هماهنگی با دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی تهیه و اعلام کنند.

این مسؤول ادامه داد: باید پذیرفت محور پایداری بر مبنای سلامت قرار دارد و نمی توان با این مقوله مهم مماشات داشت که در این میان با تامین سلامت عموم مردم باید هزینه سبد خانوار در حوزه بیماری ها را کاهش داد.

وی اظهار داشت: بر این اساس طی روز گذشته نیز در جلسه ستاد استانی کرونا موضوع بیماری وبا به دلیل تقارن آن با فصل تابستان در دستور کار قرار گرفت که فرمانداری های مناطق نیز نسبت به برگزاری جلسات شهرستانی خود در این خصوص اقدام کنند.

بیماری کرونا در زنجان روند افزایشی یافته است

رییس دانشگاه علوم‌پزشکی و خدمات بهداشتی و درمانی استان زنجان نیز در خصوص وضعیت بیماری کرونایی استان گفت: تاکنون تست کرونای یک‌هزارو 252 بیمار بستری مثبت بوده که بیش ازیک‌هزار نفر از آنان معادل 82 درصد مبتلایان، بهبود یافته‌اند و از مجموعه بستری‌ها نیز، 877 نفر از سرویس آی. سی. یو استفاده کردند که 500 نفر بیمار بد حال بودند. دکتر پرویز قزلباش افزود: این استان، با اقدامات مناسب، پایلوت کشور در طرح غربالگری شناخته شد به طوریکه بیش از 16 هزار نفر غربالگری شدند که از این تعداد سه هزار و 254 نفر مثبت بودند که سه نفر از نزدیکان آن‌ها نیز مورد آزمایش قرار گرفتند و نمونه یک‌هزار و 620 نفر از آن‌ها مثبت اعلام شد.

وی، با بیان اینکه اکیپ‌های اورژانس نیز اطرافیان مبتلایان را بررسی می‌کنند ادامه داد: 41 درصد افرادی که با آن‌ها تماس داشتند موارد مثبت بودند که باید مورد پیگیری قرار گیرند که بیماران شناسایی شده تحت درمان دارویی، یا در نقاهتگاه‌ها تحت پرستاری هستند.

این مسؤول ادامه داد: وضعیت استان در چند روز گذشته به سمت افزایش بیماران بستری و سرپایی کرونایی رفته، بطوریکه متوسط بیماران بستری در 2 هفته گذشته، 30 نفر بوده اما در روزهای اخیر به بالای 40 نفر رسیده است.

وی تاکید کرد: از آنجایی که هر فرد در صورت نیاز حدود 6 روز باید در بیمارستان بستری شود، این موضوع روندی را فراهم می‌کند که در روزهای آتی به صدها تخت برای بستری نیاز باشد. رییس دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی و درمانی استان زنجان با بیان اینکه بیماریابی سرپایی نیز در روزهای اخیر افزایش ناگهانی داشته است گفت: در بیماریابی‌ها به طور متوسط 56 نفر نمونه مثبت گزارش شده که در روزهای اخیر این تعداد بالای 160 نفر رسیده و منجر به افزایش 185 درصدی موارد مثبت در بیماران سرپایی شده است. وی اظهار داشت: بازگشایی‌ها، بازگشت به کسب و کارها باید با رعایت پروتکل‌های بهداشتی باشد، هرچند که در ضمانت‌های اجرایی پروتکل‌ها مشکلاتی وجود دارد.

قزلباش افزود: بررسی‌های میدانی حاکی از آن است که در برخی اماکن عمومی به ویژه در آرامستان‌ها و مراکز خرید و بازارها، این چارچوب‌ها رعایت نمی‌شود، به طوریکه در یک عروسی 8 نفر به بیماری کرونا مبتلا شدند، که در این راستا، آگاه‌سازی مردم و تشدید نظارت‌ها مهم است.

علایم بیماری کرونا متغیر است

یک متخصص بیماری های عفونی نیز در این خصوص گفت: هر چند شمار بیماران کرونا از اردیبهشت در کشور و زنجان رو به کاهش بود اما و در روزهای اخیر تعداد بیماران افزایش پیدا کرده است.

دکتر افسانه کرمی افزود: متاسفانه با ایام تعطیلات، مسافرت ها شروع و احتیاطات و قرنطینه ها برداشته شد که طی روزهای گذشته تعداد بیماران افزایش پیدا کرده است و این مهم در بخش ها و اورژانس بیمارستان نمود عینی دارد.

وی اضافه کرد: در عفونت‌های مختلف 2 حالت وجود دارد که در آنفلوانزا هم گاهی این اتفاق می افتد و ویروس با تغییر ژنتیکی موجب می‌شود تعداد زیادی به این بیماری مبتلا شوند.

این متخصص بیماری های عفونی ادامه داد: حالت دوم این است که با رعایت نکردن نکات بهداشتی و قرنطینه دوباره ویروس پخش شود که در این نوع ویروس اثبات نشده که این جهش هایی که دارد و موج‌هایی که می‌زند به دلیل تغییر ژنتیکی باشد و در این میان بیشتر به نظر می آید که به دلیل نداشتن احتیاطات بهداشتی و برداشته شدن قرنطینه بروز کرده است.

وی اظهار داشت: غالب ویروس ها فصلی هستند اما کرونا، ویروس جدیدی است که اطلاعات کافی در خصوص ماهیت آن وجود ندارد و چیزی که مشاهده می شود این است که این ویروس فصلی نیست و احتمال دارد شیوع آن طولانی مدت باشد.

کرمی در ارتباط با راه‌های انتقال این بیماری نیز افزود: در مورد انتقال، 2 راه وجود دارد و اینکه از راه تنفسی و مخاط فردی که آلوده است در صورت رعایت نکردن موراد بهداشتی می تواند منتقل شود و دیگری از طریق عطسه، سرفه و صحبت کردن است.

وی اضافه کرد: در عفونت‌ها و ویروس ها انتظار بر این است وقتی به فرد بعدی منتقل می شود ویروس ضعیف تر شود اما این عملکرد در مورد ویروس کرونا متفاوت است، بستری ها و بیماران بد حال‌تر شده اند.

این متخصص بیماری های عفونی ادامه داد: سازمان بهداشت جهانی تاکید کرده است کسانیکه بدون علامت بودند بیماری را انتقال داده اند ولی انتقال کمتر از ذهنیتی است که قبلا بوده، انتقال بیشتر از کسی است که علامت‌دار بوده رخ می دهد و باید توجه کنیم که مسایل بهداشتی رعایت شود و استفاده همه افراد در اماکن عمومی از دستکش و ماسک الزامی باشد.

وی خاطرنشان کرد: متاسفانه علایم این ویروس متغیر شده و تغییر دوره ای در آن دیده می شود، در زمانی تب و سرفه بود و در مقطعی اختلال در حس بویایی و چشایی و حتی مشکلات گوارشی نیز دیده شده است.

سخنگوی وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی نیز روز دوشنبه گفت: تاکنون 189 هزار و 876 نفر به طور قطعی به ویروس کرونا مبتلا شده و با فوت 113 نفر در 24 ساعت گذشته، تعداد جان باختگان کرونا در کشور به 8950 نفر رسیده است.

*س_برچسب‌ها_س* *س_پرونده خبری_س*