شنبه 3 آذر 1403

درآمد اضافی نفت در داخل خرج نمی‌شود!

وب‌گاه اقتصاد نیوز مشاهده در مرجع
درآمد اضافی نفت در داخل خرج نمی‌شود!

اقتصادنیوز: نیم قرن با اقتصاد ایران روایتی است از تحولات، شخصیت‌ها و شاخص‌های اقتصاد ایران و موضوعاتی که به نوعی با اقتصاد ایران ارتباط پیدا می‌کنند. شرایط فعلی اقتصادی ارتباط مستقیمی با گذشته آن دارد.

ما در این بخش تلاش داریم اخبار و گزارش‌های اقتصادی را به گونه‌ای به تصویر بکشیم تا مخاطب با مطالعه آنها به شناخت نسبی از اوضاع اقتصادی ایران دست یابد.«اقتصادنیوز» از آبان 1399 هر روز اقدام به انتشار اخبار و گزارش‌های اقتصادی همان روز سال‌های 1350، 1360، 1370، 1380 و 1390 کرد.

پارسال نیز هر روز در بخش «نیم قرن با اقتصاد ایران» اخبار همان روز در سال‌های اول هر دهه در نیم قرن گذشته را منتشر کردیم. در ابتدای قرن پانزدهم با استفاده از اخبار و گزارش‌های روزنامه‌های «اطلاعات» و «دنیای اقتصاد» هر روز روایتی اختصاصی از اقتصاد ایران و جهان در سال‌های 1352، 1362، 1372، 1382 و 1392 تقدیم مخاطبان می‌شود.

22 آذر 1352؛ درآمد اضافی نفت در داخل خرج نخواهد شد

دولت درآمد اضافی نفت را در داخل کشور خرج نخواهد کرد. قسمتی از پول اضافی نفت که به علت افزایش قیمت نصیب دولت شده در خارج از کشور سرمایه‌گذاری خواهد شد و قسمت دیگر به مصرف خرید کالاهای اساسی و ذخیره‌ای خواهد رسید.

تصمیمات فوق که هنوز به مرحله نهایی نرسیده است، به خاطر جلوگیری افزایش قیمت و تورم در داخل کشور انجام می‌گیرد. بودجه با ارقام یک هزار میلیارد ریالی خود رشد مطلوب را با قیمت معقول تامین می‌کند.

هر نوع افزایش سرمایه‌گذاری و خرج در داخل کشور و بالا بردن ارقام بودجه ممکن است «قیمت معقول» را بر هم بزند و کشور را دچار رشد سریع قیمت‌ها بکند.

روزنامه اطلاعات در تحلیلی نوشت، با یک برآورد دقیق از بودجه‌ای که هم‌اکنون در مجلس شورای ملی مورد رسیدگی است، نشان می‌دهد دولت این احتیاط را قبل از آنکه قیمت نفت از بشکه 3.65 دلار به 17 دلار افزایش یابد، به عمل آورده است. دولت درآمد خود را از نفت با قیمت بسیار کم پیش‌بینی کرده است.

در حال حاضر از فروش پارتی اول صادرات مستقل بیش از یک میلیارد و نیم دلار به‌دست می‌آید برای پارتی بعدی آن قطعا با افزایش قیمت نفت مبلغ بیشتر از آن به دست خواهد آمد. در جمع حداقل بیش از 3 میلیارد دلار از مزایده‌های نیمه اول و نیمه دوم سال 1974 دریافت خواهد شد.

دولت در حال حاضر دو برنامه در دست دارد؛ برنامه اول خرید کالاهای مصرفی و غذایی و مواد اولیه برای صنایع است. این نوع کالاها در لیست واردات ما از احتیاجات ضروری ایران شناخته شده است.

شق دوم سرمایه‌گذاری در خارج از کشور است. در این زمینه دولت مطالعاتی را شروع کرده تا سرمایه‌گذاری در شکل و صورت سوددهنده و سالم آن در نقاط مختلف جهان به عمل آید.

در این مورد از هر نوع ریسک پرهیز خواهد شد. قسمتی دیگر از درآمد اضافی نفت به ذخایر ارزی کشور افزوده می شود تا از این نظر تامین کافی وجود داشته باشد.

22 آذر 1372؛ ارزش برابری دلار در مقابل ریال به 210 تومان رسید

در حالیکه ارزش برابری هر دلار آمریکا در مقابل ریال عصر دیروز (یکشنبه) در بازار آزاد ارز رمز 210 تومان نیز گذشت، صبح امروز بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران بار دیگر به افزایش ارزش برابری انواع ارز در مقابل ریال اقدام کرد و نرخ فروش دلار را 10 ریال بالاتر برد و به 1772 ریال رساند.

نرخ انواع ارزهای معتبر در بازار آزاد نسبت به صبح دیروز به شدت افزایش یافت و در مقایسه با بعد از ظهر یکشنبه اندکی کاهش یافت؛ به طوریکه هر «دلار» آمریکا 2075 ریال، مارک آلمان 1215 ریال، پوند انگلیس 3027 ریال، یکصد ین ژاپن 1845 ریال و فرانک سوئیس 1360 ریال به فروش می‌رفت.

به دلیل کمبود چند ارز معتبر ازجمله دلار، مارک و پوند و رقابتی که برای افزایش نرخ‌ها بین بانک مرکزی و بازار آزاد به وجود آمده است، دلالان ارز پیش‌بینی می‌کنند که در روزهای آینده، چنانچه تمهیدات جدیدی ازسوی مسوولان اقتصادی کشور اندیشیده نشود، باز هم ارزش برابری ریال در مقابل انواع ارز کاهش یابد.

22 آذر 1382؛ مدیرعامل ایران‌خودرو: چاره‌ای جز کاهش قیمت نداریم

کاهش قیمت خودرو مهم‌ترین چالشی است که ایران در روند جهانی شدن با آن روبروست و ما چاره‌ای جز کاهش قیمت‌ها نداریم.

منوچهر منطقی، مدیرعامل ایران‌خودرو گفت: برای وارد شدن به شبکه جهانی به ارائه خودرو با قیمت رقابتی و صادرات قطعه نیاز داریم.

وی تصریح کرد: حرکت رو به رشد هند، پاکستان و ترکیه در تولید قطعات ارزان و حرکت سریع چین در تولید خودروهای ارزان و کیفی ما را ناچار خواهد کرد با کاستن از هزینه‌های تمام شده به سمت تولید ارزان پیش برویم.

وی با اشاره به 10 برابر شدن تولید خودرو در شرکت متبوع خود طی 10 سال اخیر گفت: ایران‌خودرو سال آینده 650 هزار دستگاه خودرو تولید خواهد کرد و شرکت ساپکو باید کمک کند تا ما به ظرفیت تولید 800 هزار دستگاه خودرو در داخل و 200 هزار دستگاه در خارج از کشور دست یابیم.

همچنین بخوانید