دفاع آیتالله جنتی از شرط سنی برای ریاست جمهوری / نامزدی رئیسی قطعی شده است؟/ مخالفت روحانی با مصوبه شورای نگهبان / آخرین اظهارنظر ظریف درباره نامزدی در انتخابات
هر روز اخبار فراوانی در رسانه ها منتشر می شود که دنبال کردن آنها حتی برای آنان که اهل مطالعه اخبار هستند کار را دشوار میکند. بسته خبری - تحلیلی الف با رصد اخبار و رویدادهای مهم، همچنین تحلیل های صورت گرفته در این زمینه مخاطبان خود را از مهمترین وقایع روز آگاه میکند.
آخرین آمار کرونا در ایران
بنابر اعلام مرکز روابط عمومی و اطلاع رسانی وزارت بهداشت از دیروز تا امروز 20 اردیبهشت 1400 و بر اساس معیارهای قطعی تشخیصی، 18 هزار و 408 بیمار جدید مبتلا به کووید19 در کشور شناسایی شد که دو هزار و 517 نفر از آنها بستری شدند.
مجموع بیماران کووید19 در کشور به دو میلیون و 673 هزار و 219 نفر رسید.
متاسفانه در طول 24 ساعت گذشته، 351 بیمار کووید19 جان خود را از دست دادند و مجموع جان باختگان این بیماری به 75 هزار و 261 نفر رسید.
***
دفاع آیتالله جنتی از شرط سنی برای ریاست جمهوری
آیت الله احمد جنتی در همایش هیاتهای نظارت بر انتخابات سیزدهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری، گفت: رئیس جمهور آینده باید باتقوا باشد و بدون سیاسی کاری به وظایف دینی و اخلاقی خود عمل کند.
جنتی با بیان اینکه ریاست جمهوری امانتی است که مردم به رئیس جمهور میدهند افزود: اگر رئیس جمهور همه شرایط رجال سیاسی، مدیر و مدبر و تقوا را داشته باشد مشکلات حل خواهد شد و میتواند مملکت را آباد کند.
وی مسئله احراز شرایط را از مسئولیتهای سنگین شورای نگهبان دانست و گفت: با احراز شرایط ما شهادت میدهیم که فردی که داوطلب انتخابات ریاست جمهوری شده، فردی مذهبی و باتقوا است و این وظیفه سنگینی برای شورای نگهبان است.
جنتی گفت: شورای نگهبان هم باید شرح حال و سوابق داوطلبان را بداند و در جریان عملکرد آنها در گذشته باشد.
وی تعیین شرط سنی برای انتخابات ریاست جمهوری از حداقل 40 سال تا حداکثر 75 سال را خدمتی از طرف شورای نگهبان دانست و افزود: بدین ترتیب از ثبت نامهای بی حد و حصر جلوگیری شد.
دبیر شورای نگهبان توجه به تامین معاش مردم را از اولویتهای اول رئیس جمهور دانست و تاکید کرد: اگر داوطلبی از خودش نمیبیند تا معاش مردم را تامین کند، از ابتدا ثبت نام نکند.
***
هر 14 نامزد معرفی شده به جبهه اصلاحات در انتخابات ثبتنام میکنند
به گزارش فارس، قرار بود از بین نامزدهایی که احزاب به جبهه اصلاحات ایران معرفی کردهاند، رایگیری صورت گرفته و نامزدهای حائز رای اکثریت به مرحله بعد راه یافته و برنامههای خود را معرفی کنند که این رایگیری به گونهای دیگری تغییر یافت.
مجددا مقرر شد که 14 نامزدی که از سوی احزاب به جبهه اصلاحات معرفی شدهاند، برنامه خود را به جبهه اصلاحات ایران معرفی کنند و سپس پس از استماع و بررسی برنامهها نامزدهای نهایی معرفی شود.
امروز یک عضو جبهه اصلاحات ایران به خبرنگار فارس گفت: با توجه به اینکه برخی از نامزدها برنامه انتخاباتی خود را به جبهه اصلاحات ایران ارائه نکردهاند بنابراین رایگیری به بعد از ثبتنام ها و بررسی صلاحیت ها موکول شده است.
بر اساس این خبر، هر چهارده نامزدی که به جبهه اصلاحات ایران و معرفی شده بودند با حضور در وزارت کشور ثبتنام خواهند کرد البته هیچ منعی نیز برای دیگر شخصیتهای اصلاحطلب برای نامنویسی ایجاد نشده است.
***
نامزدی رئیسی قطعی شده است
سید حسین نقوی حسینی، نماینده مجلس دهم، در گفت و گو با برنا در رابطه با حضور ابراهیم رئیسی در انتخابات 1400گفت: رئیسی عزم خود را برای ورود به عرصه انتخابات جزم کرده است و احتمالا به جهت سیادتشان در روز عید فطر اعلام کاندیداتوری می کنند و روز جمعه هم که روز بزرگی است برای ثبت نام به محل وزارت کشور تشریف می آورند.
او در ادامه در رابطه با اینکه یعنی او اذن رهبری را اخذ کرده است، گفت: وقتی که او اراده برای حضور در صحنه انتخابات را دارد به این معنا است که مقدماتش را فراهم کرده است. مقام معظم رهبری همیشه در گفتگو با داوطلبان فرمودند نفیا و اثباتا در زمینه ورود داوطلبین به عرصه انتخابات اظهارنظری نمی کنند و همه چیز را به عهده خود فرد گذاشته اند، ولی چون او رییس قوه قضائیه است و منصوب مقام معظم رهبری حتما باید با هماهنگی پا به عرصه انتخابات بگذارند، حتما این هماهنگی صورت گرفته که عزم برای ورود فراهم شده است.
امیرابراهیم رسولی سخنگوی شورای ائتلاف نیروهای انقلاب در نشست خبری، درباره حضور آقای رئیسی در انتخابات، اظهار کرد: سیاست ما در شورای ائتلاف این است که عجله نداریم، چراکه در هر مقطعی مضر است و به نفع رقیب می شود، بالاخره غذا را موقعی که پخته شد باید میل کرد. در زمان مشخص همه چیز معلوم می شود، تا این لحظه با توجه به شرایط روز جلو آمدیم و کارهای خودمان را جلو می بریم و برنامه هایی داریم. معرفی کاندیداها در برنامه های ماست. بعد از آن افرادی که در کنار کاندیداها هستند، مشخص می شوند، چند روز صبر کنید تا آخر هفته داوطلب نهایی کاندیداهای اصلی نیروهای ائتلاف مشخص می شوند.
سید محمد حسینی، وزیر ارشاد در دولت دهم، در گفت و گو با برنا در پاسخ به این سوال که آیا برخی کاندیداها به نفع رئیسی کنار خواهند رفت، گفت: برخی از افراد مانند رستم قاسمی، قاضی زاده، نیکزاد و محمد عباسی اعلام کرده اند که به نفع آقای رئیسی کنار خواهند رفت اما برخی هم مانند ضرغامی مستقل می آیند و کاری به شورای وحدت و ائتلاف ندارند. ممکن است سعید محمد در صورت تایید، در مناظره ها در کنار و یاور آقای رییسی باشد و بعد که مقبولیت فراگیر رئیسی را ببیند به نفع ایشان کنار رود، بهر حال تنها کسی که می تواند باعث اجماع بین نیروهای انقلاب شود آقای رئیسی است، حال این وفاق صددرصدی و یا حداکثری خواهد بود.
***
آخرین اظهارنظر ظریف درباره نامزدی در انتخابات
ابراهیم رضایی عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس در گفت وگو با ایسنا با اشاره به جلسه روز گذشته کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس با وزیر خارجه و به دنبال آن انتشار برخی مطالب درباره تأکید ظریف بر کاندیدا نشدن در انتخابات ریاست جمهوری گفت: آقای ظریف پیش از این در جلسات کمیسیون امنیت ملی گفته بود که کاندیدا نمی شود و روز گذشته هم این را برای چندمین بار تکرار کرد.
وی افزود: آقای ظریف توضیح داد که برایش حجت نشده که کاندیدا شود. او گفت که نمی خواهد مذاکرات انتخاباتی باشد و نباید مذاکرات را به انتخابات گره زد و قصد و بنایی برای حضور در انتخابات ندارد.
رضایی همچنین اظهار کرد: آقای ظریف این را هم بیان داشت که هیچ گاه خطی و اصلاح طلب نبوده. حتی گفت به اصلاح طلبان بگویید دست از سرم بردارند. آن ها قبلا هم سراغ من آمده بودند. هشت سال پیش هم آمدند و به آن ها گفتم که یک نفر دیگر را پیدا کنید.
وی در پایان درباره انتشار شایعاتی مبنی بر اینکه ظریف در کمیسیون امنیت ملی دست روی قرآن گذاشته و گفته که در انتخابات کاندیدا نمی شود، اظهار کرد: به هیچوجه چنین چیزی نبوده است کاملا آن را تکذیب می کنم.
***
چرا عارف به جبهه اصلاحات برنامه نداده است؟
علیرضا خامسیان مدیر روابط عمومی بنیاد امید ایرانیان در گفت و گو با ایسنا درباره اینکه چرا عارف برنامه ای به جبهه اصلاحات ارائه نداده است، تصریح کرد: عارف ذاتا انسانی برنامه محور بوده و در تمام دوره هایی که مسئولیت داشته است، با برنامه حوزه تحت مدیریت خود را اداره کرده است. وی قائل به برنامه است و به تازگی هم در مقام ریاست بنیاد امید ایرانیان از برنامه های این بنیاد برای عبور از شرایط سخت کشور رونمایی کرده است.
وی ادامه داد: برای بحث انتخابات برنامه باید وقتی اعلام شود که فرد اعلام کاندیداتوری کرده باشد. عارف تا این لحظه اعلام کاندیداتوری نکرده است و هر زمان اعلام کند، مطمئنا برنامه هایش با رویکرد وحدت و همگرایی برای افکار عمومی از جمله اصلاح طلبان بازگو شده و ارائه داده می شود.
خامسیان درباره آخرین تصمیم محمدرضا عارف برای حضور در انتخابات، اظهار کرد: عارف هنوز برای حضور یا عدم حضور در انتخابات ریاست جمهوری به نتیجه نرسیده است و هر زمان به نتیجه رسید اعلام می کند.
***
جلسه جهانگیری با جبهه اصلاحات
آذر منصوری در گفتوگو با خبرنگار ایلنا در خصوص حضور اسحاق جهانگیری در جبهه اصلاحات ایران، اظهار کرد: آقای جهانگیری در جلسه مجمع عمومی حاضر شدند، اما به دلیل همزمانی جلسه دولت با جلسه مجمع فرصت نشد که برنامه خود را ارائه کنند.
سخنگوی جبهه اصلاحات ایران افزود: البته آقای جهانگیری گفتند که هنوز تصمیمی در خصوص حضور در عرصه انتخابات نگرفتهاند و تابع تصمیم جمعی اصلاحطلبان هستند.
***
مخالفت روحانی با مصوبه شورای نگهبان
در پی ابلاغ مصوبه شورای نگهبان درخصوص شرایط داوطلبان ثبتنام در انتخابات ریاستجمهوری به وزارت کشور؛ رئیسجمهور به وزارت کشور دستور داد که در برگزاری انتخابات بر اساس جمعبندی نظریه تفسیری معاونت حقوقی ریاستجمهوری و طبق قوانین موجود عمل نماید.
در جمعبندی نظریه معاونت حقوقی ریاست جمهوری تاکید شده است که «وزارت کشور مکلف است وظایف اجرایی خود در زمینه انتخابات ریاستجمهوری را بر اساس قوانین موجود و آئیننامهها و مقررات مربوط به آنها انجام دهد.»
معاونت حقوقی ریاستجمهوری در پی ابلاغ مصوبه اخیر شورای نگهبان به وزارت کشور، طی نامهای در 7 بند تفسیر حقوقی خود از این مصوبه را ارائه کرد. این نامه صلاحیت وضع معیارهای نوعی یا قانونگذاری را بر اساس اصل 71 قانون اساسی، صرفا بعهده مجلس شورای اسلامی دانسته و تاکید کرده است که در صورت تصویب قانون از سوی مجلس هم ابلاغ آن برای اجرا با رئیسجمهور است.
در پی اعلام این نظریه از سوی معاونت حقوقی ریاستجمهوری، رئیسجمهور به وزارت کشور دستور داد طبق جمعبندی نظریه معاونت حقوقی عمل نماید. دکتر روحانی همچنین به وزارت کشور متذکر شده است که الزامات باید در چارچوب قانون و با ابلاغ رئیسجمهور عملی گردد.
***
تاجزاده در قواره ریاست جمهوری نیست
حاتم قادری مدرس علوم سیاسی در دانشگاهها درباره نامزدی تاجزاده در انتخابات ریاست جمهوری به بهارنیوز گفت: «آقای تاجزاده بهتر از من میداند که تایید صلاحیت نمیشود. ولی میگوید انتخابات فرصتی است که بخشی از حرفها را بگویم. به عقیده من او بدون نامزدی در این انتخابات هم میتواند همین حرفها را بزند.
اگر آقای تاجزاده واقعا در تلاش است که به ریاست جمهوری برسد، قطعا به این هدف نمیرسد. این دفعه به عقیده من، حذف آدمها از انتخابات ریاست جمهوری سنگینتر از دفعات قبل خواهد بود. طبیعتا به تیپی مثل تاجزاده اجازه نمیدهند رئیس جمهور شود.
یک نکته را هم باید بیفزایم که شاید آقای تاجزاده از من برنجد: من فکر میکنم قد و قواره ریاست جمهوری باید بلندتر از این حرفها باشد. یعنی آقای تاجزاده شاید بتواند مشاور خوبی باشد یا در جایی کار مثبت و مفیدی انجام دهد، ولی این همه معضلات و مشکلاتی که ما داریم و جامعه کاملا در تحولات و بحرانها و تلاطمات است، با افرادی با این قد و قامت حل نمیشود.»
***
ظریف یا جهانگیری نامزد نهایی اصلاحطلبان
محمد سالاری عضو جبهه اصلاحات ایران در گفتگو با مهر، «ظریف» را علیرغم عدم تمایل او و ماجرای انتشار صوتش مهمترین شانس اصلاحطلبان برشمرد و تاکید کرد: ظریف در مرحله اول بیشترین رأی را به خود اختصاص داد و در بدنه اصلاحات اقبال بالایی از او وجود دارد. قطعا جبهه اصلاحات همه تلاشش را خواهد کرد که او را برای شرکت در انتخابات قانع کند و اگر این اتفاق بیفتد سایر کاندیداها از او حمایت خواهند کرد.
وی با تاکید بر اینکه اصلاحات باید همه ظرفیت خود را به کار ببندد، بیان کرد: ما به عنوان جریان اصلاحطلب به هر نحوی شده ظریف یا جهانگیری یا کاندیدایی که بتواند در این فضا مهره مناسبی باشد را وارد عرصه انتخابات میکنیم. اگر اجماعساز این پیشبینی را داشته باشد که میتواند ظریف را برای شرکت در انتخابات مجاب کند حتما پیشبینیهای لازم این امر را انجام داده است.
رئیس شورای مرکزی حزب همبستگی در پاسخ به اینکه بین دو گزینه «جهانگیری و ظریف» کدام یک شانس بیشتری دارند؟، گفت: در فضای عمومی جامعه و در بدنه اصلاحات، کماکان جبهه اصلاحات تمایل دارد که ظریف را برای حضور در انتخابات متقاعد کند و سایر افراد مثل آقای جهانگیری را در این مسیر با ظریف همراه کند. البته این ترجیح، نفی توانمندی اسحاق جهانگیری نیست؛ اما بحثی که در مورد او مطرح است چسبندگی به دولت است که به نظر میرسد اگر در انتخابات حضور یابد، باید پاسخگوی دستاوردهای دولت فعلی باشد. با توجه به این موضوع نظر اصلاحات بیشتر روی حضور محمدجواد ظریف متمرکز است.