شنبه 12 آبان 1403

دیپلماسی فرهنگی ما در کشورهایی موفق بوده که با محور مقاومت پیوند داشته است

خبرگزاری خبرنگاران جوان مشاهده در مرجع
دیپلماسی فرهنگی ما در کشورهایی موفق بوده که با محور مقاومت پیوند داشته است

ضیایی گفت: دیپلماسی فرهنگی جمهوری اسلامی ایران اگر مشتمل بر اصول اساسی نباشد قابل پذیرش نیست.

علی‌اکبر ضیایی، رئیس مرکز گفت‌وگوی ادیان و فرهنگ‌های سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی درباره جایگاه ارتباطات دینی در عرصه دیپلماسی فرهنگی گفت: تعریفی که ما از دین می‌دهیم یک مجموعه کاملی است که هم حیات دنیوی و هم حیات اخروی را شامل می‌شود. آنچه مربوط به حیات دنیوی است، بخشی مرتبط با مسائل فرهنگی است و بخشی از مسائل فرهنگی به امور بین‌الملل مربوط می‌شود.

وی ادامه داد: ارتباط‌هایی که در حوزه دیپلماسی فرهنگی داریم عمدتا مبتنی بر قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران است و این قانون مبتنی بر نظریه ولایت فقیه و مطابق با نظریه ولایت فقیه و اصول انقلاب اسلامی است که امامین انقلاب (امام راحل و مقام معظم رهبری) تبیین کردند.

ضیایی با بیان اینکه محور‌های اصلی دیپلماسی فرهنگی ما بر چند اصل استوار است، توضیح داد: یکی بحث اصل عزت و کرامت اسلامی در جهان اسلام، دوم بحث وحدت امت اسلامی، سوم بحث دفاع از مظلوم و مظلومین در سطح بین‌المللی است و طبیعتا دفاع از حرکت فلسطین و بحث مقاومت اسلامی از محور‌های اساسی دفاع از مظلوم در عصر حاضر است.

وی خاطرنشان کرد: بحث مبارزه با استکبار به طور کلی و نقشه‌های شوم صهیونیسم در منطقه خاورمیانه و سطح بین‌المللی از جمله مسائلی است که در اصول انقلاب اسلامی از ابتدای ظهور انقلاب تاکنون شناخته شده است.

عضو کمیته علمی جایزه ملی پژوهش‌های برتر روابط فرهنگی بین‌المللی درباره اهمیت پژوهش در پیشبرد اهداف دیپلماسی فرهنگی کشور و حمایت از آن، ابراز کرد: تصریح بر جبهه مقاومت و نقش دین در دیپلماسی فرهنگی و مبانی انقلاب اسلامی مثل بحث استکبارستیزی و بحث وحدت و تقریب امت و مذاهب اسلامی باید به صراحت در بحث‌های مرتبط با پژوهش‌های برتر فرهنگی بین‌المللی و عناوین انتخابی تصریح شده باشد تا پژوهشگر بداند که بر چه اساسی باید تحقیق و پژوهش خود را مطرح کند. در این مسیر، جایزه ملی پژوهش‌های برتر فرهنگی بین‌المللی که برای نخستین بار برگزار می‌شود، می‌تواند نقشی اثرگذار و تعیین کننده داشته باشد.

ضیایی گفت: دیپلماسی فرهنگی ما عمدتا در کشور‌هایی موفق بوده که به گونه‌ای پیوندی با محور مقاومت داشته است. یعنی اگر ما اکنون در عراق، سوریه، لبنان و یمن می‌توانیم حرفی بزنیم به خاطر اقداماتی بوده که جبهه مقاومت در حوزه دیپلماسی دینی و فرهنگی انجام داده‌اند و ما در واقع پشت میدان حرکت کردیم و مسیری را باز کردیم و توانستیم تاثیرگذاری فرهنگی خوبی را در آنجا انجام دهیم.

وی اظهار داشت: چرا ما مثلا در آلمان، فرانسه و انگلیس نتوانستیم در حوزه دیپلماسی فرهنگی موفقیتی کسب کنیم؟ این مساله جدی است یا مثلا به فرض، در بسیاری از کشور‌ها هنوز ما نتوانستیم ارتباط فرهنگی قوی‌ای را ایجاد کنیم و بتوانیم روابط را تحکیم کنیم؟ علت، این است که اصل انقلاب اسلامی ما بر آن اصول مبتنی است و اگر زمینه‌ای برای پیاده سازی این اصول بوده توانستیم موفقیتی هم کسب کنیم. در غیر این صورت، نتوانسته‌ایم حرکتی رو به جلو به سمت تحکیم روابط فرهنگی و پیشبرد دیپلماسی فرهنگی داشته باشیم و اقدامات جدی را در آن زمینه انجام دهیم.

رئیس مرکز گفت‌وگوی ادیان و فرهنگ‌ها تأکید کرد: باید روی این مسائل کار‌های پژوهشی مفصلی انجام داد و پژوهش‌های برتر در این چارچوب باید نگاهش به اصول بنیادین انقلاب اسلامی باشد و اصول و مبانی را از همان چارچوب بگیرد.

وی در این باره که پیشنهاد شما چیست تا بشود حاصل این پژوهش‌ها را عمومی سازی کرد؟ اظهار داشت: اعتقاد من این است که بحث جبهه مقاومت دارای سطوح و طیف مختلفی است؛ از بحث نخبگانی شروع می‌شود و تا سطوح مردمی ادامه دارد. در حوزه جبهه مقاومت کم نوشته نشده، کم سخنران و کم دانشمند و شاعر نداریم و کم پژوهش انجام نشده و این‌ها در سطح نخبگانی انجام شده است.

باشگاه خبرنگاران جوان فرهنگی هنری سایر حوزه ها