دوشنبه 5 آذر 1403

رئیسی: ایجاد شرکت‌های دانش‌بنیان در معاونت علمی فرصتی برای اشتغالزایی است

خبرگزاری خبرنگاران جوان مشاهده در مرجع
رئیسی: ایجاد شرکت‌های دانش‌بنیان در معاونت علمی فرصتی برای اشتغالزایی است

رئیس جمهور با تاکید بر ایجاد شرکت‌های دانش‌بنیان در معاونت علمی گفت: رشد قابل توجه این شرکت‌ها ظرفیت بسیار خوبی برای ایجاد اشتغال فراهم کرده است.

آیت‌الله سیدابراهیم رئیسی رئیس جمهور صبح امروز - دوشنبه - در هفدهمین مقصد از جلسات نظارت ستادی بر وزارتخانه‌ها و دستگاه‌های اجرایی در جمع مدیران معاونت علمی، فناوری و اقتصاد دانش‌بنیان حضور یافت و ضمن بازدید از خانه نوآوری و فناوری ایران (iHiT) و نیز سامانه شاخص‌های راهبردی این معاونت، گزارش عملکرد و اقدامات بخش‌های مختلف این معاونت را استماع و نکات و توصیه‌های کاربردی مهمی را در راستای ارتقای کارآمدی و بهبود عملکرد این مجموعه مطرح کرد.

رئیس جمهور در این بازدید با تاکید بر اهمیت نقش معاونت علمی و فناوری در ایجاد اشتغال برای قشر تحصیلکرده جامعه به عنوان یکی از اولویت‌های مهم کشور گفت: رشد قابل توجه شرکت‌های دانش‌بنیان زمینه و ظرفیت بسیار خوبی برای ایجاد اشتغال در کشور فراهم کرده است.

آیت الله رئیسی اظهار داشت: معاونت علمی و فناوری با بهره‌گیری از این ظرفیت‌ها می‌تواند نقش مهمی در رفع مشکل بیکاری در فارغ‌التحصیلان ایفا کند.

وی همچنین ضرورت توجه ویژه به ایجاد شرکت‌های دانش‌بنیان در معاونت علمی و فناوری با هدف تکمیل زنجیره ارزش را مورد تاکید قرار داد و یادآورشد: در صورت تحقق این هدف جایگاه صندوق نوآوری و شکوفایی از صندوق حمایتی به صندوقی برای سرمایه‌گذاری در حوزه علم و فناوری ارتقاء خواهد یافت.

رئیس جمهور ارتقای بهره‌وری را از مسئولیت‌های اصلی معاونت علمی، فناوری و اقتصاد دانش‌بنیان ریاست جمهوری برشمرد و گفت: معاونت علمی در جایگاه شتاب‌دهندگی به دستگاه‌های مختلف کشور و همچنین ایجاد و توسعه زنجیره فعالیت‌های دانش‌بنیان، نقش مهمی در کمک به رفع موانع ارتقای بهره‌وری در دستگاه‌های مختلف دارد.

آیت الله رئیسی با تشکر از همه تلاش‌ها و اقدامات صورت گرفته در این معاونت در دوره فعلی و دوره‌های پیشین، با بیان اینکه کار‌های بسیار ارزشمندی در این معاونت انجام شده، اما کار‌های بسیاری نیز باید انجام شود، گفت: نگاه معاونت علمی باید در وهله اول به تامین نیاز‌های کشور و توأمان به وضعیت کشور‌های اطراف، منطقه و عرصه جهانی باشد تا از قافله علمی دنیا عقب نمانیم.

وی شناسایی نخبگان و فراهم کردن شرایط رشد و پیشرفت آن‌ها را از ماموریت‌های اساسی معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری برشمرد و اظهار داشت: در شناسایی این سرمایه عظیم انسانی، صرفا به این اکتفا نکنید که نخبگان به شما مراجعه کنند، بلکه شما افراد برخوردار از اندیشه، ابتکار و خلاقیت را در محافل علمی شناسایی کرده و آن‌ها را برای فعالیت در بخش‌های دولتی و خصوصی و تبدیل ایده‌هایشان به کار و ثروت دعوت کنید.

رئیس جمهور با تاکید بر ضرورت توانمندسازی بخش خصوصی و جایگاه حمایت، هدایت و نظارتی دولت در قبال این بخش، توسعه فناوری در کشور را نیازمند تدوین نقشه راهی دانست که معاونت علمی و فناوری باید در طراحی این نقشه راه بر اساس برنامه‌ریزی کوتاه مدت، میان مدت و بلند مدت نیاز‌های اساسی کشور را شناسایی کرده و متناسب با امکانات و بودجه موجود، اولویت‌بندی انجام و جهت رفع آن‌ها اقدام یا راهکار ارائه کند.

آیت الله رئیسی در ادامه بر ضرورت هم‌پوشانی و هم‌افزایی صندوق‌های متعدد و مختلف موجود در کشور در زمینه حمایت از فعالیت‌های دانش‌بنیان تاکید کرد و درباره نیاز مطرح شده برای گسترش تشکیلاتی معاونت علمی و فناوری هم گفت: اگر معتقدید که مجموعه معاونت نیاز به افزایش تعداد نیروی انسانی دارد، باید این ملاحظه جدی را نظر بگیرید که معاونت علمی قرار است یک مجموعه ستادی چابک در نقش هدایت، حمایت و نظارت و رصد و پایش فعالیت‌های علمی و دانش‌بنیان کشور باشد و لذا شما باید ابتدا شغل تعریف کنید و سپس شاغل جذب کنید و دیگر اینکه نباید بسط و گسترش بخش اداری مدیران شما را درگیر مسائل سازمانی و اداری کرده و از مسئولیت اصلی حمایت‌گری و تسهیل‌گری فعالیت‌های دانش‌بنیان غافل کند.

وی ارتقای بهره‌وری را نیز از مسئولیت‌های اصلی معاونت علمی، فناوری و اقتصاد دانش‌بنیان ریاست جمهوری برشمرد و افزود: معاونت علمی در جایگاه شتاب‌دهندگی به دستگاه‌های مختلف کشور و همچنین ایجاد و توسعه زنجیره فعالیت‌های دانش‌بنیان، نقش مهمی در کمک به رفع موانع ارتقای بهره‌وری در دستگاه‌های مختلف دارد.

رئیس جمهور همچنین با تاکید بر وظیفه معاونت علمی و فناوری در نظارت و حمایت از فعالیت بنگاه‌های دانش‌بنیان و جلوگیری از تبدیل شدن بخش‌های دولتی به رقیب این بنگاه‌ها، اظهار داشت: جلسه بعدی شورای‌عالی فناوری تا پیش از پایان سال برگزار شود تا دستور کار معاونت علمی برای ایجاد هماهنگی در ماموریت بخش‌ها و دستگاه‌های مختلف اجرایی با فعالیت‌های دانش‌بنیان کشور در مسیر توسعه و تسهیل بیش از پیش فعالیت‌های فناورانه به تصویب برسد.

آیت الله رئیسی در بخش دیگری از سخنان خود در جمع مدیران ارشد معاونت علمی و فناوری بر ضرورت فراهم آوردن زمینه اشتغال برای فارغ التحصیلان به عنوان یکی از مهم‌ترین وظایف این معاونت با احصای دقیق آمار نیرو‌های آماده به کار فارغ التحصیل و تعداد شرکت‌های دانش‌بنیان مورد نیاز برای اشتغال آن‌ها تاکید کرد و افزود: با توجه به ظرفیت بسیار بالای موجود در حوزه علم و فناوری کشور، هدف‌گذاری در زمینه ایجاد اشتغال باید به گونه‌ای باشد که علاوه بر رفع کامل مشکل بیکاری فارغ التحصیلان، زمینه برای بازگشت نخبگان در خارج کشور نیز فراهم شود.

«اهتمام و پیگیری حل اختلاف نظر‌های احتمالی میان شرکت‌های دانش بنیان، بخش خصوصی و دستگاه‌های اجرایی»، «تسریع و تسهیل صدور روادید برای رفت و آمد نخبگان شرکت‌های دانش بنیان فعال در کشور»، «فراهم کردن زمینه برای ورود شرکت‌های دانش بنیان به بورس»، «بازاریابی و بازارسازی داخلی و خارجی برای محصولات شرکت‌های دانش بنیان»، «حساسیت ویژه نسبت به واردات بی‌رویه و جلوگیری از ورود محصولات تولید مشابه شرکت‌های دانش بنیان داخلی»، «تسریع در رفع موانع اداری و کاهش مدت زمان جذب نخبگان»، «توجه به تنوع گرایی بر اساس اولویت‌های ملی» و «بررسی و ارزیابی دقیق تاثیر سیاست‌های اقتصادی، پولی و بانکی در توسعه شرکت‌های دانش بنیان» از دیگر دستورات و توصیه‌های مهم رئیس جمهور به مدیران ارشد معاونت علمی و فناوری بود.

آیت الله رئیسی ضمن تقدیر از برپایی نمایشگاه دستاورد‌های شرکت‌های دانش‌بنیان ایرانی در خانه نوآوری و فناوری، بر ضرورت استمرار روایت پیشرفت با هدف شناخت هر چه بیشتر نسل آینده از پیشرفت‌ها و دستاورد‌های کشور تاکید کرد.

وی همچنین با تاکید بر اهمیت مسئولیت‌پذیری و خطرپذیری سرمایه‌گذاری در شرکت‌های دانش‌بنیان از سوی صندوق نوآوری و شکوفایی، تضمین وثایق این شرکت‌ها برای دریافت تسهیلات را از جمله اقدامات خوب و بسیار مثبت این صندوق در این راستا عنوان کرد.

در تشریح فعالیت خانه‌های نوآوری و فناوری (iHiT) ذکر این نکته لازم است که علاوه بر تهران، در کشور‌های کنیا، سوریه، چین، روسیه، چین، ازبکستان، ترکیه و عراق نیز دایر و فعال هستند و شعبه مرکزی iHiT که هاب این مراکز است زیر نظر معاونت علمی و فناوری در تهران دایر شده است.

بیش از 689 شرکت در فضایی به وسعت 3 هزار و 500 متر مربع، بیش از 2 هزار کالای نوآورانه و دانش‌بنیان را در بخش‌های بخش دام و طیور، خوراک و تغذیه، ماشین‌آلات کشاورزی، بخش حمل و نقل، آب و انرژی، ساختار شهر هوشمند، ساختمان و خانه هوشمند، برق و الکترونیک، مواد پیشرفته و پلیمر، تجهیزات آزمایشگاهی، ماشین‌الات الکترونیک، دارو و سلامت، تجهیزات پزشکی، گیم و انیمیشن، صنایع خلاق و صنایع دستی در این مرکز به نمایش گذاشته‌اند.

خانه نوآوری و فناوری iHiT با هدف ارتقای زیرساخت‌های سخت‌افزاری، تجاری‌سازی و صادرات فناوری‌های دانش‌بنیان از قبیل شوروم کالا‌ها و دستاورد‌های دانش‌بنیان، تامین فضای کار اختصاصی، فضای کار اشتراکی و اتاق‌های جلسات، ارائه خدمات نرم‌افزاری شامل تحقیقات بازار، بازاریابی، اخذ استاندارد‌ها و مجوز‌های فروش، حمایت از توسعه بازار خارجی شرکت‌های دانش‌بنیان در کنار توسعه بازار داخلی و به کارگیری و تعامل موثر با کارگزاران صادراتی، شرکت‌های مدیریت و صادرات راه‌اندازی شده و تسهیل فرآیند صادرات شرکت‌های دانش‌بنیان، شتاب‌دهی توسعه بازار بین‌المللی شرکت‌های دانش‌بنیان و معرفی توانمندی دانش‌بنیان داخلی در بازار‌های بین‌المللی از جمله ماموریت‌های اصلی آن است.

رئیس جمهور امروز همچنین ضمن علاوه بر نمایشگاه دستاورد‌های شرکت‌های نوآور و دانش‌بنیان، از سامانه شاخص‌های راهبردی معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری نیز بازدید کرد.

در این سامانه اطلاعات کلان تمام شاخص‌های راهبردی معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری در همه استان‌ها در بخش‌های مختلف مرجعیت علمی و فناوری، دانش‌بنیان و خلاق، توسعه زیست‌بوم فناوری، توسعه اقتصاد دانش‌بنیان و تعاملات بین‌المللی علم و فناوری گردآوری شده است.

بر اساس بخشی از اطلاعات این سامانه از مجموع 9 هزار و 599 شرکت فعال دانش‌بنیان، 516 هزار میلیارد تومان فروش محصول به ثبت رسیده که ارزش پروژه‌های بار اول 71 میلیون دلار بوده است.

همچنین بر اساس اطلاعات این سامانه هزار و 313 شرکت دانش‌بنیان در حوزه تجارت خارجی فعال هستند و صادرات دانش‌بنیان کشور در سال جاری نیز رشدی 3 برابری داشته است.

رئیس جمهور همچنین از خودروی برقی و ایرانی بازدید کرد، این خودرو از شهریورماه سال آینده وارد بازار می‌شود. قطار ملی مترو بعد از 4 سال تلاش تکمیل و با تایید استاندارد‌های اروپایی ساخته شده و آماده تولید در کشور است.

دستیابی دانش‌بنیان‌ها به سازه‌های ساختمانی سبک 

آیت الله رئیسی در ادامه از سازه‌های سبک ساختمانی مقاوم در برابر زلزله بازدید کرد. این سازه‌های سبک فلزی و بتونی از تولیدات شرکت‌های دانش‌بنیان است و توانسته سنگینی ساختمان را تا 80 درصد کاهش داده و سرعت ساخت را تا 30 درصد افزایش دهد.

دانش‌بنیان‌ها موفق به ساخت ربات آموزش با شناسایی اختلال‌های یادگیری شدند

ربات آموزش با ابزار‌های «شناسایی اختلال یادگیری» از دیگر بخش‌هایی بود که مورد بازدید رئیس جمهور قرار گرفت. آموزش‌وپرورش از این طرح می‌تواند برای آموزش بهتر استفاده کند.

طرح پیشران تحریک عمیق مغز هم از دیگر محصولات دانش‌بنیان در این نمایشگاه است که می‌تواند 50 سلول را در عمق مغز فعال کند.

برقراری ارتباط امن کوانتومی بین تهران و اصفهان در آینده‌ای نزدیک

رئیس جمهور در نمایشگاه محصولات دانش‌بنیان، برای نخستین بار از لیزر مورد استفاده در ساعت‌های اتمی بازدید کرد؛ لیزر‌هایی که توانایی به دام انداختن ذره‌های اتم را دارند.

لیزر مورد استفاده در ساعت‌های اتمی از توانایی برقراری ارتباط امن کوانتومی 50کیلومتری بین دو نقطه برخوردار هستند که با تلاش متخصصان داخلی این ارتباط بین دو شهر اصفهان و تهران برقرار خواهد شد.

استحصال آب از رطوبت هوا؛ دستاورد جدید متخصصان ایرانی

آیت الله رئیسی در نمایشگاه محصولات دانش‌بنیان، از فناوری استحصال آب از رطوبت هوا بازدید کرد.

فناوری استحصال آب از رطوبت هوا در مناطق ساحلی با رطوبت بالا و مکان‌هایی که دسترسی به آب مشکل باشد، کاربرد دارد.

ایران توانایی تولید و صادرات صفر تا صد تجهیزات دندانپزشکی را دارد

رئیس‌جمهور در نمایشگاه محصولات دانش‌بنیان، از جدیدترین فناوری‌های حوزه پزشکی و دندانپزشکی بازدید کرد.

در جریان این بازدید دبیر ستاد توسعه اقتصاد دانش‌بنیان سلامت به رئیس‌جمهور گزارش داد که ایران می‌تواند همه تجهیزات مورد نیاز کشور‌های دوست در صنعت دندانپزشکی را با هدف صادرات تامین کند.

در این بازدید همچنین از جدیدترین تجهیزات بخش آی‌سی‌یو بیمارستانی، پلتفرم‌های تولید واکسن و دارو‌های زیست‌فناوری رونمایی شد.

 رسیدن به انتهای زنجیره تولید در صنایع پتروشیمی با استفاده از نانوکاتالیست‌های ایرانی

وی در ادامه همچنین از جدیدترین فناوری‌های حوزه نفت، گاز و پتروشیمی بازدید کرد.

در این بازدید، جدیدترین محصولات نانوکاتالیست در زمینه بهره‌وری بیشتر از محصولات پتروشیمی در معرض دید رئیس‌جمهور قرار گرفت.

در زمان حاضر جمهوری اسلامی ایران در رتبه 15 تولید علم، رتبه 5 نانوتکنولوژی، رتبه 8 علوم شناختی، رتبه 10 تکنولوژی، رتبه 18 هوش مصنوعی و رتبه 13 سلول‌های بنیادی در جهان قرار دارد.

تعداد کل شرکت‌های دانش‌بنیان فعال کشور 9 هزار و 599 شرکت است که در سال 1401 تعداد این شرکت‌ها 8 هزار و 260 و در سال 1400 برابر با 6 هزار و 632 واحد بوده است. 4 هزار و 397 شرکت نیز درخواست خود را برای ثبت به عنوان شرکت دانش‌بنیان ارائه کرده‌اند.

تعداد اشتغال ایجاد شده در این شرکت‌ها در سال 1402 برابر با 328 هزار و 479 نفر است که این تعداد در سال 1401 و سال 1400 به ترتیب 263 هزار و 643 و 212 هزار و 129 نفر بوده است.

ارزش صادرات شرکت‌های دانش‌بنیان نیز امسال تا کنون به رقم 1890 میلیون دلار رسیده که این رقم در سال گذشته 850 و در سال 1400 برابر با 603 میلیارد دلار بوده است.

باشگاه خبرنگاران جوان سیاسی دولت