راهبرد عالمانه رهبر معظم انقلاب در مواجهه با کرونا؛ از تشکیل ستاد مقابله با کرونا تا استفاده از واکسن ایرانی
همهگیری بیماری کرونا موجب ایجاد مشکلات گستردهای شد لذا اخذ تصمیمات استراتژیک و بهموقع برای کنترل ویروس و پیامدهای آن حائز اهمیت ویژهای بود مرکز پژوهشهای مجلس در گزارشی به تبیین راهبردهای مقام معظم رهبری در مقابله با کرونا پرداخته است.
به گزارش گروه اجتماعی باشگاه خبرنگاران پویا؛ وجود ویروس کووید 19 برای نخستین بار در آذرماه 1398 در شهر ووهان چین گزارش شد و سپس به سایر کشورهای دنیا سرایت کرد. ایران نیز بهصورت رسمی در تاریخ 30 بهمنماه 1398 اعلام کرد این ویروس وارد کشور شده است. متعاقب این موضوع، مجموعهای از سیاستهای مختلف بهکار گرفته شد تا زمینه جهت کنترل و مهار بیماری فراهم شود. بهدلیل ناشناخته بودن ویروس، نحوه مواجهه دولتها با آن متفاوت بود اما مشکلی که شرایط ایران را برای برخورد با ویروس دشوارتر میکرد تحریمهای گسترده بهویژه در زمینه مواد اولیه، دارو و تجهیزات پزشکی بود.
همهگیری بیماری کرونا و گسترش خارقالعاده آن موجب ایجاد چالشها و مشکلات گستردهای در حوزههای بهداشتی، اقتصادی، اجتماعی، امنیتی و... شد. لذا اخذ تصمیمات استراتژیک و بهموقع برای کنترل ویروس و پیامدهای آن حائز اهمیت ویژهای شد.
در همین راستا مرکز پژوهشهای مجلس شورای اسلامی در گزارشی به تبیین راهبردهای مقام معظم رهبری در حوزه مبارزه و مواجهه با بیماری کرونا پرداخته است.
در بخشی از این گزارش آمده است: نگاهی به سیاستورزی حضرت آیتاللهالعظمی خامنهای بهعنوان رهبر معظم انقلاب اسلامی در حدود یک سال و نیم گذشته بیانگر این است که ایشان تأکید زیادی بر مدیریت منطقی و عقلانی در مقابله با بیماری کرونا داشتهاند.
. حضرت آیتالله خامنهای روز جمعه، 4/4/1400 دز اول واکسن کوو ایران برکت را دریافت کردند و در تاریخ 1/5/1400 نیز دز دوم واکسن را دریافت کردند
رهبر معظم انقلاب اسلامی پس از تزریق واکسن تأکید داشتند که تمایلی نداشته از واکسن خارجی استفاده کنند و منتظر واکسن ایرانی ماندند؛ چراکه باید این افتخار ملی را پاس داشت و تا وقتی امکان پیشگیری و علاج در داخل وجود دارد از آن استفاده کرد. البته واکسن ایرانی که حاصل تلاش دانشمندان جوان ایران است از سطح ایمنیزایی بالایی نیز برخوردار است.
این مسئله حتی تا بدان حد برای رهبر معظم انقلاب اسلامی مهم و حیاتی بود که زمان آغاز واکسیناسیون هموطنان در بازه سنی بالای 80 سال از دریافت واکسن خارجی خودداری کرده و منتظر واکسن ایرانی ماندند.
عدم تبعیض در زمان تزریق واکسن
مسئله حائز اهمیت دیگر برای رهبر معظم انقلاب اسلامی تأکید بر زمان تزریق واکسن بود که موجب ایجاد تبعیضی در این باره نشود. حتی رهبر معظم انقلاب اسلامی نسبت به همسالان خود بسیار دیرتر موفق شدند واکسن دریافت کنند.
به همین دلیل بود که ایشان پس از تزریق واکسن دوز اول بیان فرمودند: «علاوه بر اصرار به استفاده از واکسن ایرانی، تأکید داشتم که دریافت واکسن در نوبت طبیعی خود انجام شود که امروز بحمدالله افراد بالای 80 سال و همسن بنده، اغلب واکسن را دریافت کردهاند».
این مسئلهای بود که مورد تأکید دکتر علیرضا مرندی، رئیس فرهنگستان علوم پزشکی جمهوری اسلامی ایران نیز بوده است. دکتر مرندی در گفتوگو با پایگاه اطلاعرسانی KHAMENEI.IR اظهار میکنند رهبر معظم انقلاب اسلامی تأکید داشتهاند که واکسیناسیون ایشان خارج از نوبت انجام نگیرد.
تولید بهنگام واکسن ایرانی
یکی از راههای افزایش اعتمادزایی مردم، تولید واکسن مطمئن در زمان مناسب است تا با واکسیناسیون سراسری، مهار بیماری کرونا بهتر انجام شود. این همان مسئلهای است که مورد تأکید رهبر معظم انقلاب اسلامی نیز قرار داشته است.
حضرت آیتالله العظمی خامنهای بعد از تزریق دوز اول واکسن بر تولید قوی، سریع و بهنگام واکسن داخلی تأکید داشتند. اگرچه خلف وعده و بدقولی برخی از کشورها برای فروش واکسن به ایران موجب شد که اختلالی در تزریق واکسن به اقشار مختلف مردم پدیدار شود، اما به فرموده رهبر معظم انقلاب اسلامی ثابت شد که «بایستی در همه مسائل بتوانیم روی پای خودمان بایستیم و تکیه به دیگران مشکلاتی بهوجود میآورد، کمااینکه در این قضیه هم مشکلاتی بهوجود آورد».
ثبت و انتشار مستندات واکسن ایرانی
یکی از راههای ایجاد اعتماد بیشتر نسبت به واکسن ایرانی، ثبت و انتشار مستندات مربوط به این موفقیت است. درصورتیکه این اتفاق مهم رخ دهد هم مردم، پذیرش اجتماعی بسیار بیشتر و بهتری نسبت به واکسن داخلی پیدا خواهند کرد و هم اینکه راه برای تحقیقات کشورهای دیگر جهت تولید واکسن و استفاده از دانش دانشمندان ایرانی هموارتر میشود. بهویژه آنکه پیشرفت علمی دانشمندان نظام جمهوری اسلامی ایران در زمان و شرایطی صورت میگیرد که با سختترین تحریمها و محدودیتها توانستهاند گامهای بلندی بردارند که حتما مورد توجه افکار جهانی قرار گرفت.
به همین دلیل بود که حضرت آیتالله العظمی خامنهای بعد از دز اول تزریق واکسن فرمودند: «اسناد و مقالات علمی آن را نیز برای آگاهی دنیا از کار بزرگ خود آماده و منتشر کنید».
عدم ممنوعیت استفاده از واکسن خارجی
رهبر معظم انقلاب اسلامی با اینکه حامی و مدافع استفاده از واکسن داخلی هستند، اما استفاده از واکسن خارجی از دیدگاه ایشان ایرادی ندارد. حضرت آیتالله العظمی خامنهای در این باره میفرمایند: «ناچار بودهایم و هستیم که از تولیدات کشورهای دیگر هم تا آن حدی که قابل اطمینان است استفاده کنیم و استفاده خواهیم کرد».
البته ایشان واردات از سه کشور را بهدلیل سابقه و سیاستهای گذشته آنها ممنوع اعلام میکنند. حضرت آیتالله العظمی خامنهای در این باره میفرمایند: «ورود واکسن آمریکایی و انگلیسی به کشور ممنوع است. این را من به مسئولین هم گفتهام، الآن هم بهطور عمومی میگویم. اگر آمریکاییها توانسته بودند واکسن تولید کنند، این افتضاح کرونایی در کشور خودشان پیش نمیآمد. چند روز پیش در ظرف 24 ساعت، اینها چهار هزار نفر تلفات داشتند. اینها اگر بلدند واکسن درست کنند، اگر کارخانه فایزرشان میتواند واکسن درست کند، چرا میخواهند به ما بدهند؟ خب خودشان مصرف کنند که اینقدر مرده و کشته زیاد نداشته باشند. انگلیس هم همینجور. بنابراین، به اینها اعتماد نیست؛ من واقعا اعتماد هم ندارم، نمیدانم، گاهی اوقات هست که اینها میخواهند واکسن را روی ملتهای دیگر امتحان کنند، ببینند اثر میکند یا نمیکند. بنابراین، از آمریکا و از انگلیس [واکسن تهیه نشود]. البته به فرانسه هم من خوشبین نیستم، علتش هم این است که سابقه آن خونهای آلوده را اینها دارند. [البته] از جاهای دیگر اگر بخواهند واکسن تهیه کنند که جای مطمئنی باشد هیچ اشکالی ندارد».
اشاره رهبر معظم انقلاب اسلامی به کشور فرانسه به دهه شصت برمیگردد که در آن زمان انستیتو «مریو» متعلق به فرانسه، فاکتورهای انعقادی خون را که آلوده به ویروس اچآیوی بودند، به ایران صادر نمود. در اثر استفاده از این خونها تعداد قابل توجهی از بیماران هموفیلی به این ویروس مبتلا شده و جان خود را از دست دادند.
در بخش دیگری از این گزارش، به سایر راهبردهای مقام معظم رهبری در مواجهه با بیماری کرونا پرداخته شده است که ازجمله این رفتارها میتوان به ماسک زدن همیشگی جهت فرهنگسازی، حمایت قطعی از تلاش دانشمندان ایرانی جهت دستیابی به دانش واکسن، مرجعیت داشتن توصیههای ستاد ملی مقابله با کرونا، اصرار به استفاده از واکسن ایرانی و انتظار برای تولید واکسن داخل کشور، تزریق واکسن داخلی در مقابل دوربینهای تلویزیونی، تأکید بر دریافت واکسن در نوبت معمول، عدم ایراد دانستن استفاده از واکسن خارجی در کنار داخلی در صورت نیاز، ضرورت ثبت و انتشار اسناد و مقالات علمی مربوط به واکسن ایرانی و... اشاره داشت.
متن کامل این گزارش را اینجا بخوانید.
نگران تأمین دوز سوم واکسن کرونا نیستیم / ابتلای 2برابری واکسننزدهها به کرونا میزان عوارض واکسنهای کرونا بهزودی اطلاعرسانی میشود / نظر وزارت بهداشت درباره بازگشاییها ماجرای اظهارات معاونت بهداشت درباره پولی شدن واکسن کرونا چیست؟ پروتکل درمانی طب سنتی در کرونا به زودی ابلاغ میشود