جمعه 5 بهمن 1403

رضایت مردم در گرو عمل درست مسئولین است / نحوه اطلاع‌رسانی جلسات مجلس خبرگان باید اصلاح شود / گفتگو با آیت‌الله رجبی

خبرگزاری تسنیم مشاهده در مرجع
رضایت مردم در گرو عمل درست مسئولین است / نحوه اطلاع‌رسانی جلسات مجلس خبرگان باید اصلاح شود / گفتگو با آیت‌الله رجبی

عضو مجلس خبرگان رهبری و رئیس موسسه امام خمینی (ره) گفت: یکی از نواقص فعلی مجلس خبرگان نحوه اطلاع‌رسانی ضعیف آن است که این مسئله باید با اصلاح آیین‌نامه داخلی مجلس خبرگان مورد بازنگری قرار گیرد.

- اخبار سیاسی -

گروه سیاسی خبرگزاری تسنیم- ششمین دوره انتخابات مجلس خبرگان رهبری جمعه این هفته در سراسر کشور برگزار می‌شود. بر اساس اعلام شورای نگهبان از بین داوطلبان ثبت‌نام کرده در این دوره از انتخابات خبرگان، 144 نفر از سوی این شورا احراز صلاحیت شدند و باید برای 88 کرسی مجلس خبرگان به رقابت بپردازند. 

آیت‌الله مدرسی: نمایندگان مجلس خبرگان می‌توانند در لایه‌های مختلف اجتماعی اثرگذار باشند

به همین مناسبت در خبرگزاری تسنیم، میزبان آیت‌الله رجبی از فقهای عضو جامعه مدرسین حوزه علمیه قم بودیم. وی علاوه بر عضویت در دوره فعلی مجلس خبرگان، پس از فوت علامه مصباح یزدی و با حکم رهبر انقلاب به عنوان رئیس موسسه آموزشی و پژوهشی امام خمینی (ره) منصوب شد. 

مشروح گفت‌وگوی تسنیم با آیت‌الله رجبی را در ادامه می‌خوانید: 

***

*یکی از نواقص مجلس خبرگان نحوه اطلاع‌رسانی ضعیف آن است

تسنیم: در ارتباط با مجلس خبرگان و انتخابات پیش رو، مباحثی مطرح می‌شود، از جمله اینکه با وجود گذشت 45 سال از انقلاب اسلامی عده‌ای معتقدند وظایف محوله به مجلس خبرگان آنطور که باید و شاید توسط اعضا پیاده‌سازی نشده و مجلس خبرگان کارکرد اصلی خودش را از دست داده و کمی اصطلاحاً فرمالیته شده است. آیا شما این ادعا را قبول دارید؟

رجبی: اول باید ببینیم که وظیفه خبرگان چیست و بعد ارزیابی کرد که این وظایف را انجام داده است یا خیر؟ در قانون اساسی اولین و مهمترین وظیفه‌ای که قرار داده شده برای خبرگان این هست که در زمانی که لازم بود، از بین مجتهدینی که صلاحیت برای رهبری جامعه داشته باشند، بررسی کند و آن اوصافی که در قانون اساسی برای رهبری آمده را با گزینه‌های رهبری، مورد به مورد انطباق دهد. در نهایت اگر به یک گزینه رسید که دید این گزینه در بین همه گزینه‌ها از همه صلاحیت بیشتری دارد، آن گزینه را به عنوان رهبر انتخاب کند.

خبرگان بعد از رحلت امام خمینی چنین کاری را انجام دادند و در نهایت به مقام معظم رهبری رسیدند که به لطف خدا انتخاب بجایی هم بود. بعد از اینکه رهبری مستقر شد، وظیفه بعدی مجلس خبرگان، این هست که در طول زمان، رهبری را به لحاظ تداوم ویژگی رهبری بررسی و ارزیابی کند. هم رفتارش، هم دستوراتش و... که آیا آن صفاتی که آن موقع تشخیص دادند که هست همچنان انطباق دارد یا احیانا یکی از این ویژگی‌ها از بین رفته است.

یکی از نقص‌های مجلس خبرگان این است که اطلاع‌رسانی‌اش بسیار ضعیف است. یعنی در این مدت مجلس خبرگان در چارچوب دستورهای معمول، اقداماتی را انجام داده که باید به اطلاع مردم می‌رسید و جا داشت مجلس خبرگان این اقدامات را انعکاس می‌داد.

تسنیم: این موضوعی که شما می‌فرمایید در هر اجلاسیه به شکل مجزا در دستور کار بوده است؟

رجبی: بله، یک کمیسیون ویژه مسئول این کار است. شاید این کمیسیون در ذهنشان این بوده که چون مسئله مهمی در کل نظام ما است، این مسئله باید سری بماند. در صورتی که می‌شد گزارش بدهند که ما بررسی کردیم و دیدیم که همه شرایط رهبری بعد از گذشت 10 سال همچنان پابرجا است. 5 سال دیگر گذشت مجدد بررسی کردیم دیدیم هست. بعد از آن مردم متوجه می‌شوند که کمیسیون دارد کاری می‌کند. هر کسی اگر کاری بکند و انعکاس ندهد، افراد می‌گویند چکار می‌کند؟ یک ضعفی در این موضوع بوده. بنابراین به نظرم باید مجلس خبرگان فعالیت‌هایی که می‌کند را انعکاس بدهد چراکه وقتی انعکاس می‌دهد مردم در جریان اقدامات صورت گرفته در خبرگان قرار خواهند گرفت و لازم است با اصلاح آیین‌نامه داخلی خبرگان، بازنگری در نحوه اطلاع رسانی جلسات خبرگان رهبری صورت گیرد.

یک کار بسیار مهم دیگری که حضرت آقا در سال 96 در خصوص خبرگان مطرح کردند بحث هیئت اندیشه‌ورز بود.

تسنیم: اگر ممکن است در رابطه با هیئت اندیشه ورز بفرمایید که چه اقداماتی در این هیئت از زمانی آغاز به کار آن انجام شده است؟

رجبی: اولین گام این بود که خود این هیئت تشکیل شود. بعد موضوعات مختلفی که این هیئت در راستای همان رسالتی که حضرت آقا به عهده‌شان گذاشته بود اینها را شناسایی کردند. فکر می‌کنم حدود 30، 40 موضوع بود که اینها مسائلی است که باید بررسی شود. بعد کمیته‌های 5 گانه‌ای تشکیل دادند، اینها هر کدامشان یک صنفی بودند از جمله فرهنگی و... بعد در کمیسیون‌ها بررسی می‌شود که در فلان موضوع کلان به نتایج مشخصی که در نظر گرفته شده بود نرسیدیم و آنطور که باید و شاید در این حوزه سرمایه‌گذاری صورت نگرفته است.

تسنیم: در بحث هیئت اندیشه‌ورز آیا ضمانت اجرا هم وجود دارد؟ اگر خبرگان رهبری به یک انحرافی از مسیر کلان نظام برسند و آنجا آن نهاد یا دستگاه اجرایی مربوطه را دعوت و نکات را به او می‌گویند. آیا برای هیئت اندیشه‌ورز این مسئله مدنظر قرار گرفته است که اگر یک دستگاه خاطی نقطه نظرات این هیئت را پس از ابلاغ تذکرات انجام نداد، برخوردی با آن دستگاه صورت گیرد؟

رجبی: بله در آیین‌نامه‌هایی که نوشته می‌شود باید پیش بینی شود. البته حتی اگر هیچ آیین‌نامه‌ای نوشته نشود هم ضمانت اجرایی مصوبات هیئت اندیشه‌ورز این است که اگر وزیر یا یک نهادی از مصوبات تخطی کند، گزارش این تخطی از سوی خبرگان مستقیماً به رهبر انقلاب داده خواهد شد.

تسنیم: با توجه به انتخابات پیش رو، چرا رهبر انقلاب از ابتدای سال 1402 بر روی اهمیت مشارکت در انتخابات 11 اسفند مکرراً تاکید داشتند؟ چه مخاطراتی را ایشان احساس کردند که به این نتیجه رسیدند که از ابتدای سال در ارتباط با بحث مشارکت تاکیداتی را داشته باشند؟

رجبی: رهبر انقلاب فراست و تیزبینی، آینده‌بینی بالایی دارند، قطعا یکی از توطئه‌های دشمنان ما این بوده که بین نظام و مردم از راه‌های مختلف فاصله بیندازند، از جمله از راه ناامید کردن مردم و ناراضی کردن آنها. بویژه در سالهای اخیر که نظام بسیاری از تهدیدات بیرونی را از بین برده است. مثلا در بحث حمله نظامی، اقتدار نظامی نظام جمهوری اسلامی به گونه‌ای شده که به بازدارندگی کامل رسیده است. همچنین در بحث منطقه‌ای نظام انصافاً عملکرد خوبی داشته و داعش را با آن خونخواری که راه انداختند شکست داد.

اینها برای دشمن خیلی سنگین بود. همچنین مسئله طوفان الاقصی هیمنه پوشالی صهیونیست‌ها را از بین برد. دیگر کسی نمی‌گوید که اینها قدرتی هستند نه در بعد نظامی، نه در بعد اطلاعاتی. اینجا نه فقط رژیم صهیونیستی بلکه آمریکا دچار شکست عظیمی شده که باید از هر طریقی که می‌تواند به نظام ضربه بزند و این شکست را جبران کند. در عرصه‌های دیگر که خودشان می‌بینند موفق نیستند سرمایه‌گذاری‌هایشان هم این است که کاری بکنند که در داخل اتفاقی رخ بدهد. در عرصه داخل هم مهمترین چیزی که آمار و اطلاعاتش هم رسمی هست و رسمی اعلام می‌شود انتخابات است.

در بحث انتخابات مجلس چون یک آمار رسمی منتشر می‌شود اینجا دشمن خیلی سرمایه‌گذاری خواهد کرد و تلاش می‌کند که مشارکت در انتخابات کمرنگ شود. این خطر بسیار بسیار مهمی است و دشمن هم سرمایه‌گذاریش را با تمام توانش می‌کند. همه دشمنانی که ما داریم بر روی این بحث متمرکز شدند. اینجا رهبر فرزانه ما که همیشه پیش از همه واقعا رصد و شناسایی می‌کند این خطر را تشخیص دادند.

یکی از ترفندهای جدی دشمن همین است که موفقیت‌ها را محو کند. نظام در این سالها، دهها بلکه صدها نمونه موفقیت‌هایی داشته که اگر برای یکیش ما این هزینه‌ها را می‌دادیم ارزش داشت. ما یک موقعی کوچکترین تسلیحات نظامی را باید از فرانسوی‌ها و انگلیسی‌ها می‌گرفتیم و حتی تکنسین‌های ما اجازه تعمیر هیچ یک از تسلیحات غربی را نداشتند اما حالا چنین اقتداری در حوزه نظامی داریم.

تسنیم: با توجه به سابقه و تجربه‌ای که از انتخابات‌های گذشته دارید، پیش بینی شما برای انتخابات پیش رو چیست؟

رجبی: به نظرم اگر ما به وظیفه‌مان خوب عمل کنیم یعنی هر کسی در حوزه مسئولیش خوب عمل کند بدون شک رضایت مردم نیز جلب می‌شود و همانند 22 بهمن که حضور پرشور مردم را داشتیم، پای صندوق‌های رای نیز مردم با مسئولیت‌پذیری حاضر خواهند شد.

بنابراین می‌طلبد که همه اقشار جامعه ما هر کدام در برابر توطئه‌های دشمن احساس مسئولیت کنند. البته کسانی که دغدغه دینی دارند باید بیش از همه احساس مسئولیت داشته باشند. کسانی هم که دغدغه اینها را ندارند باید برای حفظ و تحکیم امنیت و استقلال کشورش در صحنه حضور پیدا کنند.

رضایت مردم در گرو عمل درست مسئولین است / نحوه اطلاع‌رسانی جلسات مجلس خبرگان باید اصلاح شود / گفتگو با آیت‌الله رجبی 2
رضایت مردم در گرو عمل درست مسئولین است / نحوه اطلاع‌رسانی جلسات مجلس خبرگان باید اصلاح شود / گفتگو با آیت‌الله رجبی 3
رضایت مردم در گرو عمل درست مسئولین است / نحوه اطلاع‌رسانی جلسات مجلس خبرگان باید اصلاح شود / گفتگو با آیت‌الله رجبی 4