روز هفتم جشنواره فجر چهلم در برج میلاد؛ فیلمها و حاشیهها (+ عکس)
در روز هفتم جشنواره فجر در سینما رسانه (برج میلاد) 2 فیلم سینمایی "نگهبان شب" و "موقعیت مهدی" با حضور عوامل آن نمایش داده شد.
عصر ایران - روز هفتم جشنواره فیلم فجر در سینما رسانه (برج میلاد) با نمایش 2 فیلم سینمایی نگهبان شب (رضا میرکریمی) و موقعیت مهدی (هادی حجازیفر) همراه بود. بعد از نمایش هر فیلم عوامل و بازیگران آن در نشست خبری به پرسشهای خبرنگاران پاسخ دادند.
نگهبان شب کارگردان: رضا میرکریمی بازیگران: محسن کیایی، تورج الوند، لاله مرزبان، علی اکبر اصانلو، صفورا خوش طینت و ویشکا آسایش
رضا میرکریمی جدیدترین فیلم خود را با نام نگهبان شب به جشنواره چهلم تحویل داده است. فیلمی که وی علاوهبر کارگردانی، نگارش، تهیه، تدوین آن را نیز برعهده داشته است.
نگهبان شب تا به امروز یکی از 3 فیلم برتر جشنواره است. قصه پسر شهرستانی که در تهران به عنوان نگهبان یک مجتمع مسکونی در حال ساخت استخدام میشود و در آنجا با پیرمردی آشنا شده و به دختر کم شنوایی او دل میبندد و...
بزرگترین امتیاز فیلم میرکریمی فیلمنامه آن است که بدون هیچ حاشیه و اضافهگویی قصهاش را تعریف میکند و از طرف دیگر به مباحث مد امروز فیلمها چون دخالت سیاسیون یا رانت، فساد و... نمیپردازد اگرچه در لایههای دوم و سوم قصه وجود دارد ولی اصل اتفاقات بر پایه روابط انسانی است.
در نگهبان شب میرکریمی شاهد یک پختگی به عنوان فیلمساز هستیم، دیگر ان فیلمساز احساساتی یا تجربه گرای آثار اخیرش نیست، فاصله گرفته است و به خوبی فیلمش را ساخته است. از نکات قابل اشاره در نگهبان شب تناسب و هارمونی درست تمام اجزا فیلم است از تصویر و صدا گرفته تا کارگردانی، تدوین، طراحی صحنه، گریم و...
نکته قابل بحث مهم دیگر فیلم بازی بازیگران فیلم است که نقشهای خود را بسیار روان و قابل باور اجرا کردهاند، از بازی صورت و بدن گرفته تا لهجههای شهرستانی که دارند. تورج الوند، لاله مرزبان، علی اکبر اصانلو که بازیگران کمتر شناخته شده ای هستند واقعا خوش درخشیدهاند.
بعد از مدتها دوباره فیلمی از رضا میرکریمی بر روی پرده آمده است که ویژگیهای خاص خودش را دارد و به قول فوتبالیها یک کام بک (بازگشت) خوب برای این کارگردان است. اگر امکانش را پیدا کردید فیلم را ببینید.
(امتیاز: 3.5 از 5)
موقعیت مهدی (باکری) کارگردان: هادی حجازیفر بازیگران: هادی حجازیفر، ژیلا شاهی، روحالله زمانی، وحید آقاپور و...
فیلم سینمایی موقعیت مهدی یکی از فیلمهای منحصربهفرد جشنواره امسال است؛ منحصربه فرد از این نظر که فیلم مذکور درواقع از یک سریال تلویزیونی با نام «عاشورا» استخراج شده است. سریالی هفت قسمتی به کارگردانی خود هادی حجازیفر که گویا اسفند ماه امسال روی آنتن خواهد رفت. موقعیت مهدی در هفت پرده چند برهه از زندگی شهید مهدی باکری را روایت میکند.
ابتد باید از کارگردانی، طراحی صحنه، فیلمبرداری، جلوههای ویژه و... فیلم واقعا تعریف کرد چون انصافا بسیار خوب ساخته و پرداخته شده است. خصوصا چند صحنه جنگی که بسیار خوب از کار درامده است، احتمال نزدیک به یقین فیلم در رشتههای زیادی کاندید سیمرغ خواهد بود.
اما مشکل فیلم سینمایی موقیت مهدی این است که به شناخت و آگاهی خارج از فیلم متکی است شاید دلیل این ضعف این است که از سریال استخراج شده است و در سریال چنین مشکلی وجود نداشته باشد.
مخاطب باید حتما بداند که مهدی باکری و حتی برادرش حمید باکری کیست و چه جایگاهی دارند تا از فیلم راضی باشد. اگر یک مخاطب خارجی و بیگانه با موضوعات دفاع مقدس و مهدی باکری و... فیلم را ببیند از اساس هیچ دریافتی از فیلم نخواهد داشت و حتی صحنههای مهمی چون اصرار مهدی به برادرش حمید برای امضا توبه نامه در سپاه و برگشتن به جبهه را اصلا درک نخواهد کرد.
در فیلم قهرمانی ساخته نمیشود تا فراز و فرود زندگی این قهرمان برای مخاطب مسئله ایجاد کند بلکه از همان ابتدا میگوید این مهدی باکری معروف است و حال بیا ببین او چه گونه به خواستگاری رفته است و یا چگونه بعد از عقد گوش به فرمان همسرش میشود و...
یا مثلا صحنهای در فیلم است که برادران باکری از تلویزیون یک فیلم کمدی کلاسیک لورل و هاردی را میبینند اما به جای خنده و لبخند، بسیار جدی و حتی با بهت و عصبانیت به تلویزیون زل زدهاند، تا مخاطب نداند که روحیه این دو برادر چگونه است، چه زندگی داشتهاند و در حال حاضر با توجه به شروع جنگ و اخراج حمید از سپاه و... آنها در چه فضایی سیر میکنند نمیتواند با این موقعیت ارتباط درستی برقرار کند و احتمالا فکر میکند این 2 نفر مشکل سلامت روحی و روانی دارند و باید به روانشناس مراجعه کنند.
به همین دلیل علی رغم تمام حسنهای تکنیکی و اجرایی فیلم، اما فیلم سینمایی موقعیت مهدی یک پیشفرض اشتباه دارد و ان هم این است که فکر میکند مهدی باکری را همه میشناسند و میدانند کیست پس حالا برویم سر بخشهایی از زندگی این شخص مهم. هر فیلمی خود باید پاسخگویی اقتضائات داخل فیلم باشد.
(امتیاز: 3 از 5)
حاشیههای روز هفتم
رضا میرکریمی که تا دو سال قبل دبیر بخش جهانی جشنواره فجر بود و آخرین بار با فیلم «قصر شیرین» در سال 97 در جشنواره فجر حضور داشت امسال با فیلم «نگهبان شب» به این رویداد سینمایی آمد. او با فیلم خوشساخت «نگهبان شب» تا حدی به فضای آن دسته از ساختههای قبلی خود بازگشت که بیشتر مخاطبپسند بودند.
اگرچه عدهای معتقد بودند ریتم این فیلم کند است، اما خود میرکریمی میگفت که بعضی جاها اتفاقا ریتمی تند دارد. با این حال قصه «نگهبان شب» برای خیلیها خوشایند بود. در این فیلم به غیر از کیومرث پوراحمد و ویشکا آسایش که نقشهای کوچک و افتخاری داشتند، محسن کیایی و با فاصله از او، لاله مرزبان بازیگران حرفهای و شناخته شده بود و تصور می شد بقیه بازیگران از جمله کاراکتر اصلی با بازی تورج الوند همگی نابازیگر هستند، اما در نشست خبری فیلم مشخص شد که همه آنها پیشینه تئاتری و بازیگری داشتند.
میرکریمی در نشست خبری فیلمش گفت، همیشه برای فیلمهایی که مجبور به انجام سفرهای کاری بوده، با علاقهمندان به بازیگری روبرو میشده و آنها فیلمهایی را از خود میفرستادند تا شاید نظر این فیلمساز را برای بازی جلب کنند. او این بار با توجه به شیوع کرونا یک فراخوان عمومی میدهد تا علاقهمندان فیلمی از خود بفرستند و بیش از 13 هزار ویدیو ارسال می شود که پس از چند مرحله پایش و بررسی سرانجام بین چند نفر آخر خود میرکریمی تست نهایی را میگیرد و تورج الوند برای بازی در این فیلم انتخاب میشود.
«موقعیت مهدی» تصاویری از عملیات بدر و خیبر در جنگ تحمیلی ایران و عراق و بخشی از زندگی و شهادت برادران حمید و مهدی باکری را در چند پرده نشان میدهد که همین مقطع بودن به نظر عدهای یکپارچگی و انسجام روایت را از بین برده بود با این حال این فیلم با تشویق حاضران روبرو شد.
اگرچه پیکر برادران باکری تاکنون پیدا نشده است و بعد از فیلم هم برخی اظهارات متفاوتی درباره نوع روایت بیان میشد، حجازی فرد تاکید کرد که کاملا به تمام اتفاقات وفادار بوده و حتی یک چیز کوچک را جعل نکرده است. او گفت که محسن رضایی فیلم را دیده و فقط گریه کرده و نظری نداده است.
یکی از بازیگران «موقعیت مهدی» روح الله زمانی بازیگر نوجوان و اصلی فیلم «خورشید» بود که سال قبل با این اثر مجید مجیدی به عنوان یکی از کودکان کار وارد سینما و معروف شد. او در فیلم حجازیفر نقش یکی از رزمندهها را بر عهده داشت و حجازیفر در نشست خبری فیلمش تعریف میکرد که هنگام فیلمبرداری یک صحنه از بازی روح الله زمانی آنچه میخواسته در نیامده و به همین دلیل شروع به داد و بیداد بر سر او میکند، از آنجا که روحالله نمیدانسته HF به او وصل شده زیر لب غرغر میکند و میگوید:، هرچه میخواهی اینجا بگو، اگر راست می گویی بیا محلهمان!
فرزندان شهیدان باکری و همت و پرویز فتاح - رییس بنیاد مستضعفان - از مهمانان ویژه نمایش این فیلم در برج میلاد بودند.
هفتمین روز جشنواره شاهد حضور وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی هم بود و در جمع خبرنگاران به سوالات مختلف پاسخ داد هرچند نکته مهم و خاصی در میان این پرسش و پاسخها مطرح نشد.
به کانال عصر ایران در تلگرام بپیوندید نظرات کاربران بیشتر بخوانید: روز ششم جشنواره فجر چهلم در برج میلاد؛ فیلمها و حاشیهها (+ عکس) روز پنجم جشنواره فجر چهلم در برج میلاد؛ فیلمها و حاشیهها (+ عکس) روز چهارم جشنواره فجر چهلم در برج میلاد؛ فیلمها و حاشیهها (+ عکس) لینک کوتاه: asriran.com/003StB