زلزله اخیر ترکیه چه تأثیری بر میزان سفر ایرانیان به این کشور داشته است؟
مطابق اطلاعات و گزارشهای واصله با وجود حادث شدن زلزله 7.8 ریشتری در ترکیه، سفر ایرانیان به این کشور همچنان به روال عادی هرساله تداوم دارد و حتی در روزهای 15، 16 و 17 بهمن ماه نرخ بلیت یک طرفه پرواز تهران استانبول به حدود 18 میلیون تومان هم رسید.
به گزارش خبرنگار اجتماعی خبرگزاری تسنیم، زلزله 7.8 ریشتری بامداد روز دوشنبه در حالی در جنوب کشور ترکیه و در نزدیکی مرز این کشور با سوریه به وقوع پیوست که ترکیه یکی از اصلیترین کشورهای مقصدی است که سالیانه تعداد بسیار زیادی از ایرانیان را به عنوان گردشگر به خود جذب میکند.
بر اساس گزارشها، شدت این زمینلرزه که باید آن را یکی از شدیدترین زلزلههای اخیر خاورمیانه دانست، در استان "قهرمان مرعش" در نزدیکی مرز جنوبی ترکیه با کشور سوریه اتفاق افتاده است و به حدی زیاد بوده که علاوه بر سوریه و ترکیه در بسیاری از کشورهای منطقه از جمله عراق، لبنان، عربستان و حتی مصر نیز احساس شده حتی به دنبال آن نیز ایتالیا هم هشدار وقوع سونامی داده است.
با این وجود و علیرغم اینکه مطابق اخبار رسمی تاکنون این زمین لرزه بیش از 1000 کشته و زخمی داشته و خسارات بسیاری بر زیرساختها و تجهیزات شهری و روستایی دو کشور سوریه و ترکیه وارد کرده است و به گفته "فوات اوکتای"؛ معاون رئیس جمهور ترکیه، حدود 1700 ساختمان در 10 شهر ترکیه آسیبدیده است.
ترکیه و بحران زلزله 7.4 ریشتریمطابق با گزارشها برنامههای پروازی در ترکیه علیرغم اعلام بالاترین وضعیت سطح هشدار کماکان روند عادی خود را طی میکند و بر همین اساس تورهای گردشگری از مقصد ایران به سمت ترکیه نیز کماکان برقرار است.
بر اساس تجربههای قبلی معمولاً به دنبال وقوع حوادث طبیعی نظیر سیل، زلزله و یا آتشسوزی از میزان استقبال گردشگران از سفر به آن منطقه کاسته میشود، اما به نظر میرسد تاکنون این موضوع در خصوص میزان تمایل ایرانیان به سفر به ترکیه صادق نبوده است.
بر اساس مشاهدات و بررسیهای میدانی صورت گرفته توسط خبرنگار اجتماعی تسنیم از چند آژانس فعال در زمینه برقراری تورهای تفریحی ترکیه، برنامه پروازها و فروش تور ترکیه از کشورمان به مقصد ترکیه مطابق روزهای گذشته برقرار بوده و تغییری در روند فروش تورهای ترکیه علیرغم وقوع زلزله شدید اخیر این کشور و پس لرزه های آن تا زمان تحریر و تنظیم این خبر اتفاق نیافتاده است.
علاوه بر آن سازمان هواپیمایی کشوری و دستگاههای متولی نظارتی در زمینه انجام سفرها و گردشگری همچون وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی نیز تاکنون هیچگونه ابلاغیه و یا اخطاریهای مبنی بر ممنوعیت انجام سفر و یا حتی محدودیت در سفر به هیچ کدام از مقاصد پرطرفدار ترکیه در ایران صادر نکردهاند.
این موضوع در حالی است که ترکیه مجموعاً 238 پرواز شامل 72 پرواز داخلی و 166 پرواز بین المللی را "از" و "به" فرودگاه استانبول را در روزهای یکشنبه و دوشنبه، 15 و 16 بهمنماه به دلیل شرایط نامساعد جوی لغو کرده بود، اما شرکتهای هواپیمایی ایران برای انجام پروازهای خود به ترکیه اصرار داشته و حتی بلیتهای هواپیما را با افزایش تا 10 میلیون تومانی به متقاضیان ارائه میکرد.
تا جاییکه در روزهای یکشنبه، دوشنبه، و سه شنبه بلیت یک طرف تهران استانبول از 13 تا 17میلیون به فروش میرسید و از روز چهارشنبه، 19 بهمن مطابق روال عادی و معمولی خود از 7 تا 5 میلیون تومان و حتی بعضاً تا مبلغ 3 میلیون 900 هزارتومان قابل تهیه است.
بر اساس اعلام یکی از دفاتر خدمات مسافرتی غرب تهران، هماکنون امکان تهیه و رزرو تور 3 روزه از مبدأ تهران به مقصد استانبول با توجه به تعطیلات آخر ماه بهمن با قیمت نفری حدوداً 7 میلیون تومان و در اوایل ماه اسفند با قیمتی در حدود 6 میلیون تومان وجود دارد که مشابه روال طبیعی قیمتهای این برهه از سال است، تغییری نداشته است.
مطابق اعلام کارمند یکی دیگر از آژانسهای مسافرتی فعال در زمینه سفر به ترکیه در شمال تهران نیز واقعه زلزله بامداد روز گذشته تاکنون تأثیر محسوسی بر میزان استقبال هموطنان برای سفر به این کشور و یا احیاناً لغو تورهای رزرو شده قبلی نداشته است.
همه اینها در حالی است که پس از وقوع زمین لرزه بزرگ بامداد روز گذشته در این کشور، ضمن اعلام حالت فوقالعاده تمامی دستگاههای امدادی این کشور برای مقابله با تبعات و خسارات ناشی از این زلزله بزرگ و پس لرزههای شدید آن بسیج شدهاند و بسیاری از کشورها از جمله ایران بر امکان ارائه یاری و کمکرسانی به آسیبدیدگان و مجروحان این حادثه تأکید کردهاند.
به گزارش سیانان، این زمین لرزه همچنین به قلعه "غازیانتپ"، یک مکان تاریخی و جاذبه گردشگری در جنوب شرقی ترکیه آسیب زیادی وارد کرده است و در همان ساعات اولیه این حادثه برخی از سنگرهای این قلعه در بخشهای شرقی، جنوبی و جنوب شرقی ویران شدند و آوارهای آن در جادههای اطراف پراکنده شدند.
علاوه بر آن گنبد و دیوار شرقی "مسجد تاریخی شیروانی" که در کنار این قلعه قرار دارد و گفته میشود در قرن هفدهم ساخته شده نیز تا حد زیادی فروریخته است.
این قلعه برای اولین بار به عنوان یک برج دیده بانی در دوره رومیان در قرن دوم و سوم قبل از میلاد ساخته شد و به مرور زمان گسترش یافت. همچنین این بنا در زمان سلطنت امپراتور بیزانس، ژوستینیانوس (527-565 میلادی) شکل و شمایل کنونی بازسازی شد.
ترکیه یکی از مقاصد اصلی و مهم گردشگری در منطقه خاورمیانه و غرب آسیا محسوب میشود و جزو 10 مقصد اول گردشگری جهان است. قرار گرفتن این کشور در همسایگی و مجاورت ایران نیز در طول ادوار گذشته و به ویژه سالهای اخیر و به دلیل عوامل مختلف موجب شده است سالانه تعداد زیادی از هموطنان ایرانی از این کشور دیدن یا حتی به ترکیه مهاجرت کنند به طوری که ایران در سال 2019 در رتبه ششمین کشور مبدأ صنعت گردشگری ترکیه قرار گرفت.