دوشنبه 5 آذر 1403

سامانه گرمسیری بستری برای توسعه پایدار استان‌های مرزی غرب کشور

خبرگزاری ایرنا مشاهده در مرجع
سامانه گرمسیری بستری برای توسعه پایدار استان‌های مرزی غرب کشور

قصرشیرین - ایرنا - سامانه گرمسیری " بزرگترین طرح توسعه منابع آب و خاک تاریخ کشور" به منظور مدیریت آب‌های سطحی و تامین آب شرب و کشاورزی و عمران و آبادانی استان های مرزی غربی کشور یکی از دستاوردهای بزرگ نظام جمهوری اسلامی و خدمت بسیار ارزشمندی برای مرزنشینان است.

به گزارش خبرنگار ایرنا، اجرای ابر پروژه سامانه بزرگ گرمسیری غرب کشور بیش از 15 هزار میلیارد تومان هزینه در بردارد که قطعه اول این طرح در استان کرمانشاه قرار دارد و شامل مجموعه سدهای هیروی، شهدای ازگله، جامیشان، شرفشاه و تونل نوسود است.

ابرپروژه توسعه منابع آب و خاک تاریخ کشور علاوه بر اشتغالزایی، باعث رونق بخش تولید در این حوزه می شود به طوری که پارسال شاهد افزایش 350 هزار تنی محصولات کشاورزی در منطقه بودیم. افزایش سرانه درآمد، کمک به معیشت مرزنشینان و همچنین سیراب نمودن منطقه و مهار آب های مرزی از مزایای بزرگ این طرح است.

طرح آبیاری سامانه گرمسیری از محل صندوق توسعه ملی پس از گذشت 81 سال از آغاز طرح مطالعاتی آن عملیاتی شد و به بار نشست و اکنون با وارد مدار شدن بخش های مختلف این سامانه و تلاش و همت جهادی و انقلابی دولت سیزدهم منجر به شکوفایی خواهد شد.

بخشی از سامانه بزرگ گرمسیری در سال 98 به بهره برداری رسید که که در مجموع از رودخانه سیروان در شمال غربی کرمانشاه تا موسیان دهلران در استان ایلام و مرز دشت عباس در استان خوزستان 500 کیلومتر طول دارد.

با اجرای کامل این سامانه 900 میلیون متر مکعب آب در اختیار استان های کرمانشاه و ایلام قرار می دهد و یک ظرفیت 25 هزار نفری اشتغال برای مردم این منطقه در بردارد و این خود باعث تحول بزرگی در بخش کشاورزی و اشتغال منطقه خواهد شد.

همچنین سد هواسان از نوع خاکی با هسته رسی که حدود 51 متر ارتفاع دارد و ظرفیت مخزن آن 188 میلیون متر مکعب است و در دل سامانه گرمسیری واقع شده و عملیات اجرایی آن هشتم اردبیهشت 97 آغاز شد و برای تکمیل به هزار میلیارد ریال اعتبار نیاز است.

سامانه گرمسیری در مجموع 53 هزار هکتار از اراضی استان های کرمانشاه و ایلام را مشروب می کند از این میزان 34 هزار هکتار آن در استان کرمانشاه و 18 هزار و 300 هکتار آن نیز در استان ایلام قرار دارد.

طبق گفته مسوولان و آمارهای موجود از مجموع 34 هزار هکتار از اراضی سامانه گرمسیری در استان های ایلام و کرمانشاه سهم استان کرمانشاه 23 هزار هکتار است که با تامین آب آن و وارد مدار تولید شدن، یک اشتغال 11 هزار نفری ایجاد کند و در صورت ورود بخش خصوصی و سرمایه گذاری برای ایجاد صنایع جانبی می توانیم اشتغال چند برابری را در این حوزه داشته باشیم.

تثبیت جمعیت، جلوگیری از مهاجرت، افزایش درآمد خانوارهای روستایی، افزایش کشت از یک کشت در فصول مختلف و افزایش سه تا هشت برابری درآمد از مهم ترین مزایای طرح سامانه بزرگ گرمسیری است.

تشکیل ستاد پیگیری میزان پیشرفت سامانه گرمسیری در مجلس شورای اسلامی 

تکمیل این ابر پروژه به قدری مهم است که امسال مجلس نیز در این باره تشکیل جلسه داد و " محمد باقر قالیباف " رییس مجلس شورای اسلامی دستور تشکیل ستادی برای پیگیری میزان پیشرفت طرح گرمسیری را صادر کرد و با برشمردن اهمیت این طرح، بر تزریق هر چه سریع‌تر اعتبارات به این پروژه مهم و ملی تاکید کرد.

رییس مجلس شورای اسلامی در این ارتباط گفت: تاکنون اعتبارات زیادی صرف پیشبرد این پروژه شده و لازم است که طرح گرمسیری با تزریق اعتباری پنج هزار میلیارد ریالی تا 2 سال آینده به بهره برداری نهایی برسد که به گفته وی تامین اعتبار این طرح از محل ماده 56 قانون الحاق موادی به قانون تنظیم بخشی از مقررات مالی دولت و بخشی دیگر باید از محل دارایی‌های دولت انجام شود.

سامانه گرمسیری یک پروژه ارزشمند است

استاندار کرمانشاه نیز در خصوص این طرح بزرگ عنوان کرد که طرح گرمسیری یک پروژه بسیار ارزشمند است که می تواند به توسعه منطقه کمک کند.

«بهمن امیری مقدم» افزود: سال آینده اعتبارات مناسبی برای سامانه گرمسیری در نظر گرفته شده و با تکمیل این پروژه، مردم از مواهب این طرح تحول آفرین، بیشتر بهره مند خواهند شد.

استاندار کرمانشاه خاطرنشان کرد: باید تلاش کنیم نه تنها هیچ زمین بایری در این منطقه وجود نداشته باشد بلکه در این زمین‌ها شاهد چند کشت در سال باشیم.

اتمام پروژه سامانه گرمسیری در کرمانشاه نیازمند سه هزار میلیارد تومان است

مدیرعامل شرکت مدیریت منابع آب ایران نیز در ارتباط با این پروژه اظهار کرد: برای اتمام پروژه بزرگ سامانه گرمسیری در استان کرمانشاه در مجموع حدود سه هزار میلیارد تومان مورد نیاز است که از این مبلغ 500 میلیارد تومان مربوط به وزارت جهاد کشاورزی و 2 هزار و 500 میلیارد تومان نیز مربوط به وزارت نیرو است.

«محمد حاج‌رسولی‌ها» در حاشیه سفر اخیر به سرپل ذهاب به منظور پیگیری و بررسی میدانی مشکلات سامانه‌گرمسیری افزود: از اعتبارات و دستور مقام معظم رهبری به این پروژه، برآوردی که داشتیم 7.8میلیارد دلار پیش بینی کرده بودیم که حدود یک میلیارد دلار کمتر تخصیص داده شد و امیدواریم این کمبود را جبران کنیم.

وی اظهار داشت: با توجه به در دسترس بودن اعتبار کافی، این پروژه یکی از پرسرعت ترین پروژه های کشور بود و 15 درصد کار باقی مانده از پروژه، شامل سد، تونل، شبکه های اصلی و فرعی و آبیاری های تحت فشار باقی مانده که امید است این کسری اعتبار جبران شود و ظرف مدت 24 ماه این طرح را به اتمام برسانیم.

حاج‌رسولی‌ها ادامه داد: تامین اعتبار این پروژه در سفر رییس جمهور به استان کرمانشاه جزو اولویت های وزارت جهاد کشاورزی و وزارت نیرو خواهد بود.

به گفته وی سامانه گرمسیری در نظام جمهوری اسلامی یک ابرپروژه در کشور است که کوتاه ترین زمان اجرا را به خودش اختصاص داده است.

سامانه گرمسیری تاثیر بسیار خوبی بر اقتصاد و تولید در سطح ملی دارد

نماینده مردم قصرشیرین، سرپل ذهاب و گیلان‌غرب در مجلس شورای اسلامی نیز گفت: طرح بزرگ سامانه گرمسیری یک ابر پروژه است که تاثیر بسیار خوبی بر اقتصاد و تولید در سطح ملی و منطقه ای دارد.

«شهریار حیدری» افزود: بارها از لسان رهبر معظم انقلاب اسلامی به این پروژه اشاره و بر آن تاکید و دستورات بسیار خوبی برای اشتغال بهینه از منابع زمینی و آب نیز صادر شده است.

وی اظهار داشت: وزارت نیرو جهت تخصیص و توزیع آب و وزارت جهاد کشاورزی برای اجرای پروژه های کشاورزی متولی اصلی این پروژه هستند.

وی اظهار داشت: سامانه گرمسیری یک طرح بزرگ ملی در منطقه غربی و مرزی استان کرمانشاه است که با راه اندازی کامل آن انقلاب بزرگی در تولیدات کشاورزی و رشد اقتصادی منطقه ایجاد می شود و می تواند گام مهمی در اشتغالزایی شهرستان باشد.

15 هزار هکتار اراضی جای مانده از سامانه گرمسیری نیازمند تامین اعتبار

نماینده مردم قصرشیرین، سرپل ذهاب و گیلانغرب در مجلس شورای اسلامی در ادامه گفت: سامانه گرمسیری که در ابتدا قرار بود در سطح 100 هزار هکتار از اراضی استان کرمانشاه ایجاد شود با سوء مدیریت به 50 هزار هکتار کاهش یافت و اکنون 32 هزار هکتار از اراضی از محل این سامانه برخوردار شده‌اند.

حیدری افزود: برای 15 هزار هکتار از اراضی جا مانده نیز باید وزارت جهاد تامین اعتبار کرده و این اراضی نیز تحت پوشش شبکه های آبیاری قرار گیرند و با تکمیل ین پروژه در واقع 15 هزار نفر مشغول می شوند که می تواند به ایجاد اشتغال پایدار مرزنشینان منجر شود.

وی گفت: تکمیل سدهواسان و زهکشی منطقه دشت ذهاب مکمل های این پروژه بوده که ساماندهی وضعیت موجود، تثبیت در اجرای پروژه و اشتغال زایی در منطقه و درآمد زایی از انتظار مردم منطقه است.

تعطیلی هفت هزار و 700 هکتار از اراضی کشاورزی جامانده به دلیل نداشتن اعتبار 

فرماندار سرپل‌ذهاب هم در این خصوص گفت: هفت هزار و 700 هکتار از اراضی کشاورزی جامانده برای برخورداری از سامانه گرمسیری، به لحاظ نداشتن اعتبار تعطیل شده که نیازمند تامین اعتبار برای تکمیل و اجرای سریع آن هستیم.

«نورالدین فرزادی‌پور» در گفت و گو با خبرنگار ایرنا افزود: طرح سامانه گرمسیری خدمتی ارزشمند برای مردم منطقه به ویژه مرزنشینان سرپل‌ذهابی است که تاکنون 20 هزار هکتار از اراضی این شهرستان از محل این سامانه زیر پوشش آبیاری قرار گرفته و منتفع شده است.

او گفت: مهاجرت معکوس روستاییان از شهر به روستا، فراهم نمودن زمینه اشتغال برای جوانان بومی منطقه، بهبود وضعیت اقتصادی، معیشتی و افزایش درآمد کشاورزان، رونق تولید و افزایش ارزش افزوده املاک کشاورزان از مزایای ایجرای این ابرپروژه است.

نماینده عالی دولت در سرپل ذهاب ادامه داد: تکمیل آبرسانی به یک هزار و 800 هکتار از اراضی مرغوب بخش قلعه شاهین و دهستان‌های این منطقه نیازمند اعتبار است.

9 هزار هکتار از اراضی شهرستان قصرشیرین سهم این منطقه از سامانه گرمسیری 

رییس جهاد کشاورزی قصرشیرین نیز گفت: در مجموع در شهرستان قصرشیرین 9 هزار هکتار از اراضی کشاورزی قرار است زیرپوشش سامانه گرمسیری قرار گیرد که در 100 هکتار شبکه های مویرگی و سامانه توسط جهاد کشاورزی کامل اجرا شده و مابقی نیز جزو اراضی منابع ملی هستند که با واگذاری به بخش خصوصی و اجرای شبکه های آبیاری و راه اندازی ایستگاه‌ها و تزریق آب این اراضی نیز وارد مدار تولید می شود.

«مراد محمودیان فر» افزود: 9 هزار هکتار در دشت گندمان و خان لیلی واقع است.

وی اظهار داشت: این اراضی زیرپوشش سامانه گرمسیری در فاز اول در مجموع 400 هکتار است که در صورت راه اندازی ایستگاه‌ها و تامین آب از سوی آب نیرو و تامین اعتبار آن این اراضی وارد مدار تولید می شود.

رئیس جهاد کشاورزی قصرشیرین اضافه کرد: این اراضی شامل "جگرلوی جنوبی" از جمله روستاهای «سید حاتم» و «صید احمد» می شود که تاکنون 100 هکتار آن مورد بهره برداری قرار گرفته و زیر کشت سیب زمینی و گندم است و در صورت تخصیص اعتبار 300 هکتار بعدی نیز زیر کشت می رود.

 امید به جهش در تولید و رونق کسب و کار

کشاورزی محور توسعه پایدار کرمانشاه و یکی از بخش‌های مهم این استان مرزی و چهارفصل است که علاوه بر تامین نیازهای غذایی داخل استان، بخش زیادی از نیازهای کشور را نیز تامین و تضمین می‌کند.

بر پایه این ظرفیت هاست که تکمیل سامانه گرمسیری می تواند منجر به یک جهش قابل توجه در بخش کشاورزی، تولید محصولات، رونق کسب و کار و اشتغال استان کرمانشاه شود؛ استانی که مهمترین دغدغه 20 سال اخیر آن بیکاری بوده است.

بیش از 950 هزار هکتار زمین کشاورزی در استان کرمانشاه وجود دارد که سالانه چهار میلیون و 575 هزار و 814 تن انواع محصولات زراعی، باغی، دامی و شیلات و آبزیان در استان تولید می‌شود.

داشتن 11 اقلیم آب و هوایی، بارش های 2 برابری نسبت به میانگین کشوری، چهار فصل بودن و تولید بیش از 98 درصد محصولات زراعی و باغی در استان از جمله ظرفیت‌ها و پتانسیل‌های بخش کشاورزی استان کرمانشاه است که می توان از این ظرفیت برای رفع بیکاری و ایجاد اشتغال، افزایش درآمد کشاورزان و رونق اقتصادی استان استفاده کرد.

از مجموع جمعیت استان حدود 125 هزار بهره‌بردار در بخش کشاورزی مشغول به فعالیت هستند.

استان کرمانشاه 2 میلیون نفر جمعیت ساکن در 14 شهرستان، 31 بخش، 32 شهر، 86 دهستان و 2 هزار و 595 آبادی دارد و 2.4 درصد جمعیت کشور در این استان سکونت می کنند که از این تعداد 75 درصد در نقاط شهری و 25 درصد در نقاط روستایی زندگی می کنند.

برچسب‌ها

سامانه گرمسیری بستری برای توسعه پایدار استان‌های مرزی غرب کشور 2
سامانه گرمسیری بستری برای توسعه پایدار استان‌های مرزی غرب کشور 3
سامانه گرمسیری بستری برای توسعه پایدار استان‌های مرزی غرب کشور 4
سامانه گرمسیری بستری برای توسعه پایدار استان‌های مرزی غرب کشور 5
سامانه گرمسیری بستری برای توسعه پایدار استان‌های مرزی غرب کشور 6
سامانه گرمسیری بستری برای توسعه پایدار استان‌های مرزی غرب کشور 7