شنبه 3 آذر 1403

سایه چالش ضد اسرائیلی در آمریکا بر نشست سالانه ایپک

خبرگزاری ایرنا مشاهده در مرجع
سایه چالش ضد اسرائیلی در آمریکا بر نشست سالانه ایپک

نیویورک - ایرنا - نشست سالانه لابی رژیم صهیونیستی در آمریکا کار خود را روز یکشنبه در حالی آغاز کرد که سایه انتخابات ریاست جمهوری آمریکا و مواضع ضد اسرائیلی برخی از نامزدهای دموکرات بر آن سایه افکنده است.

این نشست که هر سال در واشنگتن با هدف گردهم آوردن چهره‌های کلیدی سیاسی دو حزب حاکم در آمریکا برای نمایش پشتیبانی از رژیم اشغالگر برگزار می‌شود، امسال نیز شاهد حضور سران سیاسی آمریکا از جمله "مایک پنس" معاون رئیس جمهوری و "مایک پمپئو" وزیر خارجه این کشور است.

اما خبرسازترین نکته نشست امسال کمیته روابط عمومی آمریکا- اسرائیل، نه چهره‌های حاضر در آن، بلکه افراد غایب در این گردهمایی هستند.

بایکوت دموکرات‌ها

"برنی سندرز"، یکی از کلیدترین نامزدهای حزب دموکرات رسما اعلام کرده است که نشست لابی صهیونیستی را تحریم کرده و در آن شرکت نخواهد کرد.

"الیزابت وارن" نامزد دموکرات انتخابات 2020 نیز رسما اعلام کرده است که در گردهمایی ایپک شرکت نخواهند کرد. سناتور الیزابت وارن هفته پیش در جمع هواداران خود در ایالت نیوهمپشایر اعلام کرد که گردهمایی ایپک را بایکوت می‌کند.

از میان نامزدهای ریاست جمهوری دموکرات، تنها یک نفر پذیرفته است که به صورت حضوری در گردهمایی لابی اسرائیل سخنرانی کند.

"مایک بلومبرگ" شهردار سابق شهر نیویورک اعلام کرده است که برای حمایت از تحکیم روابط آمریکا و اسرائیل در این گردهمایی حضور خواهد یافت.

سه نامزد دیگر دموکرات گفته‌اند تنها پیام ویدئویی خواهند فرستاد. سناتور "امی کلوبوچار" روز یکشنبه پیام ویدئویی برای گردهمایی ایپک داد و گفت که خواستار راه حل دو کشور برای مساله فلسطین است.

"جو بایدن" و "پیت بوتجیج" نیز قرار است پیام ویدئویی به این کنفرانس بدهند. هر چند که بوتیجیج شامگاه یکشنبه کناره‌گیری خود را از رقابت ریاست جمهوری اعلام کرد.

انتقادات صریح سندرز

اما صریح ترین حملات به صهیونیست ها و بایکوت گردهمایی لابی این رژیم را سناتور برنی سندرز انجام داده است. در چند روز اخیر، سندرز در چند سخنرانی به سیاست های رژیم اشغالگر حمله کرده و نخست وزیر این رژیم را فردی "نژادپرست" خوانده است.

سندرز هفته پیش گفت که لابی ایپک، تبدیل به جایگاهی برای رهبرانی شده است که "مواضع متعصبانه بیان می‌کنند".

سناتور سندرز، همچنین نتانیاهو را یک "نژادپرست مرتجع" خوانده است.

در واکنش به این سخنان، در روز گشایش نشست ایپک در واشنگتن، دنی دانون سفیر رژیم صهیونیستی در سازمان ملل برنی سندرز را یک "دروغگو" و "کودن نادان" نامید.

دانون که روز یکشنبه در یک نشست خبری به میزبانی کمیته روابط عمومی اسرائیل در آمریکا سخن می‌گفت، مدعی شد: "هر کس نخست وزیر اسرائیل را نژادپرست بنامد، یا دروغگو است یا کودن و نادان یا هر دو اینهاست".

لابی ایپک نیز سندرز را متهم کرده است که سخنانی "شرم آور" و "خصمانه ای" بیان می کند.

با این حال، تحلیلگران تاکید می‌کنند که سندرز و وارن به هیچ عنوان نماینده دیدگاه اصلی حزب دموکرات در سیاست خارجی نیستند. تعداد قابل توجهی از سناتورهای برجسته و اعضای این حزب در مجلس نمایندگان قرار است در گردهمایی ایپک حضور پیدا کنند.

چهره های بسیاری از جمهوریخواهان نیز هستند که بسیج شده‌اند تا در گردهمایی کمیته روابط عمومی آمریکا- اسرائیل حضور یابند.

صف طولانی جمهوریخواهان برای مشارکت

از جمله ایپک میزبان "میچ مک کانل" رهبر اکثریت جمهوریخواه سنا و "کوین مک کارتی" رهبر اقلیت مجلس نمایندگان خواهد بود.

هر چند دونالد ترامپ، همچون سه سال گذشته، در این گردهمایی حضور پیدا نخواهد کرد، اما اعضای برجسته دولتش از جمله معاون اول و وزیر خارجه در گردهمایی واشنگتن حضور یافته و سخنرانی خواهند کرد.

آخرین باری که ترامپ به گردهمایی ایپک رفت، در سال 2016 و پیش از ورود به کاخ سفید بود که در جریان آن به شدت به "باراک اوباما" رئیس جمهوری وقت تاخت.

عدم حضور ترامپ البته به معنای اختلاف نظر وی با صهیونیست‌ها نیست. در واقع باید گفت که لابی ایپک، یکی از چند کانال اعلام سرسپردگی به تل آویو در واشنگتن است که به موازات ایپک برای رژیم صهیونیستی لابی گری می کنند. گروههای مسیحی انجیلی و سرمایه دارانی چون "شلدون آدلسون" صاحب کازینوهای بزرگ آمریکا، نقش مهمی در لابی‌گری برای اسرائیل داشته‌اند و روابط بسیار گرمی هم با ترامپ دارند.

ناظران می‌گویند برای ترامپ، مهمتر از ایپک، جامعه مسیحیت انجیلی آمریکاست که از لحاظ عددی بسیار بزرگتر از جامعه یهودی این کشور است و به طور قابل توجهی از ریاست جمهوری وی حمایت می کند.

ترامپ خواسته‌های این گروه مسیحی را با انتقال سفارت آمریکا به قدس و به رسمیت شناختن حاکمیت رژیم اشغالگر بر ارتفاعات جولان عملی کرده است.

حساس شدن افکار عمومی آمریکا

در مجموع، تحلیلگران سیاسی اتفاق نظر دارند که گردهمایی امسال کمیته روابط عمومی آمریکا- اسرائیل در واشنگتن شدیدا تحت تاثیر فضای انتخابات ریاست جمهوری آمریکا قرار گرفته و استقبال سرد نامزدهای دموکرات از آن، ضربه‌ای به اعتبار و جایگاه این لابی در آمریکاست.

هرچند بایکوت این گردهمایی از سوی دو چهره سرشناس دموکرات، یعنی سندرز و وارن، به معنای تغییر در سیاست حزب دموکرات نیست، اما حساسیت افکار عمومی آمریکا به اشغالگری اسرائیل را دو چندان کرده است.

به باور تحلیلگران، همگرایی و همکاری جنجالی دونالد ترامپ و بنیامین نتانیاهو، انتقاد افکار عمومی را از روابط ویژه آمریکا با اسرائیل دامن زده است. اکنون مواضع سندرز حساسیت درباره اشغالگری این رژیم را در لایه‌هایی از جامعه آمریکا افزایش داده است که به طور سنتی توجه چندانی به موضوعات سیاست خارجی نداشته‌اند.

ناظران می‌گویند سخنان صریح و علنی برنی سندرز درباره نژادپرستی اسرائیل و ضرورت حمایت از فلسطینی ها، نشانه مهمی از تغییر بی سابقه گفتمان سیاسی در واشنگتن علیه اسرائیل و سمت و سوی متفاوت در لایه‌هایی از جامعه آمریکاست که احساس می‌کنند، اسرائیل علیه نمایندگان مورد نظرشان چون سندرز یا چهره های مترقی همچون "الکساندریا اوکازیو کورتز" و "ایلهان عمر" دو عضو مجلس نمایندگان آمریکا دسیسه چینی می‌کند.

*س_برچسب‌ها_س*