پنج‌شنبه 20 دی 1403

سرانجام دادگاه رسیدگی به پرونده ترور سردار سلیمانی چه شد؟

خبرگزاری مهر مشاهده در مرجع
سرانجام دادگاه رسیدگی به پرونده ترور سردار سلیمانی چه شد؟

دستگاه قضایی ایران پس از شهادت سردار شهید حاج قاسم سلیمانی رسیدگی به پرونده را در دستور کار قرار داد و پس از برگزاری3 جلسه دادگاه دولت آمریکا محکوم به پرداخت 49 میلیارد و 770 میلیون دلار شد.

دستگاه قضایی ایران پس از شهادت سردار شهید حاج قاسم سلیمانی رسیدگی به پرونده را در دستور کار قرار داد و پس از برگزاری3 جلسه دادگاه دولت آمریکا محکوم به پرداخت 49 میلیارد و 770 میلیون دلار شد.

به گزارش خبرگزاری مهر، 13 دی ماه برای ایرانیان و همه آزادگان جهان یادآور روزی تلخ و سراسر اندوه بود. حوالی ساعت یک بامداد روز جمعه 13 دی ماه سال 1398 خودروی حامل سردار شهید حاج قاسم سلیمانی و یکی از فرماندهان حشدالشعبی عراق به نام ابومهدی المهندس و تعدادی از همراهانشان در فرودگاه بغداد هدف حمله پهبادهای آمریکایی قرار گرفت و سردار قاسم سلیمانی و هیئت همراه ایشان به شکل ناجوانمردانه‌ای به شهادت رسیدند.

ساعاتی پس از ترور سپهبد قاسم سلیمانی وزارت دفاع آمریکا مسئولیت ترور را بر عهده گرفت و طی بیانیه‌ای اعلام کرد که عملیات موصوف بر اساس دستور دونالد ترامپ رئیس جمهور وقت دولت آمریکا و توسط ارتش ایالات متحده اجرا شده است.

شهادت این سردار سرافراز در حالی رقم خورد که ایشان به دعوت مقامات رسمی کشور عراق و به منظور کمک به حشدالشعبی و دولت این کشور برای کنترل فعالیت و پیش‌روی عناصر تروریستی داعش در مناطق مختلف این کشور به بغداد سفر کرده بود.

تشکیل پرونده قضائی در رابطه با ترور سردار شهید حاج قاسم سلیمانی

در همان روزهای ابتدایی شهادت سردار شهید حاج قاسم سلیمانی و به دستور شهید آیت‌الله سید ابراهیم رئیسی رئیس وقت قوه قضائیه پرونده ویژه‌ای در این رابطه در دستگاه قضائی تشکیل شد.

اقدامات دستگاه قضائی در پرونده ترور سردار سلیمانی

بعد از تشکیل پرونده در دادسرای تهران به دستور رئیس قوه قضائیه، هیئت‌های مستشاری و قضائی برای بررسی ابعاد پرونده در سطح داخلی و خارجی تشکیل شد.

یک بازپرس ویژه نیز برای این پرونده در دادسرای ویژه بین‌الملل تهران و به منظور تحقق و جمع‌آوری دلایل و مستندات تعیین شد. صدها مکاتبه با نهادهای امنیتی و دیپلماتیک به منظور انجام تحقیقات و همچنین نظرخواهی برای صدور قرار نهایی و کیفرخواست بر اساس حقوق بین‌الملل انجام و برای پیگیری موضوع به 6 کشور عراق، سوریه، لبنان، قطر، اردن و کویت نیابت قضائی اعطا شد.

بر پایه این گزارش؛ در پی دادخواهی 3 هزار و 318 از هموطنان از سراسر کشور، دادگاه رسیدگی به پرونده مطالبه خسارت مادی، معنوی و تنبیهی ناشی از شهادت سردار شهید حاج قاسم سلیمانی در شعبه 55 دادگاه عمومی و حقوقی تهران (شعبه ویژه رسیدگی کننده به دعاوی بین‌المللی) به ریاست قاضی حسین‌زاده مورد رسیدگی قرار گرفت و پس از برگزاری 3 جلسه رسیدگی علنی، در تاریخ 15 آذر 1402 دادگاه رأی به محکومیت دولت آمریکا در این را پرونده صادر کرد. محکومیت دولت آمریکا در پرونده ترور سردار سلیمانی

بر اساس رأی این دادگاه و پس از بررسی اسناد و مدارک موجود، دولت آمریکا و 41 شخص حقیقی و حقوقی دیگر در آمریکا به دلیل جنایات صورت گرفته در به شهادت رساندن سردار شهید حاج قاسم سلیمانی به پرداخت 49 میلیارد و 770 میلیون دلار محکوم شدند.

همچنین دادگاه با توجه به قانون صلاحیت محاکم دادگستری جمهوری اسلامی ایران برای رسیدگی به دعاوی مدنی علیه دولت‌های خارجی از باب تنبیه رفتار خواندگان و جلوگیری از تکرار آن در آینده به دلیل اینکه اقدام آنها در به شهادت رساندن سردار شهید حاج قاسم سلیمانی مصداق بارز نقض حقوق بشر است، حکم به پرداخت غرامت تنبیهی به نحو تضامنی به میزان 2 برابر خسارت مادی و معنوی وارده به میزان 10 میلیون دلار برای هر یک از خواهان پرونده، مجموعاً به میزان 33 میلیارد و 180 میلیون دلار معادل یک میلیون و 652 هزار و 366 میلیارد تومان داد.

این دادگاه همچنین، دولت آمریکا و دیگر خواندگان پرونده را محکوم به عذرخواهی رسمی از خواهان‌های و درج در یکی از جراید کثیرالانتشار محکوم کرد.

رسیدگی به پرونده ترور سردار شهید حاج قاسم سلیمانی از بعد کیفری

در همین راستا رسیدگی به پرونده ترور سردار شهید حاج قاسم سلیمانی از بعد کیفری نیز در دستور کار دستگاه قضائی قرار گرفت.

بر این اساس؛ اولین دادگاه رسیدگی به پرونده محاکمه آمران و عاملان ترور سردار شهید سپهبد حاج قاسم سلیمانی در تاریخ 17 شهریور 1403 در شعبه اول کیفری به ریاست قاضی جواهری و در مجتمع قضائی امام خمینی (ره) برگزار شد.

تاکنون 4 جلسه از این دادگاه برگزار شده و بر اساس کیفرخواست صادره نقض مصونیت و مبانی نقض حقوق بین‌الملل در ترور سردار شهید قاسم سلیمانی و همراهان ایشان، مغایرت اقدام آمریکا در ترور سردار سلیمانی با اصول بین‌المللی، مبانی صلاحیت محاکم قضائی ایران و قوانین مؤثر مصوب در مجلس شورای اسلامی، اقدامات قضائی صورت گرفته در این پرونده، اقدامات خصمانه آمریکا علیه مردم ایران در دوران معاصر؛ قبل و بعد از پیروزی انقلاب اسلامی از قبیل اجرای کودتای 28 مرداد 1332 توسط سازمان سیا، حمایت از گروهک‌های تروریستی و ده‌ها اقدام ضد ایرانی دولت آمریکا تبیین شد.

همچنین در این کیفرخواست شخصیت، زندگی‌نامه، جایگاه، عملکرد و سوابق کاری سردار شهید حاج قاسم سلیمانی و اقداماتش در عرصه جهاد و مبارزه اعم از مبارزه با رژیم متجاوز و جنایتکار جنگی صدام در طول هشت سال دفاع مقدس، مبارزه با گروه‌های تروریستی و باندهای اشرار و مواد مخدر در راستای گسترش صلح و امنیت در منطقه، مبارزه با رژیم صهیونیستی اشغالگر قدس، مبارزه با گروه تروریستی بین‌المللی داعش و نحوه شهادت ایشان بررسی شد.

در حال حاضر رسیدگی به این پرونده در شعبه اول دادگاه کیفری استان تهران ادامه دارد.

دستگاه قضائی خود را ملزم به پیگیری حقوق ملت و اتباع ایرانی در سراسر دنیا می‌داند و بر این اساس پیگیری این پرونده را تا محاکمه و مجازات دولت تروریست‌پرور و جنایتکار آمریکا و سردمداران آن که دستور این ترور ناجوانمردانه را صادر کردند دنبال خواهد کرد.