سردار سلامی چه روزشمارهایی را در همایش «یادها و نامها» رونمایی خواهد کرد؟
محمدعرفان کریمی، مدیرگروه مطالعات تاریخی و روزشمار مرکز اسناد و تحقیقات دفاع مقدس با اشاره به هفته گرامیداشت دفاع مقدس، از انتشار مجلدات جدید روزشمارهای جنگ ایران و عراق و تحولات انقلاب اسلامی و رونمایی از آنها خبر داد و گفت: تعداد آثار رونمایی 10 جلد روزشمار متعلق به دوران دفاع مقدس و سه عنوان درباره تحولات انقلاب اسلامی است.
وی ادامه داد: روزشمار جنگ عراق و ایران 77 جلد پیشبینی شده که با رونمایی از هفت جلد در مراسم پیش رو تاکنون 50 مجلد رونمایی و 27 جلد از آن باقی میماند.
کریمی بیان داشت: پیشبینی ما برای روز شمار تحولات انقلاب اسلامی برای ابتدای سال 1368 تا انتهای سال 1400 تعداد133 جلد بوده که از این تعداد سه جلد در گذشته رونمایی شده و در این مراسم نیز سه جلد دیگر معرفی میشود و حدود 127 جلد دیگر برای اتمام چاپ اثر پروژه تحولات انقلاب اسلامی باقی میماند.
5 سال تا پایان پروژه نشر روزشمار دفاع مقدس وی همچنین درباره زمان پایان پروژه چاپ آثار روزشمار جنگ افزود: پروژهها از زمان انعقاد قرارداد تا چاپ اثر نزدیک به چهار سال زمان می برد، به همین خاطر حدود 5 سال دیگر برای اتمام پروژه و ارائه 77 مجلد روزشمار دفاع مقدس زمان لازم است.
مدیرگروه مطالعات تاریخی مرکز اسناد و تحقیقات دفاع مقدس درباره «روزشمار 29؛ آغاز جنگ شهرها» اظهار داشت: این کتاب تألیف مشترک یعقوب نعمتی و محمدعرفان کریمی است و به دوره زمانی اول دی ماه تا 30 بهمن 1362 برمیگردد. در این دوره در بخش نظامی به آمادهسازی و اجرای عملیات خیبر و اجرای عملیات والفجر 5 اشاره شده و در بخش سیاسی، انفجار در سفارت جمهوری اسلامی ایران در دمشق، اجلاس وزیران 6 کشور اتحادیه عرب پیرامون انفجارات و وقایع کویت، شهادت شیخ راغب حرب روحانی شیعه لبنانی به دست صهیونیست ها مورد توجه قرار گرفته است.
وی درباره دیگر کتابهای روزشمار جنگ به کتاب 34 روزشمار «تدارک عملیات مجدد در هور» اشاره کرد و گفت: کتاب سی و چهارم از مجموعه بزرگ روزشمار جنگ ایران و عراق با عنوان «تدارک عملیات مجدد در هور» تألیف محمود یزدانفام به مقطع زمانی 6 آذر تا 14 بهمنماه سال 1363 اختصاص دارد که در این کتاب در حوزه نظامی به اهداف عملیات بدر در هور و ادامه جنگ نفتکش ها اشاره میشود.
کریمی از «تشدید بحران در خلیج فارس» به عنوان کتاب بعدی که در چهارمین مراسم «یادها و نام ها» رونمایی می شود نام برد و خاطرنشان کرد: این اثر جلد دوم از کتاب چهل و هشتم روزشمار جنگ ایران و عراق است که تألیف مشترک احمد نصرتی و محمود یزدان فام است که دوره زمانی آن 14 اردیبهشت تا 11 خردادماه سال 1363 با محوریت تکاپوی فرماندهان سپاه برای ادامه عملیات کربلای 10 از نظر نظامی مورد بررسی قرار گرفته و تلاش دیپلماسی ایران برای جلوگیری از ورود ایلات متحده و دیگر قدرتها به خلیج فارس و تنگه هرمز در بخش سیاسی کتاب مطرح شده است.
نداشتن منابع کافی دلیل کمکاری در بخش روزشمار مقاومت است
وی در تشریح برنامههای این مرکز در حوزه مقاومت و فعالیتهای برونمرزی نظام ادامه داد: متأسفانه تاکنون در معرفی و تشریح فعالیتهای حوزه مقاومت کار چندانی صورت نگرفته است و یکی از دلایل آن عدم وجود منابع کافی است.
مدیر گروه مطالعات تاریخی مرکز اسناد و تحقیقات دفاع مقدس ابراز داشت: علیرغم برگزاری جلسات متعدد با دست اندرکاران حوزه مقاومت و پژوهشگران سپاه قدس و هماندیشی برای آغاز یک پروژه مشترک تاکنون موفق به آغاز این طرح نشدهایم و امیدواریم با برنامهریزی صحیح آثار حوزه مقاومت نیز در روزشمار چاپ ورونمایی شود.
وی گفت: از 10 عنوان روزشمار، هفت عنوان روزشمار جنگ و سه عنوان روزشمار پس از جنگ است که اولین کتاب جلد اول روزشمار دوازدهم با عنوان «در کشاکش اشغال و بحران» به تحقیق و تدوین محمد رادمرد با همکاری زهرا سعیدی دوره زمانی 22 دی ماه تا 22 بهمنماه سال 1359 را شامل میشود.
کریمی تصریح کرد: در این دوره تثبیت اشغال سرزمینهای ایران را داریم که دشمن در بخشهایی از خاک کشور مستقر شده و بحران های داخلی با محوریت اختلافات رئیسجمهور و نخست وزیر و مسأله پایان ماجرای گروگانگیری با ختم شدن به توافقنامه الجزایر مورد بررسی قرار گرفته است.
وی افزود: روزشمار 25 با عنوان «از دشت تا کوهستان تلاش برای تغییر تاکتیکی سرزمین نبرد» به قلم سعید حصاری و محمدمعین گلباغ مشتمل بر دوره زمانی اول اردیبهشتماه سال 1362 تا پایان خردادماه همان سال است و در این دوره جلسات متعدد برای طراحی عملیات در غرب و شمالغرب برگزار شده و در عنوان کتاب با «تغییر تاکتیک» به آن اشاره شده است؛ در حالی که نگاه همچنان به عملیات در جنوب کشور است.
مدیرگروه مطالعات تاریخ مرکز اسناد و تحقیقات دفاع مقدس، انحلال حزب توده و محاکمه سران آن، پخش اعترافات تلویزیونی آنها و تیرگی روابط ایران و شوروی با اخراج 18 دیپلمات این کشور از تهران را از جمله مباحث سیاسی مهم مطرح شده این دوره در کتاب عنوان کرد و بیان داشت: موارد دیگری که در کتاب های روز شمار دیگر یاد شده در این کتاب هم دنبال شده که می توان به وقایع مناطق کردنشین اشاره کرد.
وی با اشاره به بیست و ششمین کتاب روزشمار گفت: این کتاب با عنوان «والفجر 2 و3» منتشر میشود و تألیف آن را علیرضا لطفاللهزادگان برعهده داشته است. روز شمار «والفجر 2 و 3» به دوره زمانی اول تیرماه تا 31 مردادماه سال 1362 اختصاص دارد که در حوزه نظامی به 2 عملیات والفجر2 و3 پرداخت هشده و در حوزه سیاسی هم ادامه واکنشها به دستگیری اعضای حزب توده، تشدید تنش در روابط ایران و فرانسه و بحران در اقتصاد عراق از اهم رویدادهای این مقطع است که بررسی شده است.
کریمی درباره هفتمین کتابی که در این مراسم رونمایی میشود، اظهار داشت: «سقوط فاو آغازی برای پایان جنگ» به تالیف یدالله ایزدی در بازه زمانی 27 فروردینماه تا 17 اردیبهشتماه سال 1367 اثری دیگر از مجموعه روزشمار جنگ ایران وعراق است که رونمایی می شود. مهمترین موضوع اینکتاب، سقوط فاو است و بازتابهای گسترده این اتفاق در حوزه نظامی و سیاسی بررسی شده و جنگ روانی رژیم عراق علیه ایران همچنین رویارویی مستقیم آمریکا و ایران در خلیج فارس همچنین تداوم جنگ شهرها و مباحث مربوط به قطعنامه 598 وطرح اجرایی برای پایان جنگ از مهم ترین مباحث مطرح شده در این کتاب است.
وی در ادامه به روزشمارهای انتشاریافته در حوزه تحولات انقلاب اسلامی اشاره کرد و افزود: در این حوزه سه عنوان کتاب منتشر و آماده رونمایی شده است. ندا خجسته نژاد در جلد اول روزشمار سال 1396 بازه زمانی اول فروردینماه تا 31 خردادماه سال 1396 را بررسی کرده است و مهمترین رویدادی که در این کتاب به آن پرداخته شده است مقدمات و اصل برگزاری دوازدهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری در کشور است.
مدیرگروه مطالعات تاریخی مرکز اسناد و تحقیقات دفاع مقدس، جلد دوم روزشمار تحولات انقلاب اسلامی در سال 1398 را نهمین اثر رونمایی در این مراسم بیان کرد و گفت: «اقتدار ایران در خلیج فارس» عنوان کتابی است که دکتر یحیی نیازی آن را تألیف کرده و رویدادهای دوره زمانی تیر تا 31 شهریورماه سال 1398 را شامل می شود و به بازتاب شکار پهباد استراتژیک آمریکا توسط سپاه پاسداران و تشدید تنش میان ایران و آمریکا و نمایش اقتدار دفاعی و بازدارنده کشور پرداخته است.
وی ادامه داد: «مقاومت و ایستادگی ملی» عنوان جلد سوم روزشمار تحولات انقلاب اسلامی در سال 1398 با تألیف یحیی نیازی است که در آن رویدادهای مهم از اول مهرماه تا 30 آذرماه سال 1398 را در بر میگیرد اتفاقات دیپلماتیک دولت دوازدهم در مجمع عمومی سازمان ملل متحد، رویکرد ترامپ رئیس جمهور آمریکا در قبال ایران برای منزوی کردن کشور، سنگاندازیها و تحریم های اعمال شده ایالات متحده در صدور روادید برای هیأت ایرانی و خطاهای راهبردی امریکا در غرب آسیا و... از جمله مباحث مطرح شده در این کتاب است.
به گزارش فارس، چهارمین همایش «یادها و نامها» با حضور سردار حسین سلامی فرمانده سپاه پاسداران انقلاب اسلامی به همراه تجلیل از 60 فرمانده فعال در حوزه تاریخ شفاهی دفاع مقدس و رونمایی از 200 اثر پژوهشی، اسنادی و کتاب گویا، روز یکشنبه دهم مهرماه جاری برگزار میشود.
در این آیین رونمایی، 10 عنوان کتاب جدید در حوزه تاریخنگاری و روزشمار شامل کتابهای «روزشمار 12؛ در کشاکش اشغال و بحران»، «روزشمار 25؛ از دشت تا کوهستان؛ تلاش برای تغییر تاکتیکی سرزمین نبرد»، «روزشمار 26؛ عملیات والفجر2و3»، «روزشمار29؛ آغاز جنگ شهرها»، «روزشمار 34؛ تدارک عملیات مجدد در هور»، «روزشمار 48؛ تشدید بحران در خلیجفارس»، «روزشمار55؛ سقوط فاو، آغازی بر پایان جنگ»، «روزشمار سال 1396؛ دوازدهمین انتخابات ریاست جمهوری»، «جلد دوم روزشمار سال 1398؛ اقتدار ایران در خلیجفارس» و «جلد سوم روزشمار 1398؛ مقاومت و ایستادگی ملی» رونمایی خواهد شد.
پایان پیام /