سناریوی مهم آمریکا در آستانه انتخابات تحریک ایران است / در قبال بیعملی اروپا میتوان اقدامات بیشتری انجام داد
گروه سیاسی خبرگزاری دانشجو - زهرا مهران راد؛ مایک پمپئو وزیر امور خارجه آمریکا بامداد یکشنبه به وقت تهران با صدور بیانیهای و به رغم مخالفت جهانی، در اقدامی یکجانبه مدعی شد که تمام تحریمهای سازمان ملل از جمله تحریمهای تسلیحاتی علیه ایران از سر گرفته شده است.
«مایک پمپئو» وزیر خارجه آمریکا با صدور بیانیهای، ایران را بزرگترین تهدید برای منطقه غرب آسیا ادعا کرده و گفت: «امروز، آمریکا از بازگشت عملا تمام تحریمهای سازمان ملل بر ایران، که پیشتر لغو شده بودند، استقبال میکند».
بر این اساس، پمپئو درباره بازگردانده شدن تحریمها علیه ایران مدعی شد: «تحریمها متعاقب فرایند اسنپبک ذیل قطعنامه 2231 شورای امنیت سازمان ملل، بازگشتهاند. در تاریخ بیستم آگوست، ایالات متحده درباره عدم اهتمام ایران به تعهدات برجامیاش، به رئیس شورای امنیت اطلاع داد».
پمپئو با لحنی که گویا جهان بدهکار آمریکا شده، ادعا کرد: «جهان خوششانس بود که آمریکا اقدام مسئولانهای برای جلوگیری از رخ دادن چنین چیزی را انجام داد. ما، مطابق با حقوق خود ذیل قطعنامه 2231، فرایند اسنپبک را آغاز کردیم تا عملا تمام تحریمهای ملغیشده سازمان ملل از جمله محدودیت تسلیحاتی را احیا کنیم. به تبع این اقدام، جهان امنتر خواهد بود».
دراین خصوص برآن شدیم تا با "ابوالقاسم دلفی"، سفیر سابق ایران در فرانسه به گفتگو بپردازیم. مشروح این گفتگو به شرح زیر است
وی در این خصوص معتقد است: آمریکا همان طور که دنیا پیش بینی میکرد در بامداد امروز اقدام یک جانبه خود علیه ایران یعنی فعال سازی قطعنامههای تحریمی را کلید زد.
دلفی با اشاره به اینکه آمریکاییها خیلی وقت است که از مقررات بین المللی تخطی میکنند و این تخطی محدود به ایران نمیباشد، گفت: این تخطی آمریکایی به دلیل آن است که ترامپ به دنبال تامین منافع بخشی از آمریکا و تحقق شعار اول آمریکا در جهان است.
وی با اشاره به اینکه اروپا، اعضای دائم شورای امنیت و خود آمریکا به خوبی میدانستند که ایالات متحده حمایتی در بین اعضای شورای امنیت و حتی خارج از آن ندارد، گفت:، چون اساسا آمریکاییها به دنبال بهانههای دیگری هستند، انتخابات در آمریکا نزدیک است و این کنش سیاسی برای ترامپ بر هر اتفاقی اولویت دارد و از هر ابزاری برای پیروزی در این انتخابات استفاده میکند. خود آمریکا به خوبی میدانست که حمایتی در بین اعضای شورای امنیت و حتی خارج از آن ندارد، چون اساسا آمریکاییها به دنبال بهانههای دیگری هستند و آن انتخابات در آمریکا ناست ه ترامپ با ابزار بین الملل به دنبال پیروزی در آن است
سفیر سابق ایران در فرانسه با اشاره به مباحث مربوط به عدم مدیریت مناسب در موضوع کرونا و شورشها و نارضایتی مردم آمریکا گفت: این مسائل بخشی از گرفتاری ترامپ در داخل آمریکاست و لذا رئیس جمهور این کشور دنبال دستاویزی در مسائل بین الملل برای پوشش امور داخلی است. یکی از این مسائل موضوع ایران، برنامه هستهای این کشور و خروج آمریکا از برجام است که برای ترامپ دستاوردی داشته باشد.
وی تصریح کرد: یکی از وعدههای انتخاباتی ترامپ خروج از برجام و تدوین نسخه جدید آن بود لذا در یک ماه و چند روز باقیمانده تا انتخابات همه تلاش خود را انجام میدهد تا به مردم آمریکا اثبات کند به قول خود یعنی اصلاح برجام اوبامایی عمل کرده است و ایران را به هر قیمتی که مانده پای میز مذاکره بکشاند در این مسیر استفاده از فشار حداکثری ابزار مهم و قدرتمند در نظر ترامپ است و از استفاده از آن مضایقه نمیکند.
دلفی با اشاره به واکنشها در خصوص بیانیه آمریکا در فعال شدن قطعنامههای تحریمی علیه ایران گفت: بعد از این بیانیه دبیر کل سازمان ملل، روسیه و فرانسه مجددا اعلام کردند که بازگشت تحریمها علیه ایران امکان پذیر نیست و گوترش، دبیر کل سازمان ملل صراحتا اعلام کرد نمیتواند در ارتباط با ادعای آمریکا مبنی بر بازگشت همه تحریمهای سازمان ملل علیه ایران اقدامی انجام دهد.
ایران مراقب باشد تا در زمین ساخته ترامپ بازی نکند
سفیر سابق ایران در فرانسه سناریوی مهم آمریکا در آستانه انتخابات را تحریک ایران دانست و یادآور شد: آمریکا به دنبال آن است که با تحریک ایران شرایطی را به وجود آورد تا آمریکا بهانه اقدامات بعدی را داشته باشد مصداق این ادعا فضاسازی ترامپ در مورد ترور سفیر آفریقا توسط ایران بود و اعلام این موضوع که اگر هر اتفاقی علیه منافع آمریکا در جهان بیفتد با هزار برابر پاسخ ایران را خواهیم داد، لذا ایران باید در این مسیر با احتیاط کامل مراقب باشد تا در زمین ساخته و طراحی شده توسط آقای ترامپ بازی نکند.
وی افزود: بسیاری از ناظران بین المللی معتقدند که سیاست آمریکا در قبال ایران و بازگشت قطعنامهها و فعال سازی آنها در حقیقت ایجاد زمینهای برای تشنج آفرینی است تا به این وسیله آمریکا بسیاری از رفتارهای احتمالی غیرنرمال خود را توجیه کند.
دلفی با تاکید بر اینکه جمهوری اسلامی در مدت زمان روزشمار باقیمانده تا انتخابات آمریکا باید شرایطی را ایجاد کند که فرصت طلبی آمریکا برای عنصر ایران در حقیقت سرپوشی برای ضعفهای داخلی آمریکا و فراموشی آنها نشود، گفت: اینکه عنوان میشود اروپا در قبال این بی عملی و بی قانونی آمریکا باید پا را فراتر از عدم تبعیت قرار دهد مسئله درستی است، اما آنچه دیشب و طی چند هفته قبل رخ داد بیانگر آن است آمریکا دو بار در شورای امنیت برای اولین بار و احتمالا آخرین بار به عنوان یک عضو موثر و دارای حق وتو در مورد ایران در انزوای کامل جهانی قرار گرفت. در مدت زمان روزشمار باقیمانده تا انتخابات آمریکا باید شرایطی را ایجاد کند که فرصت طلبی آمریکا برای عنصر ایران در حقیقت سرپوشی برای ضعفهای داخلی آمریکا و فراموشی آنها نشود
سفیر سابق ایران در فرانسه ادامه داد: اینکه دنیا و ایران در یک طرف و آمریکا در طرف دیگر قرار گرفت اتفاقی است که به صورت اتوماتیک و به سادگی به دست نیامده و زمینههایی برای آن ایجاد شده تا به اینجا رسیده است.
نه گفتن چهار عضو دائم شورای امنیت به معنی تنهائی آمریکا در سنگر بین المللی بود
وی افزود: اینکه چهار عضو دائم شورای امنیت در قبال درخواست آمریکا نه گفتند نه اینکه تنها سکوت کرده باشند یعنی آمریکا در صحنه بین الملل با ندای بین الملل و با ابزار بین الملل در سنگر بین الملل و در شورای امنیت سازمان ملل تنها گذاشته شده است.
دلفی تاکید کرد: این نکته را نباید فراموش کنیم که در کلان کار اروپا در قبال برخی مواضع ما از جمله مسائل موشکی و اقدامات ایران در خاورمیانه با آمریکا اجماع دارند و روند اخیر در شورای امنیت و اتفاق شب گذشته و موضع گیری کشورهای اروپایی و دبیر کل سازمان ملل همه و همه حکایت از انزوای آمریکا در موضوعی با عنوان مناسبات ایرانی در بحث هستهای و برجام دارد.
سفیر سابق ایران درفرانسه در پاسخ به این سوال که آیا اروپا نباید پا را فراتر قرار دهد و این اقدام غیرقانونی آمریکا را در شورای امنیت با بیانیه جدیدی محکوم کند و در غیر اینصورت آیا دیپلماسی ایران در قبال بی عملی اروپا نباید فعالتر باشد گفت: اینکه در این خصوص ایران و دپیلماسی ایرانی باید اقدام دیگری نیز انجام دهد قطعا میتوان اقدام دیگری انجام داد، اما این اقدام باید حساب شده باشد.
در قبال بی عملی اروپا می توان اقدامات بیشتری انجام داد / اما نه به قیمت متشنج کردن فضا و فراموشی انزوای آمریکا
دلفی ادامه داد:اکنون آمریکا را در جهان منزوی نشان دادیم و اگر در ادامه آن کار بیشتری بتوانیم انجام دهیم قطعا باید انجام داد، اما نه به قیمت اینکه اقدام جدید اقدام فعلی را خدشه دار کند و در شرایطی که فضای بین المللی آمریکا در نپذیرفتن نقش خود در حقوق بین الملل موضوع دعوا می داند و انگشت اتهام به طرف ایالات متحده است شاید بهتر باشد جمهوری اسلامی به عنوان کشوری که پایبند به حقوق بین الملل است و وظایف خود را انجام داده جهان را به قضاوت در برابر بی قانونی آمریکا بکشاند که این خود تعرض بیشتری برای آمریکا خواهد بود. مدعی نیستم که اقدام دیگری در قبال بی قانونی آمریکا نمیتوان انجام داد، اما اگر اقدام ثانویه روند فعلی را متاثر کند و از مسیر اصلی خارج کند و فضا را به سمت التهاب و تشنجی که مورد نظر آمریکایی هاست ببرد ارزش خود را از دست خواهد داد و آمریکا را به هدف خود یعنی ایجاد تشنج با ایران به قیمت سرپوش گذاشتن بر مشکلات داخلی خود خواهد رساند.
سفیر سابق ایران درفرانسه در پایان این گفتگو خاطر نشان کرد: مدعی نیستم که اقدام دیگری در قبال بی قانونی آمریکا نمیتوان انجام داد، اما اگر اقدام ثانویه روند فعلی را متاثر کند و از مسیر اصلی خارج کند و فضا را به سمت التهاب و تشنجی که مورد نظر آمریکایی هاست ببرد ارزش خود را از دست خواهد داد و آمریکا را به هدف خود یعنی ایجاد تشنج با ایران به قیمت سرپوش گذاشتن بر مشکلات داخلی خود خواهد رساند.