یک‌شنبه 30 دی 1403

سیاست خارجی پزشکیان از تمایل دولت به عضویت در FATF تا بی نظری در مورد برجام و گسترش سیاست معامله باشرق

خبرگزاری دانشجو مشاهده در مرجع
سیاست خارجی پزشکیان از تمایل دولت به عضویت در FATF تا بی نظری در مورد برجام و گسترش سیاست معامله باشرق

گروه سیاسی خبرگزاری دانشجو، زهرا مهران راد؛ آزموده را آزمودن خطاست؛ این را شاید بتوان شاه بیت سخنان مسعود پزشکیان در صبح روز شنبه 25 اردیبهشت ماه در حاشیه اخبارمیدان فاطمی دانست. پزشکیان که خود شخصیتی اصلاح طلب به حساب می‌رود با کنایه به دولت روحانی که منتسب به اصلاح طلبان است ادامه داد: نمی‌شود با افرادی که سال‌ها مسئولیت داشته و مسبب مشکلات هستند راه را ادامه داد. باور غلطی است که...

گروه سیاسی خبرگزاری دانشجو، زهرا مهران راد؛ آزموده را آزمودن خطاست؛ این را شاید بتوان شاه بیت سخنان مسعود پزشکیان در صبح روز شنبه 25 اردیبهشت ماه در حاشیه اخبارمیدان فاطمی دانست.

پزشکیان که خود شخصیتی اصلاح طلب به حساب می‌رود با کنایه به دولت روحانی که منتسب به اصلاح طلبان است ادامه داد: نمی‌شود با افرادی که سال‌ها مسئولیت داشته و مسبب مشکلات هستند راه را ادامه داد. باور غلطی است که فکر کنیم این افراد می‌توانند مشکلات را حل کنند. آزموده را آزمودن خطاست. باید به جوانان و زنان و همه اقوام اتکا کرد. وی همچنین تاکید کرد: اشتباه است که گفته شود نامزد پوششی جهانگیری هستم.

مسعود پزشکیان متولد 7 مهر 1333 در استان آذربایجان غربی، سیاستمدار اصلاح طلب، نایب رئیس اول دهمین دوره مجلس شورای اسلامی و نماینده مردم تبریز، آذرشهر و اسکو است. وی در دوره‌های نهم و هشتم نیز نماینده همین حوزه انتخابیه و همچنین در دولت هشتم وزیر بهداشت بود.

از تجارب علمی و پزشکی پزشکیان در حوزه جراحی قلب و ریاست دانشگاه علوم پزشکی تبریزکه بگزریم شاید بتوان گفت زندگی سیاسی خود را مدیون سید محمد خاتمی است که در دور دوم ریاست جمهوری وی به عنوان وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی از مجلس رأی اعتماد گرفت.

پزشکیان در 7 اسفند 1394 و همزمان با برگزاری انتخابات مجلس دهم، وی توانست از حوزه انتخابیه تبریز، آذرشهر و اسکو، به عنوان نخستین نامزد پیروز انتخابات در این حوزه، راهی دهمین دوره مجلس شورای اسلامی شود وی در انتخابات هیئت رئیسه موقت مجلس دهم نیز به عنوان نامزد فراکسیون امید برای نایب رییسی ثبت نام و توانست به عنوان نایب رئیس اول دهمین دوره مجلس شورای اسلامی انتخاب شود.

مسعود پزشکیان را شاید بتوان "مرد کم حاشیه اصلاحات" دانست و البته بررسی عقاید او در حوزه سیاست خارجی و برجام نیز جدای از این رویکرد و رویه نیست.

مسائل خارجی عرصه چانه زنی است / در عین حال موضع من در سیاست خارجی موضع رهبری است پزشکیان در خصوص برنامه اش برای سیاست خارجی نیز در مصاحبه‌ای گفته است: به نظرم مسائل خارجی عرصه چانه زنی است. نمی‌توانیم بگوییم باید اینگونه باشد یا نباشد. سیاست خارجی معامله است. در عین حال موضع من در سیاست خارجی موضع رهبری است. همزمان به حرف حضرت علی (ع) اعتقاد دارم که صلحی که دشمنت تو را به آن دعوت کند را باید پذیرفت. در عین حال در دوران پساصلح باید مواظب دشمن باشیم. اگر رهبری بگوید مذاکره نمی‌کنیم من حرف ایشان را اجرا می‌کنم. معتقدم که مملکت باید توسط یک نفر اداره شود چرا که برآیند نیرو‌های متقابل مساوی عدم تحرک است.

*سیاست معامله با شرق سیاستی درست است پزشکیان در بخش دیگری از تشریح برنامه‌های خود در خصوص سیاست خارجی گریزی هم به سند همکاری ایران و چین زده و گفته است: سیاست معامله با شرق سیاستی درست است. آمریکا و اسرائیل هم از این موضوع ناراحت هستند. من نمی‌دانم چرا این سند غیر شفاف است، اما به نظرم می‌رسد که مصلحت این بوده است، اعتقاد دارم که در شرایطی که افشای بعضی مسائل باعث سو استفاده دشمنان شود می‌توانیم شفاف نباشیم.

دولت دوازدهم به طور کامل بر اساس همه منویات رهبری پیش نرفت پزشکیان، اما در خصوص برجام که پاشنه آشیل بی قید و شرط کاندیدا‌های ریاست جمهوری انتخابات 1400 است، می‌گوید: دولت دوازدهم بر اساس همه منویات رهبری پیش رفت، اما نه به طور کامل

شعار «لغو همه تحریم‌ها و بازگشت به همه تعهدات» عملی نیست / در عین حال اگر شعار رهبری است باید انجام دهیم نماینده مردم تبریز در مجلس یازدهم در خصوص شعار «لغو همه تحریم‌ها و بازگشت به همه تعهدات» نیز معتقد است: به نظرم این شعار عملی نیست. چرا که آمریکا به منابع کشور‌های دنیا نیاز دارد؛ در عین حال اگر شعار فوق برای رهبری است باید آن را انجام دهیم.

*موافق FATF هستم، اما در مورد برجام نظری ندارم پزشکیان از جمله سیاستمدارانی است که موافق عضویت ایران در FATF است مثلا در یکی از اظهار نظر‌های خود در مورد این موضوع گفت: نظر شخصی من این است که قدم اول برای ایستادن جلوی رانت، فساد، رشوه و قاچاق این است که FATF داخلی داشته باشیم FATF خارجی به ما گفت که در کشور پولشویی داریم و راست هم می‌گفت. به شخصه معتقدم که اگر سازوکار FATF را اجرا می‌کردیم هزاران میلیارد اختلاس صورت نمی‌گرفت. FATF ساختاری شبیه فیفا دارد و اساس نمی‌توانیم آن را اجرا نکنیم. پس دو راه داریم یا اینکه FATF داخلی و مطابق با استاندارد‌های خارجی داشته باشیم و یا اینکه سازوکار‌های FATF خارجی را بپذیریم.

من در مورد برجام نظری ندارم، اما FATF را قبول دارم. اگر ما FATF را بپذیریم و با کشور‌های منطقه تعامل کنیم آمریکا نمی‌تواند ما را تحریم کند. چرا که دیگر یک کشور نیستیم چندین کشوریم. پزشکیان در خصوص ضرورت تصویب FATF در ایران نیز گفته است: هم اکنون اگر FATF را امضا نکنیم نمی‌توانیم با چینی‌ها مبادله بانکی داشته باشیم. حتی دیپلماسی منطقه‌ای هم بدون تصویب FATF به درد نمی‌خورد. چرا که آمریکا با بردن یک قطعنامه به سازمان ملل می‌تواند ما را فلج کند و تجربه نشان داده همه کشور‌ها آن را امضا می‌کنند. حتی کشور‌های منطقه و مخصوصا عراق که جان خود را برایش می‌دهیم. من متوجه بعضی مواضع نیستم. در مجلس دهم از آقای جلیلی سوال کردم که شما بگویید اگر برجام نباشد چه کار می‌کنید؟ و اگر برجام بد است چرا از آن خارج نمی‌شویم؟

* ما با کره جنوبی تعامل نداشتیم بلکه فقط برای آن‌ها بازار فراهم کردیم پزشکیان در بخش دیگری از ارائه برنامه‌های خود در سیاست خارجی از ارتباط ایران با کره جنوبی انتقاد کرد و گفت: ما با کره جنوبی تعامل نداشتیم. برای آن‌ها بازار فراهم کردیم. بازار‌های ایران سرشار از اجناس کره‌ای است. در عین حال کره ای‌ها پول ما را بر نمی‌گردانند به هرحال به نظر می‌رسد سیاست خارجی در دولت مسعود پزشکیان مبتنی بر تمایل دولت به عضویت در FATF، گسترش سیاست معامله باشرق است. وی در عین حال سیاست خارجی را زمین معامله و عرصه چانه زنی می‌داند که نمی‌توان در آن تعیین تکلیف کرد و مثلا گفت باید اینگونه باشد یا نباشد.

سیاست خارجی پزشکیان از تمایل دولت به عضویت در FATF تا بی نظری در مورد برجام و گسترش سیاست معامله باشرق 2
سیاست خارجی پزشکیان از تمایل دولت به عضویت در FATF تا بی نظری در مورد برجام و گسترش سیاست معامله باشرق 3