شنبه 3 آذر 1403

صنعت کتاب بزرگترین صنعت فرهنگی کشور است

خبرگزاری اکو نیوز مشاهده در مرجع

به گزارش خبرگزاری اقتصادایران، سومین جلسه شورای برنامه‌ریزی سی‌امین دوره هفته کتاب جمهوری اسلامی ایران روز گذشته چهارشنبه یازدهم آبان ماه 1401 با حضور علی رمضانی دبیر سی امین دوره هفته کتاب جمهوری اسلامی ایران و مدیرعامل خانه کتاب و ادبیات ایران و اعضای این شورا در خانه کتاب و ادبیات ایران برگزار شد.

در ابتدای این نشست علی رمضانی گفت: در دو جلسه گذشته شورای برنامه‌ریزی سی امین دوره هفته کتاب جمهوری اسلامی ایران، نمایندگانی از وزارت کار، تشکل‌های عمومی حوزه کار، سازمان تامین اجتماعی، وزارت جهاد کشاورزی و... حضور داشتند که به اذعان خودشان اولین بار بود که به یک رویداد کتابی دعوت شده بودند. بنا داریم رویداد هفته کتاب مانند نمایشگاه بین‌المللی کتاب تهران یک کار مردمی باشد. در نمایشگاه مجازی کتاب تهران در بهمن ماه سال 1400 و اردیبهشت ماه 1401 کتاب به آدرس هایی با درب های رنگی ارسال شد؛ آدرس هایی که پلاک نداشتند. در این زمینه صدا و سیما می تواند گزارش ها و برنامه هایی تولید کند تا مردم را از اوضاع و احوال خریداران کتاب با خبر کند. بیش از چهار هزار آدرس بدون پلاک در این نمایشگاه ها داشتیم که نیازمند بررسی و پرداختن در قالب ها و شیوه های مختلف است. کوچک ترین خریدار کتاب در نمایشگاه مجازی کتاب تهران در بهمن ماه 1400 یک کودک چهار ساله بیجاری بود که مادرش برای او کتاب خرید. پرداخت به این موضوع ها در صدا و سیما باید اولویت داشته باشد.

وی افزود: در شعار «ما همانیم که می خوانیم» سعی شده به همه اقشار مختلف کتابخوان توجه شود؛ بسیاری از آنها از مسیر کتاب به جایگاه کنونی خود رسیده اند. «سامانه خرید از کتابفروشی» در هفته کتاب رونمایی خواهد شد و کمک خوبی به کتابفروشی ها خواهد کرد. تلاش می کنیم در هفته کتاب فضای عمومی جامعه رنگ و بوی کتاب به خود بگیرد چرا که کتاب می تواند فضای جامعه را تلطیف کند.

دبیر سی امین دوره هفته کتاب جمهوری اسلامی ایران گفت: صنعت کتاب بزرگترین صنعت فرهنگی کشور از جنبه های مختلف مانند حجم اقتصادی، تعداد فعالان، حجم تولید و حجم اثرگذاری است. خانه کتاب و ادبیات ایران مرکز ثبت آمار و اطلاعات کتاب در کشور است. به لحاظ اقتصادی 6 هزار و 500 میلیارد تومان قیمت پشت جلد کتاب های این صنعت بر اساس آمار ثبت شده است؛ بخشی از این آمار به دلیل کم اظهاری یا عدم اظهار و... اعلام نمی شود. از لحاظ تعداد فعالان و مجموعه های فعال در حوزه کتاب و کتابخوانی این صنعت همچنان پیشتاز است. به عنوان مثال در نهاد کتابخانه های عمومی کشور بیش از شش هزار کتابدار در سراسر کشور فعال هستند. همچنین سال گذشته بیش از پنج هزار ناشر فعال در کشور فعالیت داشتند و اطلاعات بیش از 28 هزار اهل قلم در سامانه خانه کتاب و ادبیات ایران ثبت شده است.

علی رمضانی در پایان افزود: شاخص سوم حجم تولید است. سال گذشته بیش از 111 هزار عنوان کتاب در کشور تولید شد که بیش از 80 هزار عنوان آن چاپ اول بودند؛ اگر از میزان کتاب های چاپ شده در کشور، کتاب های کمک درسی و دانشگاهی را حذف کنیم تعداد قابل توجهی کتاب چاپ اول در کشور وجود دارد. شاخص چهارم حجم اثرگذاری است که به ترمیم تصویر موجود در فضای نشر کشور کمک می کند.

نقش پررنگ صدا و سیما در پرداختن به برنامه های هفته کتاب

محمدرضا هراتی، معاون توسعه کتابخانه ها و کتابخوانی نهاد کتابخانه های عمومی کشور و مدیر کمیته فرهنگی و محتوایی سی امین دوره هفته کتاب جمهوری اسلامی ایران نیز در این نشست به برنامه های و فعالیت های این دوره از هفته کتاب اشاره کرد و گفت: پویش ملی «مسابقه کتاب» به صورت ملی در دو بخش نوجوان و بزرگسال برگزار خواهد شد که برای بخش نوجوان بسته «قهرمان من» و برای بخش بزرگسال «ستاره ها چیدنی نیستند» معرفی شده است. پویش «کتاب دستت چیه؟» نیز در دو بخش مسئولان و عموم مردم به مناسبت این هفته طراحی شده است و دستگاه های مختلفی همچون آموزش و پرورش، شهرداری، هیئت دولت و... با این پویش همکاری ویژه ای خواهند داشت. صدا و سیمای جمهوری اسلامی ایران نیز می تواند در این پویش نقش پررنگی ایفا کند. این دوره از هفته کتاب با جام جهانی مصادف شده است و برای جلوگیری از این تداخل، اطلاع رسانی ها و تبلیغات هفته کتاب به زودی در سطح شهرها آغاز خواهد شد.

بین شغل های مختلف و کتاب پل بزنیم

حسین قرایی، مدیرکل روابط عمومی سازمان صدا و سیمای جمهوری اسلامی ایران نیز در این نشست با بیان اینکه صدا و سیما در سال جاری به کتاب توجه ویژه ای داشته است، گفت: صدا و سیما در سی و سومین نمایشگاه بین المللی کتاب تهران در کنار کتاب بود و هر روز از نمایشگاه گزارش های زنده پخش می کرد. همچنین رئیس صدا و سیما از نمایشگاه بازدید کردند. ما همچنان نیز پای کار کتاب هستیم چرا که معتقدیم کمک به کتاب و ترویج کتابخوانی، کمک به فرزانگی و آگاهی جامعه است. در خبرگزاری صدا و سیما نیز میز کتاب داریم که کتاب معرفی می کند و این برنامه در هفته کتاب نیز می تواند ادامه دار باشد.

قرایی افزود: باید کتاب را میان مردم از کودک و نوجوان تا بزرگسال و از زن تا مرد ببریم و بین شغل ها و حرفه های مختلف و کتاب پل بزنیم. طبق فرمایش مقام معظم رهبری (مدظله العالی) کتاب باید وارد زندگی مردم بشود. در این زمینه آموزش و پرورش باید حضور فعال تری داشته باشد. ائمه جمعه و سران قوا باید در جلسه های خود کتاب معرفی کنند. کتاب به این شکل وارد زندگی مردم می شود. در این دوره از هفته کتاب باید برنامه ها و فعالیت هایی را اجرا کنیم که در دوره بعدی شاهد رشد و ارتقای آنها باشیم.

گزاره «مردم کتاب نمی خوانند» را اصلاح کنید

مجدالدین معلمی، مدیرعامل بنیاد کتاب سازمان تبلیغات اسلامی نیز در ادامه این نشست گفت: دو گزاره «مردم کتاب نمی خوانند» و «کتابفروشی یعنی شکست» در ذهن مردم، مسئولان و فعالان رسانه ای وجود دارد که باید آنها را بشکنیم. تصور می شود فعالیت در حوزه کتابفروشی جنبه اقتصادی ندارد؛ این تصور از عدم آگاهی از گردش اقتصادی چرخه نشر نشات می گیرد؛ در حالی که ارائه اطلاعات آماری و گردش اقتصادی این صنعت، آمار تعداد کتابفروشی و... می تواند زمینه ای ایجاد کند که اطلاعات دقیقی نسبت به نقاط قوت و ضعف ایجاد شود. این گزاره ها در هفته کتاب جمهوری اسلامی ایران که توجه رسانه ها به سمت کتاب بیشتر جلب می شود قابل اصلاح هستند.

معلمی افزود: ممکن است مردم در طول روز وقت مطالعه کتاب را نداشته باشند اما شیوه های جدید مطالعه کتاب از طریق کتاب های صوتی و الکترونیکی ایجاد شده است که باید آنها را به مردم معرفی کنیم تا در وقت های مناسب خود به آنها دسترسی پیدا کنند. در این حوزه نرم افزارها و اپلیکیشن های متعددی طراحی شده است که باید آنها را به مردم بشناسانیم. در نمایشگاه سبک زندگی که از هفدهم آبان ماه سال جاری در مصلی امام خمینی (ره) برگزار می شود غرفه ای برای کتاب و لوازم التحریر در نظر گرفته شده است. لازم است نشانی طراحی و به کتابفروشان پیشکسوت، مبلغان کتاب در فضای مجازی، فعالان مردمی معرف کتاب و... اهدا شود چرا که معرفی این فعالان به تقویت حوزه کتاب کمک می کند.

آغاز تبلیغات هفته کتاب از هفته آینده در سطح شهر، طراحی و نمایش نشان های ویژه هفته کتاب، نصب 40 سازه ثابت در سطح شهر، راه اندازی تماشاخانه سیار در مناطق کم برخوردار استان تهران از سوی کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان، نمایش شش عنوان فیلم و تله تئاتر اقتباسی در سایت کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان، برگزاری نشست های فرهنگی، شرکت اعضای کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان در پویش های ملی هفته کتاب، نمایش فیلم های اقتباسی کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان در کتابخانه های این مرکز و... از جمله موضوعات مطرح شده اعضای شورای برنامه ریزی سی امین دوره هفته کتاب جمهوری اسلامی ایران در این نشست بودند.

سی‌امین دوره هفته کتاب جمهوری اسلامی ایران با شعار «ما همانیم که می‌خوانیم» از 21 تا 27 آبان ماه 1401 برگزار خواهد شد.