شنبه 3 آذر 1403

عمر موسی اسرار 10 ساله وقایع جدی کشورهای عربی را فاش می‌کند

خبرگزاری ایرنا مشاهده در مرجع
عمر موسی اسرار 10 ساله وقایع جدی کشورهای عربی را فاش می‌کند

تهران - ایرنا - «عمرو موسی» دبیر کل اسبق «اتحادیه عرب» قصد دارد با انتشار کتابی از خاطرات خود در طی دوران تصدی‌گری بر این اتحادیه، اسرار 10 ساله وقایع کشورهای عربی را فاش کند.

به گزارش ایرنا، پایگاه اطلاع‌رسانی شبکه «روسیه الیوم» روز دوشنبه نوشت: در این کتاب که به زودی توسط انتشارات «دار الشرق» و با ویراستاری «خالد ابوبکر» روزنامه‌نگار در 574 صفحه و در 19 فصل منتشر خواهد شد، عمرو موسی اسرار 10 ساله وقایع جدی کشورهای عربی از سال 2001 تا 2011 زمانی که دبیر کل اتحادیه عرب بود را فاش می‌کند.

در بخشی از این کتاب که با عنوان «سال‌های اتحادیه عرب» منتشر خواهد شد، عمر موسی به تلاش‌های خود برای متقاعد کردن «صدام حسین» رئیس جمهوری سابق عراق به منظور در امان نگه داشتن این کشور از جنگ با آمریکا اشاره کرده است.

نویسنده در 2 فصل کتاب و در 63 صفحه به تلاش‌های خود در طول جنگ اول خلیج فارس درباره مساله عراق اشاره کرده است که فصل اول آن به تلاش‌های او برای جلوگیری از جنگ و در فصل دوم به وقایع حمله آمریکا به عراق و تلاش‌های دبیر کل اتحادیه عرب در روند سیاسی پس از سال 2008 اشاره شده است.

عمرو موسی در این کتاب گفته است که چندین بار با صدام حسین برای برگرداندن طرفین به میز مذاکره و چگونگی دیدارش با رئیس جمهوری عراق اشاره کرده و گفته است که او سعی کرده صدام را ترغیب کند تا بازرسان بین‌المللی از عراق دیدن کنند، اما صدام نپذیرفته است.

دبیر کل اسبق اتحادیه عرب گفته است که در طول گفت و گو [با صدام حسین] کنترل اعصاب خود را از دست دادم و بر سر او فریاد زدم. به او گفتم که آقای رئیس جمهور، نظریه پردازی به درد عراق و به طور کل به درد شما نمی‌خورد، به او گفتم که عراق در معرض ضربه شدید آمریکا اولین قدرت بزرگ جهان قرار دارد و آیا می‌دانید که کشور شما در معرض این خطر قریب الوقوع است.. آیا از مسئولیت خود در قبال دور کردن عراق از این مصیبت آگاه هستید.

سفیر «احمد الحلی» که در این جلسه شرکت کرده بود، گفت که صدام به عمرو موسی گفت: من از طرف عراق نماینده هستم که با آمریکا و «کوفی عنان» تماس بگیرم و با آن‌ها صحبت کنم.

وی به این موضوع اشاره کرد که موسی تماس‌های خود را گرفت، اما متاسفانه تصمیم جنگ گرفته شده بود.

روزنامه «الشرق» مصر نیز با اشاره به اینکه این کتاب در آستانه انتشار قرار دارد، نوشت: عمرو موسی به زمان انتخاب خود به عنوان دبیر کل اتحادیه عرب در 15 فوریه 2001 که در تعدادی زیادی از پایتخت‌های عربی و کشورهای دیگر سر و صدا به پا کرد، اشاره کرده است.

موسی همچنین گفته است که «معمر قذافی» رئیس جمهوری سابق لیبی و «عمر البشیر» رئیس جمهوری برکنار شده سودان در آن زمان مخالف دبیرکلی او و در آستانه جلوگیری کردن از ورود وی به اتحادیه عرب بودند.

وی در کتاب خود به نقل از گزارش «مصطفی عثمان اسماعیل» وزیر امور خارجه سابق سودان نوشت که پس از آن، قذافی و البشیر هنگام اعلام نامزدی رسمی او برای تصدی سمت دبیرکلی اتحادیه عرب در خارطوم با وزرای خارجه خود دیدار داشتند و درباره این نامزدی بحث و گفت وگو کردند و از این انتخاب استقبال کردند.

عمرو موسی ادامه داد که اما آن‌ها (قذافی و البشیر) و دو وزیر خارجه وقت (سودان و لیبی) نگران این بودند که وزیر خارجه بعدی مصر چه کسی خواهد شد.

مصطفی عثمان به قذافی و البشیر گفت که اعراب و منطقه علاقه مندند که عمرو موسی به عنوان وزیر امور خارجه مصر باقی بماند.

عمرو موسی در کتاب خود اضافه کرد که واشنگتن و تل آویو از خبر نامزدی من برای دبیر کلی اتحادیه عرب بسیار راضی بودند، اما در مقابل اعراب احساس می‌کردند که ماندن من در راس وزارت امور خارجه مصر موثرتر و برای منافع اعراب مفیدتر است.

دبیرکل اسبق اتحادیه عرب ادامه داد که پس از انتصابش به این عنوان بسیاری از کشورهای حوزه خلیج فارس از این اتحادیه حمایت مالی کردند و در آن زمان «ملک عبدالله» ولیعهد وقت عربستان 6 میلیون دلار، سلطان قابوس، پادشاه عمان سه میلیون دلار، «ملک حمد آل ثانی» امیر وقت قطر سه میلیون دلار و صندوق توسعه عرب در کویت یک میلیون دلار برای نوسازی ارتباطات دبیرخانه عمومی اتحادیه کمک کردند.

عمرو موسی افزود: شیخ «حمدان بن زاید» وزیر امور خارجه امارات در آن زمان مبلغی معادل یک میلیون دلار کمک کرد.

موسی این کمک امارات به اتحادیه عرب را در چارچوب اعتقاد و ایمان «شیخ زاید بن سلطان آل نهیان» بنیانگذار فقید امارات به اتحادیه عرب بیان کرد، بر اساس آنچه وزیر امور خارجه امارات به وی گزارش داده است.

«عمرو محمود ابو زید موسی» معروف به «عمرو موسی» متولد 3 اکتبر 1936 در قاهره دیپلمات مصری است که از سال 2001 تا 15 مه 2011 دبیرکل اتحادیه عرب بود. وی فارغ التحصیل رشته حقوق از دانشگاه قاهره است که در پایان دهه 50 میلادی به دستگاه دیپلماسی مصر پیوست.

وی در دوره‌ای مدیر اداره روابط خارجی مصر بود سپس سفیر این کشور در هند شد و سپس به عضویت گروه مصری اعزامی به سازمان ملل در نیویورک در آمد و پس از آن به عنوان سفیر کشورش در سازمان ملل انتخاب شد.

عمرو موسی به مدت یک دهه سمت وزیری خارجه مصر را برعهده داشت و سیاست خارجی حکومت «حسنی مبارک» را هدایت کرد.

*س_برچسب‌ها_س*