سه‌شنبه 6 آذر 1403

غفلت از فضاهای فرهنگی باعث ایجاد شکاف در جامعه می‌شود

خبرگزاری مهر مشاهده در مرجع
غفلت از فضاهای فرهنگی باعث ایجاد شکاف در جامعه می‌شود

مهدی رمضانی، دبیر کل نهاد کتابخانه‌های عمومی کشور گفت: غفلت از فضاهای فرهنگی باعث شکاف در جامعه می‌شود. شکل‌گیری محافل ادبی در کتابخانه‌های عمومی یکی از راه‌های ایجاد ارتباط با مردم است.

مهدی رمضانی، دبیر کل نهاد کتابخانه‌های عمومی کشور گفت: غفلت از فضاهای فرهنگی باعث شکاف در جامعه می‌شود. شکل‌گیری محافل ادبی در کتابخانه‌های عمومی یکی از راه‌های ایجاد ارتباط با مردم است.

به گزارش خبرگزاری مهر، به مناسبت گرامیداشت روز قلم، همایش ملی هنرمندان با عنوان «قلم برای قلم» با محوریت طراحی، خوشنویسی و خوانش آثار نظم و نثر حکیم نظامی با حضور مهدی رمضانی، دبیرکل نهاد کتابخانه های عمومی کشور، اعضای شورای ادبی نهاد کتابخانه های عمومی کشور، مسئولان، اساتیدی همچون هادی کیاسری جمعی از طراحان، خطاطان، شاعران، نویسندگان برجسته کشور و اصحاب رسانه صبح روز پنجشنبه 16 تیرماه به میزبانی کتابخانه مرکزی پارک‌شهر تهران برگزار شد.

مهدی رمضانی «دبیرکل نهاد کتابخانه‌های عمومی کشور» در این برنامه با بیان اینکه یکی از فضاهایی که همیشه برای حضور در آن مشتاق هستم مجموعه برنامه‌هایی است که توسط شورای ادبی نهاد کتابخانه‌های عمومی برگزار می‌شود گفت: زبان شعر، هنر قلم و ادبیات اتفاقی است که می‌تواند برخی از فرصت‌های از دست رفته ما را در حوزه گفتگو با جامعه بازگرداند چراکه حوزه شعر و ادبیات ما حوزه کهنی در فرهنگ و هنر و فضای فکری کشور محسوب می‌شود.

وی تاکید کرد: غفلت کردن از فضاهای فرهنگی باعث جدایی و شکاف بین جامعه می‌شود و الحمدالله شکل گیری محافل ادبی در نهاد کتابخانه های عمومی در سراسر کشور یکی از مسیرهایی است که می‌تواند ما را در توزیع محتوا، فکر و اندیشه و ایجاد ارتباط با مردم منسجم سازد.

باید نگاه ما در راستای گستره فکری مقام معظم رهبری باشد

دبیرکل نهاد کتابخانه‌های عمومی کشور با اشاره به تنوع اقداماتی که در نهاد کتابخانه‌های عمومی کشور در حال انجام است؛ آنان را نویدبخش در مسیر فضاهای فرهنگی کشور یاد کرد و گفت: به عنوان مسئول نهاد کتابخانه‌ها معتقدم باید از فرصتی که در اختیار ما گذاشته شده به نحو احسن در راستای تحکیم فضای فرهنگی کشور استفاده کنیم. این در حالی است که باید نگاه ما نیز در راستای گستره فکری مقام معظم رهبری باشد چراکه همه تفکرات و اندیشه‌ها در چنین فضایی به تعالی خواهند رسید و این میسر نخواهد شد مگر با رعایت چهارچوب‌ها و اصول و قواعد مشخص و پرهیز از اختلافات.

وی افزود: باید مراقب باشیم تا اختلاف سلیقه‌ها باعث نشود که ما از فرصت حضور اندیشه‌ها بی نصیب باشیم این در حالی است که ما باید روی اتفاقات صحبت کنیم نه روی افتراقات.

رمضانی در پایان با بیان اینکه امیدوارم مسیر تازه‌ای که به صورت محافل ادبی در نهاد کتابخانه‌های عمومی شکل گرفته است بتواند نمونه موفقی باشد گفت: ما تاکنون در کشور تأسیس محافل ادبی زیاد داشتیم اما تاسیسی که در حوزه فرهنگ بتواند پایدار، ثمربخش و تداوم بخش باشد را کمتر شاهد بودیم. لذا امیدواریم خاطرات انجمن ادبی که در اذهان مردم وجود دارد با راه اندازی این مدل از کار فرهنگی، زنده و استمرار داشته باشد.

برنامه‌های فرهنگی نهاد کتابخانه‌های عمومی کشور، دری به سوی رشد و تعالی کتابخوانی است

در ادامه این برنامه، سکینه خاتون مهدیان پور معاون اداره کل عمومی کتابخانه‌های استان تهران با بیان اینکه این برنامه به مناسبت روز قلم برگزار می‌شود تا بهانه‌ای باشد تا از هنرمندان حوزه قلم که در حوزه نثر و نظم حکیم نظامی نیز فعال بودند تجلیل کنیم گفت: همزمان نیز چنین برنامه‌هایی در دیگر کتابخانه‌های مرکزی کشور همچون مشهد، بجنورد، سمنان، اردبیل، تبریز، ارومیه، همدان و کرمان در حال برگزاری است.

وی ابراز امیدواری کرد که چنین برنامه‌هایی از سوی اداره کل کتابخانه‌های عمومی استان تهران بتواند دری به سوی رشد و تعالی کتابخوانی در کشور بگشاید.

مصطفی محدثی خراسانی عضو شورای ادبی نهاد نیز در این برنامه به خاطره دوره کارشناسی خود در دانشگاه فردوسی مشهد و شعری که در همان زمان در وصف حکیم نظامی سروده بود اشاره کرد و این ابیات را برای حاضرین خواند: داغ من و تو نه هم اندازه نیست / داغ تو داغی هست کهن، تازه نیست...

فضائل ادبی نظامی گنجوی تمام نشدنی است

هادی کیاسری نیز با تجلیل از حکیم نظامی، او را شاعر بلندمرتبه و شخصیتی هم طراز با قله‌های ادبی ایران نام نهاد و از او به عنوان حکیم یگانه و بی همتا یاد کرد و گفت: فضائل نظامی گنجوی تمام نشدنی است.

وی ادامه داد: متأسفانه سالهاست که تجلیل ما نسبت به گنجینه‌های ادبی کشور و بویژه نظامی کاهش یافته است و این شاعران در سرزمین‌های خود گرامی داشته نمی‌شوند این درحالی است که توجه و تجلیل از این بزرگان ادبی باید بیشتر از سوی مسئولین فرهنگی و مباشران فرهنگ و ادب و اهل قلم کشور مورد توجه قرار بگیرد.

کیاسری خاطرنشان کرد: ما ملتی هستیم که به رغم اینکه سهم بیشتری از انباشت میراث معنوی جهانی داریم اما آنچنان در گزارش این سهم کوشا نبودیم که امیدواریم با برگزاری برنامه‌های مناسب و در شأن حکیم نظامی، این کم کاری‌ها جبران شود.

ماندگاری زبان فارسی به همت شاعرانی همچون نظامی گنجوی بوده است

این استاد ادبی کشورمان یادآور شد: زبان فارسی خانه هستی ماست و شاعران نگهبانان آن محسوب می‌شوند و بی شک، ماندگاری این زبان به برکت امثالی همچون حکیم نظامی بوده است.

به گفته کیاسری، حکیم نظامی تنها متعلق به ایرانیان نیست بلکه او از گنجینه‌های گوهر بشری محسوب می‌شود که متعلق به همه مردم جهان است و کسی نمی‌تواند او را به نفع خود تقسیم کند.

وی ادامه داد: نظامی، داستان‌پرداز یگانه‌ای است و تاکنون هیچ اثری نتوانسته است در حد و اندازه هفت پیکر خلق شود لذا اگر قرار است برنامه‌ای در تجلیل حکیم نظامی برگزار شود حتماً باید از پیش او را به درستی بشناسیم و به آثار او رجوع کرده باشیم.

کیاسری تاکید کرد: متأسفانه ما نسبت به معرفی گذشتگان آنچنان که شایسته بوده نتوانستیم برای نسل جدید کاری انجام دهیم در حالی که اگر هر ملت دیگری چنین گنجینه‌هایی را در دست داشت حتماً به اشکال مختلف در معرفی آنان به جهانیان تلاش می‌کرد.

دسترسی به نسخ معتبر نظامی وظیفه کارگروه علمی و حرفه‌ای است

وی با بیان اینکه یکی از مشکلات در حوزه معرفی نظامی، دسترسی بسیار سخت به نسخ معتبر آثار اوست گفت: دست یافتن به نسخه‌های معتبر و اصلی آثار نظامی وظیفه کارگروه‌های علمی و حرفه‌ای است.

در ادامه برنامه نیز سعید یوسف نیا به مناظره در اشعار نظامی اشاره کرد و گفت: مناظره در شعر فارسی از جایگاه بالایی برخوردار است که می‌توان به سروده حافظ همچون «گفتم غم تو دارم» اشاره کرد لذا معتقدم بهترین مناظره حکیم نظامی در گنجینه خسرو و فرهاد وجود دارد.

وی سپس ابیاتی از این مناظره را برای حاضرین خواند.

در ادامه نیز تعدادی از هنرمندان همچون فائزه غفار حدادی، نویسنده مطرح کشور؛ فریبا یوسفی، استاد علی داودی از اعضای محافل ادبی نهاد کتابخانه‌ها و محمود حبیبی کسبی، شاعر کشوری در ستایش از نظامی گنجوی، اشعار و دل نوشته‌های کوتاه خود را قرائت کردند.

نغمه مستشار نظامی دبیر شورای ادبی نهاد کتابخانه‌های عمومی کشور نیز با بیان اینکه چنین برنامه‌ای در سراسر کشور نیز در کتابخانه‌های مرکزی در حال برگزاری است ابراز امیدواری کرد برگزاری چنین برنامه‌هایی بتواند در شناخت بیشتر جامعه نسبت به شاعران برجسته کشورمان ثمربخش باشد.

وی ادامه داد: روز قلم متعلق به همه عاشقان قلم است و همه دلسوزان حوزه ادبی در آن سهیم هستند.

امیر عاملی، کاوه تیموری، محمدرضا علیخانی و بهزاد لک از خطاطان مطرح کشور، حمید صوفی، ساناز یوسفی، فرناز فرشچی، زهره زارع از طراحان کشوری از جمله هنرمندانی بودند که با حضور در این همایش ملی به خلق آثار هنری مرتبط با حکیم نظامی پرداختند و برنامه با خوانش اشعاری از حکیم نظامی توسط ضحی عفری و تقدیر از اعضای شورای ادبی نهاد کتابخانه‌های عمومی کشور و هنرمندان حاضر در همایش توسط دبیرکل نهاد کتابخانه‌های عمومی کشور به کار خود پایان داد.

این همایش ملی به صورت زنده از طریق اسکای روم و صفحات مجازی اداره کل کتابخانه‌های عمومی استان تهران پخش شد.