فضاسازی علیه ایران همزمان با مذاکرات / چه کسی در پی اهرم سازی است
تهران - ایرنا - آنچه باید روی میز مذاکره مورد گفت و گو قرار گیرد نه قصد و نیت ایران برای افزایش سطح غنی سازی بلکه تحریمهای گسترده ای است که با عناوین مختلف علیه ایران اعمال شده و گره توافق هسته ای را کورتر کرده است.
به گزارش خبرنگار ایرنا، مذاکرات برای رفع تحریمهای ظالمانه علیه ملت ایران در حالی از روزهای گذشته در وین آغاز شده که طی هفته های اخیر و مشخصا بعد از اعلام تاریخ مذاکرات از سوی تهران، غربیها در فضای سیاسی و رسانه ای ادعاهایی مانند عدم جدیت جمهوری اسلامی در مذاکرات را مطرح کردند. این اتهام از سوی غربیها مطرح شد که ایران با از سرگیری مذاکره تنها در پی خرید زمان برای پیشبرد برنامه هستهای خود است، 10 آبان ماه الشرقالاوسط به نقل از منابعی در دفتر ریاست جمهوری فرانسه جزئیات تازهای از آنچه در دیدار بیسابقه سران امریکا و فرانسه و آلمان و بریتانیا درباره توافق هستهای مطرح کرد و نوشت که در این جلسه سران این چهار کشور به این جمعبندی رسیدهاند که ایران با تعویق عامدانه زمان بازگشت به مذاکرات هستهای، در پی پیشبرد برنامه هستهای خود با هدف در دست داشتن اهرم فشار در برابر کشورهای غربی است.
اکنون و در حالی که مذاکرات نمایندگان ایران و 1+4 آغاز شده است، اظهار نظرهای متناقضی از مقامات آمریکایی و هم پیمانان آنها مطرح می شود که نشان می دهد رویکرد عدم جدیت و نداشتن تصمیم قطعی برای به نتیجه رسیدن مذاکرات بیشتر از سوی آمریکا و متحدانش در دستور کار است.
علنی ترین موضع گیری که نشانه رویکرد دوگانه آمریکا در مذاکرات بود روز گذشته توسط لیندا توماس گرینفیلد, سفیر آمریکا در سازمان ملل متحد مطرح شد، او ادعا کرد که نمی توان تأثیر منطقه ای، جاه طلبی های هسته ای و نفرت ایران از اسرائیل را نادیده گرفت و در راستای سیاست مظلوم نمایی و نقش قربانی بازی کردن رژیم صهیونیستی، مدعی شد این رژیم در معرض حملات مداوم حماس و حزب الله قرار دارد که از سوی ایران تامین می شوند.
این در حالی است که رژیم اشغالگر قدس صدها کلاهک هسته ای در اختیار دارد و به هیچ نهاد بین المللی اجازه نظارت نمی دهد.
در اقدامی دیگر مقامات آمریکایی که نام آنها منتشر نشده به وبسایت خبری اکسیوس گفته اند که جمهوری اسلامی در حال انجام اقداماتی با هدف آماده شدن برای غنیسازی اورانیوم 90 درصد مورد نیاز برای تولید سلاح هستهای است، این ادعا در حالی مطرح شده که ایران روابطی شفاف با آژانس بین المللی انرژی اتمی دارد. در واکنش به این گزارش اکسیوس، وزارت خارجه آمریکا افزایش احتمالی سطح غنیسازی اورانیوم از سوی ایران را تحریکآمیز و غیرسازنده خوانده است. انتشار این اخبار در جریان مذاکران نشاندهنده عدم جدیت وسنگ اندازی در مسیر گفت و گوهای وین است.
در اظهار نظری دیگر جالینا پورتر، معاون سخنگوی وزارت خارجه آمریکا گفت که چنین اقداماتی با هدف اعلام شده ایران برای بازگشت دوجانبه به تعهدات هستهای برجام در تضاد است و این اقدامات تحریکآمیز هستهای برای ایران در هیچ مذاکراتی اهرمی فراهم نمیکند.
نکته قابل تامل در ادبیات سیاسی غربیها استفاده از عبارت اهرم سازی از سوی ایران است. این ادعاها در حالی مطرح می شود که برنامه هسته ای ایران زیر نظر آژانس است و افزایش غنی سازی و ذخایر ایران محصول و نتیجه مستقیم بدعهدی آمریکا و متحدانش در برجام است. واقعیت این است که روزی که آمریکا و غرب از تعهدات برجامی خود شانه خالی کرده و تحریمهای ظالمانه علیه ملت ایران آن هم در شرایط کرونا اعمال کردند تصورشان این بود که ایران هیچ ابزاری در اختیار ندارد و آنها می توانند به راحتی از تعهدات خود شانه خالی کنند. ایران ابزارهای لازم را برای دفاع از خود داشته و در موقع مقتضی از این ابزارها استفاده میکند با این حال افزایش ذخایر ایران نه اهرم سازی از سوی تهران بلکه نتیجه مستقیم بدعهدی آمریکا در قبال تعهداتشان است.
نکته قابل تامل دیگر اینکه در سالهای گذشته آمریکای ترامپ برای تخریب کامل توافق هسته ای و به زعم خود اهرم سازی برای فشار بر ایران تحریمهای مختلفی با برچسبهای مختلف علیه ایران اعمال کرد. و اکنون هم آنچه باید روی میز مذاکره مورد گفت و گو قرار گیرد نه قصد و نیت ایران برای افزایش سطح غنی سازی بلکه تحریمهای گسترده ای است که با عناوین مختلف علیه ایران اعمال شده و گره توافق هسته ای را کورتر کرده است.
موضوع دیگر آغاز حملات تخریبی سناتورهای جمهوری خواه علیه مذاکرات وین است. تندروهای جمهوری خواه در آمریکا و متحدانشان در رژیم اسرائیل با آغاز مذاکرات تخریب مذاکرات و توافق احتمالی را آغاز کرده اند. تام کاتن، نماینده جمهوریخواه سنای آمریکا در توییتی نوشت: توافق بایدن با ایران حتی از چیزی که پیش از آن بوده نیز بدتر خواهد بود و وقتی جمهوریخواهان دولت را در دست بگیرند پاره خواهد شد.
کاتن که از اصلیترین منتقدان برجام است از بایدن نیز انتقاد کرده و گفته وی تیم خود را برای مذاکره درباره تسلیم شدن آمریکا در برابر ایران به وین فرستاده است. او افزود که این دولت حاضر نیست ایران را به خاطر تلاش های باج خواهی هسته ای، حمایت از تروریسم و حملات به نیروهای آمریکایی و متحدان ما پاسخگو بداند. توافق هستهای بین دولت بایدن و ایران حتی بدتر از آن چیزی خواهد بود که قبل از آن وجود داشت و زمانی که جمهوریخواهان دوباره قدرت را در دست بگیرند، از بین خواهد رفت.
بی دلیل نیست که جمهوری اسلامی ایران تاکید دارد که طرف آمریکایی باید تضمین دهد که در صورت روی کار آمدن جمهوری خواهان، آمریکا بار دیگر همانند دولت ترامپ از تعهدات خود شانه خالی نمی کند و از توافق خارج نمی شود اما این موضع عقلانی ایران بعضا مورد انتقاد برخی از طرف های غربی قرا می گیرد و مدعی هستند که نیازی به چنین تضمینی نیست.
یائیر لاپید، وزیر خارجه رژیم صهیونیستی نیز روز سهشنبه 9 آذرماه همزمان با مذاکرات احیای توافق هستهای با امانوئل مکرون، رییسجمهوری فرانسه، در کاخ الیزه در پاریس دیدار و گفتوگو کردند. دوزیر خارجه رژیم اسرائیل در این دیدار مدعی شد که باید تهدید نظامی علیه ایران را افزایش داد تا مانع دستیابی این کشور به سلاح هستهای شد. لاپید در دیدار با مکرون بار دیگر ادعا کرد که ایران درصدد خریدن زمان برای توسعه برنامه اتمی خود است.
لاپید اضافه کرد که تحریمهای ایران نباید برداشته شوند. بلکه تحریمها باید تشدید شوند و تنها یک تهدید نظامی معتبر علیه برنامه هستهای ایران میتواند باعث توقف مسابقه هستهای آن شود. لاپید پیش از این ادعاهایی مشابه را با لیز تراس، وزیر خارجه بریتانیا در لندن تیز تکرار کرد.
نگاهی به اظهار نظرهای مخربی که در جریان مذاکرات مطرح می شود نشان می دهد بر خلاف اتهامات مقامات غربی مبنی بر عدم جدیت ایران در مذاکرات، در واقع در ایالات متحده رویکردی دوگانه و فقدان جدیت وجود دارد.
*س_برچسبها_س*