جمعه 5 بهمن 1403

قرارداد بلندمدت با هند برای توسعه بندر چابهار در حال نهایی شدن است

خبرگزاری خبرنگاران جوان مشاهده در مرجع
قرارداد بلندمدت با هند برای توسعه بندر چابهار در حال نهایی شدن است

وزیر راه و شهرسازی گفت: برای بندر چابهار در آستانه قرارداد نهایی با کشور هند هستیم.

مهرداد بذرپاش در مراسم افتتاح دهمین نمایشگاه حمل و نقل درباره اظهارات مقامات عراقی مبنی بر اینکه قرار نیست خط آهن شلمچه - بصره باری باشد و این خط مسیر ترانزیتی از مسیر ایران نخواهد بود، گفت: طبیعتاً علاقه ایران این است که خط شلمچه - بصره باری باشد اما فعلا احداث این خط آهن در اولویت قرار دارد و با برداران عراقی تمرکز داریم که این خط ایجاد شود و فعلا از حمل و نقل مسافری آن استفاده کنیم اما از این خط در آینده به صورت باری استفاده می‌کنیم.

وزیر راه و شهرسازی با بیان اینکه با تقاضایی که در بازار هست عرضه و تقاضا همخوانی ندارد و کمبود بلیت وجود دارد؛ گفت: به همین دلیل توسعه ناوگان ریلی را در دستور کار قرار داریم؛ اما در عین حال نظارت بر بازار و مقابله با سوداگری هم اهمیت دارد.

او بیان کرد: ما در دولت اعتقاد داریم که زیرساخت اصلی توسعه اقتصادی از مسیر حمل‌ونقل می‌گذرد و صنعت ریلی مهم‌ترین صنعت حمل‌ونقل برای توسعه کشور است. درواقع هدف‌گذاری برای رشد هشت درصدی در لایحه برنامه هفتم توسعه بدون توسعه صنعت ریلی بسیار سخت است و برای رسیدن به این نرخ رشد مصوب به توجه جدی سرمایه‌گذاری و حمایت از مجموعه‌های داخلی نیاز داریم.

وی با بیان اینکه میزان داخلی‌سازی و تکنولوژی شرکت‌ها برای ما خوشحال‌کننده است، گفت: در حال حاضر دو سوم تمام قطعات مورد استفاده از صنعت ریلی در داخل تولید می‌شود و آن یک سوم هم یا مقرون‌به‌صرفه نبوده یا در مسیر داخلی‌سازی آن قرار داریم و با برنامه‌ریزی درست می‌توانیم همه تجهیزات را در داخل تولید کنیم و اگر مقرون‌به‌صرفه باشد، از مکمل‌های وارداتی استفاده می‌کنیم.

وزیر راه و شهرسازی با اشاره به اقدامات ریلی در دولت در بخش شبکه و ناوگان بیان کرد: در حوزه شبکه تکمیل کریدورهای شمال جنوب و شرق به غرب کشور را در دستوری کار داریم و از همه توانمان استفاده می‌کنیم؛ البته با محدودیت منابع مواجه هستیم، اما با وجود محدودیت‌ها ادامه می‌دهیم. مقام معظم رهبری هم در همه جلسه‌هایشان به تکمیل گذرگاه‌های اصلی تاکید می‌کنند.

بذرپاش ادامه داد: در کریدور شمال به جنوب شرق کشور که از چابهار به زاهدان و در ادامه، زاهدان به یونسی و بیرجند بود، عملیات اجرایی بخش شمالی یعنی کریدور زاهدان به یونسی در چند هفته گذشته آغاز شده است و نحوه کار و تامین منابع به پیمانکاران ابلاغ شده است؛ قطعه چابهار به زاهدان که بیش از 65 درصد پیشرفت دارد؛ امروز جلسه‌ای داشتیم و همه تلاشمان را می‌کنیم که تا پایان دولت به بهره‌برداری برسد. قطعه خاش به زاهدان به بهره‌برداری رسیده، قطعه چابهار به خاش هم به واسطه تونل‌ها دشوار بوده است و مراحل روسازی و ریل‌گذاری برای آن در حال انجام است. این خط ریلی بسیار راهبردی و اقتصادی است و اتصال آن به بندر چابهار بسیار اهمیت دارد.

در آستانه قرارداد نهایی با هند در بندر چابهار 

وی با بیان اینکه برای بندر چابهار در آستانه قرارداد نهایی با کشور هند هستیم، گفت: این ظرفیت سرمایه‌گذاری بسیار خوبی است که این بندر را به این خط ریلی راهبردی متصل می‌کند و می‌تواند ظرفیت اقتصادی خوبی برای ایران داشته باشد؛ ایران کشور فرصت‌های لجستیکی و ترانزیتی است و ما در دولت برنامه‌های زیادی داریم و تجهیز منابع می‌کنیم و همه تلاش خود را به کار می‌گیریم.

وزیر راه و شهرسازی با اشاره به تکمیل کریدور شمال به جنوب مرکزی کشور گفت: این کریدور از بندر شهید رجایی در بندرعباس آغاز می‌شود و به تهران می‌آید و در رشت به اتمام می‌رسد. در این راستا مسیر رشت به کاسپین دو ماه آینده به بهره‌برداری می‌رسد و عملا کشور از طریق خط ریلی از دریای جنوب به دریای شمال متصل می‌شود که از آرزوهای دیرین بوده و می‌توان کالا را از طریق دریای خزر در شمال به دریاهای آزاد در جنوب کشور برد. در‌همین مسیر دوخطه کردن قطعات باقی‌مانده هم در دستور کار قرار دارد. تلاشمان این است تا پایان دولت بتوانیم همه مسیر را دوخطه کنیم که امیدواریم منابع مالی به ما اجازه دهد.

بذرپاش ادامه داد: در کنار آن، مسیر رشت به آستارا و قراردادی که با روسیه بسته شده و اگرچه چندین سال مورد بحث بود اکنون عملیات آن آغاز شده است. البته در طول اجرا ممکن است در‌نحوه اجرا تغییراتی داشت باشد اما رشت به آستارا که ما را به شمال و آذربایجان هم وصل خواهد کرد در حال اجراست تا کریدور مرکزی شمار به جنوب به اتمام برسد.

آغاز پروژه شلمچه - بصره در راستای تکمیل کریدور شرقی غربی بخش جنوبی کشور 

وی همچنین با اشاره به کریدور شرقی غربی کشور بیان کرد: این کریدور از سرخس به مشهد، تهران و تبریز و مرز رازی ما خواهد بود که با کشور ترکیه توافقاتی را در دستور کار داریم که این خط را توسعه دهیم؛ هم افزایش ظرفیت این خط است و هم سایر بخش‌هایی که در خطوط شرقی غربی در بخش جنوبی کشور در حال تکمیل هستیم و توافقات خوبی با کشورهای همسایه داریم؛ آخرین توافق مربوط به قطعه شلمچه - بصره بود که پروژه سالیان دراز است و نیم‌قرن در داخل کشور درباره آن صحبت شده اما به نتیجه نرسیده بود، اما از بعد از عید همت مضاعفی در دولت برای آن خرج شد و جلسات مکرر با طرف عراقی داشتیم و با همت نخست‌وزیر عراق و منابعی که در این کشور تعیین شد، عملیات اجرایی آن آغاز شد.

بذرپاش در خصوص خارج شدن سیمان و فولاد از بورس گفت: کارشناسی بود و نظر کارشناسی خود را مطرح کردم اما نمی‌دانم چرا بورسی‌ها به من و دولت توهین می‌کنند و افراد بورسی در پاسخ به اظهاراتم فحاشی می‌کنند که البته مهم نیست و اشکالی ندارد.

وی تاکید کرد: همانطور که وقتی خودرو از بورس کالا خارج شد اتفاقات خوبی در این بازار رخ داد معتقدم این اتفاص برای فولاد و سیمان هم می‌افتد.

وزیر راه و شهرسازی ادامه داد: بگویند قیمت پایه سیمان و فولاد در بورس کالا چقدر است. مگر می‌شود این اقلام را با قیمت‌های جهانی به داخلی‌ها بفروشند؟ بگویند امروز علت افزایش قیمت میله‌گرد چیست و چرا فولاد از بورس گران‌تر به دست مردم می‌رسد.

بذرپاش افزود: در پروژه نهضت ملی مسکن قیمت زمین را به صفر رساندیم اما عوامل دیگر در هزینه‌ها مصالح و نیروی انسانی هستند، برای کاهش قیمت تمام شده پروژه نهضت ملی مسکن هر چند نمی‌توانیم هزینه و مزد نیروی انسانی را کاهش دهیم. اما در بخش مصالح می توانیم قیمت را کاهش دهیم و یک عده بورسی از افراد درباره عرضه سیمان و فولاد در بورس اصرار نکنند چراکه این کار غلطی است و اگر هم اصرار به عرضه دارند باید قیمت پایه باید تغییر کند.

وی گفت: در برابر این اظهارات برخی از بورسی‌ها به من توهین می‌کنند ک اشکالی ندارد.

وزیر راه و شهرسازی اظهار داشت: سیمان و فولاد می‌توانند قیمت تمام شده مسکن را کاهش دهند و نباید این اقلام را با قیمت 40 درصد بیشتر در بورس کالا ارایه کنند و نباید بورس کالا عامل گرانی این مصالح ساختمانی باشند وظیفه بورس تنظیم و مدیریت بازار است.

وزیر راه و شهرسازی تاکید کرد: امروز می‌گویم که این اتفاق در پتروشیمی‌ها رخ می‌دهد اما تمام تلاش بنده به عنوان خادم مردم این است که این اقلام را ارزان تر به دست مردم برسانم.

باشگاه خبرنگاران جوان اقتصادی راه و شهرسازی