لزوم اصلاح قانون بکارگیری سلاح برای برقرای امنیت جامعه
مدتی است که بحث اصلاح قانون بکارگیری سلاح توسط پلیس در اجرای ماموریتهای انتظامی در محافل مجازی و حقیقی مطرح شده است که در این گزارش به جزئیات آن خواهیم پرداخت.
خبرگزاری میزان - در پی شهادت سرهنگ علی اکبر رنجبر جانشین پاسگاه بیدزرد به دلیل درگیری با اشرار مسلح در استان فارس، موجی از انتقادات علیه قانون استفاده از سلاح توسط ماموران پلیس در فضای مجازی به ویژه فرمانده کل انتظامی کشور به راه افتاد.
کاربران بر این باورند که قانون فعلی استفاده از سلاح برای ماموران پلیس دست پای آنها را بسته و نیروهای انتظامی نمیتوانند آنطور که باید و شاید از سلاح خود برای برقراری نظم و امنیت در جامعه استفاده کنند.
سردار حسین اشتری ضمن انتقاد از قانون بکارگیری سلاح گفت: امنیت مردم خط قرمز پلیس و برخورد مقتدرانه با اراذل و اوباش مطالبه به حق مردم است.
فرمانده کل انتظامی کشور تصریح کرد: اقتدار پلیس لازمه امنیت است و ضرورت دارد همه نهادها و دستگاههای ذیربط اعم از مجلس شورای اسلامی، قوه قضاییه و وزارت دادگستری نسبت به تقنین قوانین مورد نیاز پلیس و اصلاح قانون به کارگیری سلاح و بخشی از آیین دادرسی کیفری، قضات محترم قوه قضاییه با حمایتهای جدی قضائی و صدا و سیما با حمایت رسانه ای، پلیس مقتدر را در استقرار نظم و تامین امنیت و آرامش مردم همراهی و یاری کنند.
تشریح مواد قانون بکارگیری سلاح توسط پلیس
قانون بکارگیری سلاح مشتمل بر 17 ماده و 13 تبصره در جلسه روز یکشنبه 18 دی ماه سال 1373 مجلس شورای اسلامی تصویب و در تاریخ 28 دی ماه سال 1373 به تأیید شورای نگهبان رسیده است. در ماده 1 این قانون آمده است که ماموران مسلح به منظور استقرار نظم و امنیت و جلوگیری از فرار متهم یا مجرم و یا در مقام ضابط قوه قضائیه به تفتیش، تحقیق و کشف جرائم و اجرای احکام قضائی و یا سایر ماموریتهای محوله، مجاز به حمل و بکارگیری سلاح هستند و موظفند به هنگام بکارگیری سلاح در موارد ضروری کلیه ضوابط و مقررات این قانون را رعایت کنند. در ماده 3 قانون مذکور بیان شده که ماموران انتظامی در موارد زیر حق بکارگیری سلاح را دارند: برای دفاع از خود در برابر کسی که با سلاح سرد یا گرم به آنها حمله کند. برای دفاع از خود در برابر یک یا چند نفر که بدون سلاح حمله میآورند، ولی اوضاع و احوال طوری باشد که بدون بکارگیری سلاح مدافعه شخصی امکان نداشته باشد. در صورتی که ماموران مذکور مشاهده کنند که یک یا چند نفر مورد حمله واقع شده و جان آنها در خطر است. برای دستگیری سارق و قاطعالطریق و کسی که اقدام به ترور و یا تخریب و یا انفجار کرده و در حال فرار باشد. در موردی که شخص بازداشت شده یا زندانی از بازداشتگاه یا زندان و یا در حال انتقال فرار کند، از اقدامات دیگر برای دستگیری و یا توقیف وی استفاده کرده و ثمری نبخشیده باشد. در تبصره 3 ماده 3 آمده که ماموران مسلح در کلیه موارد مندرج در این قانون در صورتی مجاز هستند از سلاح استفاده کنند که اولا چارهای جز بکارگیری سلاح نداشته باشند، ثانیا در صورت امکان مراتب ابتدا تیر هوایی، سپس تیراندازی کمر به پائین و در نهایت در صورت لزوم تیراندازی کمر به بالا را رعایت کنند. در ماده 4 قانون بکارگیری سلاح آمده که ماموران انتظامی برای اعاده نظم و کنترل راهپیمائیهای غیر قانونی، فرونشاندن شورش و بلوا و ناآرامیهایی که بدون بکارگیری سلاح مهار آنها امکانپذیر نباشد، حق بکارگیری سلاح را به دستور فرمانده عملیات، در صورت تحقق شرایط زیر دارند: قبلا از وسایل دیگری مطابق مقررات استفاده شده و مؤثر واقع نشده باشد. قبل از بکارگیری سلاح با اخلالگران و شورشیان نسبت به بکارگیری سلاح اتمام حجت شده باشد. در برخی از ماموریتهای انتظامی، ماموران برای جلوگیری از تخطی مجرمان و اشرار از قانون باید از سلاح خود استفاده کنند، اما به دلیل دست و پا بسته بودن این قانون ماموران در بزنگاههای حساس برای استفاده از اسلحه خود مردد میشوند و در نتیجه در بهترین حالت یا متهم از دست مامور فرار میکند یا ماموران زخمی میشوند و در بدترین حالت نیز جان خود را از دست میدهند. حال با شهادت سرهنگ رنجبر که به دلیل درگیری تن به تن با شرور سابقه دار جان خود را از دست داد، مجموعه انتظامی کشور خواستار اصلاح این قانون توسط مجلس شورای اسلامی شده تا ماموران پلیس با دست باز تری به سراغ اشرار رفته و برای برقراری نظم و امنیت در جامعه با خیالی آسودهتر از گذشته ماموریتهای عملیاتی خود را اجرا کنند.ورود دادستان کل کشور به ماجرای بازنگری قانون بکارگیری سلاح
در پی شهادت مظلومانه مامور وظیفه شناس شهید علیاکبر رنجبر در درگیری با اراذل و اوباش در استان فارس، حجتالاسلام والمسلمین منتظری دادستان کل کشور با صدور پیامی ضمن تبریک و تسلیت به خانواده این شهید، دستور برخورد قاطع با عاملین این دست حوادث را صادر و بر ضرورت بازنگری در قوانین و مقررات و برخورد جدی تاکید کرد. در بخشی از پیام دادستان کل کشور آمده است: حوادث هر از چندگاه مقابله ماموران انتظامی و امنیتی با تعدادی از اراذل و اوباش که با حضور در ملاءعام موجب شکستن حریم امنیت جامعه شده و آرامش و آسایش مردم عزیز را هدف قرار داده و با سلاح سرد و گرم به دیگران آسیب میرسانند و ایجاد رعب و وحشت میکنند که گاهی شاهد هدف قرار گرفتن حافظین امنیت توسط جنایتکاران هستیم.- بیشتر بخوانید
- مدیریت مسالمت جویانهی رفتارهای خشن هنر پلیس است