دوشنبه 1 بهمن 1403

ماجرای رانت حجتی به خواص برای واردات یک میلیون تن دانه روغنی

خبرگزاری مهر مشاهده در مرجع
ماجرای رانت حجتی به خواص برای واردات یک میلیون تن دانه روغنی

افشاگری درباره رانت محمود حجتی به یک شرکت برای واردات یک میلیون تن دانه، افزایش بی رویه قیمت گوجه فرنگی و کاهش قیمت گوشت قرمز از جمله مهم ترین اخبار کشاورزی در هفته جاری بود.

افشاگری درباره رانت محمود حجتی به یک شرکت برای واردات یک میلیون تن دانه، افزایش بی رویه قیمت گوجه فرنگی و کاهش قیمت گوشت قرمز از جمله مهم ترین اخبار کشاورزی در هفته جاری بود.

به گزارش خبرنگار مهر، افشاگری درباره رانت محمود حجتی به یک شرکت برای واردات یک میلیون تن دانه و نقش وی در شکست طرح خوداتکایی دانه های روغنی، افزایش بی رویه قیمت گوجه فرنگی و کاهش قیمت گوشت قرمز از جمله مهم ترین اخبار کشاورزی در هفته جاری بود.

براین اساس، رهبر انقلاب در سخنرانی سال نوی خود فرمودند: «چند سال قبل از این، من به یکی از این وزرای کشاورزی در مورد «کلزا» که یکی از مواد اولیه تولید روغن نباتی است، گفتم این را دنبال کنید؛ ایشان حالا تفصیلاتی دارد خلاصه‌اش این بود که [گفت] نمی‌گذارند؛ میگویند ما بایستی مواد اولیه روغن را وارد بکنیم؛ یعنی نمی‌گذارند؛ شاید از عناصری هم در داخل وزارت، در داخل دستگاه‌های دولتی استفاده هم می‌کنند تا کارشکنی بشود؛ [اما] باید ایستاد، یعنی کار سختی است اما این کار سخت را حتماً بایستی انجام بدهند.»

به نظر می‌رسد اشاره رهبر انقلاب به محمود حجتی، وزیر اسبق کشاورزی بود که طرح خوداتکایی در تولید دانه‌های روغنی را دنبال می‌کرد و گلایه‌های زیادی را در این زمینه مطرح می‌کرد. حجتی در روز سه شنبه 17 شهریور 1394 در گردهمایی سراسری مدیران وزارت جهاد کشاورزی از وجود رانت در واردات روغن خام به کشور خبر داد و گفت: عده‌ای می‌خواهند روغن را که در همه دنیا ارزان شده، گران کنند و نسبت به نخریدن دانه‌های روغنی تهدید هم می‌کنند. خبرگزاری مهر در گزارشی تحت عنوان «ماجرای توصیه رهبری درباره کلزا چه بود» به شرح این ماجرا پرداخت، به دنبال انتشار این گزارش منابع آگاهی باخبرنگار مهر تماس گرفته و خواستار ارائه جزئیات بیشتر از ماجرا شدند، به گفته این منابع، اتفاقاتی که در آن سال افتاد به صورتی که آقای حجتی و تیم او شرح داده نبوده است.

در این زمینه یک منبع آگاه در گفتگو با خبرنگار مهر ضمن ارائه جزئیات بیشتر در این زمینه به خبرنگار مهر گفت: وقتی که صنایع روغن برای خرید دانه سویا آماده می‌شد، ناگهان متوجه شد که یک بنگاه اقتصادی ظرف یک روز مجوز واردات یک میلیون تن دانه سویا را دریافت کرده است که از این میزان دانه 200 هزار تن روغن خام استحصال می‌شد و شرکت مذکور از پرداخت 70 تومان مابه التفاوتی که تمام واردکنندگان باید در ازای واردات روغن خام می‌پرداختند، معاف بود.

این منبع آگاه توضیح داد: این مساله منجر به آن شد که نرخ فروش روغن خام به شدت کاهش یابد و همچنین قیمت کنجاله سویا نیز شدیداً افت کند این کاهش قیمت‌ها منجر شد که هزینه‌های تحمیل شده به صنعت روغن به طور قابل توجهی بالا برود ضمن اینکه میزان یک میلیون تن روغن خامی که قرار بود صنعت وارد کند به 800 هزار تن کاهش یافت.

وی با بیان اینکه این اقدامات منجر به اعتراض صنعت روغن نباتی در قالب نامه مذکور به مسئولان وزارت جهاد کشاورزی شد، ادامه داد: با این حال وزیر جهاد کشاورزی از این مکاتبه خشمگین شد و آن صحبت‌ها را بیان کرد که صنایع کارشکنی می‌کنند.

این منبع آگاه با اشاره به اینکه به وضوح می‌توان دید که آقای حجتی عامل اصلی شکست طرح خرید دانه‌های روغنی بوده است؛ گفت: اگر آقای حجتی تدبیر بیشتری به خرج می‌داد و چنین اقداماتی را انجام نمی‌داد طرح به خوبی اجرا می‌شد و مشکلی نیز پیش نمی‌آید. (جزئیات بیشتر را اینجا بخوانید)

جولان گوجه فرنگی در بازار

از دیگر اخبار مهم حوزه کشاورزی در هفته جاری افزایش بی رویه قیمت گوجه فرنگی بود به طوری که قیمت هر کیلوگرم گوجه فرنگی در تهران تا 27 هزار تومان و در برخی از استانها حتی تا 40 الی 50 هزار تومان رسید.

در این راستا، قیمت سیب زمینی به 16 هزار تومان و پیاز به 20 هزار تومان رسیده بود که رئیس اتحادیه بارفروشان درباره دلیل این امر به خبرنگار مهر گفته بود: دلیل این اتفاق مشکلاتی است که برای کامیونداران به وجود آمده است به طوری که از 100 درصد باری که باید وارد میدان مرکزی تهران می‌شد حدود 10 درصد آن آمده است.

چند روز بعد از این اتفاق، دارایی نژاد در گفتگویی دیگر با خبرنگار مهر با بیان اینکه به دنبال توافق با کامیون داران و همکاری این صنف محموله جدید صیفی‌جات وارد میدان مرکزی میوه و تره بار تهران شد، گفت: با توافقات انجام شده هزینه حمل 10 درصد افزایش یافت و با ورود بار به تهران قیمت‌ها شکست.

وی با اشاره به اینکه افزایش قیمت گوجه فرنگی روی نرخ سایر صیفی‌جات نیز تأثیر چشمگیری گذاشته بود، افزود: بر این اساس قیمت هر کیلوگرم گوجه فرنگی که به 20 تا 25 هزار تومان رسیده بود به 10 تا 12 هزار تومان کاهش یافت و قیمت پیاز به کیلویی 5 هزار تومان و سیب زمینی کهنه به 6 تا 8 هزار تومان و سیب زمینی نو به 9 تا 11 هزار تومان رسید.

دارایی نژاد تاکید کرد: علاوه بر تهران، بارگیری و حمل صیفی‌جات به سایر استان‌های کشور از جمله اصفهان، شیراز، قم و... نیز انجام شده و قیمت‌ها در همه جا شکسته شد.

وی اضافه کرد: از فردا مجدداً شاهد افت قیمت‌ها خواهیم بود و نرخ گوجه فرنگی حدود 2 هزار تومان دیگر نیز کاهش می‌یابد و قطعاً قیمت آن تا کیلویی 9 هزار تومان هم می‌رسد چرا که امسال 2 تا 3 برابر سال گذشته گوجه فرنگی در کشور کشت شده است.

با این حال نه تنها قیمت گوجه فرنگی به 9 هزار تومان نرسید بلکه بررسی‌ها نشان می‌دهد قیمت هر کیلوگرم گوجه فرنگی در مغازه‌های سطح شهر بین 18 هزار و 500 تومان تا 20 هزار تومان است همچنین وانتی‌ها هر کیلوگرم گوجه فرنگی را بین 15 تا 16 هزار تومان عرضه می‌کنند.

اخیراً مصطفی دارایی نژاد، رئیس اتحادیه بارفروشان در گفتگویی با بیان اینکه روزانه 60 کامیون گوجه از میناب، به عراق، افغانستان، پاکستان، روسیه، عمان، قطر و کشورهای حوزه خلیج فارس صادر می‌شود، گفته است: صادرات گوجه فرنگی از ایران به سوریه هزینه‌بر است از این‌رو گوجه به عراق صادر و از آنجا به سوریه می‌رود. لازم است این هشدار را بدهم که اگر تقاضای سوریه برای این محصول افزایش پیدا کند میزان بار صادراتی روزانه 100 تا 150 کامیون گوجه از کشور خارج می‌شود. (جزئیات بیشتر را اینجا بخوانید)

کاهش 15 هزار تومانی قیمت گوشت گوسفندی

از دیگر اخبار مهم حوزه در هفته جاری کاهش قیمت گوشت گوسفندی بود، در این زمینه رئیس اتحادیه گوشت گوسفندی از کاهش 10 تا 15 هزار تومانی قیمت این نوع گوشت در بازار خبر داد و گفت: تقاضا برای گوشت به دلیل کاهش قدرت خرید مردم، به شدت کاهش یافته است.

علی اصغر ملکی رئیس اتحادیه گوشت گوسفندی در گفتگو با خبرنگار مهر، وضعیت بازار گوشت را آرام توصیف کرد و گفت: بازار به شدت دچار رکود شده و قدرت خرید مردم کاهش یافته است.

وی اضافه کرد: بسیاری از همکاران ما ساعت‌ها جلو مغازه‌های خود می‌ایستند ولی کسی برای خرید مراجعه نمی‌کند، چرا که مردم توان خرید این کالا را ندارند.

ملکی با اشاره به اینکه قیمت هر کیلوگرم گوشت گوسفندی بعد از تعطیلات عید نوروز 10 تا 15 هزار تومان کاهش یافته است، گفت: هم اکنون قیمت هر کیلوگرم شقه بدون دنبه ممتاز برای مغازه داران بین 160 تا 165 هزار تومان و قیمت شقه با کیفیت پایین‌تر بین 155 تا 160 هزار تومان است. ضمن اینکه مغازه داران این کالا را با احتساب 10 درصد سود به مصرف کنندگان عرضه می‌کنند. (جزئیات بیشتر را اینجا بخوانید)