شنبه 3 آذر 1403

مجاهدی شکست‌ناپذیر

خبرگزاری دانا مشاهده در مرجع
مجاهدی شکست‌ناپذیر

بی‌شک فقیه مجاهد و عالم پرهیزگار حضرت آیت‌الله مدرس (ره) یکی از چهره‌های درخشان و برجسته تاریخ ایران و بلکه جهان تشیع به شمار می رود که زندگی و اخلاق و رفتار و جهت‌گیری‌های سیاسی و اجتماعی ایشان، می تواند برای علماء، سیاستمداران و مخصوصاً نمایندگان مجلس شورای اسلامی، نمونه و الگوی کاملی باشد. او همان‌گونه بود که می‌گفت و همانطور می‌گفت که خود بود؛ لذا کلام و سیره ایشان در بقیه افراد...

به گزارش شبکه اطلاع رسانی راه دانا؛ به نقل از صاحب نیوز؛ دهم آذر ماه سالگرد شهادت مظلومانه آیت الله سید حسن مدرس رِضوانُ الله تعالی علیه در سال 1316 به نام روز مجلس نامگذاری شده است. بی‌شک فقیه مجاهد و عالم پرهیزگار حضرت آیت‌الله مدرس (ره) یکی از چهره‌های درخشان و برجسته تاریخ ایران و بلکه جهان تشیع به شمار می رود که زندگی و اخلاق و رفتار و جهت‌گیری‌های سیاسی و اجتماعی ایشان، می تواند برای علماء، سیاستمداران و مخصوصاً نمایندگان مجلس شورای اسلامی، نمونه و الگوی کاملی باشد.

از جمله ویژگی های شهید مدرس این شخصیت سیاسی تاریخ ایران «اجتهاد» است چنانکه ایشان در سنین جوانی به مقام رفیعِ اجتهاد رسید و از لحاظ علمی و فقهی، مجتهدی جامع الشرائط، صاحب فتوا و شایسته تقلید بود، هر چند که تا پایان عمر حاضر به چاپ رساله عملیه خود نشد؛ (یادنامه شهید مدرس، ص 74) او همان‌گونه بود که می‌گفت و همانطور می‌گفت که خود بود؛ لذا کلام و سیره ایشان در بقیه افراد تأثیری عمیق می‌گذاشت.

* مرد مجاهدی که حرف حق را بدون هیچ ترسی بیان می کرد چون...

آیت‌الله مدرس، پارسایی پایدار و عالمی ثابت‌قدم بود که لحظه‌ای با استبداد و استعمار سازش نکرد و در تمامی مدت عمر شریفش، ساده زیستن، تواضع، قناعت و به دور بودن از هرگونه رفاه‌طلبی را شیوه زندگی خویش ساخت؛ چنانچه تمام چیزی که پس از ترور ایشان باقی مانده بود: «یک قالیچه کهنه، یک صندلی، یک عینک، یک عصای چوبی، یک حوله حمام، یک سجاده نماز و یک پیراهن کرباس ایرانی و یک جلد قرآن و تعدادی کتاب» بود، لذا همواره می‌گفت: «من حرف حق را بدون هیچ ترسی می‌گویم، چون از کسی چیزی نمی‌خواهم!»

 * کسی که در عین فقر برای پول هیچ ارزشی قائل نبود

او در دوران نمایندگی مجلس نیز امر ساده‌زیستی را عملاً به همه آموخت؛ چنانچه در صفحه 32 کتابِ «مدرس، مجاهدی شکست‌ناپذیر» نقل گردیده که: وقتی شهید مدرس برای نمایندگی مجلس از اصفهان به تهران عزیمت کرد، دو خانه به ایشان پیشنهاد شد، یکی دو اتاقه با اجاره ماهی «سی ریال» و دیگری سه اتاقه با اجاره ماهی «سی‌وپنج ریال»؛ و ایشان، منزل دو اتاقه را انتخاب کردند؛ از آیت‌الله مدرس سؤال شد، آیا نماینده مجلس، مبلغ پنج ریالِ ناچیز، صرفه‌جویی می‌کند!؟ و او جواب داد: «بلی، آنچه استقلال و آزادی و عقیده را از بین می‌برد، احتیاج است؛ من نمی‌خواهم محتاج کسی باشم! باید برنامه زندگیم را طوری تنظیم کنم که محتاج به کسی نشوم، تا این زبانِ تند و تیزم آزاد باشد»

«میلسپو» مستشار مالی امریکا در ایران در کتاب خود با عنوان «کار امریکا در ایران» درباره شهید مدرس چنین نوشته: «مشخص‌ترین چهره و رهبر روحانیون در مجلس ایران، مدرس است که به عنوان نایب رئیس اول مجلس، انتخاب شده؛ شهرت او، بیشتر در این است که برای پول ارزشی قائل نیست؛ او در خانه ساده‌ای زندگی می‌کند که جز یک قالیچه، تعدادی کتاب و یک صندلی، چیز دیگری در آن وجود ندارد، لباس روحانیون را می‌پوشد و مردی عالم است؛ در ملاقات با او محال است کسی تحت تأثیر سادگی و البته هوش و قدرت رهبری او قرار نگیرد...» (مدرس و سیاست‌گذاری عمومی، مرکز اسناد، ص 132)

* چاپ عکس شهید مدرس روی اسکناس

امام خمینی (ره) همچنین فرمودند: سزاوار است که بر اولین اسکناس که در ایران به طبع می‌رسد، عکس اولین مرد مجاهد در رژیم منحوس پهلوی چاپ شود

* شهید مدرس در نگاه امام خمینی (ره)

امام خمینی (ره) که در جوانی، آیت‌الله مدرس را درک کرده بودند، درباره ایشان می‌فرمایند: «رضاخان با مرحوم مدرس روزگاری گذراند و فهمید که با هیچ چیز نمی‌توان او را قانع کرد؛ نه با تطمیع! و نه با تهدید!» (کشف‌الاسرار، ص9)

آیت‌الله سید فخرالدین جزایری از همراهان آیت‌الله مدرس نیز، درباره تلاش‌های رضاخان برای تطمیع ایشان به ملاقات سرلشگر خدایار اشاره کرده که او به شهید مدرس می‌گوید: «رضا شاه میل دارد که باب مراوده را با شما باز کند و به هر طریق که شما بپسندید با شما روابط حسنه داشته باشد و هر امری را که در امور مملکت بفرمایید اطاعت خواهند کرد؛ ضمناً مبلغ «صد هزار تومان» فرستاده‌اند که نزد شما باشد و به هر مصرفی که صلاح بدانید برسانید»؛ آیت‌الله مدرس که در آن زمان، کل حقوق نمایندگیشان در مجلس «سی تومان» بود با رد درخواست رضا شاه، گفت: «... این پول‌ها را ببرید که اگر اینجا بماند کُلِ آن به مصرف نابودی رضاخان خواهد رسید» (مدرس، مجاهدی شکست‌ناپذیر، ص140)

* شهید مدرس در نگاه رهبر معظم انقلاب اسلامی

رهبر معظم انقلاب اسلامی حضرت آیت الله خامنه ای، مدظله العالی، شهید مدرس را افتخار روحانیت و نمونه ای از مقاومت آن در همه زمان ها دانسته، می فرمایند: مدرس به عنوان یک روحانی که از چشمه فیاضِ دینِ رهایی بخش و انسان سازِ اسلام سیراب بود در انجام تکلیف الهی و شرعی خویش که مبارزه با ظلم و فساد و اختناق را سرلوحه احکام خویش دارد تنها بودن را بهانه سکوت قرار نداد و چه بسا که در بسیاری از جریانات سیاسی کشور تنها یک فریاد بود که پرده خفقان حاکمه را می درید و آن، فریاد و خروشِ دشمن شکنِ مدرس بود.... مدرس به حق افتخار جامعه روحانیت به خصوص در قرن حاضر و نمونه ای از مقاومت جامعه روحانیت در همه زمان هاست.... پرچم مبارزه ای که شهید مدرس برافراشت هیچ گاه بر زمین نیفتاد. مبارزه بی امان مدرس علیه هرآنچه غیرخدایی است هنوز در جامعه ما ادامه دارد.

سرانجام، این عالمِ مجاهد که در تمام عمر با عزمی راسخ چون کوهی استوار در مقابل شاه و ستمگران عصر خود به مقابله برخاسته، و بارها در طول زندگی، به زندان افتاده و مورد سوءقصد واقع شده بود؛ در سال 1307 توسط رضاخان به ربذه خواف و سپس به کاشمر تبعید شد و بالاخره در سال 1316 شمسی توسط عوامل دولت سفاک شاهنشاهی، ایشان را در کُنج عُزلت و غریبی، مسموم و سپس این عالم بزرگ را به وسیله عمامه خودشان خفه نموده و به شهادت رساندند و در همان دیار غربت به خاک سپردند، اما نام و یاد شهید آیت‌الله مدرس (ره) همواره در بین ملت بزرگ و آزاده ایران عزیز، زنده و جاودان است.

* حاضر جوابی های شهید مدرس

زمانی که نصرت‌الدوله وزیر دارایی بود، لایحه‌ای تقدیم مجلس کرد که به موجب آن، دولت ایران یکصد سگ از انگلستان خریداری و وارد کند. او شرحی درباره خصوصیات این سگ‌ها بیان کرد و گفت: این سگ‌ها شناسنامه دارند، پدر و مادر آنها معلوم است، نژادشان مشخص است و از جمله خصوصیات دیگر آنها این است که به محض دیدن دزد، او را می‌گیرند.

مدرس طبق معمول، دست روی میز زد و گفت: مخالفم.

وزیر دارایی گفت: آقا! ما هر چه لایحه می‌آوریم، شما مخالفید، دلیل مخالفت شما چیست؟

مدرس جواب داد: مخالفت من به نفع شماست، مگر شما نگفتید، این سگ‌ها به محض دیدن دزد، او را می‌گیرند؟ خوب آقای وزیر! به محض ورودشان، اول شما را می‌گیرند. پس مخالفت من به نفع شماست. نمایندگان با صدای بلند خندیدند و لایحه مسکوت ماند منبع: سایت مرکز اسناد انقلاب اسلامی

* سیاست ما عین دیانت ما و دیانت ما عین سیاست ماست

آیت الله سید حسن مدرس را عموم مردم با این جمله معروف می شناسند؛ «سیاست ما عین دیانت ما و دیانت ما عین سیاست ماست» شاید به زبان ساده این جمله را اینگونه بتوان تفسیر کرد که «منشأ سیاست ما دیانت ماست. یعنی ما نسبت به همه دُوَلت های دنیا دوست هستیم، چه همسایه چه غیر همسایه، چه جنوب چه شمال، چه شرق چه غرب (به جز رژیم منحوس و غیر مشروع صهیونیستی) اما هر کسی متعرض ما بشود، متعرض آن می‌شویم. هر چه باشد، هر که باشد، به قدری که ازمان بر می‌آید و ساخته است مقابله می کنیم در واقع یعنی سیاست ما متکی بر اصول اخلاق و خیر عموم است که مرحوم سید حسن مدرس این جملات را بیان کرده و او از طرفداران همگرایی دینی و سیاست بوده و آن را در دیانت متبلور می‌دید. ادغام دین و سیاست مصداق دو آیه "یُحَرِفُونَ الکَلِمَ عَن مَوَاضِعِهِ " و "یُحَرِفُونَ الکَلِمَ مِن بَعدِ مَوَاضِعِهِ" است.

و نظام جمهوری اسلامی ایران هم بر اساس اسلام بنا شده دشمنان آن را برنمی تابند، چنانکه امروز هم دشمنان با این ابزار تلاش می کنند تا دوباره بر کشور ما مسلط شوند رهبر معظم انقلاب 19 دیماه سال 95 در دیدار با مردم قم فرمودند: یکی از توصیه‌های اساسی‌ای که هیئت‌های اندیشه‌ورز آمریکایی و انگلیسی دُور هم می‌نشینند، فکر و طراحی می کنند، دارند ارائه می دهند و به فعالان مطبوعاتی و رسانه‌ای و اینترنتی و سیاسی و غیره تعلیم می دهند، این است که می گویند با دینِ سیاسی باید مخالفت کرد؛ یعنی تبلیغِ جدایی دین از سیاست و زندگی.

* مدرس الگویی برجسته برای همه ادوار بهارستان نشین

پی از پیروزی انقلاب اسلامی سالروز شهادت آیت الله مدرس، به نام روز مجلس نامگذاری شد تا مردم به یاد داشته باشند، الگوی نمایندگان مجلس مرحوم مدرس است که در عین ساده زیستی با هوشیاری و بینش الهی تا آخرین نفس پای اصول دینی و منافع ملی ایستادگی کرد.

حجت الاسلام غلامرضا مصباحی مقدم، نماینده مردم تهران در مجلس خبرگان رهبری، در گفتگو با خبرگزاری رسا، به مناسبت سالروز شهادت شهید مدرس و روز مجلس شورای اسلامی، به تبیین ویژگی های نمایندگان تراز انقلاب اسلامی پرداخت و گفت: ویژگی های شهید مدرس الگوی نمایندگان مجلس شورای اسلامی باشد و باید امروز مجلسی مدرس گونه شکل بگیرد.

آیت الله مصباحی مقدم به شرح ویژگی های شهید مدرس پرداخت و خاطرنشان کرد: نخستین ویژگی شهید مدرس، از خود گذشتن و به خدا پیوستن بود، وی شخصیت کم نظیری بود که در اخلاص و بندگی خداوند در اوج قرار داشت و همین خصلت را در حضرت امام خمینی (ره) مشاهده می کنیم.

وی مردمی بودن و مردمی زیستن را از ویژگی های بارز آن شهید بزرگوار توصیف کرد و افزود: تمام همت شهید مدرس این بود که از زمانی که وارد مجلس شد در خدمت مردم باشد و برای عزت و سربلندی ملت ایران تلاش کند.

نماینده مجلس خبرگان رهبری با بیان اینکه شهید مدرس از عمق جان ظلم ستیز بود، تصریح کرد: شهید مدرس بسیار ساده زیست بود، وی به لباس کرباس که تولید داخلی و پایین ترین قیمت بازار را داشت، اکتفا کرده و هیچ زمانی به دنبال زندگی مرفه نبود.

وی با اشاره به اینکه جرات، جسارت و شجاعت شهید مدرس زبانزد همگان بود، ابراز کرد: در یک اتفاقی رضاخان گلوی شهید مدرس را فشار می دهد و می گوید که تو از جان من چه می خواهی؟ در همان حالت شهید مدرس می گوید که می خواهم تو وجود نداشته باشی.

نماینده ادوار مجلس شورای اسلامی بیان کرد: شهید مدرس دارای نطق ساده و منطق محکم بود و اگر وی در جلسه ای سخنرانی می کرد، همه مخاطبان تحت تاثیر سخنان وی قرار می گرفتند.

وی در ادامه به تبیین ویژگی های نمایندگان تراز انقلاب اسلامی پرداخت و گفت: باید نمایندگان مجلس تخصص کافی در یکی از عرصه های جامعه را داشته باشند تا زمانی که آنها در کمیسیون های تخصصی حضور پیدا می کنند بتوانند نظر کارشناسی ارائه دهند.

آیت الله مصباحی مقدم تصریح کرد: افرادی که تخصص، قدرت بیان و اظهار نظر ندارند نباید وارد مجلس شورای اسلامی شوند، زیرا این افراد قدرت قانع کردن و تحت تاثیر قرار دادن دیگران را نخواهند داشت.

نماینده ادوار مجلس شورای اسلامی با بیان اینکه باید نمایندگان مجلس پاک دست و مردمی باشند، گفت: در صورت حضور نماینده در مجلس مردم باید به او اطمینان و اعتماد داشته باشند و در صورت نبودن آن فرد در مجلس، مردم حسرت حضور این فرد بخورند.

* شهید مدرس الگوی کاملی از یک نماینده تراز بود

محمدباقر قالیباف رئیس مجلس شورای اسلامی روز گذشته در نطق پیش از دستور نهم آذرماه با گرامیداشت نام و یاد شهید آیت الله مدرس ضمن ارائه گزارشی از عملکرد مجلس یازدهم اظهار کرد: باید شهادت شهید مدرس و روز مجلس را گرامی بدارم. بی‌تردید شهید مدرس الگوی کاملی از یک نماینده تراز بود که ما نمایندگان مجلس باید تلاش کنیم خودمان را روز به روز به آن الگو نزدیک‌تر کنیم.

انتهای پیام /

مجاهدی شکست‌ناپذیر 2
مجاهدی شکست‌ناپذیر 3