یک‌شنبه 30 دی 1403

مخالف ساخت تونل انتقال آب بهشت آباد هستم / سد با تونل متفاوت است

خبرگزاری مهر مشاهده در مرجع
مخالف ساخت تونل انتقال آب بهشت آباد هستم / سد با تونل متفاوت است

اهواز - استاندار خوزستان گفت: زمستان سال 92 در سیزدهمین جلسه شورای عالی آب برای مخالفت با ساخت تونل انتقال آب امضا دادم که اسناد آن موجود است.

اهواز - استاندار خوزستان گفت: زمستان سال 92 در سیزدهمین جلسه شورای عالی آب برای مخالفت با ساخت تونل انتقال آب امضا دادم که اسناد آن موجود است.

به گزارش خبرنگار مهر، قاسم سلیمانی دشتکی ظهر امروز سه‌شنبه در نشست خبری اظهار کرد: پنجمین ماه است که به عنوان خدمتگزار در استان خوزستان حضور دارم و قبل از مراسم معارفه ابتدا از مناطق مختلف بازدید میدانی و جلسات شورای برنامه‌ریزی را برگزار کردم؛ پیگیری تخصیص اعتبارات مختلف از جمله مصوبه کمک 50 میلیون یورو به آبفا و دیگر اعتبارات مصوب برای شبکه فاضلاب شهرستان‌ها به خصوص اهواز و آب شرب استان را نیز انجام دادم.

وی با اشاره به آسیب‌پذیری بسیار استان خوزستان در بخش‌های شبکه آب شهری - روستایی و مهار روان آب‌های سطحی و سیلاب‌ها افزود: تصویب سند ملی سازگاری با کم‌آبی از اقدامات انجام شده در چند ماه گذشته بود که قبلا از من برای میزان آب تخصیصی اختلاف‌نظر زیادی وجود داشت؛ البته این کار با همکاری نمایندگان مجلس انجام شده است.

استاندار خوزستان تصریح کرد: بر اساس داده‌های هواشناسی تا بهمن 1399 سال نرمالی را نداشتیم و در سه‌ماهه بهار سال جاری نیز میانگین بارندگی تنها یک و نیم میلی‌متر بوده و این در حالی است که به صورت استاندارد باید در این فصل هر ماه بین 20 تا 25 میلی‌متر بارندگی می‌داشتیم و این رقم وحشتناک باعث کاهش 10 میلیارد مترمکعبی ذخایر آب استان شده و آورد آبی خوزستان از 23 میلیارد مترمکعب به 13 میلیارد مترمکعب کاهش پیدا کرده است.

سلیمانی دشتکی با اشاره به اینکه تأمین آب شرب، محیط زیست، کشاورزی و صنعت به ترتیب در اولویت است، ادامه داد: با پدیده کشت به صورت غیر الگویی (خلاف الگوی کشت ابلاغی جهاد کشاورزی) روبه‌رو شدیم که این امر باعث افزایش تنش آبی برخی مناطق استان و به تبع افزایش نارضایتی عمومی شده است.

وی عنوان کرد: با وجود اینکه مدت کوتاهی از انتصابم به عنوان استاندار خوزستان گذشته ولی مدیری را که تشخیص دادم که همراه با مردم نیست و برای رفع مشکلات آنها تلاش و اقدامی ندارد، برکنار کردم؛ این روند همچنان ادامه دارد و تا جایی که اختیارات داشته باشم به چنین مدیرانی اجازه فعالیت نمی‌دهم.

استاندار خوزستان یادآور شد: به دلیل تنش آبی پیش آمده شاید مشکلات دام‌های سنگین افزایش پیدا کند و یا کشاورزی بیش از گذشته لطمه ببیند ولی تالاب اگر مشکلی داشته کمتر شده است؛ همچنین بازدیدی از تالاب هورالعظیم به صورت هوایی و با حضور نمایندگانی از اصحاب رسانه و فعالان محیط زیستی انجام شده تا میزان آب در حوضچه‌های مختلف بررسی شود.

تصویب یک هزار و 150 میلیارد تومان برای خوزستان

سلیمانی دشتکی با اشاره به اینکه ماهیان تلف شده در حوزه عراق بود، بیان کرد: تمام تلاش خود را به کار خواهیم گرفت تا حق آبه تالاب تأمین شود؛ میزان آب خروجی سد کرخه از 80 مترمکعب به 160 مترمکعب افزایش یافته است و برای پایداری وضعیت کرخه با مسئولان کشوری رایزنی شده تا رهاسازی از سد سیمره بیشتر شود.

وی با اشاره به اینکه در حال حاضر تنها چهار میلیارد و 200 میلیون مترمکعب آب ذخیره قابل برنامه‌ریزی برای مصرف وجود دارد، گفت: یکی از مصوبات سفر مسئولان ملی به خوزستان اختصاص مبلغ 70 میلیارد تومان برای آبیاری عرصه‌های منابع طبیعی و همچنین پیشگیری از آفات بلوط بود.

استاندار خوزستان در خصوص مصوبات جلسه هیئت دولت برای خوزستان خبر داد: تصویب مبلغ یک هزار و 150 میلیارد تومان برای خوزستان که ابلاغ شد و بخشی از این اعتبار تا دوشنبه پرداخت می‌شود؛ از این اعتبار 50 میلیارد تومان برای سد مارد و چوئبده، 20 میلیارد تومان تنش آبی آبفا، 20 میلیارد تومان برای خطوط انتقال آب و برق، 70 میلیارد تومان برای عرصه‌های منابع طبیعی و 70 میلیارد تومان نیز برای تأمین علوفه هزینه می‌شود.

سلیمانی دشتکی ادامه داد: تخصیص 15 درصد از اعتبارات منابع تنش آبی کشور به خوزستان، تخصیص اعتبارات 100 درصدی پروژه‌های حوزه آب وزارت نیرو در خوزستان و همچنین پرداخت 90 درصدی خسارت‌های کشاورزان از سوی صندوق بیمه کشاورزی از دیگر مصوبات هیئت دولت برای خوزستان بود.

وی با اشاره به اینکه برای حل مشکلات خوزستان با بنیاد برکت، علوی و همچنین ستاد اجرایی فرمان امام صحبت شده است، تصریح کرد: بنیاد برکت ابتدا پیشنهاد کمک 45 میلیاردی را برای 471 روستاهای خوزستان داشت که با توجه به مشکلات استان و وجود 702 روستای دارای تنش آبی، این مبلغ کمک خود را تا 100 میلیارد تومان افزایش داد؛ همچنین اجاره 100 تانکر تا زمان رفع تنش آبی، تهیه 100 مخزن آب برای روستاها و پرداخت 6 میلیارد تومان خسارت به دامداران از دیگر کمک‌های بنیاد برکت برای خوزستان است.

استاندار خوزستان در پاسخ به این سوال که چه موضعی در برابر سیاست‌های غلط مدیریت منابع آبی ایران و وزارت نیرو دارد، اظهار کرد: در چهار سالی که به عنوان استاندار چهارمحال و بختیاری فعالیت کردم، حدود 40 درصد از وقتم صرف دعوای تخصیص آب با وزارت نیرو بود که این تنش گاهی به شورای عالی امنیت ملی کشور می‌رسید؛ عبدالحسن مقتدایی استاندار وقت خوزستان نیز در جلسه شورای امنیت ملی، شورای عالی آب و همچنین جلسه با وزرای نیرو و کشور کنارم حضور داشت.

سلیمانی دشتکی گلایه کرد: زمستان سال 92 در سیزدهمین جلسه شورای عالی آب برای مخالفت با ساخت تونل انتقال آب امضا کردم که اسناد آن موجود است ولی در فضای مجازی امضایم برای سد بهشت آباد منتشر شد؛ تونل 64 کیلومتری با سد متفاوت است و آن زمان به عنوان استاندار چهارمحال و بختیاری مدافع منافع مردم آن استان بودم و ساخت سد هیچ چیزی از رودخانه کارون کم نمی‌کرد و عملکرد آن نیز مانند سدهای کارون سه و چهار بود.

حل مشکل تنش آبی در 702 روستای خوزستان

وی یادآور شد: زردکوه و غار یخی آن 11 متر برف ذخیره می‌کند که دوشاخه به سمت کارون و زاینده‌رود دارد؛ میزان ذخایر آبی سد زاینده‌رود نیز از یک و نیم میلیارد مترمکعب به 400 میلیون مترمکعب کاهش یافته است.

استاندار خوزستان بیان کرد: سرریز شدن آب از زردکوه به زاینده‌رود مسیری جدای از کارون است و اگر در این مسیر بیشتر از حق آبه برداشت شود، نیازمند مراقبت‌های لازم است؛ اصفهانی‌ها به دنبال احداث تونل هستند چون به نفع آنهاست ولی هیچ آدم منطقی، با انصاف و دارای نگاه کارشناسی نباید این موضوع را بپذیرد و این جدال 20 ساله همچنان تداوم دارد که بسیار خطرناک است.

سلیمانی دشتکی در خصوص برخورد مدیرعامل سد کرخه با فعالان محیط زیست در کرخه گفت: پیشنهاد دادم که شیوخ و معترضان را برای بازدید از بالادست ببرند؛ همچنین اعتقاد دارم که مدیران در مقابل کنش گران، مطبوعات و فعالان محیط زیست باید سنگ زیرین باشند و شاید توهین هم بشنوند ولی نباید درگیر شوند.

وی در ادامه با اشاره به اینکه فعالان و مدیران باید کنار یکدیگر به دنبال ارائه راهکار باشند، عنوان کرد: برای مدیریت به مردم در استانداری خوزستان حضور دارم و به غیر از خدمت به آنها کار من هیچ وجاهتی ندارد؛ قطعا بررسی میدانی و تلاش برای حل مشکلات مردم یکی از شاخص‌های اصلی وجدان کاری من محسوب می‌شود و اگر احساس کنم که توان خدمات‌رسانی به مردم را ندارم، خودم کنار می‌روم.

استاندار خوزستان با اشاره به تدوین برنامه‌ای یک ساله برای حل مشکل تنش آبی در 702 روستای خوزستان خبر داد: مقرر شده که اعتبارات 107 و 75 میلیارد تومانی از محل منابع اعتباری تنش آبی را به خوزستان اختصاص دهند.

جلوگیری از کشت بیش از 40 هزار هکتار شلتوک

سلیمانی دشتکی در خصوص فیلم‌های منتشر شده از اعتراضات خوزستان بیان کرد: در خوزستان تنها یک کشته برای اعتراضات آب داشتیم که آن هم کنار نیروی انتظامی ایستاده و توسط افراد دیگری کشته شد؛ نام فردی که از شهرستان کارون به عنوان کشته اعتراضات اعلام شده بعد از تحقیقات مشخص شده که قتل وی به دلیل اختلافات خانوادگی صورت گرفته است.

وی با اشاره به اینکه کلیپ‌های چند پاسدار نیز مربوط به کشور عراق بود، اضافه کرد: به تمام نیروهای نظامی و امنیتی تأکید داشتم که برخورد بد یا خشن با معترضان نداشته باشند ولی اگر عده‌ای میان معترضان مسلح و با اهداف دیگری حضور پیدا کنند، قانون برای برخورد با آنها تکلیف را روشن کرده است.

استاندار خوزستان با اشاره به اینکه اعتراضات به کم‌آبی بیشتر تایم شب انجام شده و مردم بدانند که برای خدمتگزاری به آنها از هیچ تلاشی کوتاهی نمی‌کنیم، تشریح کرد: مردم فقیر شده‌اند، گاومیش و گاو از دست داده و در برخی موارد تشنه هستند و باید به مطالبات به حق آنها گوش داد و در راستای رفع مشکلات تلاش کنیم ولی اجازه سوءاستفاده را نمی‌دهیم چون برای حفظ کشور خون‌های زیادی داده‌ایم و همه بدانند که تمام نقاط کشور با هم متحد هستند و تفاوتی بین آنها نیست.

سلیمانی دشتکی در خصوص عدم کشت شلتوک در خوزستان گفت: بر اساس آخرین آمار اعلامی تاکنون بالغ‌بر 90 هزار هکتار کشت شلتوک در این استان انجام شده که علاوه بر این از کشت بیش از 40 هزار هکتار دیگر نیز جلوگیری کرده‌ایم.

وی اظهار کرد: هر چند مردم دهدز از مشکلات تنش آبی رنج می‌برند و در طرح 702 روستا قرار گرفته‌اند ولی در تنش آبی اخیر قوم عرب و مناطق جنوبی استان بیشتر لطمه دیدند که از همه آنها که همواره علاقه‌مند به حفظ نظام و تمامیت ارضی کشور بوده‌اند، تقدیر و تشکر می‌کنم؛ همچنین از رئیس‌جمهور منتخب که یک بار شخصا و دو بار از طریق مسئولان دفتر با من تماس گرفته و در کنار مسئولان قوه قضائیه پیگیر حل مشکلات خوزستان بوده است، قدردانی می‌کنم.