دوشنبه 1 بهمن 1403

مسئولان در مصاحبه‌ها "حکم اعدام" قبل از تشکیل دادگاه صادر نکنند!

خبرگزاری تسنیم مشاهده در مرجع
مسئولان در مصاحبه‌ها "حکم اعدام" قبل از تشکیل دادگاه صادر نکنند!

معاون اول قوه قضائیه گفت: گاهی فردی دستگیر می‌شود و یک شخصی که مسئولیتی هم در دستگاه قضا ندارد در مصاحبه با رسانه‌ها حکم اعدام او را صادر می‌کند اما در دادگاه قاضی با مستنداتی که برای صدور حکم اعدام لازم است مواجه نمی‌شود.

- اخبار اجتماعی -

به گزارش خبرنگار اجتماعی خبرگزاری تسنیم، نشست "جهاد تبیین در دستگاه قضا" به همت بسیج قوه قضائیه و وزارت دادگستری، پیش از ظهر امروز (چهارشنبه 11 آبان) برگزار شد. در این نشست حجت‌الاسلام محمد مصدق، معاون اول قوه قضائیه با بیان سخنانی با گرامی‌داشت یاد شهدا به ویژه شهدای حمله تروریستی به حرم شاهچراغ و تقدیر از نیروهای امنیتی برای بازداشت عوامل این حمله اظهار کرد: سربازان گمنام حضرت ولی عصر (عج) و پرسنل فراجا و ارتش و سپاه و بسیج چشمان بصیر نظام هستند و توانستند این تروریست‌ها را دستگیر کنند.

وی افزود: در گام دوم انقلاب اسلامی بر اساس بیانیه تاریخی مقام معظم رهبری مسئولیت سنگینی بر دوش همه کارگزاران نظام اسلامی از جمله دستگاه قضائی قرار گرفت. این بیانیه نیازمند چند بار مطالعه مجدد است چون سندی بی‌نظیر در نظام جمهوری اسلامی ایران است.

وی سپس تاکید کرد: تلاش برای اجرای عدالت، تامین آرامش و امنیت مردم، ایجاد آرامش برای مردم و مبارزه جدی با فساد امروز در دستور کار قوه قضائیه است.

ایجاد قرارگاه عملیاتی اجرای سیاست‌های ابلاغی مقام معظم رهبری در قوه قضائیه

مصدق سپس با اظهار اینکه امروز کشو‌ر در شرایط متفاوتی از چهار دهه گذشته قرار دارد. بیش از چهل سال از انقلاب اسلامی می‌گذرد و امروز وضعیت ما بسیار متفاوت از گذشته است. از یک سو شاهد فشار دشمن از جهات مختلف اقتصادی و اجتماعی و فرهنگی هستیم و از سویی دیگر مشکلات معیشتی در داخل کشور وجود دارد. وقتی همه اینها را کنار هم قرار می‌دهیم می‌بینیم که وضعیت برای نظام ما حساس است.

وی افزود: اتاق فکر دشمن هر لحظه در حال رصد کردن موضوعاتی در ایران اسلامی است و به دنبال این است که ببیند از کجا می‌تواند ضربه بزند و ضعف حاکمیت و مردم کجاست. حالا این سوالات مطرح است که نقش بسیج به صورت کلی و بسیج قوه قضائیه در این برهه حساس در این زمان چیست و چه وظیفه‌ای دارند؟ و اینکه نقش قوه قضائیه در این میان چیست؟

مصدق تاکید کرد: می‌دانیم که امروز انتظار مردم از قوه قضائیه چیست؛ مردم قوه قضائیه اجتماعی، مردمی، متین و البته جهادی را مطالبه می‌کنند که باید این مطالبه جامه عمل بپوشد.

وی افزود: در این مرحله حساس جامعه ما نیاز به امید دارد و امیدآفرینی در جامعه وظیفه همه کارگزاران نظام اسلامی است که در این باره باید کار خود را درست انجام دهند و در این صورت امید حاصل می‌شود مشروط بر اینکه همه ما در هر جایگاهی که هستیم کار خود را درست انجام دهیم.

معاون اول قوه قضائیه به رؤسای دادگستری‌های کل چه توصیه‌هایی کرد؟

معاون دستگاه قضا در ادامه سخنان خود اظهار کرد: مردم در این چهار دهه نشان دادند که به خوبی و با نمره بالایی از عهده آزمون‌ها برآمده‌اند. مردم انقلابی هستند و دیدیم که در یک ماه اخیر در مقابل ناملایمات و آنچه خواست دشمن است عکس‌العمل نشان دادند. در بین خود از وضعیت معیشتی ناراضی‌اند اما مقابل دشمن مثل کوه ایستاده‌اند.

وی با تاکید بر اینکه انتظار نظام از مسئولان این است که کار خود را خوب انجام دهند، گفت: در چهل و اندی سال به موازات مردم در خصوص خوب عمل کردن به وظایف خود خوب عمل نکرده‌ایم و نمره مردم بالاتر از دولت به معنای عام کلمه است.

مصدق ادامه داد: قوه قضائیه امروز با برنامه علمی توأم با پشتیبان سند علمی در حرکت است. در قوه قضائیه هر کاری صورت می‌گیرد باید پشتیبان علمی داشته باشد و نخبگان جامعه باید برنامه‌های قوه قضائیه را نقد کنند. از جمله برنامه‌های جدی ما در این دوره مبارزه قاطع با فساد است و در کنار آن حمایت از تولید و کارآفرینان. همچنین برخورد قاطع با کسانی که امنیت جامعه را بر هم می‌زنند امروز وظیفه دستگاه قضاست و این انتظار جامعه از ماست اما باید مفسد را و مصداق آن را خوب تشخیص دهیم.

وی با اشاره به افرادی که در شهرها شعار می‌دهند و دستگیر می‌شوند تصریح کرد: باید توجه کرد که همه این دستگیرشدگان مفسد نیستند. از میان اینها تعداد انگشت‌شماری هستند که نظام را قبول ندارد و به صورت مسلحانه مقابل نظام قرار گرفته‌اند و تعداد این افراد بسیار کم است.

معاون قوه قضائیه ادامه داد: در جریانات اخیر حدود70 تا 80 درصد دستگیرشده‌ها مدرک تحصیلی زیر دیپلم دارند؛ نه اینکه درس نخوانده باشند بلکه سن آنها پایین است. بر این اساس باید اعتراف کنم که بچه‌ها را چه در دبیرستان و چه دانشگاه آنگونه که باید تربیت نکردیم و این نقص ماست.

وی همچنین گفت: در این نظام کارهای بسیار خوبی انجام شده اما هیچ کدام دنبال تبیین کارهای خوب نیستیم و از نواقص صحبت می‌کنیم و این نواقص را هم به گردن دیگری می‌اندازیم.

مصدق با تکرار جمله امام خمینی‌(ره) که فرمود؛ بسیج شجره طیبه الهی است، مسئولیت بسیج به عنوان شجره طیبه در این برهه حساس را یادآور شد و مورد تاکید قرار داد. وی سپس اظهار کرد: گاهی احساس می‌شود که برنامه‌ریزی برنامه‌ریزان در برابر اغتشاشات بسیار ضعیف است. همه زحمت می‌کشند اما مشکل کار کجاست؟ در محله‌ای که در آن زندگی می‌کنم، سه نفر به صورت متوالی 15 شب است که شعار می‌دهند. اهالی کوچه به آنها پاسخ نمی‌دهند یعنی اینکه با آنها نیستند، اما آیا نمی‌توانیم به عنوان بسیج و فراجا و نیروی امنیتی طوری برنامه‌ریزی کنیم که این سه نفر دیگ شعار ندهند؟ نمی‌شود که منتظر باشیم چند نفری از احساسات مردم سوء استفاده کنند و در خیابان و میدان جمع شوند و جمعی را به خود ملحق کنند و در ادامه نیروهای فراجا را برای پراکنده کردن آنها اعزام کنیم.

وی همچنین با انتقاد از برخی سیاست‌های رسانه‌ای در قبال تبیین وضع موجود، گفت: هنر، رسانه و کتاب، ابزار ارتباطی است که امروز به نحو ماهرانه‌ای از سوی دشمن مورد سوء استفاده قرار می‌گیرد. ابزارهایی که باید از آنها برای پایداری نظام استفاده کنیم، دشمن برای انحراف جوان‌ها استفاده می کند و هر روز روایت دروغین می‌سازند و منتشر می‌کنند. نقطه ضعف ما الان در این مرحله این است که مردم به رسانه ما اعتماد ندارند؛ اگر رسانه ما موضوعی را ده بار هم اعلام کند به آن اهمیت نمی‌دهند اما اگر رسانه منوتو و اینترنشنال موضوعی را منتشر کنند، انگار که وحی منزل است.

مصدق افزود: نظام در این خصوص نیازمند برنامه‌ریزی برای جوانان است. رسانه ملی گاهی از چهره‌ای استفاده می‌کند که آدم مقبولی است اما برای مردم مقبولیت ندارد و مردم آن برنامه را تماشا نمی‌کنند.

عضو شورای عالی قضائی در بخش دیگری از سخنانش گفت: اگر به فرمایشات مقام معظم رهبری درست گوش کنیم و درست عمل کنیم در این نظام هیچ مشکل لاینحل وجود ندارد. اما فرمایشات ایشان را هر کسی یک جور و آن طور که دلش بخواهد تفسیر می‌کند. باید بدانیم رمز پیروزی مردم در این چهار دهه دو عامل مهم است، یکی رهبری رهبر فررزانه و دیگری باورهای دینی و ایمانی مردم. دشمن هر دو عامل را هدف قرار داده که در خصوص موضوع اول هیچ نقطه ضعفی نتوانسته است پیدا کنند و دوست و دشمن به قدرت رهبری مقام معظم رهبری اعتراف دارند اما امروز در راه تضعیف باورهای دینی مردم گام برمی‌دارد و این در صدر برنامه‌های دشمن قرار دارد.

وی با انتقاد با طرح برخی مسائل در جلساتی که حضور دارد، گفت: گاهی مطالبی می‌شنوم که ناراحت‌کننده است؛ انگار اصلاً یادمان رفته چرا این نظام جایگزین نظام شاهنشاهی شد! امام قیام نکرد که ما رفاهیات‌مان خوب باشد و همه مسایل، مسایل اقتصادی نیست.

مصدق ادامه داد: حضرت امام زمانی فرمود؛ خداوند دشمنان ما را از احمق‌ها تعیین کرده است. الان معنای این سخن قابل فهم است، دشمن از اینکه چند نفر را در شاهچراغ (ع) شهید کرده، خیلی خوشحال است در حالی که خون شهید قاتل ظلم است و با این کار قاتل خودش را ایجاد کرد.

دیدار معاون اول قوه قضائیه با خانواده شهیدان حادثه تروریستی شاهچراغ شیراز

وی با اشاره به سفر چند روز قبل خود به شیراز برای دیدار با مجروحان و خانواده شهدای حادثه تروریستی در حرم شاهچراغ (ع) گفت: وقتی مجروحین و خانواده شهدا را دیدم خجالت کشیدم که این افراد چه روحیه قوی‌ای دارند. شک ندارم که خداوند شهدای این حادثه را از بین حاضران انتخاب کرده و همه آنها از خانواده‌های متدین و انقلابی بودند. مادر 70 ساله یکی از شهدا با ادبیاتی صحبت می‌کرد که تحیرآور بود و به من گفت؛ نه یک فرزندم که همه این اتفاقات فدای یک تار موی مقام معظم رهبری.

وی در ادامه با تشریح صفات مورد نظر برای بسیج و بسیجی، اظهار کرد: با آمدن نام بسیج نباید ابتدا این به ذهن خطور کند که بسیجی فردی مسلح است. وقتی می‌گوییم بسیج اول باید نزاکت و ادب و علم و سواد و خودباوری و تواضع در اذهان یادآوری شود. نباید در رفتار و گفتار طوری عمل کنیم که بسیج یادآور خشونت باشد و بدانید که دشمن همین را می‌خواهد.

مصدق با اشاره به اینکه بخش اعظمی از اقدامات برای تولید واکسن کرونا در ایران نتیجه فعالیت‌های بسیج بوده است، گفت: خلاقیت و ابتکار واکسن کرونا برای بسیج است در حالی که هیچ وقت گفته نشد. بسیج باید هم تبیین شود و هم اینکه تبیین کند. اعتراف می‌نم که در تبیین اقدامات قوه قضائیه خوب عمل نکرده‌ایم و این وضعیت برای دولت هم هست و می‌توانم بگویم که تنها 40 درصد اقدامات دولت تبیین می‌شود و همه فعالیت‌های خود را را به مردم نگفته‌ایم.

معاون اول قوه قضائیه در بخش دیگری از سخنان خود با بیان اینکه برخورد با مفسدان انتظار مردم است، گفت: گاهی وقت‌ها فردی دستگیر می‌شود و یک شخصی که مسئولیتی هم در دستگاه قضا ندارد مصاحبه می‌کند و حکم اعدام فرد دستگیر شده را می‌دهد. اما زمانی که پرونده به دادگاه می‌رود، قاضی با مستنداتی که برای صدور حکم اعدام لازم است مواجه نمی‌شود و فرض کنید که 10 سال زندان می‌دهد. مردم این حکم را با مصاحبه آن شخص دچار تشکیک می‌شوند؛ چرا زمانی که مسئولیت قضائی ندارید و از علم قاضی مطلع نیستید، مصاحبه می‌کنید و فضای جامعه نسبت به قوه قضائیه را بدبین می‌کنید؟

محمد مصدق در پایان با اشاره به برگزاری دادگاه لیدرها و سرکردگان مسلح اغتشاشات اخیر گفت: رئیس قوه قضائیه دستور داده که جلسات دادگاه این افراد به صورت علنی برگزار و تا جایی که ممکن است متن آن اطلاع‌رسانی شود.

این گزارش می‌افزاید؛ سعید عمرانی، رئیس مرکز بسیج قوه قضائیه و وزارت دادگستری هم با بیان سخنانی در این نشست گفت: جهاد تبیین مخاطب را به یک سفر تاریخی می‌برد، به عاشورا. در آن زمان کسانی که دیر به جهاد رسیدند گفتند؛ ای کاش زود می‌رسیدم و در کنار امام حسین (ع) بودیم. این حسرت در نسل‌های بعد تبدیل به دعا شد و پدران ما اینطور گفتند که حالا که در کنار امام حسین (ع) نیستیم می‌توانیم در کنار فرزند او و امام زمان (عج) باشیم.

وی افزود: من از این دعا اینطور برداشت می‌کنم که اگر هر کسی نتواند در کنار رهبر فرزانه انقلاب باشد، امکان همراهی امام زمان (عج) را نخواهد داشت. این را هم بدانید که برخی احکام دینی مانند روزه و نماز قضا می‌شود اما ولایت قضا نمی‌شود و هر لحظه‌ای که کوتاهی شود، نعمت ولایت از دست می‌رود.

عمرانی در ادامه با تاکید بر پیروی مکتب شهید سلیمانی، گفت: سردار سلیمانی به دلیل علاقه واقعی او به مردم و ابراز این علاقه بود که سردار سلیمانی شد. ما در قوه قضائیه هر چقدر بیشتر در قبال مردم با رحمت کریمانه و مهربانانه برخورد کنیم، همانند حاج قاسم رفتار کرده‌ایم.

عمرانی تأکید کرد: دستگاه قضا ملجأ پناه مردم است و مردم به مجموعه قوه قضائیه امید بسته‌اند و نباید بگذاریم این امید کمرنگ شود.