پنج‌شنبه 8 آذر 1403

معاون کل وزارت بهداشت: حداقل تا یک سال خبری از واکسن نخواهد بود

خبرگزاری میزان مشاهده در مرجع
معاون کل وزارت بهداشت: حداقل تا یک سال خبری از واکسن نخواهد بود

معاون کل وزارت بهداشت گفت: متاسفانه تصور می‌کنیم که واکسن ساخته می‌شود و تمام می‌شود. در حالی که هیچ اعتباری در این باره وجود ندارد و حداقل تا یکسال خبری از توزیع عموم واکسن در دنیا نخواهد بود.

خبرگزاری میزان - ایرج حریرچی درباره آخرین وضعیت کرونا در کشور، با بیان اینکه اوضاع اصلا خوب نیست، به طوری که در استان خراسان رضوی افزایش ابتلای 300 درصدی داشته ایم، گفت: بر همین اساس هم با نظر وزیر بهداشت چند نفر از معاونان و مدیرکل‌های وزارت بهداشت به این استان سفر داشتند. در عین حال دانشگاه علوم پزشکی استان هم به خوبی عمل می‌کنند، اما با این حال شرایط در این استان بغرنج است. تقریبا کل کشور وضعیت قرمز دارد، برخی استان‌ها که قرمز نیستند، یک میلیون نفر جمعیت دارند؛ بنابراین وضعیت قرمز و در حال هشدار است.

مراقب کودکان باشید

وی افزود: وقتی یک بیماری ویروسی و عفونی ایجاد می‌شود، روندی افزایشی دارد. بر این اساس مردم می‌ترسند و میزان حضور مردم در جامعه بر اساس این افزایش ترس، شدیدا کاهش پیدا می‌کند و بیماری نیز به تبع این موضوع کاهش پیدا می‌کند. مانند اتفاقی که حوالی اردیبهشت ماه در کشور ما رخ داد. حال بعد از کاهش بیماری ترس مردم شروع به کاهش می‌کند و مجددا حضور در اجتماع بالا می‌رود و دوباره بیماری و مرگ و میر ناشی از آن افزایش می‌یابد. این سیکل قابل تکرار است. مردم باید مراقب باشند، از کودکان شان مراقبت کنند. زیرا کودکان هم می‌توانند مبتلا شوند. از طرفی یک قسمت از کاهش ترس هم ناشی از این است که عده‌ای مبتلا شده اند و تصور می‌کنند که ایمن شده اند، اما شفاف می‌گویم که هیچ مدرکی وجود ندارد که نشان دهد که افرادی که مبتلا شده اند، ایمنی کامل پیدا کرده اند.

تا زمانی که بستری‌ها کاهش نیابد، مرگ 200تایی مهمان ماست

حریرچی ادامه داد: در اسفند و فروردین میزان بستری در کل کشور بسیار زیاد شد، اما سپس روند کاهشی را حفظ کرد و اکنون مجددا روندی افزایشی دارد. به طوری که میزان بستری ما از هر 100 هزار نفر جمعیت حدود 5 نفر است و روزانه تقریبا 4000 نفر فرد مشکوک و یا کرونا مثبت را بستری می‌کنیم تا زمانیکه ابتلا و بستری صعودی است، دو تا سه هفته بعد مرگ‌های ناشی از بیماری نیز افزایش می‌یابد. زیرا پنج تا 10 درصد افرادی که در بیمارستان بستری می‌شوند، فوت خواهند کرد. تا زمانیکه بستری کاهش نیابد، مرگ 200تایی مهمان ماست.

چاقی از ریسک فاکتور‌های کروناست

وی با بیان اینکه میزان مرگ‌های ما بسیار ناراحت کننده است، گفت: روزی 200 مرگ، یعنی 20 درصد موارد مرگ روزانه در کشور. بر این اساس اکنون از هر 5 فوتی که در کشور اتفاق می‌افتد، یکی مربوط به کروناست. این واقعیت امروز ماست و تا زمانی که مسائل بهداشتی و فاصله گذاری را رعایت نکنیم، حل نمی‌شود. فکر نکنیم که کرونا برای همسایه است. 70 درصد مردم ما یا چاق هستند یا اضافه وزن دارند و 30 درصد لاغرند و یا وزن نرمال دارند. در بالغین 14 درصد دیابت دارند و... افراد عادی که چاق هستند هم می‌توانند مبتلا شوند. چاقی یکی از ریسک فاکتور‌های کروناست و ثابت شده که هر یک کیلوگرم کاهش وزن، یک درصد احتمال ابتلا به کرونا را کاهش می‌دهد.

600 بستری روزانه در تهران

حریرچی درباره وضعیت تهران، گفت: بستری‌های تهران در فروردین رو به سقوط نهاد، اما اکنون بستری روزانه جدید روزی 600 مورد است. همچنین در تهران حدود 4500 بستری روز تخت داریم. باید توجه کرد که تا زمانیکه این روند‌ها افزایشی است، مرگ و میر نیز افزایشی خواهد بود. کرونا آینه عمل ماست، هر رفتار نامناسب بهداشتی ما 5 الی 7 روز بعد خودش را در حوزه سرپایی نشان می‌دهد، دو الی سه هفته بعد در بستری و چهار الی شش هفته بعد در مرگ و میر خودش را نشان می‌دهد. اکنون تهران منبع پخش بیماری به کل کشور تبدیل شده است و چرخش زیاد است؛ به ویژه در شهرستان‌های اطراف تهران مانند البرز و بعد هم شمال و... و.. هر کسی که از تهران به شهر‌های اطراف در رفت و آمد است، می‌تواند افراد دیگر را آلوده کند.

معاون کل وزیر بهداشت اظهار کرد: دو کشوری که شدیدا در آمار کرونا بالا می‌روند، آمریکا و برزیل هستند که ناشی از رهبری سیاسی این کشورهاست. آمریکا با نزدیک 4 درصد جمعیت جهان اکنون در کرونا 22 درصد مرگ و میر جهان را دارد.

حریرچی با اشاره به تشدید بازرسی‌ها در کشور، گفت: از 22 تا 31 تیر ماه 547 هزار مورد از مراکز صنفی را بازرسی کردیم و تا کنون 21 درصد را بازرسی کردیم، اما فقط 7000 نفر نیرو داریم. در حالی که فقط 2.5 میلیون واحد صنفی ثبت شده داریم. بر هیمن اساس از مردم و صنوف می‌خواهیم که به ما کمک کنند. از 22 تا 31 تیر ماه 1714 مورد واحد متخلف را پلمب کردیم. در تهران هم 235 واحد پلمب شده است.

لزوم رعایت پروتکل‌های بهداشتی در مطب‌ها

وی افزود: درباره رعایت پروتکل‌های بهداشتی برخی مراکزی که وضعیت نامناسبی داشتند، وضعیت شان بهتر شده است. به طوری که رعایت پروتکل‌ها در ادارات و سازمان‌ها به 79درصد، آرامستان‌ها به 80 درصد، رستوران‌ها 77 درصد، رسیده و وضعیت در دفاتر پیشخوان هم بهبود داشته است. در داروخانه‌ها رعایت پروتل‌های بهداشتی 27 درصد بوده است. متاسفانه پاساژ گردی هم وجود دارد. در عین حال متاسفانه رعایت پروتکل‌ها در مطب‌ها در حد 10 درصد و 9 درصد است. در این زمینه با سازمان نظام پزشکی مکاتباتی داشتیم و درخواست کردیم که رعایت کنند. در بخش دولتی جامعه پزشکی، پرستاری و پیراپزشکی مان، حماسه آفریدند و شهید، مبتلا و جانباز دادند. اما تعدادی متاسفانه در مطب‌های خصوصی موارد را رعایت نمی‌کنند.

وضعیت استفاده از ماسک در کشور

معاون کل وزارت بهداشت درباره وضعیت استفاده از ماسک در کشور، گفت: طبق ارزیابی‌هایی که از 22 تا 31 اردیبهشت ماه انجام شده است، در شاغلین ادارات و بانک‌ها 85 درصد، مردم در وسایل نقلیه عمومی 74 درصد و مردم در مراجعه به واحد‌های صنفی 67 درصد ماسک می‌زنند. البته میزان استفاده از ماسک در کشور از 22 درصد به 50 الی 60 درصد افزایش یافته است، اما کافی نیست. باید توجه کرد که در سنگاپور 92 درصد مردم 5 ماه است که ماسک می‌زنند، در چین 88 درصد و در ویتنام 87 درصد از مردم ماسک می‌زنند. کشور‌هایی مانند فرانسه، ایتالیا و... بالای 80 درصد مردم از ماسک استفاده می‌کنند. در عین حال طبق پروتکل‌ها 95 درصد مردم هنگام خروج از خانه باید ماسک استفاده کنند و نیازی هم نیست که ماسک سه لایه و N 95 و... استفاده کنند، بلکه می‌توانند از ماسک خانگی استفاده کنند.

سیاستی برای ایمنی گله‌ای وجود ندارد

حریرچی درباره رفتن به سمت ایمنی جمعی در کشور، گفت: هیچ برنامه و توصیه و سیاستی مبنی بر اینکه به ایمنی جمعیتی یا ایمنی گله‌ای برسیم، از طرف دولت وجود ندارد. کشور‌هایی مانند انگلیس و سوئد هم که به این سمت رفتند، شکست خوردند. ما با آبله و سرخک بیش از 10 تا 15 قرن درگیری داشتیم که از طریق ذرات هوایی منتقل می‌شدند و هیچ گاه برایشان ایمنی جمعی ایجاد نکردند تا زمانیکه واکسن برایشان ساخته شد. همچنین برای ایدز و مالاریا هم هنوز بشر موفق نشده که واکسن بسازد.

حداقل تا یک سال خبری از واکسن نخواهد بود

وی افزود: متاسفانه تصور می‌کنیم که واکسن ساخته می‌شود و تمام می‌شود. در حالی که هیچ اعتباری در این باره وجود ندارد و حداقل تا یکسال خبری از توزیع عموم واکسن در دنیا نخواهد بود. در عین حال شک هم وجود دارد که برای ویروسی که ایمنی چند ماهه می‌دهد، چند بار در سال باید واکسن زد و آیا ایمنی دائمی می‌دهد یا خیر و شرکت‌ها هم بیشتر به دنبال پول هستند. در زمینه واکسن آنفلوآنزا در حال کار هستیم و هم تولید داخلی ما در این سال به عرصه می‌رسد و هم قرارداد بستیم که از کشور‌های مختلف وارد شود، اما نمی‌دانیم که با تحریم‌های ناجوانمردانه‌ای که وجود دارد، اوضاع چگونه می‌شود.

حریرچی درباره دارو درمانی کرونا نیز گفت: با تاکید می‌گویم که هیچ دارویی که تاثیر معنی داری بر روی این ویروس منحوس بگذارد، وجود ندارد. داروی فاویپیراویر که مردم برایش چند میلیون می‌دهند، ثابت شده هیچ تاثیری نداشته است. در عین حال باید توجه کرد گاهی یکسری افراد شیاد ادعای دارو می‌کنند و گاهی افراد ساده و نادان هستند. 95 درصد افراد مبتلا به کرونا خود به خود بهبود می‌یابند. 9 درصد بستری‌ها هم خودشان خوب می‌شوند. هیچ داروی گیاهی یا طب سنتی و شیمیایی بدون تجویز پزشک نباید استفاده شود. حتی رمدسیویر هم که اخیرا اعلام شد، در یک مرحله از بیماری حداکثر 20 درصد تاثیر دارد و برای کسی که به‌ای سی یو می‌روند و لوله گذاری می‌کنند، هیچ تاثیری ندارد. مردم به دنبال این دارو‌ها نروند و از بیرون آن‌ها را خریداری نکنند. زیرا امکان تقلب در این دارو‌ها زیاد بوده و در عین حال تاثیری ندارند.

وی درباره برگزاری مراسم محرم نیز گفت: کسانی که تریبون دارند، حرفی نزنند که بعدا خجل شوند. دین متولی دارد و مقاماتی مانند رهبر و مراجع تقلید سلامت مسلمانان را اولویت قرار می‌دهند و سلامت را با محرم خواهیم داشت. اجازه دهید که سیاست گذاران تصمیم بگیرند.