دوشنبه 8 بهمن 1403

ملازهی: تهران و اسلام آباد نگرانی‌های مشترکی در منطقه دارند

خبرگزاری ایرنا مشاهده در مرجع
ملازهی: تهران و اسلام آباد نگرانی‌های مشترکی در منطقه دارند

تهران - ایرنا - کارشناس مسائل شبه قاره با بیان اینکه تهران و اسلام‌آباد نگرانی‌های مشترکی در قبال مسائل منطقه دارند، گفت: تحرکات رژیم صهیونیستی در منطقه و عادی سازی روابط این رژیم با برخی کشورهای عربی الزامات جدیدی را در مناسبات کشورهای منطقه ایجاد کرده است.

«پیرمحمد ملازهی» روز سه شنبه در گفت وگو با خبرنگار سیاسی ایرنا با اشاره به سفر وزیر امور خارجه به پاکستان گفت: محمد جواد ظریف در سفر به اسلام آباد درباره تحولات منطقه‌ای و جهانی و در کنار آن روابط دوجانبه با مقامات ارشد پاکستان تبادل نظر خواهد کرد.

وی به سیاست آمریکا برای تقویت نفوذ رژیم صهیونیستی در منطقه و کشورهای عربی اشاره کرد و گفت: بحث عادی سازی روابط امارات، بحرین، سودان و حتی عربستان با اسرائیل که با دستور ترامپ دنبال شد یک نگرانی جدی امنیتی برای تهران و اسلام آباد است و احتمالا این یکی از موضوعات و محورهای رایزنی‌های دو طرف در این سفر باشد.

این کارشناس مسائل منطقه، درآمد چندمیلیارد دلاری پاکستان از فعالیت نیروی کار این کشور در کشورهای حوزه خلیج فارس را یادآور شد و افزود: از سوی دیگر هند روابط نزدیکی با اسرائیل دارد و در این شرایط نزدیکی تل آویو به کشورهای عربی منافع اسلام آباد در این کشورها را تهدید می‌کند.

این کارشناس مسائل شبه قاره، تلاش هند برای نزدیکی به عربستان و طرح دو طرف برای ایجاد خط لوله گاز و نفت از عمان به بمبئی را یادآور شد و تصریح کرد: افزایش همکاری‌های اقتصادی بین ریاض و دهلی نو نیز نگرانی‌هایی را برای اسلام آباد ایجاد کرده است.

ملازهی، همکاری‌های امنیتی تل آویو و دهلی نو را یادآور شد و گفت: اسرائیلی‌ها بارها بر خلع سلاح هسته‌ای پاکستان تاکید کرده اند و حتی در این راستا پیشنهاداتی به طرف هندی داده‌اند که مورد استقبال هند قرار نگرفته است.

وی این گمانه را مطرح کرد که ظریف در دیدار با فرمانده ارتش پاکستان علاوه بر مسائل امنیت مرزها، نگرانی‌های امنیتی در رابطه با رژیم توسعه طلب اسرائیل را نیز مورد بررسی قرار دهد.

این کارشناس مسائل منطقه، امنیت مرزهای ایران و پاکستان را تحت تاثیر مساله قاچاق مواد مخدر از افغانستان دانست و افزود: در کنار ناامنی ناشی از قاچاق مواد مخدر از منطقه سرحد پاکستان به سمت خراسان و کویر لوت در ایران، مساله پناه گرفتن گروه‌های ضدسیستمی در بلوچستان پاکستان به نگرانی‌های امنیتی دو کشور دامن زده است که این موضوع هم در دستور کار هیات ایرانی در پاکستان قرار خواهد داشت.

ملازهی، شکل گیری رقابت‌های جدید منطقه ای را یادآور شد و گفت: رقابت چین و روسیه و در کنار آن رقابت سنتی بین چین و هند و در عین حال هند و پاکستان و همین طور آمریکا و چین تلاش‌های کشورهای مختلف برای یارگیری را افزایش داده است. در میانه این رقابت‌ها و یارگیری‌ها، نزدیکی دو کشور همسایه و برادر ایران و پاکستان می‌تواند بسیاری از توطئه‌های قدرت‌های خارجی به ویژه رژیم صهیونیستی علیه امنیت دو کشور و منطقه را خنثی کند.

این کارشناس مسائل منطقه با اشاره به انتخابات ریاست جمهوری آمریکا و تاثیرات آن بر مسائل منطقه گفت: هر دو حزب دموکرات و جمهوری خواه در نهادهای تصمیم ساز این کشور موثر هستند و تغییر رییسان جمهوری نمی‌تواند سیاست راهبردی واشنگتن در قبال منطقه و ایران را تغییر دهد. در چنین شرایطی پاکستان ظرفیت‌های خوبی برای کمک به ایران در جهت دور زدن تحریم‌ها دارد.

ملازهی با اشاره به تنش سیاسی بین ایران و امارات متحده عربی بعد از عادی سازی روابط با رژیم صهیونیستی خاطرنشان کرد: پاکستان می‌تواند نقش دوبی را برای ایران در کاهش فشارهای تحریمی آمریکا ایفا کند و کالاهای مورد نیاز جمهوری اسلامی را از طریق تبادلات مرزی تامین کند.

این کارشناس مسائل شبه قاره، طرح پاکستان برای میانجیگری بین ایران و عربستان را یادآور شد و تصریح کرد: با وجود علاقه مندی اسلام آباد به کاهش تنش‌ها بین تهران و ریاض، با توجه به وجه ایدئولوژیک این تنش‌ها، بعید است این تلاش‌ها نتیجه‌ای داشته باشد.

ملازهی با یادآوری زادروز شاعر پارسی گوی پاکستانی اقبال لاهوری، وی را مورد احترام دو ملت ایران و پاکستان دانست و افزود: اقبال به عنوان شاعری بزرگ در ایران شناخته می‌شود و در عین حال به عنوان یکی از قهرمانان استقلال پاکستان در این کشور مطرح است بنابراین نقش مهمی در نزدیکی مناسبات فرهنگی دو کشور ایفا می‌کند.

*س_برچسب‌ها_س*