نیویورک تایمز: مصیبت با شدتی در حال آشکار شدن است که ترامپ و پمپئو هرگز تصور نمی کردند
روزنامه آمریکایی نیویورک تایمز با بیان آنکه مارک پومپئو وزیر خارجه این کشور برای ترور سردار سلیمانی تلاش فراوانی به عمل آورده است، نوشت وی اکنون برای مدیریت عواقب گسترده حمله به ژنرال سلیمانی، دست و پا می زند.
به گزارش الف به نوشته نیویورک تایمز، مخصمه ناشی از ترور ژنرال سلیمانی با شدتی در حال آشکار شدن است که دولت آمریکا تصور نمی کرد؛ پومپئو با تلاش هایش برای ترور ژنرال سلیمانی، خاورمیانه را زیر و رو کرد.
"هفته گذشته پومپئو در دولت، بلندترین صدا را برای اجبار ترامپ به ترور مهم ترین ژنرال ایرانی داشت. این هفته او نقش خود را به عنوان وزیر خارجه ازسرگرفته، تلاش می کند بحران بین المللی ناشی از ترور ژنرال را محدود کند. در حقیقت حمله به ژنرال ایرانی نشان داد پومپئو دومین مقام قدرتمند دولت ترامپ، پس از رئیس جمهور است. وی شخصیتی تندرو است که با تشویق شدن و آمال خود اشک شادی می ریزد، و ظاهرا نقشش هموار کردن مسیر روابط آمریکا با دیگر کشورها است."
" ولی او با داشتن نقش محوری برای حملات پهبادی علیه ژنرال سلیمانی، و همچنین کسی که ترامپ را مجبور کرد از توافق هسته ای ایران در سال 2018 خارج شود، اکنون نقش غیرمعمول شکل دهی به سیاست امنیت ملی آمریکا را برعهده دارد که وظایف دیپلماتیکش را دشوارتر می کند."
"جان گانس" مدیر سابق نویسندگان سخنرانی ها در پنتاگون می گوید: "تلاش های پومپئو شاید به نتیجه ای رسیده باشد که می خواست، اما اوضاع آشفته پس از آن، توضیحات بی دقت درباره تهدیدات، بیانه های پرت و پلا و همچنین تلاش های عجولانه دیپلماتیک و نظامی، تاثیر این سیاست را محدود و ماهیت آن را برای رئیس جمهور بسیار پرمخاطره تر کرد."
گانس مولف "کتابی جدید درباره شورای امنیت ملی" است که پومپئو را نیز شامل می شود.
نیویورک تایمز نوشت با اقدام تلافی جویانه شدید ایران، پومپئوی 56 ساله به عنوان کسی شناخته می شود که آمریکا را درگیر جنگی دیگر در خاورمیانه کرد، و در زمانی که رئیس جمهور سال انتخاباتی اش را آغاز کرده، باعث نقض یکی از وعده های انتخاباتی اش می شود.
"وندی شرمن" سومین مقام بلندپایه وزارت خارجه در دولت اوباما، که در امضای برجام نقشی اساسی داشت، می گوید: "به نظرم پومپئو در حال ایفای نقشی عجیب و غریب و مخربانه در این زمینه است."
نیویورک تایمز با اشاره به نقش پومپئو در تبیین سیاست دولت در قبال اوکراین که به سقوط موقعیت او نزد وزارت خارجه، دمکرات ها و عامه مردم انجامید، نوشت: "بحران ایران هم خطرات مشابهی برای آقای پومپئو دارد که امسال درنظر داشت برای کسب کرسی سنا، از کانزاس اقدم کند. دستیارانش می گویند وی به کارزارهای انتخاباتی سال 2024 چشم دوخته است."
این روزنامه با اشاره به حضور میلیونی ایرانی ها در مراسم تشییع پیکر سردار سلیمانی به نقل از مقامات آمریکایی افزود "مصیبت با شدتی در حال آشکار شدن است که ترامپ و دستیاران ارشدش هرگز تصور نمی کردند. پومپئو حتی نتوانسته است دولت عراق را متقاعد کند که آمریکا یک شریک قابل اعتماد است زیرا پارلمان عراق، که از نقض تمامیت ارضی این کشور به دست آمریکایی ها خشمگین هستند، به اخراج بیش از 5 هزار نظامی آمریکایی رای داده است."
نیویورک تایمز با اشاره به هشدارهای امنیتی به کارکنان در سفارتخانه ها، کنسولگری ها و مراکز آمریکایی در سراسر جهان نوشت: امنیت کارکنان وزارت خارجه در خارج از آمریکا، وظیفه سیاسی بالقوه پومپئو و نیز آقای ترامپ است. "به خاطر مرگ چهار آمریکایی از جمله سفیر آن در حمله به ساختمان کنسولگری آمریکا در بن غاز در لیبی که در سال 2012 صورت گرفت، ترامپ و پومپئو، هر دو به هیلاری کلینتون وزیر خارجه وقت آمریکا که در رقابت های ریاست جمهوری 2016 شرکت کرده بود، بد و بیراه گفتند. پومپئو در کسوت مدیر سیا و بعدا وزیر خارجه به دستیارانش گفته بود که او دیگر نمی خواهد شاهد حادثه ای شبیه بن غازی باشد."
نیویورک تایمز یکی از دلایل تلاش پومپئو برای ترور سردار سلیمانی را خشم ناشی از حملات نیروهای طرفدار ایران به سفارت آمریکا در بغداد خواند و به نقل از یک مقام ارشد آمریکایی افزود اما ساختمان بسیار امنیتی سفارت در منطقه سبز بغداد در معرض هیچ گونه حمله "قریب الوقوع" نبود. "این مساله را حتی پومپئو بارها و علنا گفته است. مقامات پنتاگون هم پیشتار گفته اند که هیچ اطلاعاتی در دست نبود که نشان دهد تهدیدی غیرمعمول علیه سفارت وجود دارد."
منتقدان می گویند اقای پومپئو - تنها عضو ماندگار از تیم اولیه سیاست خارجی رئیس جمهور - معمار اصلی تنش های روبه فزون بین آمریکا و ایران است. "وی به عنوان نخستین مدیر سیا در دولت ترامپ، یک مرکز ویژه مقابله با ایران ایجاد کرد. پومپئو می گوید در دسامبر 2017 نامه ای به ژنرال سلیمانی نوشت و درباره حمله به نیروهای آمریکایی در عراق هشدار داد. ژنرال آن زمان در سوریه مشغول مبارزه با داعش بود. چند روز بعد از اینکه وزیر خارجه شد، ترامپ را مجبور کرد از توافق هسته ای ایران خارج شود و دوبار تحریم های شدید علیه ایران اعمال کند. در مشارکت تنگاتنگ آمریکا با اسرائیل، عربستان و امارات عربی متحده که دشمنان ایران هستند، نقش آفرینی کرد. و در آوریل هم به ترامپ پیشنهاد داد سپاه پاسداران را یک سازمان تروریستی معرف کند."
اما پومپئو از جمعه گذشته تاکنون با مقامت ارشد اروپا، خاورمیانه و آسیا تلفنی صحبت کرده است تا درباره ضرورت اقدامات دفاعی آمریکا و در برخی موارد تنش زدایی به آنها توضیح دهد.