دوشنبه 5 آذر 1403

هفته شوم ایرانیان؛ آغاز در بغداد و پایان در مازندران

خبرگزاری ایرنا مشاهده در مرجع

ساری - ایرنا - سومین هفته دی ماه را باید شوم ترین هفته ایرانیان نام نهاد؛ هفته‌ای که با ترور سردار سرافراز اسلام حاج قاسم سلیمانی آغاز شد، بعد به سقوط یک فروند هواپیمای خط هوایی اوکراین با حدود 150 سرنشین ایرانی انجامید و با واژگونی یک دستگاه اتوبوس خط تهران - گنبد در مازندران و جان باختن 19 هموطن دیگر به روز پایانی رسید.

پس از حوادث سیلاب نوروزی که تحویل سال مردم کشور را با تلخ کامی همراه کرد، به جرات می توان گفت که هفته سوم دیماه تلخ ترین هفته شاید در یک دهه گذشته بود.

از ترور سردار سپهبد قاسم سلیمانی فرمانده نیروی قدس سپاه پاسداران توسط آمریکا و مرگ دهها نفر در تشییع پیکرد ایشان، تا سقوط هواپیمای اکراینی که تقریبا تمامی آنها از نخبگان علمی کشور بودند هفته سوم دی‌ماه را به هفته شوم سال 98 بدل کرد.

بر اثر اقدام تروریستی آمریکا در بغداد دستکم 10 تن از فرماندها محور مقاومت از ایران و عراق شربت شهادت نوشیدند، فرماندهانی که سپهبد شهید حاج قاسم سلیمانی و ابومهدی المهندس عراقی در میان آنان نقش محوری را در مقابله با داعش و استحکام امنیت در منطقه خاورمیانه داشتند.

علاوه بر جان باختن حدود 60 نفر از مردم کرمان در مراسم تشییع پیکر مطهر سردار سلیمانی، بامداد روز چهارشنبه بر اثر سقوط هواپیمای بوینگ 737 در آسمان تهران تعداد 176 نفر که حدود 150 نفرشان ایرانی بودند، جان باختند. بسیاری از این جان باختگان نخبگان دانشگاهی بودند که در اوکراین تحصیل می کردند.

هنوز شوک سقوط هواپیمای اوکرایینی در تهران ادامه داشت که بامداد شوم پنجشنبه 19 دی یک دستگاه اتوبوس خط تهران - گنبد در محور سوادکوه در استان مازندران واژگون شد تا با کشته شدن 19 هموطن دیگر، داغ دل ایرانیان عمیق تر شود.

تمامی این حوادث بامداد سومین هفته دی ماه رخ دادند. پس از تحولات روزهای نخست هفته جاری که داغ عمیقی را بر قلب مردم ایران بر جای گذاشت و حادثه بامداد چهارشنبه هم آن را عمیق تر کرد، ساعت سه بامداد امروز پنجشنبه واژگونی اتوبوس مسافربری منجر به مرگ 19 نفر و زخمی شدن 24 سرنشین آن شد که دهها خانواده دیگر را نیز داغدار کرد تا آمار کشته های حواث کشور را به عدد 265 نفر برسد.

بر اثر این سانحه یک دستگاه اتوبوس مسافر بری که از مبدا تهران به مقصد گنبد در جاده سوادکوه در حال حرکت بود، دچار واژگونی شد که 43 کشته و مجروح بر جای گذاشت که یکی از کشته شدگان جنین در شکم مادر بود.

علت این حادثه بنا بر اعلام رسمی پلیس راه استان مازندران ناشی از نقض فنی در سیستم ترمز اتوبوس بود، در حالی که گزارش های غیر رسمی از سرعت غیرمجاز 100 کیلومتری اتوبوس هم حکایت دارد.

بنا بر اعلام مرکز اورژانس و جمعیت هلال احمر استان مازندران مجروحین حادثه واژگونی اتوبوس به بیمارستان های شهرهای زیراب، قائمشهر و ساری منتقل شدند.

شدت حادثه به گونه‌ای بود که به گفته مسئولان چهره چهار نفر اصلا قابل شناسایی نبود و باید مورد آزمایش های پزشکی قانونی برای اهراز هویت قرار گیرند.

علاوه بر این، پزشکی قانونی استان مازندران اعلام کرد که تمامی سرنشینان اتوبوس از اهالی استان گلستان بودند که از تهران به سمت این استان در حال حرکت بودند.

حوادث جاده ای در مازندران به هفته سوم دی ماه ختم نمی شود، زیرا امسال نیز جاده های استان همانند و حتی بیشتر از سال قبل قربانی گرفتند.

مدیرکل پزشکی قانونی استان مازندران نیز در مورد تعداد جان باختگان حوادث جاده استان گفت: در 9 ماه امسال 495 نفر در جاده های مازندران بر اثر تصادف جان خود را از دست دادند.

علی عباسی با اشاره به اینکه هنوز آمار مقایسه ای جان باختگان جاده ای 9 ماهه در دست نیست، افزود: اما در هشت ماه امسال نسبت به سال گذشته افزایش 6 درصدی را شاهد بودیم.

به گفته او بیشترین کشته شدگان جاده ای استان نیز مربوط به سه جاده کوهستانی هراز، کندوان و سوادکوه است که هر سه از جاده های مواصلاتی مازندران به پایتخت و از گردشگر پذیرترین جاده های کشور هستند.

چرا جاده های مازندران اینقدر کشته می دهند؟

رئیس پلیس راه مازندران در پاسخ به این سوال خبرنگار ایرنا با اشاره به اینکه حوادث جاده ای در مازندران نسبت به میانگین کشوری بسیار پایین است، گفت: متاسفانه رانندگان خودروهای عمومی و حتی شخصی همواره به معاینه فنی اکتفا کرده و به بررسی مستمر خودروهای خود نمی پردازند.

سرهنگ علیرضا قدمی با بیان اینکه معاینه فنی نوعی بازبینی محدود و کلی است، افزود: خودروهایی که از استهلاک زیاد برخوردار هستند و حامل جان دهها نفر می باشند باید به صورت مستمر توسط رانندگان بررسی شوند.

وی با تاکید بر اینکه رانندگان موظف به وارسی خودرو و عیب یابی قطعات مستهلک و فرسوده و معیوب هستند، ادامه داد: حادثه امروز نشان داد که اگر توجه بیشتری نسبت به قطعات و کارکرد خودرو می شد شاید اتفاقاتی اینچنین رخ نمی داد.

رئیس پلیس راه مازندرا ن همچنین به شایعات مبنی بر سرعت بالای اتوبوس اشاره کرد و گفت: طبیعی است که خودرویی با وزن یک اتوبوس در سراشیبی جاده کوهستانی و بدون ترمز در کمترین ساعت به سرعت بالا خواهد رسید.

قدمی همچنین به شرایط کنونی جاده سوادکوه اشاره کرد و گفت: در حال حاضر آرامش در تمامی جاده های مازندران برقرار است.

آیا جاده های مازندران ناامن است؟

رئیس پلیس راه مازندران در پاسخ به این پرسش که آیا جاده های استان نا امن محسوب می شود، پاسخ داد: در سال های اخیر کیفیت جاده های مازندران از ضریب خوبی برخوردار شد که باید گفت اکنون کمتر جاده نا امن در استان داریم.

سرهنگ قدمی با اشاره به اینکه اکثر تلفات جانی ناشی از حوادث رانندگی در محورهای مواصلاتی اصلی و کوهستانی رخ می دهد، افزود: خوشبختانه در یک دهه اخیر شاهد افزایش پهنای باند جاده ها و هموار سازی مسیر آنها هستیم.

وی با بیان اینکه جاده های مازندران و ایران با استاندارهای جهانی فاصله محسوسی دارند، گفت: اما در مقایسه با دیگر مناطق کشور مازندران از شرایط خوبی برخودار است.

مقصر کیست؟

رییس پلیس راه مازندران در پاسخ به این پرسش که مقصر در این میان کیست؟ گفت: 90 درصد حواث جاده ای مازندران ریشه در خطای انسانی دارد و تنها 10 درصد مربوط به امنیت جاده ها و کیفیت وسائل نقلیه دارد.

وی افزود: پس نمی توان به طور کامل ایمنی و کیفیت جاده ها و حتی خودروها را مقصر دانست.

سرهنگ قدمی گفت: باید پذیرفت که جاده ها و خودروهای کشور از استانداردهای پایینی برخودار هستند که به نوعی زمینه تشدید تصادفات و خسارات را فراهم می کند اما مقصر نخست رانندگان هستند.

وی افزود: همان طور که گفته شد شاید نقص فنی را ریشه در کیفیت پایین خودرو یا قطعات دانست، اما مهم تر از آن نگهداری و بررسی قطعات است.

سرهنگ قدمی همچنین به کوهستانی بودن محورهای اصلی و پرتردد استان مازندران اشاره کرد و گفت: طبیعت جاده های کوهستانی افزایش خطر و حادثه است که در این زمینه باید رانندگان هوشیار و آگاه باشند.

*س_برچسب‌ها_س*