همکاری جبری تهران - مسکو
سال 2022 را برخی نقطه عطفی در مناسبات ایران و روسیه محسوب میکنند؛ زیرا در این سال علاوه بر آنکه گفته شد ایران پهپادهای خود را در اختیار روسیه قرار داده است؛ از فروش سوخو 35 روسی به ایران نیز سخن به میان آمد. درواقع در سال گذشته میلادی دو کشور در عرصه امنیتی و نظامی شرایط جدیدی را تجربه کردند. هرچند برخی تحلیلگران داخلی معتقد هستند که به دلیل درگیر بودن روسیه در جنگ علیه اوکراین، شاید...
تاثیر جنگ اوکراین بر مناسبات
حمیدرضا عزیزی، پژوهشگر بنیاد علم و سیاست آلمان و کارشناس مسائل روسیه درباره چشم انداز مناسبات تهران و مسکو در سال 2023 به روزنامه «دنیایاقتصاد» گفت: «در خصوص روابط ایران و روسیه چند حوزه اصلی را باید مدنظر قرار داد که در وهله نخست میتوان به همکاری های نظامی طرفین اشاره کرد.» وی ادامه داد: «به نظر میرسد همکاری های نظامی با وجود فشارهای بینالمللی ادامه مییابد. البته هنوز در رابطه با اینکه ایران به روسیه موشک بدهد، تردیدهایی وجود دارد. چرا که واکنش غرب احتمالا بسیار شدید خواهد بود.» عزیزی با اشاره به اینکه همچنین مشخص نیست روسیه نهایتا به ایران جنگنده های سوخو -35 را تحویل دهد یا خیر، تاکید کرد: «هرچند احتمال تحویل این جنگنده ها بسیار افزایش یافته است.»
این پژوهشگر معتقد است به طور کلی، میزان و نوع صادرات تسلیحات احتمالی روسیه به ایران بستگی به ماهیت روابط روسیه با اسرائیل و کشورهای عربی خلیج فارس خواهد داشت. در عین حال کلیت همکاری نظامی بستگی به این دارد که بحران اوکراین چقدر طول بکشد. وی درباره آینده همکاری های اقتصادی تهران و مسکو نیز توضیح داد: «دوطرف برای دور زدن تحریم های غرب تلاش خواهند کرد. با این حال، بعید به نظر میرسد دستکم در سال 2023 تحول قابلتوجهی در این عرصه رخ دهد؛ زیرا پتانسیل هر دو کشور در حوزه اقتصادی به واسطه تحریم ها تضعیف شده است.» عزیزی دیگر موضوع مهم در روابط ایران و روسیه را بحث هسته ای عنوان کرد و گفت: «روسیه در سال گذشته بیشترین حمایت را از موضع ایران نشان داد.
اما ادامه این حمایت بستگی به این دارد که بحران اوکراین چقدر طول بکشد و در نتیجه، تقابل کنونی میان روسیه و غرب تا چه زمان ادامه پیدا کند. اگر روسیه به این نتیجه برسد که میتواند از برجام به عنوان اهرمی برای تنظیم روابط خود با غرب استفاده کند، در این زمینه تردید نخواهد کرد.» این استاد دانشگاه در نهایت در خصوص چشم انداز همکاری های ایران و روسیه در حوزه آسیای مرکزی و قفقاز نیز گفت: «روسیه نسبت به گذشته رویکرد مثبت تری به حضور و نقش آفرینی ایران در حوزه سابق شوروی دارد. با این حال، در این حوزه نیز ترکیه توانسته نقش فعال تری بر عهده بگیرد و بنابراین در محاسبات مسکو، از اولویت بالاتری نسبت به تهران برخوردار است.»
همکاری های بی سابقه در 2023
سید رضا میرطاهر، کارشناس مسائل بینالملل در ارزیابی چشم انداز روابط ایران و روسیه در سال 2023 با اشاره به اینکه روابط دو کشور در چند سال اخیر روند صعودی را طی کرده، گفت: «تهران و مسکو علاوه بر اتخاذ مواضع مشترک در خصوص مسائل سیاسی، منطقه ای و بینالمللی، سطح روابط خود را در زمینه های مختلف به میزان قابلتوجهی افزایش دادند. این مساله از یکسو در بعد اقتصادی و تجاری به ویژه با توجه به گسترش روابط تجاری ایران با اتحادیه کشورهای اوراسیا که یک اتحادیه تجاری و اقتصادی است و روسیه یکی از اعضای مهم آن محسوب میشود، صدق میکند.»
این کارشناس ادامه داد: «از سوی دیگر این افزایش سطح روابط از طریق بیشینه کردن سطح مبادلات دوجانبه بین دو کشور قابل مشاهده است؛ بهخصوص که روسیه تحت تحریم های شدید غربی ها قرار دارد و این تحریم ها باعث شده که مسکو برای تامین نیازهای خود در زمینه های مختلف به ایران روی آورد.» میرطاهر معتقد است که ایران پتانسیل مناسبی در این زمینه و در عرصه ارائه خدمات مختلف مهندسی و فن آوری به روسیه دارد.
وی در رابطه با مناسبات نظامی تهران و مسکو نیز توضیح داد: «دو کشور در زمینه نظامی همکاری های گسترده ای دارند؛ تاجایی که وزیر خارجه ایران چندی قبل اعلام کرد که ایران پیش از آغاز جنگ اوکراین، تعداد قابلتوجهی پهپاد به روسیه فروخته است. این برخلاف تبلیغات غرب بود که ادعا می کردند ایران پس از جنگ اوکراین، پهپاد در اختیار روسیه قرار داده است.» میرطاهر ادامه داد: «به هر حال اکنون غربی ها در تبلیغات خود به این مساله نیز اشاره میکنند که احتمال فروش موشک های بالستیک دقیق و نقطه زن از جانب ایران به روسیه وجود دارد و همین مساله در کنار بحث فروش پهپاد باعث شده که غربی ها فشارهای مضاعفی به ایران وارد کنند و حتی این مساله را در نشست ویژه شورای امنیت برای بررسی قطعنامه 2231 این شورا درباره برجام مطرح کنند.»
کارشناس مسائل بینالملل در ادامه گفت: «در حال حاضر اوضاع بهگونه ای است که غربی ها به رهبری آمریکا تلاش میکنند بحث برجام و بحث مواضع ایران در قبال جنگ اوکراین و ارائه تسلیحات و تجهیزات به روسیه را به یکدیگر پیوند بزنند و این کار را برخلاف مفاد برجام و متمم های آن قلمداد کنند.»
میرطاهر به این موضوع نیز اشاره کرد که گزارش هایی که در نشریات و رسانه ها از جمله رسانه های روسی و ایرانی منتشر شده حاکی از این است که ایران به زودی حداقل 24 فروند هواپیمای جنگنده نسل 4++ سوخو 35 از روسیه دریافت خواهد کرد که در صورت عملی شدن این قرارداد مسلما این مساله به میزان زیادی به توان نیروی هوایی ایران اضافه و به ایجاد توازن قدرت در منطقه کمک خواهد کرد. این کارشناس در نهایت گفت: «در عین حال پیشبینی میشود که سطح روابط روسیه و ایران در سال 2023 میلادی روند صعودی را کماکان طی کند و همکاری ها بین دو کشور به سطحی بسیار بی سابقه در تاریخ روابط ایران و روسیه برسد.»
چشم انداز مبهم
محمود شوری، پژوهشگر ارشد مسائل روسیه نیز در خصوص آینده روابط تهران و مسکو گفت: «با توجه به اینکه هم اراده سیاسی رهبران دو کشور بر این است که روابط در شرایط موجود گسترش پیدا کند و تقویت شود و هم اینکه شرایط بینالمللی، دو کشور را ملزم به تقویت روابط میکند، بنابراین به نظر میرسد تنها گزینه باقی مانده برای دو کشور تلاش برای گسترش و تقویت روابط است.» شوری با تاکید بر اینکه گسترش روابط با موانع متعددی مواجه است، به بحث تحریم ها تا فشارهای بینالمللی که بر ایران و روسیه وارد است، اشاره کرد. وی افزود: «با توجه به سوابق بین دو کشور، تلاش ها برای گسترش روابط صورت خواهد گرفت اما خیلی چشم اندازی را نمیتوان متصور شد که تحول جدی در روابط تهران - مسکو ایجاد شود.»
به گفته این کارشناس، اگر در سال 2023 میلادی توافق بین ایران با اتحادیه اقتصادی اوراسیا صورت بگیرد، ظرفیت و زمینه ای برای حل و گسترش روابط اقتصادی ایران و این منطقه فراهم خواهد شد. کارشناس مسائل روسیه در ادامه با بیان اینکه شرایط بینالمللی، ایران و روسیه را در عمل ناگزیر به گسترش همکاری ها میکند، تاکید کرد: «بنابراین در حوزه امنیتی و نظامی نیز احتمالا تهران و مسکو به سمت گسترش همکاری حرکت خواهند کرد.» وی افزود: «در بعد اقتصادی نیز همین تصور وجود دارد اما موانع برای گسترش این وجه از همکاری ها بیشتر از بعد نظامی است.»
--> اخبار مرتبط