هند و چالش جذب سرمایه گذاران خارجی
دهلی نو - ایرنا - تلاشهای چند ساله هند برای جذب سرمایه گذاران خارجی در بازارهای مالی این کشور، بار دیگر با چالش مواجه شده است.
طی یک هفته گذشته، درگیریهای خشونت آمیز نیروهای هندی و چینی در منطقه هیمالیا، افزایش چشمگیر شمار مبتلایان به ویروس کرونا در هند و همچنین پیش بینی رشد منفی بازارهای اعتباری هند، این کشور را بار دیگر به صدر اخبار بازگردانده است. سیاست مداران هندی برای بازگشایی بازار اعتباری و بورسی هند جهت ورود بیشتر سرمایهگذاران خارجی، پیشتر اقداماتی انجام داده بودند. پس از چند سال رشد بالای اقتصادی، اکنون اقتصاد هند یکی از شدیدترین رکودهای خود را تجربه میکند. نرخ بیکاری به 24 درصد افزایش یافته و انتظار میرود هزینههای دولت به 11 درصد در کسری بودجه منجر شود. این امر سرانه بدهکاری به رشد ناخالص داخلی را به بالای 80 درصد افزایش میدهد. سازمان اعتباری "فیچ" در گزارش خود که هفته گذشته منتشر شد، گفت: بیماری کرونا به شدت رشد اقتصادی هند برای سال جاری را ضعیف ساخته و چالشهای پیش رو که از بدهکاریهای بزرگ بخش دولتی نشات میگیرند را آشکار ساخته است. این سازمان همچنین اعلام کرد که بازگشت هند به رشد اقتصادی 6 تا 7 درصدی بعید به نظر میرسد. سانجیو سانیال مشاور اقتصادی ارشد در وزارت اقتصاد هند گفت: بیماری همه گیر کرونا یک شوک به تمام جهان است و محدود به هند نیست. هند دارای 500 میلیارد دلار ذخایر ارزی است و میتواند بدهی خارجی خود را پرداخت کند.
عدم تصمیم گیری به موقع بیش از یک دهه است که سیاستگذاران هندی موضوع باز کردن بازارهای مالی این کشور بر روی سرمایهگذاران خارجی و بینالمللی کردن ارز ملی "روپیه" را، مطرح کردهاند. هند در اصلاحات اقتصادی اخیر خود، مسیری که چین بیش از یک دهه پیش در آن قدم گذاشته بود را انتخاب کرد. دیوید مالپاس رییس بانک جهانی اعلام کرد که ارزش بازار سرمایه داری و بورس هند به 2. 2 تریلیون دلار افزایش یافته است، اما بازار اوراق بهادار این کشور همچنان در مراحل اولیه رشد خود باقی مانده است. در هند، کمتر از 4 درصد از اوراق بهادار دولتی در اختیار سرمایه گذاران خارجی است. با توجه به موسسه مالی بین المللی، در کشورهایی چون مالزی و اندونزی، 20 تا 40 درصد از اوراق بهادار دولتی در اختیار سرمایه گذاران خارجی است. در سال جاری، سرمایه گذاران خارجی بیش از 14 میلیارد دلار سرمایه خود را از بازارهای هند خارج کردهاند. خروج سرمایه از هند در شرایطی که این کشور با تاثیرات ناشی از ویروس کرونا دست و پنجه نرم میکند، تحولی منفی برای قشر آسیب پذیر جامعه هند محسوب میشود.
زندگی بیش از 200 میلیون هندی در پرتگاه خط فقر هند در یک دهه گذشته طرحهای مختلف اقتصادی را اجرایی کرد تا یک چهارم از جمعیت یک میلیارد و 300 میلیون نفری خود را از خط فقر خارج کند. اما به دلیل وقوع بحران کرونا، این تعداد بار دیگر در خطر سقوط به زیر خط فقر قرار گرفتهاند. از آغاز بحران کرونا و قرنطینه سراسری در هند، بیش از 122 میلیون نفر شغل و منبع درآمد خود را از دست دادهاند. کارشناسان اقتصادی تخمین میزنند که به دلیل شیوع ویروس کرونا و رکود اقتصادی در هند، ممکن است بیش از 260 میلیون نفر در هند به زیر خط فقر سقوط کنند. هند روز گذشته بالاترین آمار روزانه ابتلا به کرونا را به ثبت رساند. بر اساس گزارش وزارت بهداشت هند، در یک روز گذشته 14 هزار و 516 نفر در هند به کرونا مبتلا شدهاند. به این ترتیب، مجموعا 411 هزار و 727 مورد ابتلا به بیماری کووید -19 در هند به ثبت رسیده است. همچنین 13 هزار و 277 نفر در هند قربانی این بیماری شدهاند. هند اکنون در جایگاه چهارم جهان از نظر ابتلا به کرونا قرار دارد. آمریکا، برزیل و روسیه به ترتیب در جایگاه اول تا سوم جهان از این نظر هستند. پیش از این هند یکی از سخت گیرانهترین و طولانیترین قرنطینهها در جهان را وضع کرده بود اما اکنون دانشمندان میگویند که این اقدام تنها شیوع کرونا در هند را به تاخیر انداخته است. قرنطینه سراسری، اقتصاد هند را کوچکتر ساخت و میلیونها نفر را بیکار کرد. تاثیرات منفی در اقتصاد هند از سال 2016 پدیدار شد. در این سال نارندرا مودی نخست وزیر هند در تصمیمی ناگهانی 86 درصد از نقدینگی این کشور را غیر قانونی اعلام کرد. این اقدام با هدف مقابله با پول سیاه که خارج از سیستم مالیاتی این کشور بود انجام شد. اما از سوی دیگر این تصمیم به کمبود شدید نقدینگی در اقتصاد هند تبدیل شد و 40 درصد از مشاغل در بخش غیر رسمی را نابود ساخت. بر اساس یک گزارش سازمان ملل، در هند 90 درصد جمعیت شاغل در بخش اقتصاد غیر رسمی مشغول کار هستند که این به معنی حضور یک جمعیت 400 میلیون نفری از کارگران هند است. ویروس کرونا اکنون این افراد را با خطر فقر مطلق مواجه ساخته است. قرنطینه سراسری هند که با هدف مقابله با شیوع کرونا انجام شد، به شدت بر 400 میلیون هندی تاثیر گذاشته و آنها را مجبور به بازگشت به روستاهای خود کرده است.
تاثیر کرونا بر بخش کشاورزی هند کشاورزان هندی که پیش از این با مشکلاتی از جمله نبود نقدینگی در بازار و همچنین قیمت کم محصولات روبرو بودند، اکنون باید با چالش دیگری دست و پنجه نرم کنند. این چالش جدید ویروس کرونا است. به دلیل قرنطینه سراسری هند اکثر کارگران در بخش کشاورزی به روستاهای خود بازگشتهاند و کسی برای برداشت این محصولات در دسترس نیست. همچنین قرنطینه سراسری در هند سبب شد تا 88 درصد از خانوارهای روستایی شاهد کاهش شدید درآمد خود باشند. درحالی که دولت هند یک بسته کمکی برای کشاورزان درنظر گرفته است اما کارشناسان اقتصادی معتقدند که این بسته اقتصادی جوابگوی نیاز کشاورزان نمیباشد. گزارشهای تازه در هند نشان میدهند که شیوع ویروس کرونا و بیکاریهای ناشی از قرنطینه در این کشور، 50 درصد از حاشیه نشینان و روستائیان را دچار سوء تغذیه کردهاست. با شیوع ویروس کرونا در هند که به قرنطینه عمومی و تعطیلی بسیاری از کسب و کارها منجر شد، شرایط زندگی مردم عادی در این کشور به شدت تحت تاثیر قرار گرفته است. در بررسی انجام شده، 5 هزار روستا در 12 ایالت هند مورد مطالعه قرار گرفته است تا تاثیر قرنطینه سراسری بر معیشت خانوادههای روستایی مشخص شود. نتایج به دست آمده نشان دادند که بیش از نیمی از این روستاها به دلیل قرنطینه سراسری، غذای کمتری دریافت کردهاند. حدود 68 درصد از خانوارهای روستایی اعلام کردهاند که تنوع غذا در وعدههای خود را کاهش دادهاند. همچنین 50 درصد از خانوارها تعداد وعدههای غذایی خود را کاهش داده و 24 درصد آنها برای دریافت غذا اقدام کردهاند.
*س_برچسبها_س*