ورود بزرگترین محموله پورشه به کشور
اقتصادنیوز: نیم قرن با اقتصاد ایران روایتی است از تحولات، شخصیتها و شاخصهای اقتصاد ایران و موضوعاتی که به نوعی با اقتصاد ایران ارتباط پیدا میکنند. شرایط فعلی اقتصادی ارتباط مستقیمی با گذشته آن دارد.
در این بخش تلاش داریم اخبار و گزارشهای اقتصادی را به گونهای به تصویر بکشیم تا مخاطب با مطالعه آنها به شناخت نسبی از اوضاع اقتصادی ایران دست یابد.«اقتصادنیوز» از آبان 1399 هر روز اقدام به انتشار اخبار و گزارشهای اقتصادی همان روز سالهای 1350، 1360، 1370، 1380 و 1390 کرد.
پارسال نیز هر روز در بخش «نیم قرن با اقتصاد ایران» اخبار همان روز در سالهای اول هر دهه در نیم قرن گذشته را منتشر کردیم. در ابتدای قرن پانزدهم با استفاده از اخبار و گزارشهای روزنامههای «اطلاعات» و «دنیای اقتصاد» هر روز روایتی اختصاصی از اقتصاد ایران و جهان در سالهای 1352، 1362، 1372، 1382 و 1392 تقدیم مخاطبان میشود.
اول بهمن 1352؛ کمبود آب در تهران جدی است
مهندس عبدا... ریاضی، رئیس مجلس شورای ملی در جلسه انجمن شهر اظهار کرد: در شهر تهران مهمترین مساله آب است. این موضوع کرارا گفته شده و همه آن را قبول دارند، ولی باز هر روز مشکل کمآبی بیشتر محسوس میشود.
وی افزود: در شهر تهران مساله کمبود آب جدی است و افزایش هزینههای لولهکشی و کابل برق و تلفن و دادن سرویسهای عمومی در محلات شهر مشکلاتی را به وجود آورده است.
آقای ریاضی آنگاه به مساله زمین اشاره کرد و گفت: به عقیده من در این شهر 10 متر زمین برای هر فرد کافی است و تکرار کرد همانطور که در گذشته خاطرنشان کردهام، داشتن بیش از این میزان زمین یک نوع احتکار به شمار میآید و باید با دارنده طبق قانون منع احتکار رفتار نمود.
رئیس مجلس سپس توضیح داد: گروهی از صاحبان اراضی تهران زمینهای خود را متری چند شاهی خریداری کردهاند و حالا متری 5000 تومان میفروشند و هیچ کس هم معترض آنها نیست باید پرسید این آقایان چه اقدامی در جهت نوسازی و عمران این اراضی انجام دادهاند در سال 1310 اراضی پشت دانشگاه متری یک ریال دادوستد میشد و در این مدت شهرداری با پول مردم در این منطقه شهری بنا کرد و قیمت اراضی بالا رفت. در حقیقت این افزایش قیمت حق مالکان نیست و باید بخشی از آن به شهرداری و مردم پرداخت گردد.
مهندس ریاضی بیان کرد: روزی خواهد رسید که به سبب نداشتن جا و زمین مردم خودشان ویلاها را خراب خواهند کرد. رئیس مجلس گفت: اصولا با تدوین قانون و مقررات نمیتوان قیمت زمین را پایین آورد و راهحل آن است که مردم صاحبخانه بشوند آن هم نه خانه و آپارتمانی چندصد هزار تومانی، بلکه احداث خانههای ارزان قیمت با نقشه خوب و مصالح حقیقی را باید توسعه داد.
تعیین قیمت نفت حق ماست نه کشورهای صنعتی
اگر قرار باشد کشورهای صنعتی مصرفکننده نفت، قیمت نفت صادراتی ایران را تعیین کنند، ما هم به خود حق میدهیم که نرخ کالاهای صادراتی آنها را تعیین کنیم.
جمشید آموزگار، وزیر دارایی عکسالعمل دولت ایران را در قبال گفتههای «شولتز» وزیر خزانهداری ایالات متحده و دیگر مقامات رسمی آن کشور در رم اعلام کرد: چه طور میشود وقتی قیمت گندم صادراتی آنها ظرف یک سال سه برابر میشود یا قیمت دانههای روغنی، سیمان، شکر و محصولات پتروشیمی را تا 9 برابر بالا میبرند، کشورهای مصرفکننده این مواد هیچ حرفی نزنند، انتقادی نکنند، اقدامی ننمایند ولی هنگامی که برای دفاع از حقوق حقه و منافع ملی خویش، بهای نفت را به طور منطقی و در حدود برابری با قیمت سایر کالاها و براساس موازین اقتصادی تعیین میکنند باید مورد انتقاد قرار گیرند؟ این مطلب برای ما غیرمفهوم است.
بازارهای ارزی اروپا تعطیل شد
دیشب در محافل صلاحیتدار لاهه شایع شد که سه کشور گروه بنلوکس (هلند، بلژیک و لوگزامبورگ) ممکن است ظرف 36 ساعت آینده به نوبه خود مانند فرانسه ارزش پولهایشان را شناور کنند.
این شایعه بعد از اعلام شدن تصمیم رسمی دولتهای بنلوکس دایر بر اینکه بازارهای ارز آنها روز دوشنبه (امروز) تعطیل خواهند بود، تقویت شده است.
وزیران دارایی و روسای بانکهای مرکزی سه کشور بنلوکس دیروز در بروکسل با یکدیگر درباره اثرات مختلف تصمیم دولت فرانسه دایر بر شناور کردن ارزش فرانک تبادلنظر کردند.
معاملات ارزهای اروپایی در تهران متوقف شد
معاملات ارزهای اروپایی و ژاپنی امروز در ایران متوقف شد. دلار آمریکا تنها ارزی بود که معاملات آن رونق داشت و تقاضا و معاملات کلا روی این ارز انجام میگرفت.
توقف معاملات ارزهای اروپایی و ژاپنی، ناشی از بسته شدن و بورسهای پولی جهان بود و چون سقوط و میزان نوسان ارزهای عمده اروپایی و ژاپنی (پس از شناور شدن فرانک فرانسه) هنوز روشن نشده است، بانکها تصمیم گرفتند برای احتراز از زیانی که ممکن است از این بابت متوجه آنان گردد، معاملات این نوع ارزها را تا باز شدن بورسهای پولی جهان متوقف سازند.
ضمنا برای اینکه وقفهای در دادوستد ارزی پیش نیاید و احتیاجات متقاضیان ارز نیز تامین شود، دلار آمریکا که ارزش برابری آن با ریال حفظ شده است، به جای ارزای دیگر مورد معامله قرار گرفت. تصمیم بانکها در این زمینه مورد تایید بانک مرکزی بود.
اول بهمن 1362؛ تشریح چگونگی قبول سپرده براساس قانون جدید بانکداری
دکتر محسن نوربخش، رئیسکل بانک مرکزی جزئیات نظام نوین بانکی و چگونگی حذف بهره را تشریح کرد.
وی افزود: بانکها فقط و فقط حق دارند بهعنوان وکیل در معاملاتی که در تبصره ماده 3 قانون مشخص شده است منابعی را که در حساب سپرده سرمایهگذاری گردآوری میشود شرکت دهند و آن هم صرف معاملاتی است که در عین کمک به سرمایهگذاری، متضمن سود نیز برای سپردهگذار خواهد بود و این سود به نسبت مدت و مبلغ سپرده سرمایهگذاری، بین سرمایهگذاران تقسیم میشود. در این رابطه تاکنون بیش از 150 میلیارد ریال عملیات گوناگون بانکی بر پایه قانون جدید توسط بانکهای مختلف انجام شده و عمدتا هدف این بوده است که بانکها این قانون را تجربه کنند که خوشبختانه نتیجه و عملکرد این رقم برای بانکها بسیار مفید بوده است و تجربه نشان میدهد که قانون به خوبی آماده پیاده شدن است.
در طول سال 62 تا امروز سپردههای بانکی بیش از 25 درصد رشد کرده و این مایه امیدواری است بهویژه اینکه در دو سه هفته اخیر با مطرح بودن بحث بانکداری اسلامی ما با افزایش منابع بانکها روبرو بودهایم و این نشانگر واکنش مطلوب مردم در مقابل مساله است. آمار دو هفته اخیر نشان میدهد نسبت دریافتی بانکها به مراتب بیش از نسبت پرداختی آنها بوده است.
دکتر نوربخش در تشریح بیشتر نوع رابطه متقابل بانکها و سپردهگذاران گفت: در گذشته این واقعا پساندازکنندگان بانک نبودند که بیشترین سود را میبردند بلکه سود بیشتر در چگونگی استفاده از اعتبارات بانکی بود. به عبارتی 60 تا 70 درصد اعتبارات در رژیم گذشته بین تعداد انگشتشماری تقسیم میشد. آنها بهره ثابتی که معمولا از 10، 12 درصد تجاوز نمیکرد به عنوان بهره اعتبار دریافتی به بانک میدادند، اما در سرمایهگذاریهایشان تا 20 درصد بازدهی داشتند و سود میبردند درحالیکه بانک به هیچ وجه از این سود نفعی و سهمی نداشت.
مساله صنایع ملی و بند «ج» ریشه در همین قضیه دارد. پس انتقاد ما به سیستم بانکی گذشته، بیشتر متوجه بخش توزیع اعتبارات است.
حالا در سیستم جدید بهره حذف شده است. آنچه که جایگزین میشود سود عملیات است. اگر بانک را بهعنوان شریک در نظر بگیریم، چه شراکتی سالمتر از اینکه سود حاصله بین 20 میلیون نفر شریک دیگر تقسیم شود؟
اگر شخصی با اعتباری که از بانک میگرفت و یک شاخه زنجیرهای تولیدی راه میانداخت، رشد این شاخه از بازدهی همین سرمایهگذاریها بود، ما میگوییم حالا در این بازدهی، بانک نیز باید شریک باشد و به تبع آن پساندازکنندگانی که در این اعتبار شریک هستند، به این ترتیب از یک طرف مافع پساندازکننده و سپردهگذار در سرمایهگذاری مدتدار محفوظ خواهد بود و از طرف دیگر در سود این مشارکتها و عملیات شرکت خواهد کرد. درصد این سود به هیچ وجه ثابت نیست، بلکه متغیر خواهد بود و بستگی دارد به تراز عملیات. ولی با توجه به تحلیل اقتصادی که در این زمینه میتوان کرد باید با اطمینان گفت این بازده یقینا مثبت است.
اول بهمن 1382؛ نرخ بهره مقطوع میشود
ولیا... سیف، عضو کمیته بازنگری «قانون بانکداری بدون ربا» در گفتوگویی اعلام کرد: بررسیهای کمیته مذکور به این نتیجه رسیده است که امکان تعیین نرخهای ثابت برای عقود اسلامی مورداستفاده در عملیات بانکی کشور وجود دارد. این کمیته که حدود 2 سال پیش توسط طهماسب مظاهری، وزیر اقتصاد برای بازنگری قانون بانکداری بدون ربا تشکیل شد به زودی پیشنهادهای خود را بر اصلاح این قانون به دولت ارائه خواهد کرد.
به گفته سیف در صورتی که شورای پول و اعتبار پیشنهاد کمیته را بپذیرد، این مصوبه منشا تحول نظام بانکی کشور خواهد شد.
بانکداران خصوصی کشور اعتقاد دارند که قانون فعلی عملیات بانکداری بدون ربا فقط نوع خاصی از بانکداری را در کشور امکانپذیر میکند.
مدیرعامل بانک ملی ایران، بازنگری در قانون بانکداری بدون ربا را مورد تاکید قرار داد و افزود: بانکداری بدون ربا مصوب سال 1362 است که با توجه به اینکه نخستین تجربه انجام عملیات بانکی براساس عقود اسلامی در جهان محسوب میشد، قرار شد پس از پنج سال اجرا با بررسی نتایج و بازنگری در این قانون انجام نشده است.
چهارمین نفتکش غولپیکر ساخت چین تحویل ایران شد
چهارمین نفتکش غولپیکر 300 هزار تنی مدل «وی. ال. سی. سی» که به سفارش ایران در چین ساخته شده است، امروز تحویل و عازم ایران شد.
این نفتکش غولپیکر به طول 333 متر و عرض 58 متر توسط کارخانه کشتیسازی جدید «دالیان» در استان «لیائونینگ» در شمال شرقی چین تحویل شرکت ملی نفتکش ایران شد.
براساس قرارداد منعقده میان شرکت ملی نفتکش ایران با شرکت کشتیسازی دالیان چین در سپتامبر سال 2000 این شرکت مسوولیت طراحی و ساخت پنج نفتکش غولپیکر 300 هزار تنی برای ایران را به عهده گرفت.
اول بهمن 1392؛ لغو تحریمها آغاز شد
عصر روز گذشته، شورای وزیران اتحادیه اروپا، قانون تحریمها را براساس توافق هستهای ژنو اصلاح کرد و به این ترتیب برخی از تحریمها علیه ایران رسما لغو شد و «روز بلند» برنامه «اقدام مشترک ایران و 1+5» شب گذشته با اعلام این خبر به پایان رسید.
بر این اساس «لغو برخی تحریمها» ازسوی اتحادیه اروپا پاسخ به تعلیق غنیسازی 20 درصدی اورانیوم است که دیروز آغاز شد. به این ترتیب ایران اولین گام برنامه اقدام مشترک را در آخرین روز دیماه برداشت و اتحادیه اروپا نیز در راستای تعهدات ژنو و در پاسخ به گام مثبت ایران جهت رفع نگرانیهای غرب، اعلام کرد که برخی تحریمهای وضعشده علیه ایران تعلیق میشود. در بخشی از بیانیه شورای وزیران اتحادیه اروپا درباره تعلیق برخی تحریمها آمده است: «ایرن قادر است نفت خام و محصولات پتروشیمی خود را انتقال دهد، همچنین اقدامات لازم برای رفع محدودیت در زمینه کشتیرانی انجام شده است.»
قیمت مسکن در مناطق مختلف تهران (1392.10.30)
محله
متراژ (مترمربع)
عمر بنا (سال)
قیمت هر مترمربع (تومان)
اشرفی اصفهانی
108
20
4.600.000
نامجو
65
11
2.845.000
شهر زیبا
110
نوساز
4.400.000
تهرانپارس
85
9
3.300.000
ازگل
90
5
5.800.000
نیاوران / منظریه
137
نوساز
10.500.000
پاسداران
120
8
6.250.000
سازمان برنامه
98
18
4.300.000
میدان امامت
76
16
2.800.000
وحیدیه
80
6
2.900.000
دلار روی مرز 2900 تومان همزمان با اجرای توافق ژنو
با اجرایی شدن نخستین گام از برنامه اقدام مشترک ژنو، دیروز نرخ ارز به مقدار قابل توجهی در بازار تهران کاهش یافت و در مرز 2900 تومان ایستاد.
سطح قیمتی فعلی که دلار روی آن قرار گرفته، در ماههای اخیر بیسابقه بوده است. کارشناسان اقتصادی علت افت نرخ ارز را شروع اجرای تعهدات توافقنامه ژنو توسط ایران و کشورهای گروه 1+5 عنوان کردهاند.
کاهش قیمت ارز، نرخ انواع سکه و طلای 18 عیار را نیز به همراه خود پایین آورد. تاثیر کاهشی قیمت ارز بر قیمت طلا در حالی است که طلای جهانی مسیر متفاوتی را میپیماید و پس از طی روندی افزایشی در چند روز گذشته، قیمت هر اونس آن در حال حاضر روی بیشینه قیمت 6 هفته اخیر خود ایستاده است.
بنا به اظهارات صرافان، ادامه روند نزولی نرخ ارز باعث خواهد شد که مردم دیگر ریالهایشان را به دلار تبدیل نکنند و خرید دلار صرفا به مصارف ضروری مانند مسافرت یا واردات کالا محدود شود.
ورود بزرگترین محموله پورشه به کشور
بزرگترین محموله خودروهای سواری پورشه در آبانماه امسال به تعداد 49 دستگاه و ارزش 3.9 میلیون دلار وارد کشور شد.
این محموله از خودروهای سواری پورشه از مبدا امارات و از طریق گمرک یزد وارد شد. همچنین دومین محموله بزرگ خودروهای پورشه نیز به تعداد هشت دستگاه در آذرماه امسال وارد شد.
طبق آمار گمرک ایران در 9 ماه سال 85 دستگاه انواع خودروهای پورشه وارد کشور شد.
این در حالی است که در آخرین فهرست اعلامی خودروهای سواری مجاز وارداتی در سال 1392، نامی از هیچ یک از مدلهای خودروی پورشه مشاهده نمیشود. آخرین فهرست خودروهای سواری مجاز برای واردات در سال 1392 که ازسوی سازمان توسعه تجارت اعلام شده، شامل 93 مدل انواع خودرو میشود که نام هیچ یک از مدلهای خودرو پورشه در آن وجود ندارد؛ بنابر این میتوان نتیجه گرفت که خودروهای پورشه وارداتی در سال گذشته ثبتسفارش شده بودند.
تاکنون خودروهای کرهای (کیا، هیوندای و سانگیانگ)، چین (SAIC موتور و جیلی)، ایتالیایی (آلفارومتو، فیات)، ژاپنی (هوندا، میتسوبیشی و تویوتا)، آلمانی (ABT، فولکس واگن، بنز و بیامو)، سوئدی (ولوو) و فرانسوی (رنو) موفق به دریافت مجوز واردات محصولات خود به ایران در سالجاری شدهاند.
همچنین بخوانید