پنج‌شنبه 8 آذر 1403

وضعیت سرمایه گذاری خارجی در کهگیلویه و بویراحمد

خبرگزاری ایرنا مشاهده در مرجع
وضعیت سرمایه گذاری خارجی در کهگیلویه و بویراحمد

یاسوج - ایرنا - با توجه به شعار امسال (جهش تولید) سرمایه گذاری خارجی یکی از پیش نیاز های رونق تولید، صادرات، ایجاد اشتغالزایی و رونق اقتصادی خواهد و در سال های اخیر در این زمینه در کهگیلویه و بویراحمد تلاش هایی شده است.

سرمایه گذاری در حقیقت شاهرگ سیستم اقتصادی نوین بوده و نقش مهمی در انباشت سرمایه و رشد مداوم اقتصادی و عدالت اجتماعی، جذب و انتقال فناوری های جدید، دسترسی به بازارهای بین المللی از طریق صادرات افزایش ارز آوری و افزایش ظرفیت اشتغال در جامعه و استان دارد.

سرمایه گذاری خارجی عبارت است از بکارگیری سرمایه خارجی در فعالیت هایی که ریسک برگشت سرمایه و منافع آن به عهده سرمایه گذار باشد.

سرمایه گذاری خارجی بسیاری از کمبود های داخلی را با توجه به آورده ای که در پی دارد، می تواند رفع کند و در استان ها و کشور هایی که منابع کم بوده کمک به تولید، سرمایه گذاری، صادرات و ایجاد اشتغال خواهد کرد.

کهگیلویه وبویراحمد با کشف منابع نفتی در گچساران در سال 1302 توسط کنسرسیوم دارسی از نخستین استان‌هاست که با فعالیت اقتصادی خارجی‌ها در ایران آشنا شد.

به گفته مدیرکل اقتصاد و دارایی کهگیلویه و بویراحمد سرمایه گذاری خارجی تابع سیاست های کلان کشوری بوده و مربوط به یک استان و یا یک شخص خاص نیست و سیاست های کلان را می طلبد.

یکی از موانع اصلی سرمایه گذاری خارجی وجود تحریم ها و سیاست های موجود در کشور های مختلف است.

معاون اقتصادی استاندار کهگیلویه و بویراحمد گفت: این استان قابلیت‌های زیادی برای سرمایه گذاری در بخش‌های مختلف اعم از نفت، گردشگری، صنعت و معدن، گیاهان دارویی، گاز و پتروشیمی، کشاورزی، باغداری، آب و منابع طبیعی داراست.

وی افزود: موضوع سرمایه گذاری و نقش آن در توسعه استان باید جدی گرفته شود زیرا که این مزیت‌ها توان جذب سرمایه گذاران خارجی و داخلی را دارد.

وی تاکید کرد: تامین امنیت سرمایه گذاری امر مهمی است که باید مورد توجه مسئولان استانی به ویژه فرمانداران قرار گیرد و بی اطلاعی و کم توجهی فرمانداران به عنوان نماینده عالی دولت از فرآیند واگذاری ها طرح های اقتصادی به سرمایه گذاران قابل توجیه نیست و دقت بیشتری کنند.

مدیرکل اقتصاد و دارایی کهگیلویه و بویراحمد گفت: با توجه به شعار امسال و دغدغه های مقام معظم رهبری (جهش تولید) باید بیشتر به سمت کارخانه ها و کارگاه های تولیدی و تولید و اشتغالزایی باید رفت و کم تر به بحث مسائل خدماتی پرداخته شود.

غضنفر آرام افزود: در این رابطه باید تلاش بر کاهش بروکراسی های اداری داشته باشیم و معارضات اجتماعی را به حداقل برسانیم تا تولید قوت گیرد و همچنین از ظرفیت های سرمایه گذاران خارجی استفاده شود.

وی تاکید کرد: با توجه به نبود برخی از ظرفیت های صنعتی، سرمایه گذاری خارجی ضرورتی برای این استان است.

وضعیت سرمایه گذاری خارجی در کهگیلویه و بویراحمد چگونه است؟

مدیرکل اقتصاد و دارایی کهگیلویه و بویراحمد ابراز داشت: با توجه به تحریم های ظالمانه دشمن که در این کشور وجود دارد و ارز صادره از صادرات کم تر به کشور برگشت داده می شود و وجود تحریم های بانکی در سراسر کشور روند سرمایه گذاری کند است.

آرام بیان کرد: در این استان تا سال 97 سرمایه گذاران خوبی داشته ایم که از جمله آن ها سرمایه گذاری سیمان مارگون بوده در آن 300 نفر به صورت مستقیم و 200 نفر نیز به صورت غیر مستقیم در آن اشتغالزایی ایجاد کرده است.

وی گفت: جذب سرمایه گذاری خارجی به میزان 60.81 میلیون دلار در کارخانه سیمان مارگون که در سال 96 به بهره برداری رسید.

آرام تاکید کرد: ارز های مطلوبی به کشور و وارد کرده و تولیدات و صادرات چشمگیری هم داشته که از طریق گمرک استان و بوشهر صادرات آن به کشور های خلیج فارس صادر شده است.

مدیرکل اقتصاد و دارایی کهگیلویه و بویراحمد گفت: در راستای جذب سرمایه گذار خارجی این مرکز اقدام به تهیه و به روز رسانی مطالعات پیش امکان سنجی 60 طرح و فرصت سرمایه گذاری که دارای مجری و متولی داخلی مشخص و به تایید سازمان سرمایه گذاری خارجی رسیده است.

وی تاکید کرد: این مرکز در سه سال متوالی برای معرفی فرصت ها، پتانسیل ها و توانمندی های استان به سرمایه گذاران خارجی در همایش بین المللی کیش اینوکس شرکت کرده و جز 8 استان برتر در زمینه معرفی فرصت های سرمایه گذاری بوده است.

آرام افزود: بنابراین سازمان سرمایه گذاری و کمک های اقتصادی و فنی ایران مقداری مساحت از غرفه خود را جهت معرفی فرصت ها و ظرفیت ها به این استان اختصاص داد.

کتاب فرصت های سرمایه گذاری کهگیلویه و بویراحمد

مدیرکل اقتصاد و دارایی کهگیلویه و بویراحمد تصریح کرد: کتاب فرصت های سرمایه گذاری استان به سه زبان عربی، روسی و انگلیسی تهیه شده و 90 فرصت سرمایه گذاری در این کتاب پیش بینی شده که 60 مورد از آن ثبت سازمان سرمایه گذاری ایران شده است.

وی گفت: این کتاب تجدید نظر شده و به قیمت دلار 12 هزار تومانی تهیه شده است پیش از آن 4 هزار و 200 بود اما هم اینک کتاب آماده و در اختیار سرمایه گذاران قرار داده شده است.

آرام با اشاره به مزیت این کتاب برای سرمایه گذاران افزود: وقتی که فرصت های سرمایه گذاری مهیا باشد و سرمایه گذار با مطالعه این کار را پیگیری و آغاز کند بدون تردید با کمک این کتاب سردرگم نخواهد شد و به راحتی سرمایه گذار برای اخذ مجوز اقدام می کند.

شناسایی فرصت سرمایه گذاری در کهگیلویه و بویراحمد

مدیرکل اقتصاد و دارایی کهگیلویه و بویراحمد گفت: تاکنون 90 فرصت سرمایه گذاری در استان در بخش های صنعتی، گردشگری، کشاورزی و نیروگاه های برق آبی شناسایی شده است.

غضنفر آرام اظهار داشت: مطالعات پیش امکان سنجی 60 فرصت سرمایه گذاری به زبان فارسی و انگلیسی تهیه و به روز رسانی شده است.

وی افزود: این مهم مورد تایید و در بانک اطلاعاتی سازمان سرمایه گذاری و کمک های فنی و اقتصادی ایران قرار گرفت و به صورت کتاب در دسترس است.

مدیرکل اقتصاد و دارایی کهگیلویه و بویراحمد بیان کرد: در دو سال گذشته فرصت خاصی در استان نبوده و با توجه به بحث تحریم ها و شرایط خاص کشور و همچنین بیماری کرونا نداشته ایم.

وی افزود: 2 هیات از خلیج فارس و از اتریش به این استان سفر کردند اما به صورت مذاکره بود که یکی از آن ها در رابطه با پتروشیمی و دیگری در خصوص گیاهان دارویی بوده که در مرحله اولیه هستند و مراحل رایزنی این سفر ها در حال انجام است.

آرام بیان کرد: جانمایی زمین آن در رابطه با موضوع پتروشیمی هنوز نهایی نشده که مراحل اجرای آن در دستور کار است.

وی عنوان کرد: 60 فرصت سرمایه گذاری دارای شریک داخلی و آماده پذیرش سرمایه گذار خارجی است و در سازمان سرمایه گذاری و کمک های فنی و اقتصادی ایران ثبت شده و به صورت کتاب هم تهیه شده است.

چالش‌های موجود در پیش روی سرمایه گذاری خارجی در کهگیلویه و بویراحمد

مدیرکل اقتصاد و دارایی کهگیلویه و بویراحمد بیان کرد: فراهم نبودن زیرساخت های حمل و نقل هوایی، ریلی و زمینی و اتوبان ها و آزاد راه ها، وجود معارضات اجتماعی متعدد در زمینه واگذاری های اراضی ملی به سرمایه گذاران و عدم اعطای ابزار های تشویقی و توجیهی با توجه به عدم توسعه یافتگی و محرومیت استان از جمله چالش های فرا روی سرمایه گذاران است.

آرام عنوان کرد: برای نمونه در بحث مالیات، این مهم را در استان های توسعه نیافته، فرصت بیشتری دهند و نرخ آن هم پایین تر باشد.

وی گفت: صدور مجوز ها و موافقت های اصولی در دستگاه های اجرایی روند طولانی دارد در حالی که استاندار تاکید دارد که مجوز ها کم تر از یک ماه صورت گیرد اما برخی دستگاه ها کوتاهی می کنند.

مدیرکل اقتصاد و دارایی کهگیلویه و بویراحمد عنوان کرد: تحریم های بانکی سبب شده مشکلاتی برای سرمایه گذار در اخذ اعتبار اسنادی و ارثی وجود داشته باشد.

آرام افزود: این عوامل روند سرمایه گذاری در استان را کند می کنند.

شیوه های جذب سرمایه گذاری خارجی در استان

آرام افزود: استان کهگیلویه و بویراحمد به عنوان پایلوت سرمایه گذاری خارجی معرفی شود و این استان را باید به سرمایه گذاران و کشورهایی که در امر سرمایه گذاری فعالیت دارند شناسانده شود.

وی تاکید کرد: سازمان سرمایه گذاری یک یا دو سرمایه گذار خارجی را برای امر سرمایه گذاری در استان مکلف کند و هات های تجاری استان به منظور بازاریابی، معرفی توانمندی های استان و بازار فروش محصولات اعزام شوند.

مدیرکل اقتصاد و دارایی بیان کرد: تجار و بازرگانان کشور ها با محوریت اتاق بازرگانی کشور به میزبانی کهگیلویه و بویراحمد دعوت شوند.

آرام ابراز داشت: در قانون سرمایه گذاری خارجی تشویق و حمایت بیشتری شوند و ابزارهای تشویقی و ترجیحی خاص و برجسته ای برای مناطق کم تر توسعه یافته که دارای ظرفیت های بالقوه فراوانی هستند، در نظر گرفته شود.

سازمان سرمایه گذاری ایران، 60 فرصت مشخص شده استان را به کشور های دیگر معرفی کند و همچنین باید ارتباط با آژانس های سرمایه گذاری خارجی تقویت شود.

در رابطه با ظرفیت های سرمایه گذاری در کهگیلویه و بویراحمد به چه مواردی می توان اشاره کرد؟

آرام افزود: ظرفیت های استان در زمینه منابع عظیم نفت، گاز و پتروشیمی و گردشگری و جاذبه های طبیعی و باستانی، مساحت جنگل، وجود باغ ها و مرکبات متنوع، رودخانه ها و چشمه ساران و تولید ماهی های سردآبی بی بدیل است.

مدیرکل اقتصاد و دارایی کهگیلویه و بویراحمد بیان کرد: همچنین در زمینه گیاهان دارویی و دامپروری که اخیرا استان به عنوان پایلوت دامپروری در زمینه سرمایه گذاری معرفی شده است.

وی ابراز داشت: با توجه به شرایط اقلیمی مناسب برای کشت و پرورش گیاهان دارویی و عصاره گیری و تهیه مواد اولیه دارویی با منشا گیاهی است.

آرام تاکید کرد: این استان به سبب مجاورت با استان های مهم و توسعه یافته صنعتی و نزدیکی بنادر جنوب، پل ارتباطی جنوب، مرکز و شمال کشور محسوب می شود.

اقدامات مرکز خدمات سرمایه گذاری در راستای سرمایه گذاری چه بوده است؟

مدیرکل اقتصاد و دارایی کهگیلویه و بویراحمد افزود: طبق آئین نامه مرکز خدمات سرمایه گذاری رسالت اصلی این مرکز کانون مراجعات متقاضیان سرمایه گذاری خارجی در استان است و ضمن انجام امور تفویضی از سوی سازمان و اعمال اختیارات مربوط، مرجع هماهنگی استان، با سازمان سرمایه گذاری خواهد بود.

آرام بیان کرد: نمایندگان دستگاه های اجرایی صادر کننده مجوز سرمایه گذاری در این مرکز روزهای شنبه، دوشنبه و چهارشنبه از ساعت 8 تا 12 مستقر و پیگیر مشکلات سرمایه گذاران در روند اخذ مجوز ها هستند.

وی ابراز داشت: فعالسازی پنجره واحد سرمایه گذاری استان، جذب سرمایه گذار خارجی در سیمان مارگون تا سال 96، کسب رتبه 8 در زمینه بهبود فضای کسب و کار از جمله اقدامات انجام شده مرکز خدمات خدمات سرمایه گذاری استان بوده است.

مدیرکل اقتصاد و دارایی کهگیلویه و بویراحمد تاکید کرد: راه اندازی و به روز رسانی مستمر پایگاه اطلاع رسانی دو زبانه مرکز خدمات سرمایه گذاری استان و تهیه و به روز رسانی کتاب فرصت های مهم سرمایه گذاری استان به زبان فارسی و انگلیسی و..... از دیگر اقدامات این مرکز بوده است.

مرکز خدمات سرمایه گذاری کهگیلویه و بویراحمد از سال 1390 به‌منظور جذب سرمایه گذار خارجی و روند اخذ مجوز برای سرمایه گذار در استان فعال شده است.

تولید سالانه حدود 11 میلیارد متر مکعب رواناب در 2 حوضه مهم آبی، تعداد پرشماری رودخانه پرآب و چشمه سارهای بزرگ در کهگیلویه و بویراحمد امکان سرمایه گذاری کارآفرینی و تولید در زمینه‌های مختلف صنعت، کشاورزی، دامپروری و پرورش آبزیان را در این استان فراهم کرده است.

کهگیلویه و بویراحمد با دارا بودن بیش از 400 گونه گیاه دارویی یکی از مستعدترین استان‌های کشور در این زمینه است.

این استان دارای 46 گونه گیاه آندومیک و سه گیاه دارویی کمیاب دنیا شامل باریجه، آنغوزه و گزانگبین است که به‌وفور در ارتفاعات این استان یافت می‌شود.

روزانه یک میلیارد و 200 میلیون فوت مکعب گاز و 600 هزار بشکه نفت در گچساران تولید می‌شود.

شرکت نفت و گاز گچساران یکی از پنج شرکت بهره بردار بزرگ در ایران است که 20 درصد نفت کشور را تولید می‌کند.

شرکت بهره برداری نفت و گاز گچساران مجهز به 10 واحد بهره برداری، 13 ایستگاه تقویت فشار، سه مجتمع گاز مایع، 750 حلقه چاه و 6 هزار و 700 کیلومتر خطوط انتقال لوله است.

این منابع خدادادی امکان سرمایه گذاری در صنایع پایین دستی پتروشیمی را نیز فراهم کرده است.

حدود 100 فرصت جدید سرمایه گذاری در بخش‌های مختلف از جمله کشاورزی، گردشگری، صنایع دستی، گیاهان دارویی، انرژی، نفت، پتروشیمی، صنعت و معدن در این استان شناسایی شده است.

کهگیلویه و بویراحمد قابلیت‌هایی برای سرمایه گذاری در بخش‌های نفت، گاز و پتروشیمی، گردشگری، صنعت و معدن، کشاورزی، گیاهان دارویی، باغداری، آب و منابع طبیعی دارد.

این استان با 713 هزار نفر جمعیت، یک درصد وسعت و یک درصد جمعیت ایران را در اختیار دارد.

بر اساس مطالعات مرکز پژوهش‌های مجلس شورای اسلامی، شاخص کل امنیت سرمایه‌گذاری در ایران در پاییز 1397 کمیت 6/43 از 10 (10 بدترین حالت) ارزیابی شده است.

طبق گزارش مرکز پژوهش‌ها، پس از تلفیق داده‌های آماری و یافته‌های پیمایشی در این پژوهش، استان‌های تهران، کهگیلویه و بویراحمد و ایلام نامناسب‌ترین و استان‌های خراسان جنوبی، سمنان و قم مناسب‌ترین وضعیت را از نظر شاخص امنیت سرمایه‌گذاری نسبت به سایر استان‌ها در پاییز 1397 کسب کرده‌اند.

با توجه به بررسی های این گزارش می توان گفت که کهگیلویه و بویراحمد در حیطه های مختلف ظرفیت های بسیاری دارد که می طلبد برای رشد و توسعه استان همه دستگاه ها با هم هماهنگی داشته باشند و از کارشکنی بپرهیزند و همه کمک کنند تا زمینه اشتغال پایدار، رونق تولید و درآمد زایی در استان فراهم شود.

به گفته مدیرکل اقتصاد و دارایی کهگیلویه و بویراحمد برای رشد و توسعه استان همه دستگاه ها باید با هم هماهنگی داشته باشند و از کارشکنی بپرهیزیم و همه کمک کنند تا اشتغال پایدار و رونق تولید و درآمد زایی در استان قوت بگیرد.

چنانچه دستگاه های اجرایی به درستی وظایف خود را انجام، سخت گیری ها و کم کاری ها را کاهش و در راستای مشکلات و ضعف های موجود بکوشند، بسیاری از معضلات پیش روی بحث سرمایه گذاری رفع خواهد شد.

*س_برچسب‌ها_س*