وعده برجامی، تاکتیک انتخاباتی دمکراتها مقابل ترامپ
تهران - ایرنا - حزب دمکرات آمریکا درست پنج ماه پس از آنکه «جو بایدن» نامزد این حزب از تصمیم خود برای بازگشت به برجام در صورت پیروزی در انتخابات 2020 خبر داد، هفته گذشته در پیشنویس سند چشمانداز 80 صفحهایاش، از دولت واشنگتن خواست ضمن بازگشت به برجام، سیاستهای مسالمتآمیز در برابر تهران را در پیش بگیرد؛ تاکتیکی که میتواند شانس دمکراتها را برای تصاحب قدرت تقویت کند.
دمکراتها هفته گذشته با انتشار پیش نویس سند چشم انداز 80 صفحه ای خود برای سال 2020 که انتخابات ریاست جمهوری این کشور نیز در این سال برگزار می شود، خواستار بازگشت واشنگتن به برجام شدند و بر در پیش گرفتن سیاستهای مسالمت آمیز در برابر تهران تاکید کردند.
«جو بایدن» نامزد دمکرات انتخابات 2020 آمریکا نخستین بار در چهارم بهمن 98/ 24 ژانویه 2020، در یادداشتی که در نشریه «فارین پالیسی» منتشر شد، وعده داد اگر رییس جمهوری شود، واشنگتن را به برجام بازمیگرداند.
«دونالد ترامپ» رییس جمهوری آمریکا در اردیبهشت سال 97 کشورش را به صورت غیرقانونی و یکجانبه از برجام خارج کرده و همه تحریمهای رفع شده به واسطه آن را برخلاف قطعنامه سازمان ملل علیه ملت ایران بازگرداند. اقدامی که همچنان پیامدهای منفی خود علیه ترامپ را در داخل و خارج از این کشور به دنبال داشته و در کنار ناکارآمدی ترامپ، مسائلی چون ضعف مدیریتی در عدم توانایی در مهار ویروس کرونا انتقادهای شدیدی را متوجه مستاجر کاخ سفید کرده است.
طبق نظرسنجی اخیر، 51 درصد از رای دهندگان معتقدند میلیاردر آمریکایی صلاحیت رهبری آمریکا را ندارد که این رقم در مورد رقیب دموکرات او 39 درصد است.
حال پس از گذشت دو سال از این خروج، نامزد دمکراتهای آمریکا در انتخابات 2020 سعی دارد با بازگشت مجدد به تصمیم خود، از این تاکتیک برای بالا بردن شانس موفقیت خود در انتخابات پیش رو بهره ببرد.
ایران که در پی خروج امریکا از برجام و عمل نکردن اروپایی ها به تعهداتشان در قبال این توافق بین المللی، گام هایی را در جهت کاهش تعهدات برجامی خود برداشته، بارها اعلام کرده در صورت رفع تحریمها و منتفع شدن ایران از منافع برجام، آماده بازگشت به تعهدات برجامی خود است.
تارنمای نشریه آمریکایی واشنگتن پست چهارشنبه گذشته با انتشار خبر تصویب سند پیشنویس نوشت: سند پیش نویس 2020 حزب دموکرات مخالف هرگونه «تغییر رژیم» در کشورهای جهان و خواهان صرف هزینه کمتر نظامی در بودجه دفاعی آمریکا است.
در این سند چشم انداز که توسط یک هیات 15نفره از رهبران حزب دموکرات از جمله با همکاری ستادهای انتخاباتی جو بایدن و برنی سندرز تهیه شده، سه شنبه گذشته درمیان اعضای حزب دموکرات پخش شد، این حزب خواهان بازگشت به پیمان آب و هوایی پاریس و توافق هسته ای ایران شده است. دمکراتها بر این باورند که آمریکا نباید تغییر رژیم را بر دیگر کشورها تحمیل می کرد و این مساله به عنوان هدفی در سیاست خارجی آمریکا در قبال ایران رد می شود.
واشنگتن پست نوشت: انتظار می رود تصویب سند پیش نویس چشم انداز سیاستهای حزب دموکرات که جز الویتهای جو بایدن است در همایش این حزب در شهر میلواکی به عنوان نامزد این حزب در انتخابات ریاست جمهوری 2020 آمریکا مورد توجه قرار گیرد.
80 صفحه از پیش نویس سند چشم انداز حزب دموکرات به منطقه خاورمیانه و پاراگرافی بلند بالا نیز به ایران اختصاص داده شده است. دراین بخش از سند چشم انداز حزب دموکرات آمده است: دموکرات ها از ترامپ می خواهند تا «مسابقه جنگ» با ایران را کنار گذارد و «دیپلماسی هسته ای» را سرلوحه کار خود قرار دهد، از تنش ها بکاهد و به مذاکرات منطقه ای روی آورد.
بایدن گفته که «ترامپ با تصمیم خروج از توافق هسته ای (برجام) خطر جنگ در خاورمیانه را افزایش داده است»؛ توافقی که ترامپ همواره از آن به عنوان «توافق بد» نام برده است. حال با تهیه این پیشنویس، نامزد دمکراتها در کمتر از 4 ماه دیگر مانده به انتخابات 2020 مخالفت خود را با این تصمیم ترامپ اعلام کرد.
مخالفت با اقدام ترامپ و تصمیم برای بازگشت مجدد به برجام بیشک بیش از آنکه جنبه بینالمللی داشته باشد مصرف داخلی داشته و شگرد تبلیغاتی دمکراتها برای انتخابات 2020 به شمار میرود.
اظهارات بایدن، واکنشهایی را در بین مخالفان داشته است؛ سفیر پیشین آمریکا در سازمان ملل میگوید: در صورتی که جو بایدن انتخاب شود تمام پیشرفتهایی که کردهایم از بین خواهد رفت.
«نیوز 24» فرانسوی به نقل از «نیکی هیلی» مینویسد: اگر جو بایدن نامزد دموکراتها در انتخابات ریاست جمهوری پیشروی آمریکا در ماه نوامبر به پیروزی برسد، تمام پیشرفتهای سیاسی به دست آمده در دوران ریاست جمهوری دونالد ترامپ از دست خواهد رفت.
فرماندار سابق جمهوریخواه ایالت کارولینای جنوبی، در سال 2017 میلادی که تنها چهار روز پس از به قدرت رسیدن ترامپ، به دولت او پیوست، با اشاره به توافق هستهای سال 2015 میلادی میان ایران و قدرتهای بزرگ جهان گفت: اگر جو بایدن رئیس جمهور شود، بار دیگر به این توافق هستهای خواهد پیوست.
هیلی که در منصب سفیر آمریکا در سازمان ملل متحد، لحنی منتقد در مورد مسائل سیاسی مهم از جمله مساله ایران و کره شمالی داشت، روز یکشنبه گذشته در جریان میزگردی که به صورت غیرحضوری به میزبانی ائتلاف یهودیان جمهوریخواه آمریکا تشکیل شده بود، از اقدامهای دونالد ترامپ از جمله انتقال سفارت آمریکا از تلآویو به بیتالمقدس و خروج از توافق هستهای ایران دفاع کرد.
او گفت: همه پیشرفتهایی که ما در موضوع اسرائیل و خاورمیانه داشتیم.... در صورت ریاست جمهوری جو بایدن از بین میرود. زیرا آنها قصد دارند که به عقب برگردند و در تلاشند دوباره به توافق هستهای ایران بپیوندند.
تیم ترامپ در ماههای پایانی حضور خود در کاخ سفید، سخت در تکاپو است تا برجام را به هر قیمتی بطور کامل از میان ببرد تا آثاری از آن برای دولت احتمالی دموکرات و بازگشت احتمالی آمریکا به این توافق باقی نماند. اروپایی ها اما برای حفظ برجام تلاش می کنند هرچند از انجام تعهدات خود تا کنون عاجز مانده اند. آنها شاید امیدوارند انتخابات 2020 آمریکا، ترامپ را از گردونه قدرت خارج کند و بازگشت دمکرات ها به برجام، زمینه بهره برداری اقتصادی را برای اروپا فراهم کند.
*س_برچسبها_س* *س_پرونده خبری_س*