پست اینستاگرامی ظریف و رفع سو تفاهم ها پیرامون میدان و دیپلماسی
تهران - ایرنا - داده کاوی ایرنا نشان می دهد: محمد جواد ظریف روز گذشته در پست اینستاگرامی خود نسبت به فایل صوتی تقطیع شده و سوتفاهم های پیش آمده در خصوص تقابل دیپلماسی و میدان واکنش نشان داد و با حضور در شهادتگاه شهید قاسم سلیمانی، درباره کشکمش ها و سوتفاهم ها به طور صریح پاسخ داد.
به گزارش گروه داده کاوی ایرنا، فضای مجازی در هفته های منتهی به انتخابات به یکی از اصلی ترین عرصههای فعالیت نامزدها، رسانه ها و کاربران برای اعلام نظر در خصوص انتخابات 1400 تبدیل شده است. کاربران در فضای مجازی به اظهار نظر در خصوص مسایلی چون مشارکت در انتخابات می پردازند و چهره های مختلف جریان های سیاسی در شبکه هایی نظیر توییتر و کلاب هاوس به صریح ترین شکل مورد نقد و تحلیل قرار می گیرند.
گروه داده کاوی ایرنا در گزارش های مستمر خود و در فاصله کمتر از 2 ماه مانده به انتخابات ریاست جمهوری، پربازدیدترین محورهای مطرح شده در شبکههای اجتماعی را مورد رصد قرار می دهد. این گزارش بر اساس روش تحلیل کیفی پست های تلگرامی و توییت ها در بازه زمانی 11 صبح چهارشنبه هشتم اردیبهشت تا 11 صبح پنجشنبه نهم اردیبهشت ماه جمع بندی شده است.
اینستاگرام و نخستین موضع گیری ظریف نسبت به ابهامات فایل صوتی
پس از بروز واکنش های مختلف به فایل صوتی مصاحبه محمد جواد ظریف و سعید لیلاز، برخی جریان ها و گرایش های فکری این اقدام را در جهت نامزدی ظریف در انتخابات عنوان کردند که همان زمان از سوی وی و نزدیکانش تکذیب شد. گروهی دیگر نیز نسبت به سخنان وزیر امور خارجه در خصوص دیپلماسی و میدان و بحث و نظر های ظریف و شهید سلیمانی موضع گیری کردند. روز گذشته محمدجواد ظریف در صفحه اینستاگرامی خود با یادداشتی کوتاه برای نخستین بار به این ابهامات واکنش نشان داد و نوشت: به هنگام ورود به بغداد بار دیگر در شهادتگاه دوست دیرینهام شهید پرافتخار سپهبد حاج قاسم سلیمانی، شهید ابومهدی المهندس و یارانشان حضور پیدا کردم و یک بار دیگر در کنار نماد زبونی و استیصال جنایتکارانه ترامپ به دلاوران این مرزوبوم افتخار کردم ولی بسیار تاسف خوردم که چگونه یک بحث نظری محرمانه پیرامون ضرورت همافزایی دیپلماسی و میدان به منظور استفاده دولتمردان بعدی از تجربیات گرانبهای 8 سال گذشتهبه یک کشمکش داخلی تبدیل میشود و آسیب شناسی صادقانه و مشفقانه برخی روندها به مثابه انتقاد شخصی معرفی میشود. افتخار رفاقت عمیق و همکاری با حاج قاسم بیش از دو دهه ادامه داشته و رابطه قلبی و کاری ما تا هنگام شهادت ایشان نه تنها کمرنگ نشد بلکه همواره تعمیق یافت.
وی افزود: نه تنها امروز و در محضر مردم بزرگ ایران، بلکه در بیش از دو دهه گذشته، در داخل و یا خارج، در پشت درهای بسته و یا در علن، صلابت، انسانیت، صلح طلبی و شجاعت شهید سلیمانی را در جهان فریاد زده و مکرر یادآوری کردهام که اگر صلحی در افغانستان و عراق برقرار شده است و اگر تروریسم داعش شکست خورده است، بیش از هرچیز مرهون درایت و شجاعت سردار سلیمانی و رشادت و ایثار مردم این سرزمینها بوده است. ظریف گفت: در 40 سال گذشته کوشیدهام در تحلیل مجتهد و در اجرا مقلد باشم. در مقام کارگزار همواره تابع سیاستهای مصوب کشور بوده و از آنها با قدرت دفاع کردهام. اما در بیان نظر کارشناسی، عافیت طلبی، مماشات و خودسانسوری را خیانت دانستهام که از مولایمان علی علیه السلام آموختهام «ان أعظم الخیانه خیانه الامه، و أفظع الغش غش الأئمه؛ همانا بزرگترین خیانت، خیانت به امت است و زشت ترین دغلکاری، دغلکاری نسبت به پیشوایان است.» وی در ادامه گفت: تقلیل بحث نظری در خصوص ارتباط دو بال قدرت خارجی جمهوری اسلامی ایران، یعنی دیپلماسی و میدان، به مثابه بهانه ای برای دوگانه سازی میان نظامیان سرافراز و دیپلمات های غیور که هر دو برای عزت و سربلندی ایران عزیز میکوشند، نه تنها کوته اندیشانه بلکه در تقابل کامل با نگرش این دانشجوی روابط بینالملل است که میدان و دیپلماسی را مقوم و مکمل میداند و نکته اصلی عرایضشدر نواری که نمیداند چگونه از آن سوی آبها سردرآوردهضرورت تنظیم هوشمندانه رابطه میان این دو بال و تعیین اولویت ها توسط ساختار های قانونی و تحت اشراف عالی مقام معظم رهبری است. ظریف در پایان تصریح کرد: حراست از منافع کشور و مردم مقاوم، صبور و دلاور ایران عهدی است که تا آخرین لحظه به آن پایبندم و از مکر مکاران و سرزنش سرزنش کنندگان بیمی ندارم.
تلگرام و گمانه زنی های پیرامون نامزدی لاریجانی و رئیسی
سخنان روز گذشته منوچهر متکی در خصوص افزایش احتمال کاندیداتوری ابراهیم رئیسی در صدر اخبار پربازدید کانال های تلگرامی قرار گرفت و در کانال های مختلف بازنشر شد. یک کانال تلگرامی در این باره از قول منوچهر متکی سخنگوی شورای وحدت نوشت: نتایج بررسی ها و رصد تحرکات به او و همکارانش نشان میدهد که احتمال حضور سیدابراهیم رئیسی در انتخابات ریاستجمهوری بسیار افزایش یافته است. ورود رئیسی به عرصه انتخابات منجر به خروج 90 درصد کاندیداهای جریان اصولگرایی از صحنه رقابتها خواهد شد. محمدباقر قالیباف نیز جزو همان 90 درصد محسوب میشود. اگر روح کلی همگرایی و همافزایی در مجموعه اصولگرایی شکل گیرد، جبهه پایداری هم از این قاعده مستثنا نخواهد شد. مدل مطلوب برای حضور در انتخابات همان الگوی سال 96 است، آن مدل هرچند به پیروزی منجر نشد، اما لااقل نشان داد میتوان در دل این جریان به یک وحدت و همراهی تمامعیار رسید.
کانال دیگری با عنوان «حجت الاسلام رئیسی و سرنوشت اجماع جریان های مختلف» به تحلیل مرتضی طلایی فعال سیاسی اصولگرا در خصوص حضور سید ابراهیم رئیسی در انتخایات 1400 پرداخت و نوشت: تحلیل من این است که به احتمال زیاد ایشان در صحنه با توجه به خواست عمومی جریان های انقلاب و خواست عمومی آحاد مردم و خواست عمومی بسیاری از چهره ها و شخصیت های انقلاب یک نوعی تکلیف بر ایشان وارد می شود و ایشان در برابر این تکلیف نهایتا می پذیرند و پا به عرصه انتخابات می گذارند.
علی لاریجانی یکی دیگر از نامزدهای احتمالی ریاست جمهوری 1400 است که تحلیل و گمانه زنی های مختلفی در خصوص حضور وی در رقابت های انتخاباتی در رسانه ها و فضای مجازی مطرج می شود. یک کانال تلگرامی در پست کوتاهی با عنوان «حاضر غایب انتخابات» در این باره نوشت: لاریجانی در این 16 سال یا دبیر شورای عالی امنیت ملی بوده یا رییس مجلس. از این منظر میتوان گفت که جایگاه اختصاصی و منحصربه فردش را در سیاست همواره حفظ کرده بود. حالا هم مسوول تفاهمنامه 25ساله ایران و چین است، همین او را دوباره در جایگا هی خاص قرار میدهد و درصورت اعلام حضور در انتخابات قطعا بهعنوان یک ویژگی یا برگ برنده برای او محسوب میشود.
فریدون عباسی رییس کمیسیون انرژی مجلس شورای اسلامی و رییس سابق سازمان انرژی اتمی نیز که روزگذشته به طور رسمی اعلام داوطلبی کرد، با شعار «دولت نخبگانی؛ بازگشت به مردم» در سیزدهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری شرکت کرده است.
سخنان علی مطهری دیگر نامزد انتخابات ریاست جمهوری درباره رجل سیاسی و بالا نبودن حجم فساد در کشور و مطالبی دیگر نیز در شبکه های اجتماعی پربازدید شد. یک کانال تلگرامی در بازنشر بخشی از صحبت های مطهری از قول وی نوشت: مصداق رجل سیاسی که قاعدتا باید باشم. اگر من نباشم، نمیدانم چه کسی رجل سیاسی است. حالا ممکن است مثل آنچه برای مجلس یازدهم مطرح کردند، به خاطر اظهارنظر هایی که داشتهام، عدم التزام عملی به نظام را بگویند. حجم فساد در کشور آنقدرها بالا نیست و آنچه در رسانهها گفته میشود، کاملا منطبق بر واقع نیست. خیلی چیزها گفته میشود و بعدها معلوم میشود طور دیگری بوده است. خیلی جاها گفتند فساد بزرگی است و بعد میبینیم معوقات بانکی است. از این موارد زیاد داریم که طرفین بهخاطر رقابتهای سیاسی گاهی یکدیگر را به فساد سیاسی متهم کردهاند.
توییت و اعلام نامزدی کاندیدای ریاست جمهوری
فریدون عباسی دوانی نامزد انتخابات ریاست جمهوری در حساب توییتری خود نیز به اعلام داوطلبی برای انتخابات ریاست جمهوری پرداخت و نوشت: بنده به عنوان یک معلم بصورت مستقل و از جناح مردم با اعتقاد به اینکه رییس جمهوری دارای اختیارات اجرایی کامل در چارچوب قانون است و با شعار #بازگشت_به_مردم جهت تشکیل #دولت_نخبگانی، وارد عرصه انتخابات ریاست جمهوری شده ام. احیای قسط و عدالت به دست مردم هدف دولت نخبگانی است.
رستم قاسمی دیگر داوطلب انتخابات ریاست جمهوری بود که در توییتر اینگونه اعلام نامزدی کرد: من #رستم_قاسمی، سربازوطن، در این روز عزیز برای خدمتگزاری به مردم نجیب ایران و تلاش برای از بین بردن مشکلات و ایجاد رونق اقتصادی و پایان دادن به حکومت احزاب بر دولت، با روی کارآوردن فرهنگ حکومت مردم بردولت، کاندیداتوری خود را در انتخابات 1400 رسما اعلام می نمایم.
*س_برچسبها_س*